Sad mi je jasno sto te leet voli.WildRedRose wrote:argumenti tipa '' psu je brnjica patnja'' su za macku o' rep !
Briznici, koji i imaju psa zbog sebe. a nista cinjenice da je psu patnja kad je kucni ljubimac, zatvoren u stanu, na parketu, ili ipak, luksuz box od 1 sa 1 , ogradjen zeljeznom ogradom, setnja na povodcu, pisaj , kaki gdje te naucim, sad sjedi, sad daj sapu, sad laj, sad cvili, sad suti..
a pogotovo k'o ima haskija, samojeda i slicne pasmine.
500 KM kazne za psa bez brnjice
-
Jokericious
#76 Re: 500 KM kazne za psa bez brnjice
- LieToMe
#77 Re: 500 KM kazne za psa bez brnjice
Izvini za repliku i za mozda nedobru komparaciju situacija. Da krenem iz pocetka (s tobom i tvojim postom) obaveze mene kao roditelja je da dijete vozim u AS (autosjedalici) i da platim kaznu ako me policija "uhvati" kad i ako dijete stavim na krilo ili na suvozacevo mjesto. Od svih varijanti najgora mi je kad vidim malo dijete a ponosni otac/babo ga drzi u krilu a maksumce volana. Ponosan otac/babo, dijete mu volana (vecinom sinovi), usi mu probile krov auta, maksum drzi volan... (mozes si docarati garant si vidjeo par puta) I nije mu ni bitno sto se neko u njega moze zabiti, sto krsi zakon, sto moze i on i dijete poginuti nego hejjjj sincina u krilu volan u rukama. E znaci, kazniti i to debelo kazniti jer je to u zakonu propisano kao nesto sto je kaznjivo i ima ili novcana kazna ili neki drugi vid globe. Znaci zakon.zvrk wrote:ti se ne postavljas u moju situaciju nego u situaciju oca koji kraj sebe ima malo neodgojeno cudoviste i kojem je bitnije surfati na netu nego sta mu dijete radi. izveo ga je u setnjzu i sjedi s njim na klupi - razumljivo da je dijete frustriranoLieToMe wrote:
Posto vidim od svih ljudi apliciras menivrati se malo unazad pa procitaj moj prvi post. Naravno da je individualna. Ja necu da govorim u ime drugih roditelja, ja sam govorila u svoje ime i ime svog djeteta (koje nije punoljetno). Znaci, da rezimiramo: ja (ne tamo neki drugi roditelj) ucim svoje dijete da voli zivotinje, da ih mazi, da se poigra. Razvijamo joj empatiju i sposobnost lakseg uklapanja u sredinu (nazovi to socializacijom male bebe).
Da ne duljim, da se postavim u tvoju situaciju: da je moja kcerka nekim slucajem onako neodgovorno i neodgojeno "prepala" tvog cuku (bez brnjice) i da si kojim slucajem spucao samar mojoj kcerki zato sto je ona neodgovorno i neodgojeno prepala tvog "malog" razigranog cuku (bez brnjice) prvo bi njoj odrzala lekciju (a lekcija bi se nastavila i kuci) a u tebi bi ubila boga jer bez brnjice setas "malog razigranog" cuku za kojeg znam da nije pudlica i ne znam kakve su mu namjere. I bio bi sretan sto bi prosao samo sa nanosenjem laksih tjelesnih povreda (uzecemo u obzir da bi bila njezna). Ali to sam samo ja jer stvar je individualna (a sumnjam da bih se dovela u situaciju da mi dijete neodgovorno i neodgojeno natrcava na cuke bez brnjica). I vec sam rekla da ce se tema svesti na to da mi roditelji trebamo stavljati brnjice djeci. I podvlacim imala sam cuku, znam o cemu pricam.
