5.7 HEMI MDS

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
broi01

#1 5.7 HEMI MDS

Post by broi01 »

Rasmisljam da uzmem nesto sa ovim motorom.
Treeba mi misljenje nasih ljudi, prvensvneno forumasa koji zive u SAD.
Nesto sam gledao na youtube nesto citao po stranim forumima, ali to su razmiljanja amrikanaca kojima samo da je dosta kubika
i odma je dobro, bar takav dojam ostavljaju.
Intersuju me mane i savjeti o bilo kojoj generaci da se radi 5.7 HEMI motora, a posebno MDS
Potrosnaj goriva nije mana i to nemojte spominjati.

poz
commendatore

#2 Re: 5.7 HEMI MDS

Post by commendatore »

ma to je strasna makinoza koja se mece u sve i svasta s tim u vezi ne moze nikako bit los motor.....

dzaba je ali veliki motor je koliko toliko uvijek bio pouzdana oklada.....
jefferson

#3 Re: 5.7 HEMI MDS

Post by jefferson »

Dobra stara masina. FCA je stavlja u sve i svasta i mozes je naci u svim policijskim autima sa oznakom Dodgea u SAD.
Medjutim, sve ostalo, bukvalno SVE ostalo je cisto sranje. Chrysler/Dodge pravi takvo sranje od auta da je to za ne povjerovat. Jednom sam rento JEEP-a Patriota (tako nesto), majke mi kao da su zaboravili sastaviti auto. Generalno Cherokee, RAM, Challenger i Charger imaju ogromnih problema sa kocnicama (osim Brembo izvedbi) i strujom. U zadnje vrijeme se pojavljuju ogromni problemi sa transmisijama, posebno ZF sa 9 brzina, a ni ona sa 8 brzina nije nesto. Ta sa 8 brzina je skoro ista izvedba kao u VW, BMW i Audiju. Medjutim, za FCA je osiromasena, tako da nema karbonska kvacila nego celicna i slicno. Karbonska samo dolaze sa posebnim paketom opreme, i naravno nikakvih problema nije bilo. I to je poboljsanje. Prije nego sto ih je Fiat uzeo bili su apsolutno dno dna kvalitete u SAD. HEMI kao HEMI motor mehanicki je neunistiv, ali valja zivjeti sas vim ostalim problemima.
Tako da ako uzimas Chrslera prije kupovine Fiata spremi se za fakat brdo problema. Motor ce nadzivjeti sve ostalo bez problema.
broi01

#4 Re: 5.7 HEMI MDS

Post by broi01 »

jefferson wrote:Dobra stara masina. FCA je stavlja u sve i svasta i mozes je naci u svim policijskim autima sa oznakom Dodgea u SAD.
Medjutim, sve ostalo, bukvalno SVE ostalo je cisto sranje. Chrysler/Dodge pravi takvo sranje od auta da je to za ne povjerovat. Jednom sam rento JEEP-a Patriota (tako nesto), majke mi kao da su zaboravili sastaviti auto. Generalno Cherokee, RAM, Challenger i Charger imaju ogromnih problema sa kocnicama (osim Brembo izvedbi) i strujom. U zadnje vrijeme se pojavljuju ogromni problemi sa transmisijama, posebno ZF sa 9 brzina, a ni ona sa 8 brzina nije nesto. Ta sa 8 brzina je skoro ista izvedba kao u VW, BMW i Audiju. Medjutim, za FCA je osiromasena, tako da nema karbonska kvacila nego celicna i slicno. Karbonska samo dolaze sa posebnim paketom opreme, i naravno nikakvih problema nije bilo. I to je poboljsanje. Prije nego sto ih je Fiat uzeo bili su apsolutno dno dna kvalitete u SAD. HEMI kao HEMI motor mehanicki je neunistiv, ali valja zivjeti sas vim ostalim problemima.
Tako da ako uzimas Chrslera prije kupovine Fiata spremi se za fakat brdo problema. Motor ce nadzivjeti sve ostalo bez problema.
Konkretno sam mislio uzeti WK2 2011-2012 mjenjac je sa 5 brzina, i trenutno sam u dvije FB grupe koje okupljaju Jeep wk2 clanove i pratim redovno njihove probleme, stvarno nisam primjetio da se zale na struju, ni na mjenjac a za potrosne dijelove svakako necu ni da se sikiram.
Za Pentastar 3.6 motor sam cito da dolazi do habanja jednog cilindra, ali ni to se ne desava na svim autima tako da sam na vagi koja malo preteze na stranu hemi-a.
Vozio sam se u dizel varijanti (2012g.) mozda sto je radzen za Europu, pa ovo sto si napis ko da su ga zaboravili sastvit bas i ne stoji. Na zalost u benzincima nisam bio ali vozim sad WJ 4.0, zato je moja odluka bila opet samo benzin-plin
preludezalude

