4K rezolucija

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Muuky

#1 4K rezolucija

Post by Muuky »

Eh raja ,sad imamo sve više npr pogotovo spotova muzičara na 4k rezoluciji .. da li to npr imaju svi mogućnost gledanja ili npr se mora imat odredjena jačina grafičke ili čega već ? Jer zasigurno kod nekih treba vremena da se pokrene video..

Npr jedan spot 4k rezolucije 2160p je preko 400 mb a znači od slici da ne pričam, mnogo bolje od full hd
Et sve više prave tv 4k rezolucije ,te zakrivljeni .. svaki dan nešto novo

Šta vi mislite o ovome ?
HardCore

#2 Re: 4K rezolucija

Post by HardCore »

jaka graficka treba sto jes jes, al uglavnom nije zanimljivo gledati 4k na full hd rezoluciji
lajkujMe

#3 Re: 4K rezolucija

Post by lajkujMe »

Potrebno ti je sljedece za gledanje 4k rezolucije na racunaru:

Pod broj jedan: Monitor koji podrzava 4k rezoluciju :D (bez ovoga nece moci)
pod broj dva: Jacu graficku karticu
pod broj tri: Brzu internet brzinu iznad 10 kbps da video radi bez stopanja (ne mora bit ali zbog uzitka gledanja preporucuje se)
stetoskop
Grijem se na: Fujitsu 12llce
Vozim: Traktor, ide j€bi ga

#4 Re: 4K rezolucija

Post by stetoskop »

Džabe ti jaka grafička, ako imaš kantu od računara. U radu, ona zine k'o peš, ali procesor neće da izda da ga je..š.
Postoji velika razlika između grafičke i grafike računara.
HardCore

#5 Re: 4K rezolucija

Post by HardCore »

ma jarane ja sam prije imao E8600 i 4870 OC verziju i kad pustim na yt 4k, hladno mi stekalo, znaci strasno lose, dok sad s i5 4570 i r9 270x nema tih problema xD, i da uzmemo u obzir ovaj sad pc je skuplji u 1000 Km za razliku od proslog, a samo radi 4k rezulucije se ne isplati uzimati pc :)
Brkooo

#6 Re: 4K rezolucija

Post by Brkooo »

ma djaba ti mainframe iz pentagona ak nemas monitor koji podrzava tu rezoluciju (ko sto rece "lajkujme")

... ali ne vidim neku potrebu za takvom rezolucijom ... to je vec naprdjivanje (barem sto se tice moji potreba ) :D
cenecimoveocino

#7 Re: 4K rezolucija

Post by cenecimoveocino »

Ima jos vremena do 4K kanala...

Sent from my GT-I9195 using Tapatalk
Alfons Kauders

#8 Re: 4K rezolucija

Post by Alfons Kauders »

graficka ne mora biti "jaka" vec friska... tj mora podrzavati 4K (zapravo UHD), nije stvar snage vec standarda... npr zadnja generacija amd kartica je prva imala 4k podrsku

npr treba hdmi 1.4 izlaz, uredjaj i kabl, inace nemre, nema bandwidtha

sto se tice televizora i monitora, televizori su trenutno preko 1500 eura... najcesce 2 i kusur do 4 milje

monitori su jos skuplji, preko 1500 hladno... ima dell nekakav malo manji i jeftiniji... ali to mi je debilno, 23 incni monitor i UHD rezolucija, totalna glupost

najveci fol - nema sadrzaja... tako da treba potrositi desetak milja maraka na opremu na kojoj mozes pustati par spotova, poneki dokumentarac i eksperimentalni program... dakle nidje veze, trebace jos nekoliko godina da to krene
gidra

#9 Re: 4K rezolucija

Post by gidra »

Alfons Kauders wrote:graficka ne mora biti "jaka" vec friska... tj mora podrzavati 4K (zapravo UHD), nije stvar snage vec standarda... npr zadnja generacija amd kartica je prva imala 4k podrsku

sto se tice televizora i monitora, televizori su trenutno preko 1500 eura... najcesce 2 i kusur do 4 milje

monitori su jos skuplji, preko 1500 hladno... ima dell nekakav malo manji i jeftiniji... ali to mi je debilno, 23 incni monitor i UHD rezolucija, totalna glupost

najveci fol - nema sadrzaja... tako da treba potrositi desetak milja maraka na opremu na kojoj mozes pustati par spotova, poneki dokumentarac i eksperimentalni program... dakle nidje veze, trebace jos nekoliko godina da to krene
samo ne znam koji će nam to klinac, i ovi 1080p su perverzija :D
Alfons Kauders

#10 Re: 4K rezolucija

Post by Alfons Kauders »

gidra wrote:
Alfons Kauders wrote:graficka ne mora biti "jaka" vec friska... tj mora podrzavati 4K (zapravo UHD), nije stvar snage vec standarda... npr zadnja generacija amd kartica je prva imala 4k podrsku

samo ne znam koji će nam to klinac, i ovi 1080p su perverzija :D
za kurcenje naravno... :D ja koristim 24 monitore na 1080p i mogli bi vala biti ostriji malo, navikne se covjek blentavo dobre ekrane na telefonima :D sad ko se bavi necim ozbiljnijim, pa uzme 27 ili 30 inca monitor, onda fakat ima smisla ici na barem 2560x1600 ili full uhd 3840x2160

al na TV fakat ne znam... ispod 40 inca cak ni 1080p nema previse smisla, osim ako neces sjedit metar i kusur od televizora... za 40-50 je sasvim ok 1080p, a ovo preko me ne zanima jer nisam amerikanac i nemam namjeru uzimat televizore dijagonale dva metra...
gidra

#11 Re: 4K rezolucija

Post by gidra »

@Alfons Kauders :thumbup:

Dokle je svijet stigao kad ljudi prave i uvode neke ultra giga mega rezolucije a mi ćemo prvenstvo iz Brazila gledati na analogiji uz Velida Spahu, Zorana Šuku i ostalu ekipu :lol:
lajkujMe

#12 Re: 4K rezolucija

Post by lajkujMe »

gidra wrote:@Alfons Kauders :thumbup:

Dokle je svijet stigao kad ljudi prave i uvode neke ultra giga mega rezolucije a mi ćemo prvenstvo iz Brazila gledati na analogiji uz Velida Spahu, Zorana Šuku i ostalu ekipu :lol:
vazno je da se vidi to sto je 240p je nevazno nama pravim fanovima (mi cemo naci stranu hd televiziju da gledamo) :D
Drvosjeca iz Dejcica

#13 Re: 4K rezolucija

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Ma ne razumiješ, mi smo prevazišli 4K i FHD, mi sada furamo "retro stile", signal k'o sa prenosa slijetanja Appolo-a na mjesec i televizori iz raznih 60-tih godina, ceno-bijeli sa onim "zaktivljenim" ekranima. :lol:
Alfons Kauders

#14 Re: 4K rezolucija

Post by Alfons Kauders »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:

Ma ne razumiješ, mi smo prevazišli 4K i FHD, mi sada furamo "retro stile", signal k'o sa prenosa slijetanja Appolo-a na mjesec i televizori iz raznih 60-tih godina, ceno-bijeli sa onim "zaktivljenim" ekranima. :lol:
tako je

hipsterski javni servis
Post Reply