5 najveci vojno politicki sila na svijetu.
- _mufljuz_
#26 Re: 5 najveci vojno politicki sila na svijetu.
dovoljno je da imas krstareci klaster projektil da rijesis u svoju korist svaku politicku ekonomsku i svaku drugu krizu i naravno lijepo plasiras pricu o teroristickom napadu 
-
Bodkin
#27 Re: 5 najveci vojno politicki sila na svijetu.
animals wrote:Pa politicki, USA, Englezi,pa onda svi ostali...Bodkin wrote:
Dronove moze i srbija napraviti( mislim te neke bespolotne i to nesto:D) ali ne radi se samo o tome. Mislio sam da je tema i politicki uticaj pored vojne moci.
Ja bih rekao usa, rusija, englezi pa ostali. Rusija ima veliki uticaj u tom dijelu svijeta
-
Bodkin
#28 Re: 5 najveci vojno politicki sila na svijetu.
Pa slazem se samo za 10-20 godina svi ce to imati. Lakse iskopirati reaper-a nego f35vivaldi wrote:Bodkin wrote:Dronove moze i srbija napraviti( mislim te neke bespolotne i to nesto:D) ali ne radi se samo o tome. Mislio sam da je tema i politicki uticaj pored vojne moci.vivaldi wrote:
to neki dan rece i francuski ministar odbrane za dronove
ama svaka zemlja pravi te primitivne bespilotne letjelice od kupljenih komponenti, ali hi tech prave samo ameri i izraelci - cak su i rusi kupovali od izraelaca.
to je neusmnjivo buducnost za 10-20 godina, ali je to sada daleko od neke udarne sile - vise se koristi za individulane mete
-
slazemse_neslazemse
#29 Re: 5 najveci vojno politicki sila na svijetu.
Britanci su politicki jaki zahvaljujuci Amerikancima jer ne vade glave iz njihovog pakasa pa se ta moc prenosi i na vojno polje. No sami, samostalni i bez USA Britanci su obicni pussy smoke narocito u vojnom smislu, fakat ne
kontam na osnovu cega Britance trpate odmah iz USA, Rusije i Kine..
na osnovu 400 celendzera koje
imaju?!
kontam na osnovu cega Britance trpate odmah iz USA, Rusije i Kine..
imaju?!
- Kikibombona
#30 Re: 5 najveci vojno politicki sila na svijetu.
Otprilike je poznato kolika je i u cemu se ogleda moc Amerike, Rusije, Kine i Izraela. Rekao bih da su to cetri najjace drzave danasnjice.
Britanci i Francuzi su nepoznanica. Koliko su zapravo neovisni od Amerike? Koliko Ameri postuju njihove interese? Da li ih uopste imaju (globalno)?
Francuzi se malo koprcaju, ponekad se cak mogu primjetiti tenzije izmedju njih i USA. Moze se reci da imaju interesnu zonu na sjeveru Afrike. Dakle, imaju vlastitu politiku. Zbog toga mi se cini da zauzimaju peto mjesto na ovoj listi.
Britanci su za mene apsolutna nepoznanica. Da ki su obicni priljepak Americi ili su pratner koji se pita i ciji stavovi vrijede!??
Britanci i Francuzi su nepoznanica. Koliko su zapravo neovisni od Amerike? Koliko Ameri postuju njihove interese? Da li ih uopste imaju (globalno)?
Francuzi se malo koprcaju, ponekad se cak mogu primjetiti tenzije izmedju njih i USA. Moze se reci da imaju interesnu zonu na sjeveru Afrike. Dakle, imaju vlastitu politiku. Zbog toga mi se cini da zauzimaju peto mjesto na ovoj listi.
Britanci su za mene apsolutna nepoznanica. Da ki su obicni priljepak Americi ili su pratner koji se pita i ciji stavovi vrijede!??
- fantom slobode
#31 Re: 5 najveci vojno politicki sila na svijetu.
Mene iznenadjuje kako su svi zaboravili Indiju...