#5 Re: 5.7 HEMI MDS

Post by preludezalude »

Par puta sam provozao charger rt , prije facelifta. Tu je 5.7 motor sa oko 340ks. Sami osjecaj u voznji je nenadjebiv, nevjerovatno kako ta masina grabi. Ako kupujes tako nesto da koristis na nasim prostorima, racunaj da ces dijelove u radnjama jako tesko naci, ali zato preko neta je sve moguce nabaviti. Jedina mana je sto ces morati cekati dok stigne dio. Ja nebi bjezao od takvih masina. Ja sam bio jedno vrijeme zagrijan za kupovinu grand cherokee 6.1 srt. Bio jedan u BiH na prodaju ali prodavac je bio jako neozbiljan u komunikaciji i ja odustanem.
kabal1337

#6 Re: 5.7 HEMI MDS

Post by kabal1337 »

neprobojan motor
jefferson

#7 Re: 5.7 HEMI MDS

Post by jefferson »

broi01 wrote:
jefferson wrote:Dobra stara masina. FCA je stavlja u sve i svasta i mozes je naci u svim policijskim autima sa oznakom Dodgea u SAD.
Konkretno sam mislio uzeti WK2 2011-2012 mjenjac je sa 5 brzina, i trenutno sam u dvije FB grupe koje okupljaju Jeep wk2 clanove i pratim redovno njihove probleme, stvarno nisam primjetio da se zale na struju, ni na mjenjac a za potrosne dijelove svakako necu ni da se sikiram.
Za Pentastar 3.6 motor sam cito da dolazi do habanja jednog cilindra, ali ni to se ne desava na svim autima tako da sam na vagi koja malo preteze na stranu hemi-a.
Vozio sam se u dizel varijanti (2012g.) mozda sto je radzen za Europu, pa ovo sto si napis ko da su ga zaboravili sastvit bas i ne stoji. Na zalost u benzincima nisam bio ali vozim sad WJ 4.0, zato je moja odluka bila opet samo benzin-plin
Koliko znam to je MB transmisija. Ne bi tu trebalo biti mehanickih problema. WK2 se dobro pokazao generalno (problemi i to veliki su vezani za ocajan V6 dizel koji pravi VM motori i vezu izmedju tog motora i ZF8 mjenjaca) i HEMI je sigurno najbolja opcija jer Pentastar je preslab za snagu na papiru. Vozio sam V6 dosta, i fakat nije cemu. Osim toga, mjenjanje svjecica trazi skidanje grane.
WK2 se generalno dobro pokazao jer je to proizvod koji donosi zaradu FCA uz one pick-up kamionete. Moja referenca je bila generalno za FCA proizvode i manje modele tipa Patriot i Compass koja su ocajna auta.
broi01

#8 Re: 5.7 HEMI MDS

Post by broi01 »

O dizelu ne razmisljam ni pod razno. Opcije su samo 3.6 i 5.7 i to limited.
3.6 mi se svidza zbog potorsnje ali ako cu razmisljat hoce li doc do habanja cilindra i zajebancije sa njim, onda sam vise na strani 5.7
Stvarno covjek skide usisnu granu i jos kamaru sitnica. Pola dana ostanes na svjecicama :-D
https://youtu.be/TWwItypaYeU
broi01

