5. Kids Fest!!

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Post Reply
Tisina

#1 5. Kids Fest!!

Post by Tisina »

Ovogodišnji, 5 po redu Kids Festival održat će se od 06. do 10. juna 2008 godine na novoj lokaciji, u Olimpijskom kompleksu Zetra. Festivalska dešavanja održavat će se na prostoru staze za brzo klizanje (karting staza) i u dvorani Zetra koja će biti preuređena u veliku kino salu sa 6.000 mjesta.

Prvi dio programa će svakodnevno počinjati u 13h otvaranjem velikog broja zabavno-edukativnih radionica koje će se nalaziti na prostoru staze za brzo klizanje i u jednom dijelu dvorane Zetra i trajat će do 16h.. Drugi dio programa sa filmskom projekcijom počinjat će od 16h30 u dvorani Zetra.

Kids Festivalu će kao i prethodnih godina, pored djece iz Sarajeva i okoline, prisustvovati djeca iz čitave BiH. Veliki broj djece u Sarajevo će stizati autobusima i vozovima. Desetak dana pred Festival već je bio potvrđen dolazak preko 100 autobusa iz oba bh entiteta. Zahtjevi za dolazak na Kids Festival svakodnevno pristužu, međutim zbog čudnog i neargumentovanog uskraćivanja finansijske podrške Kids Festivalu od strane Federalnog Ministarstva kulture i sporta, u situaciji smo da ne možemo pozitivno odgovoriti na sve pristigle zahtjeve.

Na 5.Kids Festivalu će pored domaćih umjetnika i NVO učestvovati i veliki broj inostranih izvođača i gostiju (klovnovi, mađioničari, fakir, muzičari...). Na centralnom dijelu vanjskog Festivalskog prostora pored mnogobrojnih radionica i dešavanja, bit će postavljen i cirkus iz Holandije čiji su izvođači predstave djeca .

U okviru filmskog programa Festivala djeci će biti prikazana nova velika svjetska filmska ostvarenja. Na dan otvaranja Festivala premijerno će biti prikazan film »Avantura Taličnog Toma – Svi na zapad!«. Nazivi ostalih filmova sa datumima prikazivanja takođe se nalaze na CD-u.

Voditelj programa prije filmske projekcije, kao i prethodnih godina, bit će Alma Čardžić koja će svakodnevno imati poznate goste sa kojima će se djeca družiti i zajedno pjevati.

Imamo čast najaviti specijalnog gosta Kids Festivala, francuskog filozofa Bernard-Henry Levy-a koji je inače i počasni Predsjednik Via Kult-a, organizatora Festivala.

Image

http://www.kidsfest.ba
shuriken

#2 Re: 5. Kids Fest!!

Post by shuriken »

ima li neki poseban razlog zasto se na web stranici moze naci samo raspored projekcija?
sta je s tim cirkusom, kad oni daju predstave, kojim danima? jel se placa ulaz, kako se ulazi?
sta je sa tim silnim drugim desavanjima i nastupima i radionicama, zasto nema rasporeda?

please help
Tisina

#3 Re: 5. Kids Fest!!

Post by Tisina »

dakle
:) ulaz je 2 m na festival , sto ukljucuje sve radionice i projekciju, se najavljene organizirane grupe ula besplatno :)
sve radionice ( ukljucjuci i cirkus ) su od 13h do 16 h u periodu od 06.06. do 10.06 :)
ulaz na festival je ulaz na karting stazu :) kad dodjete na Zetru ne mozete ga fuliti :)
fantom slobode

#4 Re: 5. Kids Fest!!

Post by fantom slobode »

Divna manifestacija, svake godine sve bolja i bolja, za svaku pohvalu.Bravo, najbolji ste!!!!!!
shuriken

#5 Re: 5. Kids Fest!!