I da, ubuduce kad pozelis nekome djetetu spucati samar prvo pogledaj svog cuku kojeg setas bez brnjice, mozda neko pozeli tebi zdrmati samar, onako eto reda radi
ja govorim iskljucivo o sebi takodjer.
replicirah na vise komentara ovdje
samar djetetu pozeljeh spucati jer je uplasilo mene - refleksno, dakle kao samoodbrana, a naknadno me uhvatio bijes.
i nije hipoteticka situacija nego zivotna. a dijete je proslo bez samara. dakle ne hodam okolo i ne samaram djecu koja uplase mene ili mog psa
kako rekoh, pas je na kratkom povocu, dakle ne moze natrcati na dijete ili odraslu osobu. ne rekoh nigdje da je mali razgiran i sl
posto se ni ti ni ja necemo naci u ovoj situaciji - ako budemo ove pameti, dobro je
realno, neki psi nisu za brnjicu (za povodac su svi) i neka djeca jesu za brnjicu i povodac
al to je doduse do roditelja
pa me izvolite raspeti sad
Situacija koju si ti opisao (mali isfrustirano skace i nasrce na tvog cuku) nije krsenje zakona vec nebriga, neodgoj, nazovi to kako hoce oca,majke, roditelja, hranitelja, staratelja. Nije kaznjivo zakon (jos uvijek) sve dok to isto dijete ne upotrijebi silu i ne prekrisi neki clan zakona o javnom redu itd itd... vjeruj mi njihova kazna ce se pokazati kasnije ( u dobu adolescencije) pa se takvi roditelji cesto pitaju gdje smo pogrijesili a ne sjete se scene sa vilsa kad je malom bilo 4-5 godina...
Elem, ne pricam ovo bez razloga. Vracam se na autosjedalicu koja je kao takva propisana zakonom i za koju cu ja kao roditelj platiti kaznu ako me uhvate da vozim dijete mimo nje, vracam se na ponasanje malog koje u mjeri u kojoj si ti opisao nije kaznjivo zakonom, definise se kao neodgoj i vracam se na tebe i tvog haskija koji nije pudlica i ako je propisano zakonom i ako treba da nosi brnjicu nek nosi ako ne nosi, ti kao vlasnik snosi posljedice.
Moja kcerka od 14 mjeseci ne voli novu autosjedalicu, place kad je vozimo, ne voli da je vezana, ne voli ni kolica, ne voli da je se drzi za ruku dok setamo... kao i svako dijete od 14 mjeseci ona MISLI da njoj nista ne treba i da je to sve suvisno! Jel je ko pita sta? NIKO JE NE PITA ZA MISLJENJE! Ima da sjedi u autosjedalici kad je vozimo negdje, ima da me drzi za ruku dok hoda vilsonovim pored tih istih cuka ciji vlasnici MISLE da njihovim cukama smeta brnjica iako je ona zakonom propisana. Ne samo zato sto sto je to zakon rekao nego sto sam ja odgovoran roditelj jos uvijek neodgovornog maksuma.
-
zvrk
#78 Re: 500 KM kazne za psa bez brnjice
ti i ja sasvim slicno razmisljamo
u svemu se slazem s ovim postom uz napomenu da zakon ne propisuje obaveznost brnjice u svakom slucaju i na svakom psu nego je to Odluka opcine Novo Sarajevo koja se primjenjuje na Vilsonovom (izmedju ostalih teritorija ove opcine)
ja kada vodim haskija bez brnjice, on je opasnost jedino po moj dzep jer je, kako rekoh, uvijek na kratkom povocu
opasnost po dzep prihvatam
sto se tice roditelja koji pusta dijete da istrcava pred pse - u mojim mjerilima je jednako odgovoran kao da ga je pustio da istrci na ulicu kojom saobracaju auta
da li je njegovo ponasanje kaznjivo ili nije - ovisilo bi vjerovatno od posljedica
u svemu se slazem s ovim postom uz napomenu da zakon ne propisuje obaveznost brnjice u svakom slucaju i na svakom psu nego je to Odluka opcine Novo Sarajevo koja se primjenjuje na Vilsonovom (izmedju ostalih teritorija ove opcine)
ja kada vodim haskija bez brnjice, on je opasnost jedino po moj dzep jer je, kako rekoh, uvijek na kratkom povocu
sto se tice roditelja koji pusta dijete da istrcava pred pse - u mojim mjerilima je jednako odgovoran kao da ga je pustio da istrci na ulicu kojom saobracaju auta
da li je njegovo ponasanje kaznjivo ili nije - ovisilo bi vjerovatno od posljedica
- Arata
#79 Re: 500 KM kazne za psa bez brnjice
Odlično napisanoLieToMe wrote:Moja kcerka od 14 mjeseci ne voli novu autosjedalicu, place kad je vozimo, ne voli da je vezana, ne voli ni kolica, ne voli da je se drzi za ruku dok setamo... kao i svako dijete od 14 mjeseci ona MISLI da njoj nista ne treba i da je to sve suvisno! Jel je ko pita sta? NIKO JE NE PITA ZA MISLJENJE! Ima da sjedi u autosjedalici kad je vozimo negdje, ima da me drzi za ruku dok hoda vilsonovim pored tih istih cuka ciji vlasnici MISLE da njihovim cukama smeta brnjica iako je ona zakonom propisana. Ne zato sto sto je to zakon rekao nego sto sam odgovoran roditelj jos uvijek neodgovornog maksuma.
