52 miliona eura za vize?!
-
Murisno1
#1 52 miliona eura za vize?!
jučer na radiju slušam da su građani BiH prošle godine potrošili 52 miliona eura samo na vize...
hebo te patak banjalučki...
-
quantum
zasto da ne, sta je 50M za ljude koji moraju dobiti potvrdu da nisu zarazeni kugom ako zele ici bilo gdje?
Recimo ja sam donirao Austriju sa 80 i kusur markica, a nisam dobio vizu, kao ni objasnjenje zasto nisam dobio vizu. Kada nazovem da trazim objasnjenje prave se loodii. Hajde bar znam da ce gladni u Austriji dobiti jedan topli obrok, ili ce im se zakrpiti jedna rupa na cesti, podijelit ce se pemzije....Ali sto rece nas vrli Prezident: do ljeta ce se ukinuti vizni rezim.
Recimo ja sam donirao Austriju sa 80 i kusur markica, a nisam dobio vizu, kao ni objasnjenje zasto nisam dobio vizu. Kada nazovem da trazim objasnjenje prave se loodii. Hajde bar znam da ce gladni u Austriji dobiti jedan topli obrok, ili ce im se zakrpiti jedna rupa na cesti, podijelit ce se pemzije....Ali sto rece nas vrli Prezident: do ljeta ce se ukinuti vizni rezim.
-
mr2
#6 Re: 52 miliona eura za vize?!
pa ko treba da plati te troskove......nece ti valjda stranci i to kroz porez placatMurisno1 wrote:jučer na radiju slušam da su građani BiH prošle godine potrošili 52 miliona eura samo na vize...
-
teletrader
Tragicno je i sramotno da su "bjelosvjetskoj fukari",Rumunima i Bugarima prije par godina ukinute vize,a gradjanima BIH nisu...
I kao rezultat toga,evropski gradovi su preplavljeni ciganima i prosjacima iz navedenih zemalja,da ne pricam o povisenoj stopi kriminala...
Ali stvarno 80KM za austrijsku vizu,koju covjek onda i ne dobije,je stvarno sramota..
U ambasadi jednostavno imaju neka interna pravila sluzhbe,ja sam nedavno
pozvao rodjaka u austriju ali sam morao urgirati kod konzula da mu se viza i izda,na osnovu papira mu je ne bi dali...
Jednostavno svako ko je mlad,nema posla i nema familije "sumnjiv"
Zhalosno ali tako je...
I kao rezultat toga,evropski gradovi su preplavljeni ciganima i prosjacima iz navedenih zemalja,da ne pricam o povisenoj stopi kriminala...
Ali stvarno 80KM za austrijsku vizu,koju covjek onda i ne dobije,je stvarno sramota..
pozvao rodjaka u austriju ali sam morao urgirati kod konzula da mu se viza i izda,na osnovu papira mu je ne bi dali...
Zhalosno ali tako je...
-
idic
teletrader wrote:Tragicno je i sramotno da su "bjelosvjetskoj fukari",Rumunima i Bugarima prije par godina ukinute vize,a gradjanima BIH nisu...
Zhalosno ali tako je...
Te fukare su iz socijalizma prešli u tranziciju bez ispaljenog metka i bez stotina hiljada izbjeglica diljem Evropske unije za razliku od nas gospode i pametnjakovića.
Druga stvar na svakom formularu za izdavanje vize ti lijepo stoji da nisu dužni te obavijestiti o razlozima zašto ti nisu izdali vizu, a plaćaš troškove provjere svojih podataka.
Mlad čovjek nezaposlen znači ne veže ga ništa za matičnu zemlju je potencijalna opasnost da će po prelasku granice ostati na crno u toj zemlji ili bilo kojoj zemlji unije. Žalosno ali sve je tako kako ti rekoh.
-
teletrader
Slazhem se s tobom,mada recimo Hrvatska nije bas presla iz jednog sistema u drugi bez ispalejnog metka,bilo je i njihovih izbjeglica po Evropi,pa im nisu nikada trebale vize..idic wrote:teletrader wrote:Tragicno je i sramotno da su "bjelosvjetskoj fukari",Rumunima i Bugarima prije par godina ukinute vize,a gradjanima BIH nisu...