Post by shuriken »

Tisina wrote:dakle
:) ulaz je 2 m na festival , sto ukljucuje sve radionice i projekciju, se najavljene organizirane grupe ula besplatno :)
sve radionice ( ukljucjuci i cirkus ) su od 13h do 16 h u periodu od 06.06. do 10.06 :)
ulaz na festival je ulaz na karting stazu :) kad dodjete na Zetru ne mozete ga fuliti :)
hvala na info, znaci cirkus nije cirkuska predstava nego radionica i traje 3 sata?
Tisina

#6 Re: 5. Kids Fest!!

Post by Tisina »

ma ne , radionice traju cijelo vrijeme po pola sata pa se onda promjeni grupa, sto znaci da za ta tri sata mozes ucestvovati u 6 razlicitih radionica cca :) prije projekcije filma :)) a cirkus je odlicannn
b.boja

#7 Re: 5. Kids Fest!!

Post by b.boja »

bilo bi dobro kad bi i djeca Srebrenice mogla doci na ovaj festival.
Tisina

#8 Re: 5. Kids Fest!!

Post by Tisina »

danas bila dva autobusa djece iz Srebrenice :)
b.boja

#9 Re: 5. Kids Fest!!

Post by b.boja »

Tisina wrote:danas bila dva autobusa djece iz Srebrenice :)
drago mi je sto ih niste zaboravili :thumbup: :bih:
Tisina

#10 Re: 5. Kids Fest!!

Post by Tisina »

Vec odavno znam da Kids Fest čini veoma bitan segment mog života.. naprosto ne bih mogla zamisliti da istog nema ili da mene nema na njemu.. radim i radila sam mnoštvo stvari, poslova, projekata, ali Kids Fest je daleko najveći i najlješi da ne kažem najhumaniji projekat kojeg sam dio ne mogu reći kojeg kreiram, ta kreacija je ipak nastala kao djelo fenomenalne ekipe koja funkcioniše besprijekorno bilo da se radi o Kids Festu ili odlasku na rafting..

Prostor gdje se ulaže najviše energije a mnogo više iste uzvraća ove godine je dvorana Zetra.. odnosno dvorana + karting staza.. E sad, zamislite prostor.. oogromaaan (mnogo veći od Skenderije- nožni mišići mogu potvrditi ovu izjavu) prepun klovnova, umjetnika, plesača, muzičara, glumaca, živih kipova, raznoraznih kreativaca koji su tu specijalno za ovaj dječiji događaj doputovali iz : Holandije, Njemačke, Francuske, Italije, Španije, Makedonije, Kanade, USA..... plus par hiljada djece iz svih mogućih djelova BiH koji funkcionišu.. najblaže rečeno – savršeno... hm... kad smo na ALU radili mozaik kao tehniku zidnog slikarstva nisam ni mogla zamisliti koliko daleko je ista napredovala ) ovo što se zove Kids Fest, što se, evo 5. godinu za redom, organizira u Sarajevo je daleko najsavršenije umjetničko djelo koje sam ikada vidjela.. i ponosna sam što sam dio tog tima kreativaca...

I da , premorena fizički jesam.. emotivno sam beskrajno ispunjena...

Mislim da se moja sreća da osjetiti i u ovom virtualnom svijetu
Tisina

#11 Re: 5. Kids Fest!!

Post by Tisina »

http://matthewrycroft.blogger.ba/ post o kids festu

09.06.2008.
Na Kids Festivalu...

Jučer sam proveo dan na Kids Festivalu, u sportskom centru Zetra u Sarajevu. Naša ambasada tradicionalno podržava ovaj Festival još od dana kada je ustanovljen. Mi vjerujemo da su djeca budućnost BiH, i zato smo uvijek bili spremni pružiti podršku aktivnostima koje imaju pozitivan uticaj na mlade… kada su u pitanju tinejdžeri i studenti, mi smo se uvijek aktivno bavili pitanjima reforme obrazovanja (to je bila naša ključna tema u BiH tokom britanskog predsjedavanja EU 2005.), a kada su u pitanju osnovci, ja sam jučer po drugi put učestvovao na Kids Festu u radionici Misije OSCE, Čitaj BiH, čiji je cilj probuditi ljubav najmlađih prema knjizi, i potaknuti ih da čitaju.