- LieToMe
#80 Re: 500 KM kazne za psa bez brnjice
Ja necu da komenarisem ponasanja drugih roditelja, uvijek mi sluze kao primjer kako NEVASPITAVATI dijete (sistem obrnute psihologijezvrk wrote:ti i ja sasvim slicno razmisljamo
-
zvrk
#81 Re: 500 KM kazne za psa bez brnjice
od ovog dogadjaja ne setam psa Vilsonovim, a ako to budem cinila, onda ce imati brnjicu
svi cemo mi jednog dana biti ponosni
svako dobro tebi, kcerkici i roditeljima istomisljenicima
svi cemo mi jednog dana biti ponosni
svako dobro tebi, kcerkici i roditeljima istomisljenicima
-
kakavdanakneiskustvu
#82 Re: 500 KM kazne za psa bez brnjice
LieToMe wrote:Ja necu da komenarisem ponasanja drugih roditelja, uvijek mi sluze kao primjer kako NEVASPITAVATI dijete (sistem obrnute psihologijezvrk wrote:ti i ja sasvim slicno razmisljamo
da li je njegovo ponasanje kaznjivo ili nije - ovisilo bi vjerovatno od posljedica). Posto smo se vratili na pravac kojim smo i krenuli toplo ti savjetujem da kad setas vilsonovim stavis brnjicu haskiju (ako on po zakonu mora da je nosi) ne zato sto je on opasan, ili spada u kategoriju opasnih cuka nego sto ce jednog dana vrlo vjerovatno moja kcerkica radosno potrcati da se "upozna" s tvojim haskijem, da ga pomazi i da se s njim poigra a ti ces uz odobrenje nas roditelja skinuti brnjicu svom cuki i dopustiti da je cuko "poljubi"
i vjeruj mi na rijec da ces se osjecati ljudinom i gromadom i da ces biti ponosan na svog psa kao sto cu ja biti ponosna na svoju kcerkicu
-
loool
#83 Re: 500 KM kazne za psa bez brnjice
Kriteriji prema svima nisu isti.Ako ce se vec sprovoditi zakon za pse onda se lutalice pod broj 1 moraju skloniti sa ulice.Opasniji su od pitomih pasa kako god okrenete.Na vilsonovom stalno vidim pse koje nisu ni na uzici,lancu o brnjici da ne pricam.Izgleda kad ima zafali para napisu kaznu ko im se ne svidi pa poslje po starom.
- S4mpion
#84 Re: 500 KM kazne za psa bez brnjice
Jest vala, doberman krene na dijete, ono se prepadne, e jest dijete papak za ne povjerovat.Qler wrote:Moj dajza ima dobermana, i veca ti opasnost prijeti da ce te ujesti moja mala kcerka nego on... ali kad ga ljudi vide boje se, a on ne moze biti veca maza. I zbog takvih ljudi on mora da mu stavlja brnjicu, a vecinom su takvi ljudi papci i neobrazovani...
