5.RAZRED UČITELJI ILI NASTAVNICI?

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...

DA LI U 5.RAZREDU DEVETOGODIŠNJE(4.RAZRED 8-godišnjeOŠ)TREBAJU PREDAVATI UČITELJI ?

1.DA
14
37%
2.NE
21
55%
3.NE ZNAM
3
8%

Total votes: 38

sarajlija_ba

#76 Re: 5.RAZRED UČITELJI ILI NASTAVNICI?

Post by sarajlija_ba »

lejlamo wrote:Dužnost je roditelja odgajati djecu na odgovoran način i ne zanemarivati ih.
Dužnost je roditelja ponašati se kao partneri školi u obrazovanju svoje djece.
Dužnost je roditelja dati školi svoje djece sve informacije relevantne za postizanje obrazovnih ciljeva na kojima zajednički rade.

Dužnost je roditelja angažirati se u školi svoje djece kao vitalnom dijelu lokalne zajednice.
Dužnost je roditelja posvetiti se, vremenski i osobno, svojoj djeci i njihovoj školi radi podrške njezinim naporima u postizanju obrazovnih ciljeva.
Dužnost je roditelja pomoći jedni drugima kako bi poboljšali svoje vještine prvih poučavatelja i partnera u odnosu dom - škola.

a, ako ce ...poslati dijete u skolu i samo reci ovo:

"Mene kao roditelja ne interesuje kako ćeš ti animirati moje dijete da bude pažljivo na času.
Ako ne možeš onda nisi sposobna za taj posao i tu se priča završava".

tu se, zaista, nema sta dodati. :mrgreen:
Jako si ovo dobro nabrojala. Pretpostavljam da je ovo iz nekog pravilnika pa bih te zamolio da mi daš link na taj pravilnik.
U ovome i jeste problem. Tumačite ovo kao da su roditelji dužni sve.
Ne. Rad u školi i uspjeh u školi je prvenstveno vaša odgovornost. Mi imamo svoja zaduženja.
Ovo što nabrajaš je sve ok, ali zapamti sljedeće:
1. Rad škole finansiraju roditelji,
2. Plaće koje primate finansiraju roditelji,
3. Vi ste odgovorni roditeljima za svoj rad a ne obratno.
4. Škola pripada roditeljima a vi ste trenutni uposlenici škole.

Prema tome vi imate prava i obaveze. Prava uvijek za sobom povlače odgovornost. Nema prava bez odgovornosti a to je ono što biste vi rado da prebacite na nas roditelje. Zadržali bi prava a izbjegli odgovornost.
Evo ti pa malo iščitaj šta i kako treba a nemoj tumačiti nešto na svoju ruku i kako tebi odgovara jer tako nećeš ni dokle doći. Ugledaj se na zelenašicu i radi svoj posao a ne čekaj da ti ga neko drugi završi.

http://www.fkr.edu.ba/Kodeks/BH%20verzija.pdf

Samo da ti napomenem ko je učestvovao u izradi ovog dokumenta da ne misliš da si popila svu pamet na svijetu.

Proces razvoja ovog dokumenta je realiziran kroz uèešæe 797 roditelja, uèenika i nastavnika iz 142 škole u 56
zajednica širom cijele Bosne i Hercegovine
, te podršku obrazovnih institucija kao što su: Ministarstvo civilnih
poslova Bosne i Hercegovine, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, Ministarstvo
prosvjete i kulture Republike Srpske, Federalno Ministarstvo prosvjete i nauke, Ministarstvo prosvjete, nauke,
kulture i sporta USK, Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta SBK-KSB, Ministarstvo prosvjete, nauke,
kulture i sporta ZDK, Ministarstvo prosvjete, znanosti, kulture i sporta HBŽ, Ministarstvo prosvjete, znanosti,
kulture i sporta ZHŽ, Ministarstvo prosvjete, znanosti, kulture i sporta HNŽ-HNK, Ministarstvo prosvjete i
nauke KS, Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta BPK, Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta
TK, Ministarstvo prosvjete, znanosti, kulture i sporta PŽ i Organizacija za sigurnost i saradnju u Europi – OSCE
BiH.
zelenashica

#77 Re: 5.RAZRED UČITELJI ILI NASTAVNICI?