Zhalosno ali tako je...
Te fukare su iz socijalizma prešli u tranziciju bez ispaljenog metka i bez stotina hiljada izbjeglica diljem Evropske unije za razliku od nas gospode i pametnjakovića.
Druga stvar na svakom formularu za izdavanje vize ti lijepo stoji da nisu dužni te obavijestiti o razlozima zašto ti nisu izdali vizu, a plaćaš troškove provjere svojih podataka.
Mlad čovjek nezaposlen znači ne veže ga ništa za matičnu zemlju je potencijalna opasnost da će po prelasku granice ostati na crno u toj zemlji ili bilo kojoj zemlji unije. Žalosno ali sve je tako kako ti rekoh.
Mislim da su jedini izuzetak zemlje Skandinavije,jer (ukoliko se dobro sjecam) prije par godina su Srbi iz HR uzimali pasose i onda u norveskoj/svedskoj trazhili azil..
Mislim da je jedini kriterij za vizni rezhim opasnost od ilegalne emigracije iz te zemlje,a ta opasnost barem kad je BiH u pitanju,nije bas toliko visoka..sigurno bi mnogi otisli ponekad da sezonski na crno zarade koji euro ali bi se onda i vratili
-
idic
Razlika između nas i Hrvatske je u tome što je Franjo Tuđman po završetku ratnih operacija objavio prestanak ratnih operacija i pozvao sve raseljene i izbjegle da se vrate u Hrvatsku. Time im je svima ukinut izbjeglički status, ali su automatski dobili bezvizni režim za većinu zemalja Evrope.
Naši to ni do danas nisu učinili i još uvjek ima onih koji se po zemljama EU vode kao BH izbjeglice, stoga imamo takav vizni režim kakav imamo.
Naši to ni do danas nisu učinili i još uvjek ima onih koji se po zemljama EU vode kao BH izbjeglice, stoga imamo takav vizni režim kakav imamo.
-
teletrader
Nisam znao da ima jos Bosanaca koji se po svijetu vode kao izbjeglice..idic wrote:Razlika između nas i Hrvatske je u tome što je Franjo Tuđman po završetku ratnih operacija objavio prestanak ratnih operacija i pozvao sve raseljene i izbjegle da se vrate u Hrvatsku. Time im je svima ukinut izbjeglički status, ali su automatski dobili bezvizni režim za većinu zemalja Evrope.
Nesto sam mislio da je sve to davno asimilirano i integrisano..
-
quantum
Nema to veze, zaposlen nezaposlen, imas kucu nemas kucu. Bosanac si (ili Hercegovac) i zdravo. Ja sam zaposlen, imao sam apsolutno sve papire i uslove da sad ne razglabam ovdje, ali vizu nisam dobio.Druga stvar na svakom formularu za izdavanje vize ti lijepo stoji da nisu dužni te obavijestiti o razlozima zašto ti nisu izdali vizu, a plaćaš troškove provjere svojih podataka.
Zalosno je ono sto pise na zidu ambasade, a otprilike pise: nismo duzni da vam izdamo vizu, niti da uvazimo bilo kakav vas zahtjev, niti da vam damo bilo kakvo objasnjenje niti da vam vratimo pare! Ne mozete se zaliti, mozete samo plakati!
Ali!! Pogresno bi bilo optuzivati bilo koju ambasadu. Oni samo koriste situaciju. Krivi su nasi kvazi politicari, nesposobni glupani, kojima je vrhunac da malo sjednu u fotelju, da dobiju limuzinu, sofera. Oni nemaju problema sa vizama, imaju diplomatkse pasose i zaboli ih neka stvar sto Bosanci i Hercegovci svaki dan ko stoka pred klanje cekaju pred ambasadama.
A u konacnici kriva je upravo ta stoka, jer je glasala za njih. Trazili ste gladujte.
-
mr2
quantum wrote:Nema to veze, zaposlen nezaposlen, imas kucu nemas kucu. Bosanac si (ili Hercegovac) i zdravo. Ja sam zaposlen, imao sam apsolutno sve papire i uslove da sad ne razglabam ovdje, ali vizu nisam dobio.Druga stvar na svakom formularu za izdavanje vize ti lijepo stoji da nisu dužni te obavijestiti o razlozima zašto ti nisu izdali vizu, a plaćaš troškove provjere svojih podataka.