-
kakavdanakneiskustvu
#85 Re: 500 KM kazne za psa bez brnjice
loool wrote:Kriteriji prema svima nisu isti.Ako ce se vec sprovoditi zakon za pse onda se lutalice pod broj 1 moraju skloniti sa ulice.Opasniji su od pitomih pasa kako god okrenete.Na vilsonovom stalno vidim pse koje nisu ni na uzici,lancu o brnjici da ne pricam.Izgleda kad ima zafali para napisu kaznu ko im se ne svidi pa poslje po starom.
stoji i to oko lutalica,ali ako u nekom zakonu piše da određeni psi moraju imati brnjicu,onda je stvar jasna
-
kanjon
#86 Re: 500 KM kazne za psa bez brnjice
netacnokakavdanakneiskustvu wrote:Woole Triwunovich wrote:Idući put ćeš kupiti brnjicu jer kerovi i trebaju da je nose.
tačno
-
hladan.preminger
#87 Re: 500 KM kazne za psa bez brnjice
say_cheese wrote: Na temu prikladnih uvjeta i nacina za drzanje psa, moglo bi se dosta toga reci. Meni je zao zivotinje koja je zatvorena u cetiri zida i dva puta dnevo ga izvedu po pola sata, po mogucnosti u setnju Vilsonovim, vid' te mene, ja sam ekskluzivaPas nije modni dodatak.
Vama dvojici
Ama i kad izvedes psa i on ti je stalno na povodcu nije to to. Njemu treba da se istrči i potroši energiju.
A to za držanje pasa u stanovima, ne znam sta bi reko. Svakom njegovo.
- kingofsnake
#88 Re: 500 KM kazne za psa bez brnjice
S4mpion wrote:Jest vala, doberman krene na dijete, ono se prepadne, e jest dijete papak za ne povjerovat.Qler wrote:Moj dajza ima dobermana, i veca ti opasnost prijeti da ce te ujesti moja mala kcerka nego on... ali kad ga ljudi vide boje se, a on ne moze biti veca maza. I zbog takvih ljudi on mora da mu stavlja brnjicu, a vecinom su takvi ljudi papci i neobrazovani...
-
zvrk
#89 Re: 500 KM kazne za psa bez brnjice
postoji setznja, postoji igra i istrcavanjehladan.preminger wrote:say_cheese wrote: Na temu prikladnih uvjeta i nacina za drzanje psa, moglo bi se dosta toga reci. Meni je zao zivotinje koja je zatvorena u cetiri zida i dva puta dnevo ga izvedu po pola sata, po mogucnosti u setnju Vilsonovim, vid' te mene, ja sam ekskluzivaPas nije modni dodatak.
Vama dvojici
Ama i kad izvedes psa i on ti je stalno na povodcu nije to to. Njemu treba da se istrči i potroši energiju.
i za svaku od aktivnosti postoje adekvatne lokacije
-
kakavdanakneiskustvu
#90 Re: 500 KM kazne za psa bez brnjice
netacno[/quotekanjon wrote:kakavdanakneiskustvu wrote:Woole Triwunovich wrote:Idući put ćeš kupiti brnjicu jer kerovi i trebaju da je nose.
tačno
pa ako je netačno molim postavljača teme da nam pročita po kojem članu kojeg zakona mu je policajac,ili kako ga on nazva ker,napisao prekršajni nalog
- S4mpion
#91 Re: 500 KM kazne za psa bez brnjice
Ne stoji baš poređenje lutalica i vlasničkih pasa. Lutalicu možeš nabit nogom ako budeš prisiljen na to i produžit kući, a vlasničkog psa isto tako, ali onda slijedi svađa+tuča sa vlasnikom.loool wrote:Kriteriji prema svima nisu isti.Ako ce se vec sprovoditi zakon za pse onda se lutalice pod broj 1 moraju skloniti sa ulice.Opasniji su od pitomih pasa kako god okrenete.Na vilsonovom stalno vidim pse koje nisu ni na uzici,lancu o brnjici da ne pricam.Izgleda kad ima zafali para napisu kaznu ko im se ne svidi pa poslje po starom.
- propalismo
#92 Re: 500 KM kazne za psa bez brnjice
Ja mislim da ti nas ovde malo lozis
Od tih 500km oduzmi jednu nulu slobodno.Jer toliku kaznu nebi platio sve i da je pas napao nekoga i nanio mu povrede
Od tih 500km oduzmi jednu nulu slobodno.Jer toliku kaznu nebi platio sve i da je pas napao nekoga i nanio mu povrede
- LieToMe
#93 Re: 500 KM kazne za psa bez brnjice
A vidi i mojoj kcerkici treba da se istrci i umori da bi spavala noc u komaduhladan.preminger wrote:say_cheese wrote: Na temu prikladnih uvjeta i nacina za drzanje psa, moglo bi se dosta toga reci. Meni je zao zivotinje koja je zatvorena u cetiri zida i dva puta dnevo ga izvedu po pola sata, po mogucnosti u setnju Vilsonovim, vid' te mene, ja sam ekskluzivaPas nije modni dodatak.
