5 ZABLUDA
-
orbit
#1 5 ZABLUDA
5 zabluda o procesu restrukturiranja policije
PRVA ZABLUDA:Restrukturiranje policije predstavlja korak ka ukidanju entiteta.
Činjenica: Ne predstavlja. Restrukturiranje policije predstavlja uspostavu jedne profesionalne službe policije i neće ukinuti entitete. Ne postoji plan za ukidanje entiteta.
DRUGA ZABLUDA:Restrukturiranjem policije će se ukinuti Ministarstvo unutaranjih poslova RS-a.
Činjenica: Netačno. Ništa od predloženog ne zahtijeva ukidanje Ministarstva unutaranjih poslova RS-a. Onaj tko ovako govori griješi.
TREĆA ZABLUDA: Visoki predstavnik će nametnuti restrukturiranje policije.
Činjenica: Ne. Neće i ne može. Čelnici Bosne i Hercegovine će odlučiti da li će dati svoj pristanak. Međutim, restrukturiranje policije je zahtjev EU-a: ukoliko politički čelnici kažu “ne”, reće će “ne” Europskoj uniji.
ČETVRTA ZABLUDA: Restrukturiranje policije znači centraliziranje policije u Sarajevu.
Činjenica: Ne. Restrukturiranjem policije će se uspostaviti decentralizirane lokalne službe policije odgovorne u vašim lokalnim područjima. Kako bi se zaštitili lokalni interesi, vaše lokalno područje će imati sopstveno Nadzorno vijeće zajednice. Osim toga, kao i u slučaju Uprave za indirektno oporezivanje, nema razloga da sjedište nove lokalne službe policije mora biti u Sarajevu.
PETA ZABLUDA: Ne postoje zahtjevi EU za reformom policije.
Činjenica: Netačno. EU je jasno rekla kako BiH mora usvojiti restrukturiranje policije ukoliko želi krenuti naprijed ka Europskoj uniji. Tri ključna načela se moraju ispoštovati, a izviješće Povjerenstva za restrukturiranje policije je jedan od načina da se to i učini.
PRVA ZABLUDA:Restrukturiranje policije predstavlja korak ka ukidanju entiteta.
Činjenica: Ne predstavlja. Restrukturiranje policije predstavlja uspostavu jedne profesionalne službe policije i neće ukinuti entitete. Ne postoji plan za ukidanje entiteta.
DRUGA ZABLUDA:Restrukturiranjem policije će se ukinuti Ministarstvo unutaranjih poslova RS-a.
Činjenica: Netačno. Ništa od predloženog ne zahtijeva ukidanje Ministarstva unutaranjih poslova RS-a. Onaj tko ovako govori griješi.
TREĆA ZABLUDA: Visoki predstavnik će nametnuti restrukturiranje policije.
Činjenica: Ne. Neće i ne može. Čelnici Bosne i Hercegovine će odlučiti da li će dati svoj pristanak. Međutim, restrukturiranje policije je zahtjev EU-a: ukoliko politički čelnici kažu “ne”, reće će “ne” Europskoj uniji.
ČETVRTA ZABLUDA: Restrukturiranje policije znači centraliziranje policije u Sarajevu.
Činjenica: Ne. Restrukturiranjem policije će se uspostaviti decentralizirane lokalne službe policije odgovorne u vašim lokalnim područjima. Kako bi se zaštitili lokalni interesi, vaše lokalno područje će imati sopstveno Nadzorno vijeće zajednice. Osim toga, kao i u slučaju Uprave za indirektno oporezivanje, nema razloga da sjedište nove lokalne službe policije mora biti u Sarajevu.
PETA ZABLUDA: Ne postoje zahtjevi EU za reformom policije.
Činjenica: Netačno. EU je jasno rekla kako BiH mora usvojiti restrukturiranje policije ukoliko želi krenuti naprijed ka Europskoj uniji. Tri ključna načela se moraju ispoštovati, a izviješće Povjerenstva za restrukturiranje policije je jedan od načina da se to i učini.
-
davis.ba
Prva zabluda ti nije baš tačna, restruktuiranjem policije direktno se ne diraju entiteti ali indirektno to će imati posljedica. Ukoliko ne postoji vojska rs, policija rs, znatno se slabi rs, i smanjuje se mogučnost percepcije rs kao države. Što ipak kad tad dovodi, ili makar, olakšava pitanje ukidanja entiteta, jer šta će entiteti kada ne budu imali nikakve funkcije, čitaj, kada se većina stvari prebaci na držvavni nivo.