Zalosno je ono sto pise na zidu ambasade, a otprilike pise: nismo duzni da vam izdamo vizu, niti da uvazimo bilo kakav vas zahtjev, niti da vam damo bilo kakvo objasnjenje niti da vam vratimo pare! Ne mozete se zaliti, mozete samo plakati!
Ali!! Pogresno bi bilo optuzivati bilo koju ambasadu. Oni samo koriste situaciju. Krivi su nasi kvazi politicari, nesposobni glupani, kojima je vrhunac da malo sjednu u fotelju, da dobiju limuzinu, sofera. Oni nemaju problema sa vizama, imaju diplomatkse pasose i zaboli ih neka stvar sto Bosanci i Hercegovci svaki dan ko stoka pred klanje cekaju pred ambasadama.
A u konacnici kriva je upravo ta stoka, jer je glasala za njih. Trazili ste gladujte.
pa zahtijev za vizu ide u maticnu drzavu na razmatranje...to je usluga koja se placa...ili smatrate da maticne drzave to kroz porez svojim gradnima treba da naplate
-
teletrader
Zhao mi je sto je tako,oni imaju neka pravila sluzhbe i nije mi potpuno jasno kako postupaju (bez obzira sto se radi o jednoj od mojih domovina)quantum wrote:Nema to veze, zaposlen nezaposlen, imas kucu nemas kucu. Bosanac si (ili Hercegovac) i zdravo. Ja sam zaposlen, imao sam apsolutno sve papire i uslove da sad ne razglabam ovdje, ali vizu nisam dobio.Druga stvar na svakom formularu za izdavanje vize ti lijepo stoji da nisu dužni te obavijestiti o razlozima zašto ti nisu izdali vizu, a plaćaš troškove provjere svojih podataka.
Ali sumnjam da ce se situacija nesto bitnije promjeniti cak i ako dodje do smjene vladajuce garniture..Eto u federaciji je postojala "Koalicija za promjene" ili tako nesto i nista ne bi..
Jednostavno se radi o nestabilnoj BiH kao drzhavi,da recimo postoje dva nezavisna entiteta vjerovatno bi FBiH prije bile ukinute vize nego RS-u
Ali u tom slucaju nema nista od zajednicke drzhave...
Sto bi neki jedva docekali..
-
bleka
ma radi se o sljedecem
1. Evropa nas zeza kao i u ratu. PUsti nek stoka crkne. Dupli standardi.
Najveca stoka smo mi kao Austrija je nas prijatelj itd. MA ne daj im ulagati ovdje pa cemo vidjeti kako ce se smeksati.
2. NAsa govna s diplomatskim pasosem. Jebe se njima sto narod trpi.
Pamet u glavu za koga ce te glasati. I cvrsto brate
1. Evropa nas zeza kao i u ratu. PUsti nek stoka crkne. Dupli standardi.
Najveca stoka smo mi kao Austrija je nas prijatelj itd. MA ne daj im ulagati ovdje pa cemo vidjeti kako ce se smeksati.
2. NAsa govna s diplomatskim pasosem. Jebe se njima sto narod trpi.
Pamet u glavu za koga ce te glasati. I cvrsto brate
-
BISCANIN2
Jebiga kako je tako je , treba se boriti da mi UREDIMO VLASTITO DVORISTE
DA JE NAMA LIJEPO I BEZ EVROPE.
Bez velike muke nemam namjeru stajat po redovima cekat da mi odobre ulazak u njihovu avliju .
Kum mi je otisao u usa na dva mjeseca , na sveopsto iznenadjenje dobio je vizu za 5 min ,kaze bukvalno mi nisu ni pogledali papire .
DA JE NAMA LIJEPO I BEZ EVROPE.
Bez velike muke nemam namjeru stajat po redovima cekat da mi odobre ulazak u njihovu avliju .
Kum mi je otisao u usa na dva mjeseca , na sveopsto iznenadjenje dobio je vizu za 5 min ,kaze bukvalno mi nisu ni pogledali papire .
