42.000 građana se odreklo bh. državljanstva

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

#51 Re: 42.000 građana se odreklo bh. državljanstva

Post by xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx »

o *ebote cuj 800 km traze za odricanje drzavljanstva, pa kako ih nije stid :shock: ovi politicari em tjeraju jadne ljude em hoce da zarade na njima. :roll:
Mladen

#52 Re: 42.000 građana se odreklo bh. državljanstva

Post by Mladen »

Traze i vise od 800 km.

Zbog cega se odricu? ..jedan od razloga..

Da pocnemo od profesionalnosti u ambasadama(?)...prvo ambasade su rijetke, zatim i prostorije, mislim u kafanama su im
ambasade sa 10 u pola sa lukom- djevabzinice- , drskost i primitivizam, a da ne govorimo da satima cekas, jos pod takvim uslovima. Prvo lovu, pa cu ti ja reci sta treba da radis. :shock: :-) Na pasose se sedmicama ceka, kasne. Zbog cega bi ta raja po Zapadu placala drzavi nestabilnost -pa pale -da tako kazem- po dzepovima "novi pasosi" ? Ne ispunjavaju usluge, duznost i tacka. Na Zapadu traze oko 1.500 € za odricanje.

Drugi... jer su uslovi za normalan zivot ispod kritike, zatim i samo to sta se smatra "normalnim".
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

#53 Re: 42.000 građana se odreklo bh. državljanstva

Post by xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx »

a jest mi za evo nemogu sebi da dodjem, de mi jos ispricaj sta vam rade tamo, a mi ovdje kontamo vama tamo dobro eeee mos mislit ,ja ne vidim razliku imedju 42.000 dijasporaca koji imaju i onih koji nemaju BiH drzavljantstvo
Mladen

#54 Re: 42.000 građana se odreklo bh. državljanstva

Post by Mladen »

Nastavljaju po svom onako balkanski. Te pare za ispis su jednake ustedama dugorocno zbog stalnih novih pasosa, vrijeme, zivce- nema viza i polemike.Lova je najmanje bitna, ali nacin je uzas.
ahuseino

#55 Re: 42.000 građana se odreklo bh. državljanstva

Post by ahuseino »

Cuj platis 800 kerma "za izlaz" :-D ...

Interesuje me sta da si kakav kriminalac u Svabiji, i hoche da te deprotuju, a ti vech imas soshku :-) ...

Moze li Baaznia rec' "necemo ga mi" :?:

... mislim u USA te mogu DE-naturalizovati jer nisi RODJENI gradzanin.

... rade bubrezi...
Maraschino

#56 Re: 42.000 građana se odreklo bh. državljanstva

Post by Maraschino »

Jedno od ljudskih prava je i pravo na drzavljanstvo tako da te ne moze niko protjerati negdje gdje si se ti odrekao ili izgubio drzavljanstvo.

Prije odricanja drzavljanstva MORAS imati dokaz da ces dobiti ili si vec dobio ( odobreno ali nije uruceno) drugo drzavljanstvo.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#57 Re: 42.000 građana se odreklo bh. državljanstva

Post by Truba »

42.000 građana se odreklo bh. državljanstva

BOG IH BLAGOSLOVIO :) :) :)
mofo33

#58 Re: 42.000 građana se odreklo bh. državljanstva

Post by mofo33 »

komi wrote:42.000 građana se odreklo bh. državljanstva

BOG IH BLAGOSLOVIO :) :) :)
joj tebe :lol: cuti bolan!
oni se odrekli fole samo,nastavljau "oblaciti i vedriti" po bosni ipak ;-)
ladyada

#59 Re: 42.000 građana se odreklo bh. državljanstva

Post by ladyada »

Maraschino wrote:Jedno od ljudskih prava je i pravo na drzavljanstvo tako da te ne moze niko protjerati negdje gdje si se ti odrekao ili izgubio drzavljanstvo.