Vama dvojici
-
loool
#94 Re: 500 KM kazne za psa bez brnjice
Vlasnicki pas je makar na povodcu za razliku od lutalice koja u svakom trenu moze napast.Vlasnicki pas je sit u vecini prilika dok lutalica i nije sto je dodatni razlog za bijes.Nije svako hrabar da nabije lutalicu nogom kad ga napadne i produzi dalje .S4mpion wrote:Ne stoji baš poređenje lutalica i vlasničkih pasa. Lutalicu možeš nabit nogom ako budeš prisiljen na to i produžit kući, a vlasničkog psa isto tako, ali onda slijedi svađa+tuča sa vlasnikom.loool wrote:Kriteriji prema svima nisu isti.Ako ce se vec sprovoditi zakon za pse onda se lutalice pod broj 1 moraju skloniti sa ulice.Opasniji su od pitomih pasa kako god okrenete.Na vilsonovom stalno vidim pse koje nisu ni na uzici,lancu o brnjici da ne pricam.Izgleda kad ima zafali para napisu kaznu ko im se ne svidi pa poslje po starom.
-
kanjon
#95 Re: 500 KM kazne za psa bez brnjice
I meni smeta svasta nesta, pa nisam toliko sebican da od drugih trazim da meni ugadjaju. I psu smeta brnjica, i naravno da vise hoces da ugodis svom psu nego nekakvom strancu koji se, eto, boji psa bez brnjice. Ako imas iracionalan strah, nemoj prilazit, jednostavno. I ja se bojim paukova pa im zato ne prilazim.JaneEyre wrote: Ja sam imao njemačkog ovčara 12 godina i dobro znam koliko psu smeta brnjica. Ali isto tako znam koliko čovjeku koji se boji pasa smeta kad mu priđe pas bez brnjice da ga njuška ili se poigra. Sve da je najpitomiji na svijetu, ljudi koji se boje, jednostavno se boje i ne mogu si pomoći. Ja se ne bojim, meni ne smeta pašće bez brnjice, ali ima ljudi kojima smeta, i to treba poštovati.
Nemam psa, ali jedno je sigurno, ukoliko nekad budem imao, nece nositi brnjicu
- S4mpion
#96 Re: 500 KM kazne za psa bez brnjice
Vlasnički psi nerijetko i na povodcu zaskaču ljude, a tada je nebitno je li te zaskočio lutalica ili vlasnički pas. Ako ne gledamo u kašike, ne možemo znat je li pas sit ili ne niti možemo znati njegovu narav i uglavnom napadaju zbog teritorije. U suštini, velika je razlika između vlasničkog psa i lutalice.loool wrote:Vlasnicki pas je makar na povodcu za razliku od lutalice koja u svakom trenu moze napast.Vlasnicki pas je sit u vecini prilika dok lutalica i nije sto je dodatni razlog za bijes.Nije svako hrabar da nabije lutalicu nogom kad ga napadne i produzi dalje .S4mpion wrote:
Ne stoji baš poređenje lutalica i vlasničkih pasa. Lutalicu možeš nabit nogom ako budeš prisiljen na to i produžit kući, a vlasničkog psa isto tako, ali onda slijedi svađa+tuča sa vlasnikom.
-
hladan.preminger
#97 Re: 500 KM kazne za psa bez brnjice
De bogati pogledaj na sta sam napisao za brnjice, i na sta sam gore replicirao i gdje sam rekao da vodim psa bez povodca i brnjice da ne ulazimo u raspravu bezveze. Long story short - ja se slažem s tobom i niti jedno pašče nije vrijedno koliko dlaka sa glave jednog djeteta (čak ni onaj tibetski mastif od 1,4 mil €LieToMe wrote:A vidi i mojoj kcerkici treba da se istrci i umori da bi spavala noc u komaduhladan.preminger wrote:say_cheese wrote: Na temu prikladnih uvjeta i nacina za drzanje psa, moglo bi se dosta toga reci. Meni je zao zivotinje koja je zatvorena u cetiri zida i dva puta dnevo ga izvedu po pola sata, po mogucnosti u setnju Vilsonovim, vid' te mene, ja sam ekskluzivaPas nije modni dodatak.