A spisak zemalja imate ovdje sa svim detaljnim pregledima...
http://www.globalfirepower.com/
1.USA
2.Rusija
3.Kina
4.Indija
5.Velika Britanija
1.USA
2.Rusija
3.Kina
4.Indija
5.Velika Britanija
- irfo_sa
#32 Re: 5 najveci vojno politicki sila na svijetu.
1. USA
2. Rusija
3. Kina
Ostalo su sve marionete ove tri zemlje i smijesno ih je porediti posebno Francusku i Britaniju koje bi Japan,Turska,Iran pojeli u svakom smislu kada se USA ne bi umjesala...
2. Rusija
3. Kina
Ostalo su sve marionete ove tri zemlje i smijesno ih je porediti posebno Francusku i Britaniju koje bi Japan,Turska,Iran pojeli u svakom smislu kada se USA ne bi umjesala...
- Arteta
#33 Re: 5 najveci vojno politicki sila na svijetu.
It_is_a_Leclerc wrote:Možda obrnuto..Hrulj wrote:puppet state of USAEdin H. wrote:A Izrael?
Bez uvrede, takve rezime ne racunam.
Vidim da nisi nikad bio u Izraelu. Definitivno jedna od pet vojno najjačih zemalja svijeta.
- Arteta
#34 Re: 5 najveci vojno politicki sila na svijetu.
USA, Kina, Rusija, Indija i UK.
- Hrulj
#35 Re: 5 najveci vojno politicki sila na svijetu.
Nema tu "jedenja"irfo_sa wrote:1. USA
2. Rusija
3. Kina
Francuska, Britanija, su nuklearne sile, sa ogromnom mornaricom, vlastitim sferama uticaja a bgm i organizacijama. Britaniju na ovu top listu cupa mornarica, inovativnost, nuklearno oruzje i komonvelt.
Indija ne moze biti na top listi to je zemlja koja je u vojnom smislu brojna ali slaba i nerazvijena. Vecina njihovo oruzja je "outdated" i bez opsezne modernizacije nece se pojaviti na listi. Takodjer, vanjska politika je neutralna, ne aktiviraju se.
- vivaldi
#36 Re: 5 najveci vojno politicki sila na svijetu.
fantom slobode wrote:Mene iznenadjuje kako su svi zaboravili Indiju...
1.USA
2.Rusija
3.Kina
4.Indija
5.Velika Britanija
indija nije zemlja s nekim velikim politickim uticajem. Ove pomenute zemlje osim velike vatrene moci imaju i pravo veta, zone velikog uticaja itd.
i tajvan ima strahovito zajebanu vojssku - nista drugo da nemaju sa 150 modenrizovanih f16 su vise nego zajebani u ovjnom smislu, ali su politicki patuljak jer niko nece da se zamjera kini. To su svojevremeno pokusali makedonci kada su priznali tajvan, a zauzvrat su odmah dobili par destina miliona dolara pomoci, ali im je onda kina pocela praviti sranja pa su brze bolje povukli odluku.
- fantom slobode
#37 Re: 5 najveci vojno politicki sila na svijetu.
Ja koliko vidim, a i sasvim je logicno, Indija je cetvrta na listi. Poznato je da ima i atomsko oruzje, a ekonomski rast je itekakav. Mnogo toga se mijenja u svijetu zadnjih godina. E sad sto ne masu oruzjem, osim svojevremeno prema Pakistanu...
Ljudi istrazuju, pisu i tako dalje...nekako im je za povjerovati...Politicki uticaj... veto...meni se cini da su i te stvari zrele za promjene,ekonomski - nije djaba doslo do G20, umjesto G8...i ali hajde svako ima pravo na svoje misljenje.
Inace Izrael (citam da se spominje) je 11. na listi. Medju prvih 5 - veliki je to optimizam...otkud, ne znam.
Ljudi istrazuju, pisu i tako dalje...nekako im je za povjerovati...Politicki uticaj... veto...meni se cini da su i te stvari zrele za promjene,ekonomski - nije djaba doslo do G20, umjesto G8...i ali hajde svako ima pravo na svoje misljenje.