Peta zabludu nisam baš shvatio, prvo pišeš da EU ne zahtjeva reformu policije pa kažeš kako je rekla da BiH to mora uraditi ako želi u EU.
Peta zabludu nisam baš shvatio, prvo pišeš da EU ne zahtjeva reformu policije pa kažeš kako je rekla da BiH to mora uraditi ako želi u EU.
-
Qwert
A to drzava negdje vani? Valjda drzavu sacinjavaju svi entitetski gradjani. Percepcija rs kao drzave ili pripajanje necemu...davno sazvakana tema, razlozi za nepostojenje su jos uvijek isti. Samo percepcija bih kao drzave je moguca. Sve ostalo je 'sweet dreams'.davis.ba wrote:Prva zabluda ti nije baš tačna, restruktuiranjem policije direktno se ne diraju entiteti ali indirektno to će imati posljedica. Ukoliko ne postoji vojska rs, policija rs, znatno se slabi rs, i smanjuje se mogučnost percepcije rs kao države. Što ipak kad tad dovodi, ili makar, olakšava pitanje ukidanja entiteta, jer šta će entiteti kada ne budu imali nikakve funkcije, čitaj, kada se većina stvari prebaci na držvavni nivo.
-
davis.ba
Pa šta sam ja rekao?Qwert wrote:A to drzava negdje vani? Valjda drzavu sacinjavaju svi entitetski gradjani. Percepcija rs kao drzave ili pripajanje necemu...davno sazvakana tema, razlozi za nepostojenje su jos uvijek isti. Samo percepcija bih kao drzave je moguca. Sve ostalo je 'sweet dreams'.davis.ba wrote:Prva zabluda ti nije baš tačna, restruktuiranjem policije direktno se ne diraju entiteti ali indirektno to će imati posljedica. Ukoliko ne postoji vojska rs, policija rs, znatno se slabi rs, i smanjuje se mogučnost percepcije rs kao države. Što ipak kad tad dovodi, ili makar, olakšava pitanje ukidanja entiteta, jer šta će entiteti kada ne budu imali nikakve funkcije, čitaj, kada se većina stvari prebaci na držvavni nivo.
-
Qwert
Sve dok se bude vodila kampanja ukidanje entiteta zajednickom policijom, sto ustvari nije cilj, svaki ce se zakon sprovoditi sa supljiranjem o nacionalnom interesu. Na kraju karajeva ukidanje entiteta nece nista promijeniti. I federacija je 'jedno' pa hercegovina dodje gora od rs-a.
-
orbit
citaj malo bolje: EU trazi reformu, ali ju ne moze nametnuti niti EU niti visoki predstavnik! i nisam to ja napisao, nego:davis.ba wrote:Prva zabluda ti nije ba¹ taèna, restruktuiranjem policije direktno se ne diraju entiteti ali indirektno to æe imati posljedica. Ukoliko ne postoji vojska rs, policija rs, znatno se slabi rs, i smanjuje se moguènost percepcije rs kao dr¾ave. ©to ipak kad tad dovodi, ili makar, olak¹ava pitanje ukidanja entiteta, jer ¹ta æe entiteti kada ne budu imali nikakve funkcije, èitaj, kada se veæina stvari prebaci na dr¾vavni nivo.
Peta zabludu nisam ba¹ shvatio, prvo pi¹e¹ da EU ne zahtjeva reformu policije pa ka¾e¹ kako je rekla da BiH to mora uraditi ako ¾eli u EU.
http://www.eupm.org/5%20Mythes.asp?lang=cro
http://www.eupm.org/5%20Mythes.asp?lang=srp
http://www.eupm.org/5%20Mythes.asp?lang=bos
Last edited by orbit on 02/09/2005 21:56, edited 1 time in total.