Post by zelenashica »

lejlamo wrote:Dužnost je roditelja odgajati djecu na odgovoran način i ne zanemarivati ih.
Niko nije htio dijete da bi imao koga zanemarivati.U odgoj djeteta ne spada samo obrazovanje nego i ishrana,odijevanje,zdravstvena zaštita,...koji to roditelj ne želi nahraniti svoje dijete,,voditi računa o njegovu zdravlju..... :roll:
lejlamo wrote: Dužnost je roditelja ponašati se kao partneri školi u obrazovanju svoje djece.
Miješaš pojam partner i rob.Jedno je biti partner a sasvim drugo raditi tuđi posao.
lejlamo wrote: Dužnost je roditelja dati školi svoje djece sve informacije relevantne za postizanje obrazovnih ciljeva na kojima zajednički rade.
Naravno,dati informacije o eventualnim oboljenjima djeteta,problemima u porodici koji mogu biti uzročnici djetetovog zaostajanja u radu,...
lejlamo wrote: Dužnost je roditelja angažirati se u školi svoje djece kao vitalnom dijelu lokalne zajednice.
Misliš li da se roditelji ne angažiraju?
Ja ne mogu biti drska i reći da je roditelje briga za školu kao dio lokalne zajednice.Roditelji mojih učenika nikad nisu odbili moj poziv da dođu na obradu neke nastavne jedinice.Roditelji koji imaju neko zanimljivo zanimanje uvijek su u moju učionicu dobro došli i dolaze.Zar to nije saradnja sa lokalnom zajednicom?
lejlamo wrote: Dužnost je roditelja posvetiti se, vremenski i osobno, svojoj djeci i njihovoj školi radi podrške njezinim naporima u postizanju obrazovnih ciljeva.
Naravno,ali podrška postizanju obrazovnih ciljeva nije samo roditeljsko buljenje u knjigu i zadaće.
lejlamo wrote:Dužnost je roditelja pomoći jedni drugima kako bi poboljšali svoje vještine prvih poučavatelja i partnera u odnosu dom - škola.
Nego ima li ijedna dušnost ŠKOLE,NASTAVNIKA I PEDAGOGA?

Ma bona ni mene ne zanima kako ce uciteljica mog djeteta nju animirati da radi,to je NJEN POSAO.....ako je baš do te mjere bez autoriteta nek je pusti da joj jaše poglavi. :roll: Uz dužno potovanje kolega zbilja je suvišno da im ja izgrađujem autoritet.Meni je sasvim ok djetetu usaditi norme ponašanje,kulture,osnove komunikacije....ali da ga ja tjeram da ono poštuje nekog ko ne zna dobiti poštovanja NIKAD.
Čak radim suprotno,neka pravi samo selekciju koga i zašto treba da poštuje.
lejlamo

#78 Re: 5.RAZRED UČITELJI ILI NASTAVNICI?

Post by lejlamo »

zelenashica wrote: Helem nastavniku ostaje samo njegova sposobnos da djecu bukvalno motiviše i privoli na rad.

Ovdje se dragi kolega forumaš ne bi baš dala složiti.Zbilja su neki nastavnici previše shvatili :shock: rečenicu:Učestvovanje roditelja u nastavnom procesu.
.Ne vidim zašto bi ja otišla na praznike bez obaveza djeci i njihovim roditeljima dala kaznu. :roll:
bona, takve greske sebi ne smijes dopustiti. :D
zelenashica

#79 Re: 5.RAZRED UČITELJI ILI NASTAVNICI?

Post by zelenashica »

lejlamo wrote:
zelenashica wrote: Helem nastavniku ostaje samo njegova sposobnos da djecu bukvalno motiviše i privoli na rad.

Ovdje se dragi kolega forumaš ne bi baš dala složiti.Zbilja su neki nastavnici previše shvatili :shock: rečenicu:Učestvovanje roditelja u nastavnom procesu.
.Ne vidim zašto bi ja otišla na praznike bez obaveza djeci i njihovim roditeljima dala kaznu. :roll:
bona, takve greske sebi ne smijes dopustiti. :D
H je meni natureno zadar Aljine politike :Niko ne smije ponavljati godinu! :roll:
Zarad ove doluke i imamo nastavnike koji misle da će im roditelji zaraditi platu.
A tebi draga kolegice predlažem da se baciš malo u ponavljanje psihologije,pedagogije........ipak roditelje kriviti za vlastite neuspijehe je nisko.
PA MAKSUZILE I ISPUSTAM SVUGDJE GDJE SE NE TIČE PROFESIJE.
Volim kad se uhvatiš za H jer očito nemaš za nešto drugo. :oops:
sarajlija_ba

#80 Re: 5.RAZRED UČITELJI ILI NASTAVNICI?

Post by sarajlija_ba »

lejlamo wrote:
sarajlija_ba wrote:
Odakle tebi pravo da ti prosuđuješ na neviđeno jel' moje dijete odgojeno il' neodgojeno ?
Ovakva tvoja konstatacija samo pokazuje tvoj odgoj.
Ako nemaš šta konkretno i konstruktivno reći o temi, a sumnjam da imaš, onda ćao.