- Vodenjak
A sta mislis, KO zapravo to treba da uradi?mr2 wrote:quantum wrote:Nema to veze, zaposlen nezaposlen, imas kucu nemas kucu. Bosanac si (ili Hercegovac) i zdravo. Ja sam zaposlen, imao sam apsolutno sve papire i uslove da sad ne razglabam ovdje, ali vizu nisam dobio.Druga stvar na svakom formularu za izdavanje vize ti lijepo stoji da nisu dužni te obavijestiti o razlozima zašto ti nisu izdali vizu, a plaćaš troškove provjere svojih podataka.
pa zahtijev za vizu ide u maticnu drzavu na razmatranje...to je usluga koja se placa...ili smatrate da maticne drzave to kroz porez svojim gradnima treba da naplate
![]()
![]()
otkad to nasi politicari odlucuju,da li ce neka zemlja nama ukinut vizu
![]()
![]()
Nemoj odgovarati odmah..
Prespavaj i razmisli malo!
-
mahalas505
Ne tacno, turisticke vize do 1 mjesec, a i u vecini slucajeva i one do 3 mjeseca, se rjesavaju u lokalnoj ambasadi, dok se boravisne dozvole rjesavaju u MIP te drzave.mr2 wrote:
![]()
![]()
![]()
![]()
-
mr2
hajde mi reci koliko si puta pravijo nekom vizu.....holandani naprimjer sve ovdje resavaju.....sto sam ja to zvao ministarstvo za imigraciju i naturalizaciju,a ne sarajevomahalas505 wrote:Ne tacno, turisticke vize do 1 mjesec, a i u vecini slucajeva i one do 3 mjeseca, se rjesavaju u lokalnoj ambasadi, dok se boravisne dozvole rjesavaju u MIP te drzave.mr2 wrote:
![]()
![]()
![]()
![]()
-
mr2
mislim da maticna drzava odlucuje prije svega .......osim toga po azilskim centrima ,jos ima nasih......doduse manje nego prije godinu dana....ali ih imaVodenjak wrote:A sta mislis, KO zapravo to treba da uradi?mr2 wrote:quantum wrote: Nema to veze, zaposlen nezaposlen, imas kucu nemas kucu. Bosanac si (ili Hercegovac) i zdravo. Ja sam zaposlen, imao sam apsolutno sve papire i uslove da sad ne razglabam ovdje, ali vizu nisam dobio.
![]()
![]()
![]()
![]()
Nemoj odgovarati odmah..
- Vodenjak
Moj komentar se odnosio na ono tvoje pitanje:mr2 wrote:mislim da maticna drzava odlucuje prije svega .......osim toga po azilskim centrima ,jos ima nasih......doduse manje nego prije godinu dana....ali ih imaVodenjak wrote:A sta mislis, KO zapravo to treba da uradi?mr2 wrote:
![]()
![]()
![]()
![]()
Nemoj odgovarati odmah..
Stojis na stanici. Dolazi autobus. Vozac otvara vrata. Ti i dalje stojis na stanici. Vozac zatvara vrata i odlazi.otkad to nasi politicari odlucuju,da li ce neka zemlja nama ukinut vizu
Ti gledas za autobusom i pominjes vozacu blizu i dalju familiju sto i tebe nije povezao...
-
tempora
Prije par dana odrzan je skup u Grckoj o Balkan zemljama te i o viznome rezimu za BiH. Vize se nece u skorije vrijeme liberalizirati a pitanje je i koliko uopste stare clanice EU zele sirenje iste tvorevine tako da je nas status bez obzira sve i da uspijemo u kojekakvim zahjevima vrlo labilan, sto ce opet rec, kako mocnici odluce tako ce nam biti. A da ce u skorije vrijeme odluke biti pozitivne za nas, u to se moze sa pravom sumnjati.
Razlog zasto za BiH vazi vizni rezim je prvenstveno taj da je ova zemlja jedna od glavnih tranzicija ilegalaca koji preko BiH idu u Evropu. Do nedavno Kurdi, Iranci i "ostali"su bez po muke mogli uci u zemlju i ulaz ljudi u zemlju je daleko veci nego izlazak. I Iako je za Tursku i Iran uveden vizni rezim time nije rijesen problem tranzita ilegalaca jer su BiH granice sigurne koliko i jedno sito za prosijavanje brasna.
