Sa samo četiri godine, i na zaprepaštenje svih ukućana, pročitao sam prva slova, sebi osigurao mnoge trenutke slave i, već tada, doveo do podjela u porodici i mišljenjima svojih ukućana.
Tetka mi je govorila da sam ja njezin sin, i zahvaljivala Bogu što nisam na njezinog muža, koji – tvrdila je – nije savim pri čistoj.
Babo, rahmetli, sugerirao je ostalima da pamet povukao sam od njega, a da pomalo čudan sam na mamine, kakve tvrdnje, potvrdno je klimala glavom i nana, nisu bile bez osnova.
Nakon '50 drvaca' prvih riječi pročitanih s kutije šibica, uslijedile su druge istine i laži.
Baš kao što u kutiji gotovo uvijek falilo je drvce ili dva, nedostajalo mi je moći – osobinu tu stekao sam kasnije – da od istine razlučim laži:
Kao onu da ima nas k'o kusih pasa, al' da svi super se slažemo i da naša zemlja ima najznačajniji geo-politički položaj na Balkanu, u Evropi, na Svijetu i u Vasioni.
Bilo ih je, naravno, kol'ko duša ti hoće: da mi smo najbolji, da more drugih zemalja smrdi kao okupatorska čizma za koju smo se spremali kao da će vječno biti mir, a već sutra izbiti rat, da Grci oči svoje vade što nemaju hidroelektranu Djerdap, i da voda iz grčkih slavina proizvedenih od nekvalitetnog čelika koji nije naš, samo curi, da izvinete, a šta bi drugo?
Uslijedilo je bolno odrastanje uz istinu da nas svi, i u svemu, šiju: Rusi u čeliku, Amerikanci po značaju, a Grci u turizmu.
Jedino mi je, nakon ovoga rata, razočaranom u sve i sva, Neum ostao.
Neum mi je, kad' u životu nešto krene mi naopako, poput pogleda u vedro nebo. I sada mi se događa, kada zapadnem u emocionalnu privrženost prošlosti, da mediteranskim i inim zemljama priznam tek dobar noćni život, ali da im more i obala, i dalje i još uvijek – falusu ne valjaju.
Ležim, pijeskom zatrpan. Samo nos – da disati mogu i oči da oblake pratim, iz njega mi vire.
Improvizirani falus od pijeska, gigantskih dimenzija, kao nice touch, tu je da podsjeti me šta dobijem kad' u sve pročitano povjerujem...
Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
49 drvaca
Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.
Jump to
- Corona virus 2019 -Coronavirus (COVID-19)
- Forum
- ↳ Forum
- Opšte/opće diskusije
- ↳ Razne diskusije
- ↳ In memoriam
- ↳ Politika
- ↳ Lokalni izbori 2020
- ↳ Opći izbori 2018
- ↳ Bosna i Hercegovina
- ↳ Svijet
- ↳ Opći izbori 2022
- ↳ Lokalni izbori 2024