"Mene kao roditelja ne interesuje kako ćeš ti animirati moje dijete da bude pažljivo na času.
Ako ne možeš onda nisi sposobna za taj posao i tu se priča završava".

zar se treba nesto dodati? .... :D
Ni ti sebi ovakve.
lejlamo

#81 Re: 5.RAZRED UČITELJI ILI NASTAVNICI?

Post by lejlamo »

zelenashica wrote: Dužnost je roditelja ponašati se kao partneri školi u obrazovanju svoje djece.
"Miješaš pojam partner i rob.Jedno je biti partner a sasvim drugo raditi tuđi posao".

gdje sam ta dva pojma pomijesala? :shock: :D

"Meni je sasvim ok djetetu usaditi norme ponašanje,kulture,osnove komunikacije....ali da ga ja tjeram da ono poštuje nekog ko ne zna dobiti poštovanja NIKAD".

"Čak radim suprotno,neka pravi samo selekciju koga i zašto treba da poštuje".[/quote]

ovime samo govoris o sebi i svojoj kulturi :D
zelenashica

#82 Re: 5.RAZRED UČITELJI ILI NASTAVNICI?

Post by zelenashica »

lejlamo wrote:
ovime samo govoris o sebi i svojoj kulturi :D
Ma ko si ti da sudiš o mojoj kulturi?
Zapitaj se prvo šta je sa tvojom (ne)kulturom.
Idi molim te nađi sebi druge načine da istresaš svoje frustracije.Nakačila si se na pogrešnu.
lejlamo

#83 Re: 5.RAZRED UČITELJI ILI NASTAVNICI?

Post by lejlamo »

:D samo lagano...bona...
sarajlija_ba

#84 Re: 5.RAZRED UČITELJI ILI NASTAVNICI?

Post by sarajlija_ba »

zelenashica wrote: Ma ko si ti da sudiš o mojoj kulturi?
Idi molim te nađi sebi druge načine da istresaš svoje frustracije.Nakačila si se na pogrešnu.
E, ovakva istresa frustraciju na mom djetetu i zato sam danas predao prijavu inspekciji protiv nje a i direktora koji je podržava.
Divan li si primjer onoga što nastavnica ne treba da bude.
zelenashica

#85 Re: 5.RAZRED UČITELJI ILI NASTAVNICI?

Post by zelenashica »

lejlamo wrote::D samo lagano...bona...
Ja lagano,ali ti si draga moja krenula previsoko.
Pazi,najteže je poletjeti visoko pa biti podrezanih krila.
Sretno.

:D

ps.Ako se ovako kao ti ponašaju nastavnici koji nemaju autoritet nikakvo čudo što ga nemaju.
zelenashica

#86 Re: 5.RAZRED UČITELJI ILI NASTAVNICI?

Post by zelenashica »

sarajlija_ba wrote:
zelenashica wrote: Ma ko si ti da sudiš o mojoj kulturi?
E, ovakva istresa frustraciju na mom djetetu i zato sam danas predao prijavu inspekciji protiv nje a i direktora koji je podržava.
Divan li si primjer onoga što nastavnica ne treba da bude.
Helem moram se složiti da si zbilja postupio ispravno sa prijavom.
lejlamo

#87 Re: 5.RAZRED UČITELJI ILI NASTAVNICI?

Post by lejlamo »

ja ovdje frustriranost primjecujem jedino kod tebe :D
sarajlija_ba

#88 Re: 5.RAZRED UČITELJI ILI NASTAVNICI?

Post by sarajlija_ba »

zelenashica wrote: ps.Ako se ovako kao ti ponašaju nastavnici koji nemaju autoritet nikakvo čudo što ga nemaju.
Ovakvi bi da su autoritet na silu i da se djeca upiške kad otvore Dnevnik da ocjenjuju.
zelenashica

#89 Re: 5.RAZRED UČITELJI ILI NASTAVNICI?

Post by zelenashica »

lejlamo wrote:ja ovdje frustriranost primjecujem jedino kod tebe :D
Draga moja s' tobom svaka diskusija je bez ikakve veze.
Ako se ovako obraćaš i djeci onda zbilja ostaje samo pitanje:Ko tebi dade diplomu? :(
lejlamo

#90 Re: 5.RAZRED UČITELJI ILI NASTAVNICI?

Post by lejlamo »

zasto si stavila apostrof na s ....? znaci nije samo H u pitanju :D

prijedlog -sa se piše samo ispred riječi koje počinju sa s, z, š i ž.
:D
Last edited by lejlamo on 08/03/2011 00:23, edited 1 time in total.
sarajlija_ba

#91 Re: 5.RAZRED UČITELJI ILI NASTAVNICI?