Inace Izrael (citam da se spominje) je 11. na listi. Medju prvih 5 - veliki je to optimizam...otkud, ne znam.
- vivaldi
#38 Re: 5 najveci vojno politicki sila na svijetu.
sve to stoji, oni neusmnjivo imaju potencijal, ali gdje su oni na svjetskoj sceni - da li si ih cuo da se oglasavaju povodom bilo kakvkog svjetskog problema? nit se oglasavaju nit ih ko sta pita, a ovdje ipak govorimo o globalnim sialamafantom slobode wrote:Ja koliko vidim, a i sasvim je logicno, Indija je cetvrta na listi. Poznato je da ima i atomsko oruzje, a ekonomski rast je itekakav. Mnogo toga se mijenja u svijetu zadnjih godina. E sad sto ne masu oruzjem, osim svojevremeno prema Pakistanu...
oni se cini mi se samo bave pakistanom
- asurbanipal
#39 Re: 5 najveci vojno politicki sila na svijetu.
Pored SAD-a, Rusije, Kine i Izraela, u top bi se mogle komotno ugurati Turska, Indija i Iran. Ne znam šta neki vide u Francuzima i Britancima, ovi potonji da im nije Amera bili bi talašika.
- Arteta
#40 Re: 5 najveci vojno politicki sila na svijetu.
Nije zato sto ima Kinu i Pakistan u dvoristu.vivaldi wrote: indija nije zemlja s nekim velikim politickim uticajem. Ove pomenute zemlje osim velike vatrene moci imaju i pravo veta, zone velikog uticaja itd.
Ali zato ima jednu od najajcih vojski na Svijetu.
- vivaldi
#41 Re: 5 najveci vojno politicki sila na svijetu.
i frnauczi i engelzi imaju kapacitet, narvano ne bas ko ameri, da odu na kraj svijeta i nekome jebu majku. Francuzi imaju zajebane satelite, njihove nosace mistral je kupila i rusija jer nemaju tu tehnologiju, a cak i u najnovijim ruskim helikpoterima ima francuske tehnologije. imaju veliki uticaj u africi, sila u evropi, veliki investitor u mnogim zemljama, na bliskom istoku su veliki igraci na polju nafte...u iraku su svojevremeno usprotivili amerima povodom intervencije, jesu popusili, ali svjeednoasurbanipal wrote:Pored SAD-a, Rusije, Kine i Izraela, u top bi se mogle komotno ugurati Turska, Indija i Iran. Ne znam šta neki vide u Francuzima i Britancima, ovi potonji da im nije Amera bili bi talašika.
- fantom slobode
#42 Re: 5 najveci vojno politicki sila na svijetu.
ne znam...Ti imas svoje misljenje. Da li se moras oglasavati, da bi bio znacajan? Mislim po medijima. Oglasava se i Iran, skoro svaki dan, pa nije globalna sila. Mi bas znamo kako to Indija radi? I koliko je uspjesna u onome sto hoce.vivaldi wrote:
sve to stoji, oni neusmnjivo imaju potencijal, ali gdje su oni na svjetskoj sceni - da li si ih cuo da se oglasavaju povodom bilo kakvkog svjetskog problema? nit se oglasavaju nit ih ko sta pita, a ovdje ipak govorimo o globalnim sialama
Vodjenje politike i uticaj u svijetu ne moraju se samo graditi na zapad. nacin, kako smo mi kao navikli ili konfrontacijom kao u doba blokova. U svakom slucaju Indija nije niciji satelit. Vodi svoju politiku. Sa tim se moze pohvaliti malo zemalja u svijetu. (Inace nisam ljubitelj istih iz te regije, vrlo je to specifican mentalitet...).
- Hrulj
#43 Re: 5 najveci vojno politicki sila na svijetu.