Znaci drugi razlog su granice, takve kakve jesu a treci ali ne i manje vazan je jedinstveni centralni sistem za podatke o drzavljanima BiH. Za vrijeme rata u BiH lako se mogao kupiti pasos pa je jos uvijek nepoznato ko i na koji nacin ima BiH drzavljanstvo cime drzava ne moze garantirati sigurnost podatka o svojim drzavljanima drugim drzavama. Ne postoji uvid kojim ljudima i na koji nacin su pasosi izdati a fobicna Evropa ne zeli rizike po pitanju terorizma i sl aktuelnih pitanja, te to uzimaju kao siguran argument kako bi parmak stajo tamo gdje jos uvijek stoji-u Sloveniji.
Sve dok ove tri osnovne tacke ne budu "sanirane" sto je u ovom trenutku smjesno i pomisliti da je moguce, ne mozemo se nadati liberalizaciji viznog rezima.
Apsolutno je netacno da je razlog viznog rezima izbjeglistvo gradjana BiH. Opste je poznato da je BIH od strane EU proglasena "sigurnom zonom" sto iskljucuje mogucnost potrazivanja azila. Istina jeste da je prosle godine u EU 10.000 drzavljana BiH zatrazilo azil a pravo na azil moze zatraziti svako, no dobiti isto pravo za gradjane BiH je iskljucena mogucnost je je ovaj argument neosnovan.
I iako je BiH glavna polazna baza ilegalaca za odlazak u Evropu, ipak ti ljudi nestaju negdje preko Hrvatske ili Srbije. ALi Srbija i Hrvatska nisu zemlje koje imaju veci priliv nego izlaz ljudi vec BiH, sto je osnovni i glavni kriterij za etiketu koju smo dobili kao najveci tranzit ilegalaca.
Mimo toga, Hrvatska i Srbija nemaju unutrasnju problematiku kao BiH, a to je podjeljenost zemlje na tri djela i nespremnost entiteta da suradjuju u tom pogledu.
Zalosno je to da gradjani koji imaju hrvatski ili srpski pasos mogu barem bilo gdje, a oni koji se oslanjaju samo na jedan "drzavni" ti imaju drukciji tretman na granicama sve da i imaju legalno dobijenu vizu neke drzave.
I u ovom pogledu, ne moze se reci da je samo jedna nacionalnost ostecena jer se i hrvatski pasos mogao kupiti do nedavno od strane svih nacionalnosti.
Sto opet pokazuje da su prava gradjana zastupljena novcem i vezama i da po tome mozemo zakljuciti da pravne drzava ne postoji a mentalitet veze, novac i rodbina je jedino pravilo koje je sigurno kod nas. A posto se krajnje oslanjamo na takav nacin zivljenja i nemamo namjeru da mijenjamo taj mentalitet, duzni smo onda i trpjeti privilegije jednih i ostecenost drugih.
I naravno mozemo se uvijek pozvati na politiku i drzavu ali mnogi su krajnje zadovoljni kad ne moraju stati u red za somun jer im je komsija sacuvao mjesto.
Razlog zasto za BiH vazi vizni rezim je prvenstveno taj da je ova zemlja jedna od glavnih tranzicija ilegalaca koji preko BiH idu u Evropu. Do nedavno Kurdi, Iranci i "ostali"su bez po muke mogli uci u zemlju i ulaz ljudi u zemlju je daleko veci nego izlazak. I Iako je za Tursku i Iran uveden vizni rezim time nije rijesen problem tranzita ilegalaca jer su BiH granice sigurne koliko i jedno sito za prosijavanje brasna.
Znaci drugi razlog su granice, takve kakve jesu a treci ali ne i manje vazan je jedinstveni centralni sistem za podatke o drzavljanima BiH. Za vrijeme rata u BiH lako se mogao kupiti pasos pa je jos uvijek nepoznato ko i na koji nacin ima BiH drzavljanstvo cime drzava ne moze garantirati sigurnost podatka o svojim drzavljanima drugim drzavama. Ne postoji uvid kojim ljudima i na koji nacin su pasosi izdati a fobicna Evropa ne zeli rizike po pitanju terorizma i sl aktuelnih pitanja, te to uzimaju kao siguran argument kako bi parmak stajo tamo gdje jos uvijek stoji-u Sloveniji.
