Jako si ovo dobro nabrojala. Pretpostavljam da je ovo iz nekog pravilnika pa bih te zamolio da mi daš link na taj pravilnik.lejlamo wrote:Dužnost je roditelja odgajati djecu na odgovoran način i ne zanemarivati ih.
Dužnost je roditelja ponašati se kao partneri školi u obrazovanju svoje djece.
Dužnost je roditelja dati školi svoje djece sve informacije relevantne za postizanje obrazovnih ciljeva na kojima zajednički rade.
Dužnost je roditelja angažirati se u školi svoje djece kao vitalnom dijelu lokalne zajednice.
Dužnost je roditelja posvetiti se, vremenski i osobno, svojoj djeci i njihovoj školi radi podrške njezinim naporima u postizanju obrazovnih ciljeva.
Dužnost je roditelja pomoći jedni drugima kako bi poboljšali svoje vještine prvih poučavatelja i partnera u odnosu dom - škola.
a, ako ce ...poslati dijete u skolu i samo reci ovo:
"Mene kao roditelja ne interesuje kako ćeš ti animirati moje dijete da bude pažljivo na času.
Ako ne možeš onda nisi sposobna za taj posao i tu se priča završava".
tu se, zaista, nema sta dodati.
U ovome i jeste problem. Tumačite ovo kao da su roditelji dužni sve.
Ne. Rad u školi i uspjeh u školi je prvenstveno vaša odgovornost. Mi imamo svoja zaduženja.
Ovo što nabrajaš je sve ok, ali zapamti sljedeće:
1. Rad škole finansiraju roditelji,
2. Plaće koje primate finansiraju roditelji,
3. Vi ste odgovorni roditeljima za svoj rad a ne obratno.
4. Škola pripada roditeljima a vi ste trenutni uposlenici škole.
Prema tome vi imate prava i obaveze. Prava uvijek za sobom povlače odgovornost. Nema prava bez odgovornosti a to je ono što biste vi rado da prebacite na nas roditelje. Zadržali bi prava a izbjegli odgovornost.
Evo ti pa malo iščitaj šta i kako treba a nemoj tumačiti nešto na svoju ruku i kako tebi odgovara jer tako nećeš ni dokle doći. Ugledaj se na zelenašicu i radi svoj posao a ne čekaj da ti ga neko drugi završi.
http://www.fkr.edu.ba/Kodeks/BH%20verzija.pdf
Samo da ti napomenem ko je učestvovao u izradi ovog dokumenta da ne misliš da si popila svu pamet na svijetu.
Proces razvoja ovog dokumenta je realiziran kroz uèešæe 797 roditelja, uèenika i nastavnika iz 142 škole u 56
zajednica širom cijele Bosne i Hercegovine, te podršku obrazovnih institucija kao što su: Ministarstvo civilnih
poslova Bosne i Hercegovine, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, Ministarstvo
prosvjete i kulture Republike Srpske, Federalno Ministarstvo prosvjete i nauke, Ministarstvo prosvjete, nauke,
kulture i sporta USK, Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta SBK-KSB, Ministarstvo prosvjete, nauke,
kulture i sporta ZDK, Ministarstvo prosvjete, znanosti, kulture i sporta HBŽ, Ministarstvo prosvjete, znanosti,
kulture i sporta ZHŽ, Ministarstvo prosvjete, znanosti, kulture i sporta HNŽ-HNK, Ministarstvo prosvjete i
nauke KS, Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta BPK, Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta
TK, Ministarstvo prosvjete, znanosti, kulture i sporta PŽ i Organizacija za sigurnost i saradnju u Europi – OSCE
BiH.