Nije bit u tome. Bit je u ukljucenju u svjetske probleme.fantom slobode wrote:ne znam...Ti imas svoje misljenje. Da li se moras oglasavati, da bi bio znacajan? Mislim po medijima. Oglasava se i Iran, skoro svaki dan, pa nije globalna sila. Mi bas znamo kako to Indija radi? I koliko je uspjesna u onome sto hoce.vivaldi wrote:
sve to stoji, oni neusmnjivo imaju potencijal, ali gdje su oni na svjetskoj sceni - da li si ih cuo da se oglasavaju povodom bilo kakvkog svjetskog problema? nit se oglasavaju nit ih ko sta pita, a ovdje ipak govorimo o globalnim sialama
Vodjenje politike i uticaj u svijetu ne moraju se samo graditi na zapad. nacin, kako smo mi kao navikli ili konfrontacijom kao u doba blokova. U svakom slucaju Indija nije niciji satelit. Vodi svoju politiku. Sa tim se moze pohvaliti malo zemalja u svijetu. (Inace nisam ljubitelj istih iz te regije, vrlo je to specifican mentalitet...).
Evo sutra zarati Bosna i Srbija, ili ako ti je lakse Njemacka i Poljska.
Koje zemlje bi se umjesale u to?
Tko bi organizovao "mirovne konferencije"?
Takodjer, Indija se bazira na zastarjeloj tehnologiji. Vojska se cini velika ali njihove T-55-ice ne bi mogle ni boju ogrebati na Abramsu il Challenger 2-ci.
Kamoli da indija parira Francuskoj ili Britanskoj nuklearnoj sili i mornarici.
- vivaldi
#44 Re: 5 najveci vojno politicki sila na svijetu.
pa slezem se i dijelom i ovdje, ali i oni pa cak i kina su jos uvijek previse zavisni od ruske vojne tehnologije - i kina i indija svoj prvi nosac prave prepravljajuci staru rusku kantu, od rusa kupuju i avionsku tehnologiju i jos stosta.fantom slobode wrote:ne znam...Ti imas svoje misljenje. Da li se moras oglasavati, da bi bio znacajan? Mislim po medijima. Oglasava se i Iran, skoro svaki dan, pa nije globalna sila. Mi bas znamo kako to Indija radi? I koliko je uspjesna u onome sto hoce.vivaldi wrote:
zato npr mislim da su prvi favorit za top 5 svabe koju imaju odlicnu samsoatlnu tehnologiju i znanje i da su po tome autonomni sto je jako vazno. mozda svabo na papiru nema milione komada tenkova, podmornica, aviona...ali svabo ima znanje i kapacitet da ih po potrebi sam napravi za mjesec dana koliko mu treba - mnoge ove tzv sile, ako im sankcije uvedes mogu klincu svirati.
jbg i juga se vodila ko nekkava sila, ali po kvantitetu. jebes to, kada nam je sve bilo na ruskoj tehnologiji
- madner
#45 Re: 5 najveci vojno politicki sila na svijetu.
Nije sve, samo najvise.
Njemacka i Japan su odmah iza USA, samo mudro ne zele imati veci uticaj. SAD trosi svoju lovu za stvari koje njima odgovaraju.
Njemacka i Japan su odmah iza USA, samo mudro ne zele imati veci uticaj. SAD trosi svoju lovu za stvari koje njima odgovaraju.
- animals
#46 Re: 5 najveci vojno politicki sila na svijetu.
Ajde, nemoj molim te..porediti utjecaj vojno i politicki Turaka, Irana sa Englezimairfo_sa wrote:1. USA
2. Rusija
3. Kina
- vivaldi
#47 Re: 5 najveci vojno politicki sila na svijetu.
da, japan sam zaboravio, a i juzna koreja isto ima zavidan kapacitet jer su hi tech supersila, a danas je to najvaznijemadner wrote:Nije sve, samo najvise.
- Hrulj
#48 Re: 5 najveci vojno politicki sila na svijetu.
Ne znam otkud ikome ideja o Japanu i Njemackoj kao silama? To su ekonomske "powerhouse". Nista vise. Zbog svoje proslosti ne mogu imati svoj interesni blok.madner wrote:Nije sve, samo najvise.