Prošle godine sam čitao Žila Verna i “20.000 milja ispod mora”, ali sam se ovaj put odlučio za nešto prikladno za još mlađi uzrast, jednu od priča iz serijala o medvjediću Winnie the Pooh.

Jako sam pozitivno iznenađen britkošću i elokvencijom djece sa kojom sam se družio… njihova pitanja i komentari i zanimanje kojom su pratili priču izuzetno su me obradovali. Dole možete pogledati i fotografije sa tog druženja…

Mi smo takođe, kao ambasada, imali svoj štand u sklopu Kids Festivala gdje smo organizovali jedan mali kviz za djecu sa pitanjima o Velikoj Britaniji. Svako ko bi tačno odgovorio dobio bi neki od poklona, poput maski, pištaljki, šešira i sl.

Posjetio sam i jednu art radionicu u kojoj su mališani crtali i slikali na temu Velike Britanije i Londona. Osoblje naše ambasade dobilo je te crteže, i kada odlučimo koji je od malih umjetnika bio najbolji, pozvaćemo tog dječaka ili djevojčicu da provede jedan dan sa mojim nasljednikom (jer ja ubrzo odlazim iz BiH) kao “mali ambasador Velike Britanije”.

Druženje sa djecom na Kids Festu je uvijek lijepo iskustvo, i nadam se da će se ovaj Festival održavati još dugo godina…
seba

#12 Re: 5. Kids Fest!!

Post by seba »

Tisina wrote:http://matthewrycroft.blogger.ba/ post o kids festu

09.06.2008.
Na Kids Festivalu...

Jučer sam proveo dan na Kids Festivalu, u sportskom centru Zetra u Sarajevu. Naša ambasada tradicionalno podržava ovaj Festival još od dana kada je ustanovljen. Mi vjerujemo da su djeca budućnost BiH, i zato smo uvijek bili spremni pružiti podršku aktivnostima koje imaju pozitivan uticaj na mlade… kada su u pitanju tinejdžeri i studenti, mi smo se uvijek aktivno bavili pitanjima reforme obrazovanja (to je bila naša ključna tema u BiH tokom britanskog predsjedavanja EU 2005.), a kada su u pitanju osnovci, ja sam jučer po drugi put učestvovao na Kids Festu u radionici Misije OSCE, Čitaj BiH, čiji je cilj probuditi ljubav najmlađih prema knjizi, i potaknuti ih da čitaju.

Prošle godine sam čitao Žila Verna i “20.000 milja ispod mora”, ali sam se ovaj put odlučio za nešto prikladno za još mlađi uzrast, jednu od priča iz serijala o medvjediću Winnie the Pooh.

Jako sam pozitivno iznenađen britkošću i elokvencijom djece sa kojom sam se družio… njihova pitanja i komentari i zanimanje kojom su pratili priču izuzetno su me obradovali. Dole možete pogledati i fotografije sa tog druženja…

Mi smo takođe, kao ambasada, imali svoj štand u sklopu Kids Festivala gdje smo organizovali jedan mali kviz za djecu sa pitanjima o Velikoj Britaniji. Svako ko bi tačno odgovorio dobio bi neki od poklona, poput maski, pištaljki, šešira i sl.

Posjetio sam i jednu art radionicu u kojoj su mališani crtali i slikali na temu Velike Britanije i Londona. Osoblje naše ambasade dobilo je te crteže, i kada odlučimo koji je od malih umjetnika bio najbolji, pozvaćemo tog dječaka ili djevojčicu da provede jedan dan sa mojim nasljednikom (jer ja ubrzo odlazim iz BiH) kao “mali ambasador Velike Britanije”.

Druženje sa djecom na Kids Festu je uvijek lijepo iskustvo, i nadam se da će se ovaj Festival održavati još dugo godina…
Alma,čestitam na lijepoj organizaciji ovog Kids Festivala.Nadam se da će se lijepa tradicija nastaviti i dalje.
Post Reply