#9 Re: 5.7 HEMI MDS

Post by broi01 »

preludezalude wrote:Par puta sam provozao charger rt , prije facelifta. Tu je 5.7 motor sa oko 340ks. Sami osjecaj u voznji je nenadjebiv, nevjerovatno kako ta masina grabi. Ako kupujes tako nesto da koristis na nasim prostorima, racunaj da ces dijelove u radnjama jako tesko naci, ali zato preko neta je sve moguce nabaviti. Jedina mana je sto ces morati cekati dok stigne dio. Ja nebi bjezao od takvih masina. Ja sam bio jedno vrijeme zagrijan za kupovinu grand cherokee 6.1 srt. Bio jedan u BiH na prodaju ali prodavac je bio jako neozbiljan u komunikaciji i ja odustanem.
Koliko ja znam taj srt je bio sa zadnjom vucom a takvo auto za nase zime je bar za moje misljenje bezveze. Dugo vremena je bio na olx-u, vec pola godine ga nema, ili je prodan ili je skolnjen.
Sa nabavkom dijelova sam se vec uhodo, to mi nije problem.
jefferson

#10 Re: 5.7 HEMI MDS

Post by jefferson »

broi01 wrote:O dizelu ne razmisljam ni pod razno. Opcije su samo 3.6 i 5.7 i to limited.
3.6 mi se svidza zbog potorsnje ali ako cu razmisljat hoce li doc do habanja cilindra i zajebancije sa njim, onda sam vise na strani 5.7
Stvarno covjek skide usisnu granu i jos kamaru sitnica. Pola dana ostanes na svjecicama :-D
https://youtu.be/TWwItypaYeU
Ja sam razmisljao o tom WK2 i dizelu. Sreca pa ga ne uze.
ma taj 3.6 zaobidji. Kazem ti, na papiru ima snage, u praksi nula bodova, a vidio si, zamjeniti svjecice katastrofa.
Samo 5.7, u bilo kojoj izvedbi.
preludezalude

#11 Re: 5.7 HEMI MDS

Post by preludezalude »

broi01 wrote:
preludezalude wrote:Par puta sam provozao charger rt , prije facelifta. Tu je 5.7 motor sa oko 340ks. Sami osjecaj u voznji je nenadjebiv, nevjerovatno kako ta masina grabi. Ako kupujes tako nesto da koristis na nasim prostorima, racunaj da ces dijelove u radnjama jako tesko naci, ali zato preko neta je sve moguce nabaviti. Jedina mana je sto ces morati cekati dok stigne dio. Ja nebi bjezao od takvih masina. Ja sam bio jedno vrijeme zagrijan za kupovinu grand cherokee 6.1 srt. Bio jedan u BiH na prodaju ali prodavac je bio jako neozbiljan u komunikaciji i ja odustanem.
Koliko ja znam taj srt je bio sa zadnjom vucom a takvo auto za nase zime je bar za moje misljenje bezveze. Dugo vremena je bio na olx-u, vec pola godine ga nema, ili je prodan ili je skolnjen.
Sa nabavkom dijelova sam se vec uhodo, to mi nije problem.
Bila su dva srt-a na prodaju. Jedan je bio samo sa zadnjom vucom i taj me nije interesovao. Takvo vozilo je, po mom misljenju, neupotrebljivo mimo suhog asfalta. Drugi srt je bio sa vucom kako bog zapovjeda. :izet:
drastic

#12 Re: 5.7 HEMI MDS

Post by drastic »

broi01

#13 Re: 5.7 HEMI MDS

Post by broi01 »

Kupi ti sebi, mene ne zanima.
drastic

#14 Re: 5.7 HEMI MDS

Post by drastic »

broi01 wrote:
Kupi ti sebi, mene ne zanima.