-
davis.ba
Pa ti si sam napisao: "PETA ZABLUDA: Ne postoje zahtjevi EU za reformom policije. "orbit wrote:citaj malo bolje: EU trazi reformu, ali ju ne moze nametnuti niti EU niti visoki predstavnik! i nisam to ja napisao, nego:davis.ba wrote:Prva zabluda ti nije baš tačna, restruktuiranjem policije direktno se ne diraju entiteti ali indirektno to će imati posljedica. Ukoliko ne postoji vojska rs, policija rs, znatno se slabi rs, i smanjuje se mogučnost percepcije rs kao države. Što ipak kad tad dovodi, ili makar, olakšava pitanje ukidanja entiteta, jer šta će entiteti kada ne budu imali nikakve funkcije, čitaj, kada se većina stvari prebaci na držvavni nivo.
Gdje sam pogriješio?
-
orbit
ja sam mislio da ti poznas znacenje rijeci zabluda i cinjenica!davis.ba wrote:Pa ti si sam napisao: "PETA ZABLUDA: Ne postoje zahtjevi EU za reformom policije. "orbit wrote:citaj malo bolje: EU trazi reformu, ali ju ne moze nametnuti niti EU niti visoki predstavnik! i nisam to ja napisao, nego:davis.ba wrote:Prva zabluda ti nije ba¹ taèna, restruktuiranjem policije direktno se ne diraju entiteti ali indirektno to æe imati posljedica. Ukoliko ne postoji vojska rs, policija rs, znatno se slabi rs, i smanjuje se moguènost percepcije rs kao dr¾ave. ©to ipak kad tad dovodi, ili makar, olak¹ava pitanje ukidanja entiteta, jer ¹ta æe entiteti kada ne budu imali nikakve funkcije, èitaj, kada se veæina stvari prebaci na dr¾vavni nivo.
Peta zabludu nisam ba¹ shvatio, prvo pi¹e¹ da EU ne zahtjeva reformu policije pa ka¾e¹ kako je rekla da BiH to mora uraditi ako ¾eli u EU.
Gdje sam pogrije¹io?
-
orbit
davis.ba wrote:Ali sam bio upravu za prvu.
nisi, ali nije bitno.davis.ba wrote:Prva zabluda ti nije baš tačna, restruktuiranjem policije direktno se ne diraju entiteti ali indirektno to će imati posljedica. Ukoliko ne postoji vojska rs, policija rs, znatno se slabi rs, i smanjuje se mogučnost percepcije rs kao države.
rs ni danas nije drzava niti je to ikada bila. to je entitet i to ce ostati. reforma tu bas nista ne mjenja. zajednicku policiju imaju i belgija i svicarska, pa to nikako ne utjece na uredjenje drzave. to je samo nacin organizacije policije u svrhu povecanja efikasnosti i APSOLUTNO NISTA VISE!
-
davis.ba
Tačno je, nije država, ali znaš sam da stalno postoje ambicije i htjenje nekolicine političara i ljudi da se rs izdvoji. Ja samo kažem da se ukidanjem entitetskih vojski, policije i sl. te ambicije itekako smanjuju, bez obzira koliko one realne bile ili nerealne, jednostavno postojanjem takvih razmišljanja destabilizuje državu. A nemoj nas porediti sa Belgijom i Švicarskom, mi i oni nebo i zemlja.
-
davis.ba
Pa moguće, ne znam... ja se nadam da ćemo reformama postepeno jačati državu, pa ko zna, možda nekad i nestanu entiteti, ili ne moraju nestati, ali da izgube značaj koji danas imaju.
Ali vidi još nešto, šta misliš zašto se srpski političari ovoliko bore protiv jedinstvene policije? Logičan zaključak jeste da se boje da rs gubi na važnosti i na stabilnosti. Dakle ipak, to dovodi do marginalizacije entiteta.
Ali vidi još nešto, šta misliš zašto se srpski političari ovoliko bore protiv jedinstvene policije? Logičan zaključak jeste da se boje da rs gubi na važnosti i na stabilnosti. Dakle ipak, to dovodi do marginalizacije entiteta.
Last edited by davis.ba on 02/09/2005 22:24, edited 1 time in total.
-
Qwert
Na tu kartu rs sve vrijeme igra. Opstruiranjem svega i svacega samo utvrdjuje svoj pregovaracki status. Ruku na srce, ide im od ruke zbog prebrzih ambicija eu-politicara. Na kraju ce biti veci pritisak eu na bosnjacko-hrvatsku stranu da im popuste nego na rs da pristane.cak mislim obrnuto, ukoliko se rs pokaze kooperativna, a to je uradila, samo moze ucvrstiti svoj entitetski status...