Sve dok ove tri osnovne tacke ne budu "sanirane" sto je u ovom trenutku smjesno i pomisliti da je moguce, ne mozemo se nadati liberalizaciji viznog rezima.
Apsolutno je netacno da je razlog viznog rezima izbjeglistvo gradjana BiH. Opste je poznato da je BIH od strane EU proglasena "sigurnom zonom" sto iskljucuje mogucnost potrazivanja azila. Istina jeste da je prosle godine u EU 10.000 drzavljana BiH zatrazilo azil a pravo na azil moze zatraziti svako, no dobiti isto pravo za gradjane BiH je iskljucena mogucnost je je ovaj argument neosnovan.
I iako je BiH glavna polazna baza ilegalaca za odlazak u Evropu, ipak ti ljudi nestaju negdje preko Hrvatske ili Srbije. ALi Srbija i Hrvatska nisu zemlje koje imaju veci priliv nego izlaz ljudi vec BiH, sto je osnovni i glavni kriterij za etiketu koju smo dobili kao najveci tranzit ilegalaca.
Mimo toga, Hrvatska i Srbija nemaju unutrasnju problematiku kao BiH, a to je podjeljenost zemlje na tri djela i nespremnost entiteta da suradjuju u tom pogledu.
Zalosno je to da gradjani koji imaju hrvatski ili srpski pasos mogu barem bilo gdje, a oni koji se oslanjaju samo na jedan "drzavni" ti imaju drukciji tretman na granicama sve da i imaju legalno dobijenu vizu neke drzave.
I u ovom pogledu, ne moze se reci da je samo jedna nacionalnost ostecena jer se i hrvatski pasos mogao kupiti do nedavno od strane svih nacionalnosti.
Sto opet pokazuje da su prava gradjana zastupljena novcem i vezama i da po tome mozemo zakljuciti da pravne drzava ne postoji a mentalitet veze, novac i rodbina je jedino pravilo koje je sigurno kod nas. A posto se krajnje oslanjamo na takav nacin zivljenja i nemamo namjeru da mijenjamo taj mentalitet, duzni smo onda i trpjeti privilegije jednih i ostecenost drugih.
I naravno mozemo se uvijek pozvati na politiku i drzavu ali mnogi su krajnje zadovoljni kad ne moraju stati u red za somun jer im je komsija sacuvao mjesto.
- Fair Life
Slicno kao i kod "nasih" moderatora. Zik... i ode post ili cijela tema.quantum wrote:(...)
Zalosno je ono sto pise na zidu ambasade, a otprilike pise: nismo duzni da vam izdamo vizu, niti da uvazimo bilo kakav vas zahtjev, niti da vam damo bilo kakvo objasnjenje niti da vam vratimo pare!
(...)
A sto se tice placanja viza... moglo bi se to strpati u temu "Kupujmo domace" kao jedan od vidova iskazivanja patriotizma prema svojoj domovini.
Grijesim li...?
-
bleka
Ma daj taj supljak vise niko ne pusi.tempora wrote:Prije par dana odrzan je skup u Grckoj o Balkan zemljama te i o viznome rezimu za BiH. Vize se nece u skorije vrijeme liberalizirati a pitanje je i koliko uopste stare clanice EU zele sirenje iste tvorevine tako da je nas status bez obzira sve i da uspijemo u kojekakvim zahjevima vrlo labilan, sto ce opet rec, kako mocnici odluce tako ce nam biti. A da ce u skorije vrijeme odluke biti pozitivne za nas, u to se moze sa pravom sumnjati.
- Bosanac sa dna kace
hhı?quantum wrote:Ali sto rece nas vrli Prezident: do ljeta ce se ukinuti vizni rezim.
Koji Prezident?
Prosle godine u martu su na sav avaz vikali da ce nam se ti vizni rezimi ukinnut do jeseni 2005!