Vama dvojici
A to za držanje pasa u stanovima, ne znam sta bi reko. Svakom njegovo.![]()
ali ako izadjemo u setnju onda seta uz nas... onda poredjenja radi (malo neuporedivo ali eto) ako psa koji mora nositi brnjicu izvedes da ga prosetas kao "modni dodatak" onda ga kao takvog i izvedi. Ja kad pozelim da mi se djete istrci i umori pustim je da plese i skace po dnevnom boravku ili je odvedem je u igraonu, u bastu/livadu/vikendicu kod prijatelja
gdje vaze pravila domacina koja moraju da se postoju. nisam ja izuzetak nije ni moja kcerka izuzetak i ne vodim se logikom "necu ja to zato sto nece ni onaj tamo". Na zalost, sve nam i jest tako u drzavi zato sto svi MISLE da nesto ne moraju, ne trebaju da postivaju i da se pridzavaju. A postavljac teme smugnu ne rece ni o kojem se cuki radi
- Warashii
#98 Re: 500 KM kazne za psa bez brnjice
Brnjice bi trebali nosati svi psi preko 5kg tezine.kanjon wrote:I meni smeta svasta nesta, pa nisam toliko sebican da od drugih trazim da meni ugadjaju. I psu smeta brnjica, i naravno da vise hoces da ugodis svom psu nego nekakvom strancu koji se, eto, boji psa bez brnjice. Ako imas iracionalan strah, nemoj prilazit, jednostavno. I ja se bojim paukova pa im zato ne prilazim.JaneEyre wrote: Ja sam imao njemačkog ovčara 12 godina i dobro znam koliko psu smeta brnjica. Ali isto tako znam koliko čovjeku koji se boji pasa smeta kad mu priđe pas bez brnjice da ga njuška ili se poigra. Sve da je najpitomiji na svijetu, ljudi koji se boje, jednostavno se boje i ne mogu si pomoći. Ja se ne bojim, meni ne smeta pašće bez brnjice, ali ima ljudi kojima smeta, i to treba poštovati.
Nemam psa, ali jedno je sigurno, ukoliko nekad budem imao, nece nositi brnjicu
I najbolje bi bilo kada bi se ovaj zakon primjenjivao prema svima a ne samo kada vide da zensko voda nekog psa da joj zalijepe kaznu nego apsolutno svima .
Al nema danas takvih policajaca kao sto nema ni vlasnickih pasa sa brnjicama .
-
Heller
#99 Re: 500 KM kazne za psa bez brnjice
500 za Brnjicu, ja spuco policajca u glavu (slučajno) u tuči i dobio 100

-
loool
#100 Re: 500 KM kazne za psa bez brnjice
Ne spominjem kasike nego realnost.Opasnija je lutalica od vlasnickog psa.Vlasnicima pisat kazne dok drugi slobodno setaju i napadaju je van svake pameti.S4mpion wrote:Vlasnički psi nerijetko i na povodcu zaskaču ljude, a tada je nebitno je li te zaskočio lutalica ili vlasnički pas. Ako ne gledamo u kašike, ne možemo znat je li pas sit ili ne niti možemo znati njegovu narav i uglavnom napadaju zbog teritorije. U suštini, velika je razlika između vlasničkog psa i lutalice.loool wrote:Vlasnicki pas je makar na povodcu za razliku od lutalice koja u svakom trenu moze napast.Vlasnicki pas je sit u vecini prilika dok lutalica i nije sto je dodatni razlog za bijes.Nije svako hrabar da nabije lutalicu nogom kad ga napadne i produzi dalje .S4mpion wrote:
Ne stoji baš poređenje lutalica i vlasničkih pasa. Lutalicu možeš nabit nogom ako budeš prisiljen na to i produžit kući, a vlasničkog psa isto tako, ali onda slijedi svađa+tuča sa vlasnikom.