Prije odricanja drzavljanstva MORAS imati dokaz da ces dobiti ili si vec dobio ( odobreno ali nije uruceno) drugo drzavljanstvo.

koliko mi je poznato samo austríja, njemacka i svica traze ispise iz naseg drzavljanstva.......ovdje u kozulatu u minhenu mi je receno da je ispis oko 800€ a od toga je oko 250€ zahtjev za ispis koji navodno mogu samo radnici konzulata da napisu a ne ti sam .........je li to misle da mi neznamo to napisati ... :x :x :x ne gospodjo to je sluzbeni jezik koji se koristi u bosni ??????????..........nemam komentara.....

kontam se kad je onaj dole gospodin sto radi na salteru tako obrazovan da nezna reci da se konzulat zatvara u 14 sati ,nego
"hajde izadji "
" molim "
"hajde izadji "
" sto ??!!!"
"prvo nemoj ti meni ti govoriti , ja sam sluzbena osoba , drugo hajde izadji ."
" a,sto ??!!!"
"zatvaramo "
"ok nema problema , reci tako .."
kontam sta ti je babo majke ti pa te uvalio tu ......... :x
sojka

#60 Re: 42.000 građana se odreklo bh. državljanstva

Post by sojka »

ladyada wrote:
Maraschino wrote:Jedno od ljudskih prava je i pravo na drzavljanstvo tako da te ne moze niko protjerati negdje gdje si se ti odrekao ili izgubio drzavljanstvo.

koliko mi je poznato samo austríja, njemacka i svica traze ispise iz naseg drzavljanstva.......ovdje u kozulatu u minhenu mi je receno da je ispis oko 800€ a od toga je oko 250€ zahtjev za ispis koji navodno mogu samo radnici konzulata da napisu a ne ti sam .........je li to misle da mi neznamo to napisati ... :x :x :x ne gospodjo to je sluzbeni jezik koji se koristi u bosni ??????????..........nemam komentara.....

kontam se kad je onaj dole gospodin sto radi na salteru tako obrazovan da nezna reci da se konzulat zatvara u 14 sati ,nego
"hajde izadji "
" molim "
"hajde izadji "
" sto ??!!!"
"prvo nemoj ti meni ti govoriti , ja sam sluzbena osoba , drugo hajde izadji ."
" a,sto ??!!!"
"zatvaramo "
"ok nema problema , reci tako .."
kontam sta ti je babo majke ti pa te uvalio tu ......... :x
.....

Odreci se preko novina..oglasa... :lol: :lol:

Jaaa, taa i taa, rodjena taad i sad :D , tu i tamo :-) , odricem se blagonaklone ambasade
i njihove slozne brace. :-)
vox-populi

#61 Re: 42.000 građana se odreklo bh. državljanstva

Post by vox-populi »

U Njemackoj novorodjencad ne dobijaju drzavljanstvo automatski. Ako zive u Njemackoj do svoje 18. godine, imaju pravo da traze njemacko drzavljanstvo. Da li ce zadrzati svoje maticno drzavljanstvo, zavisi od zemlje iz koje dolaze. BiH i Njemacka jos uvijek nemaju potpisan ugovor u dvojnom drzavljanstvu tako da se BH gradjani koji zele njemacko drzavljanstvo moraju odreci bosanskog. Takva je situacija trenutno, ne znaci da se nece promijeniti ubrzo. Recimo, BiH i Svedska je nedavno potpisala spomenuti sporazum tako da BH gradjani koji traze svedsko drzavljanstvo mogu zadrzati i bosansko.