- madner
#49 Re: 5 najveci vojno politicki sila na svijetu.
Ima zavidan kapacitet da napravi mobitele.vivaldi wrote:da, japan sam zaboravio, a i juzna koreja isto ima zavidan kapacitet jer su hi tech supersila, a danas je to najvaznijemadner wrote:Nije sve, samo najvise.
Danas niko ne zna sta je najvaznije, jer nije bilo ratova izmedju ravnopravnih protivnika.
- jeza u ledja
#50 Re: 5 najveci vojno politicki sila na svijetu.
Smijesno je stavljati Izrael u istu ravan sa Britanijom i Francuskom, kamo li sa SAD, Rusijom i Kinom.
Uticaj Izraela je lokaliziran i ta zemlja nije u stanju vojne intervencije na globalnom nivou, niti pretenduju da budu.
Izrael je samo predvodnik medju regionalnim silama, tipa Turska, Iran, Pakistan, SA.
Normalno, njihova politicka moc je mnogo veca od toga, ali i to opet se uglavnom svodi na Izrael ili jevrejsku stvar, a to malo ove globalne igrace zanima.
Dalje, Kina vojno i dalje nije ni do koljena Rusima, a kamo li Amerima. To ce se mozda promjeniti za 30ak godina, ali jos su daleko od toga. Kina vojno tek dostize nivo Francuske i Britanije.
Dakle, i dalje, vojno i politicki pet stalnih clanica savjeta bezbjednosti UN su najbitniji igraci.
Ekonomski, naravno tu su Njemacka i Japan.
Indija je negdje izmedju. Vojno i ekonomski su jaki, ali u poredjenju sa prosjecnom zemljom koja je patuljak u odnosu na njih. No za svoju velicinu, daleko su od globalnog igraca.
Uglavnom, lakse bi bilo sastaviti listu od 10 globalnih igraca, u kojih pored ovih 8 pobrojanih (USA, RUS, CHN, GBR, FRA, GER, JPN, IND) mozemo staviti jos Brazil i eto Izrael, cisto da zadovoljimo njihove ljubitelje, i to je to.
U narednih 10 idu Italija i Spanija, Juzna Koreja, onda islamske zemlje: Iran, Turska, Pakistan, Saudijska Arabija, i ne znam koga bi jos tu, regionalne faktore tipa Kanada, Australija, Juzna Afrika.
Uticaj Izraela je lokaliziran i ta zemlja nije u stanju vojne intervencije na globalnom nivou, niti pretenduju da budu.
Izrael je samo predvodnik medju regionalnim silama, tipa Turska, Iran, Pakistan, SA.
Normalno, njihova politicka moc je mnogo veca od toga, ali i to opet se uglavnom svodi na Izrael ili jevrejsku stvar, a to malo ove globalne igrace zanima.
Dalje, Kina vojno i dalje nije ni do koljena Rusima, a kamo li Amerima. To ce se mozda promjeniti za 30ak godina, ali jos su daleko od toga. Kina vojno tek dostize nivo Francuske i Britanije.
Dakle, i dalje, vojno i politicki pet stalnih clanica savjeta bezbjednosti UN su najbitniji igraci.
Ekonomski, naravno tu su Njemacka i Japan.
Indija je negdje izmedju. Vojno i ekonomski su jaki, ali u poredjenju sa prosjecnom zemljom koja je patuljak u odnosu na njih. No za svoju velicinu, daleko su od globalnog igraca.
Uglavnom, lakse bi bilo sastaviti listu od 10 globalnih igraca, u kojih pored ovih 8 pobrojanih (USA, RUS, CHN, GBR, FRA, GER, JPN, IND) mozemo staviti jos Brazil i eto Izrael, cisto da zadovoljimo njihove ljubitelje, i to je to.
U narednih 10 idu Italija i Spanija, Juzna Koreja, onda islamske zemlje: Iran, Turska, Pakistan, Saudijska Arabija, i ne znam koga bi jos tu, regionalne faktore tipa Kanada, Australija, Juzna Afrika.