Post by sarajlija_ba »

zelenashica wrote:
lejlamo wrote:ja ovdje frustriranost primjecujem jedino kod tebe :D
Draga moja s' tobom svaka diskusija je bez ikakve veze.
Ako se ovako obraćaš i djeci onda zbilja ostaje samo pitanje:Ko tebi dade diplomu? :(
Ima onaj vic kad autobus stane u Kiseljaku pa vozač rekne "hajmo, pauza 15 minuta ko hoće da jede ili da ide u wc ili da završi fakultet...ima vremena".
A i do posla ne dolaze sposobni nego oni koji imaju il' pare il' štelu.
Ništa danas nije čudo.
zelenashica

#92 Re: 5.RAZRED UČITELJI ILI NASTAVNICI?

Post by zelenashica »

lejlamo wrote:zasto si stavila apostrof na s ....? znaci nije samo H u pitanju :D
Prelistaj pravopise pa se onda javi.Nemoj me molim te tjerati da ja analiziram svaku tvoju riječ.
Ustanoviti ću da pored pravopisa imaš problema i sa komunikacijom.
Zbilja si prepuna frustracija a za pražnjenje su ti haman malo i učenici.

Za mene diskusija sa osobom koja nema ni "n"od nivoa je završena. :thumbup:

ps.Osnovno pravilo još u prvom razredu je :"Rečenica se počinje velikim slovom!"
lejlamo

#93 Re: 5.RAZRED UČITELJI ILI NASTAVNICI?

Post by lejlamo »

zelenashica wrote:Ustanoviti ću da pored pravopisa imaš problema i sa komunikacijom.

kada infinitiv glagola na -ti dolazi prije oblika pomoćnoga glagola, ispušta se završno -i :D

fakat si nepismena

"Rečenica se počinje velikim slovom!"

sta?...čitati, pisati, gledati... :D
Last edited by lejlamo on 08/03/2011 00:28, edited 1 time in total.
zelenashica

#94 Re: 5.RAZRED UČITELJI ILI NASTAVNICI?

Post by zelenashica »

lejlamo wrote:
zelenashica wrote:Ustanoviti ću da pored pravopisa imaš problema i sa komunikacijom.

kada infinitiv glagola na -ti dolazi prije oblika pomoćnoga glagola, ispušta se završno -i :D

fakat si nepismena

"Rečenica se počinje velikim slovom!"

s
ta?...čitati, pisati, gledati :D
Ajme ko meni trubi o nepismenosti :roll:
To tebi malo pražnjenja frustracija u stvarnom životu pa i na forum si došla? :shock:
Eh,da i tačka se piše na kraju rečenice. :-)
Laku noć.
Last edited by zelenashica on 08/03/2011 00:25, edited 1 time in total.
lejlamo

#95 Re: 5.RAZRED UČITELJI ILI NASTAVNICI?

Post by lejlamo »

"Poslano: 08/03/2011 00:23
Od: zelenashica
Za: lejlamo

Naslov: 5.RAZRED UČITELJI ILI NASTAVNICI?

Malecka skini mi se s leđa jer ako se ja na tvoja naklatim ima da bjezis sa portala.Zbilja si nepismena i bezobrazna i nikakvo čudo što si puna FRUSTRACIJA.Zar te toliko ne podnose u okolini da baš moraš isto tražiti i od drugih?Hrana,ha
Ajme,evo tvoj navod o apostrofima poništi magistar srpsko-hrvatskog jezika još iz 1981.godine koja sjedi pored mene,kao penzionisani profesor.Da je priupitam za još koju tvoju nebulozu? "

a sta reci ....
:lol:
Last edited by lejlamo on 08/03/2011 00:41, edited 1 time in total.
zelenashica

#96 Re: 5.RAZRED UČITELJI ILI NASTAVNICI?

Post by zelenashica »

lejlamo wrote:Malecka skini mi se s leđa jer ako se ja na tvoja naklatim ima da bjezis sa portala.Zbilja si nepismena i bezobrazna i nikakvo čudo što si puna FRUSTRACIJA.Zar te toliko ne podnose u okolini da baš moraš isto tražiti i od drugih?Hrana,ha
Ajme,evo tvoj navod o apostrofima poništi magistar srpsko-hrvatskog jezika još iz 1981.godine koja sjedi pored mene,kao penzionisani profesor.Da je priupitam za još koju tvoju nebulozu? :lol:
:lol: :lol: :lol: :lol:
Misliš mene sram?Jok draga.Ostavljam sram onima poput tebe. :wink:
lejlamo

#97 Re: 5.RAZRED UČITELJI ILI NASTAVNICI?

Post by lejlamo »

zelenashica wrote: Misliš mene sram?Jok draga.Ostavljam sram onima poput tebe. :wink:
u tome i jeste problem...sto te nije sram ... :D
Locked