A sto se tice sticanja drzavljanstva nas dijasporaca, procedura je jednostavna. Prvo se dobije boravisna dozovla na godinu dana. U toj godini se mora steci B1 nivo njemackog jezika (ili otslusati 600 sati kursa) i otsulsati 45 sati integracijsko ispita i poloziti isti. Ovo se prije nije trazilo a po novom zakonu je obavezno. Ukoliko se sve ovo ispolaze u prvoj godini, po isteku iste dobija se boravisna dozvola na tri godine. (naravno, u zavisnosti od nacina na koji se dobila boravisna dozvola, osoba treba ili biti u braku sa njemackih drzavljaninom/drzavljankom ili imati posao na osnovu kojeg je dobio/dobila boravisnu dozvolu). Nakon isticanja i ove tri godine, a pod uslovom da osoba i dalje ima posao/brak, te da nije napravila ni jedno krivicno dijelo, dobija se trajna boravisna dozvola. Sa ovom dozvolom, osoba ima sva prava kao i njemacki gradjani izuzev prava na glasanje na izborima. I naravno, u slucaju nekog veceg kriminala, njemacka drzava te uvijek moze istjerati.

Nakon ukupno 7 godina boravka u Njemackoj (1 godina boravisne vize + 3 godine druge boravisne vize + 3 godine trajne boravisne vize) osoba moze traziti njemacko drzavljanstvo. Potrebno je da se aplicira, dobije ispis iz bosanskog drzavljanstva i to je to. Bitna razlika, kada se jednom dobije njemacko drzavljanstvo, drzava te ne moze vise nikada istjerati niti ti to drzavljanstvo oduzeti, dakle nije kao u USA. Jednom Njemac, uvijek Njemac.

Ovih 7 godina vazi samo ukoliko su se u prvoj godini polozili svi trazeni ispiti i ukoliko osoba ima posao kojim se moze izdrzavati. Dosta nase raje ne polozi odmah ove ispite (rok je 3 godine u kojem se boravisna viza produzava samo na godinu dana), a isto tako, dosta nase raje gleda da ode na socijalu cim im se pruzi prilika. Ovo je sve moguce uraditi, recimo tek si dobio boravisnu dozvolu, nemas posla, odes na Arbeitsamt, prijavis se, i dobijas 300-400€ mjesecno. Na ovo je sve legalno i po zakonu, medjutim prilikom izdavanja boravisne dozvole na tri godine, a posebno prilikom izdavanja trajne boravisne dozvole, jako gledaju na to da li je osoba primala novac od njemacke drzave. Ako jeste, desi se da odbiju dati trajnu boravisnu dozvolu, a na drzavljanstvo se moze cekati i do 10 godina.

Eto, ovo sam uspio saznati pa ako koga zanima, sad ima i napismeno.

Pa sretno sa tim drzavljanstvima.
schatzxy

#62 Re: 42.000 građana se odreklo bh. državljanstva

Post by schatzxy »

Kao prvo da ispravim ovog doticnog gospodina sto se raspisao o zakonima nasih bosansko-hercegovackih gradana koji borave u Njemackoj.Ima tu nekih tacnih informacija ali ja cu po vlastitom iskustvu.Dakle,ja sam se ozenio za njemackog drzavljanina,da OZENIO tj ja sam homosekusalac.U njemckoj ambasadi u Sarajevu sam odmah dobio ulaznu vizu na 3 mjeseca sa 31 papirom koje sam morao da prilozim prvo u ambasadi i dokazanim validnim dokmentom da sam napravio datum vjencanja u tom i tom gradu u Njemackoj i polozenim ispitom A1.Dakle,po dolasku u Njemacku ozenio sam se sa partnerom i nakon samo 2 sedmice sam dobio automatski na 3 god bez ikakvih zafrkancija i muljanja.Nakon provedene 3 godine u Njemackoj u braku sa tim istim partnerom sticem pravo na umbefristet visu ili pravo bezkonacnog boravka ili pravo sticanja njemackog drzavljanstva za samo te 3 god.Znaci da je zakon i malo drugaciji od onog sto je ovaj doticni naveo i da se ljudi ne zavaravaju jer ima i jednostavnijih puteva.Samo moram poloziti einbürgurung test i aplicirati za drzavljanstvo.Naravno nisam morao praviti test A2 jer sam u meduvremenu polozio neki kurs za kaufhaus detektiv i time dokazao da raspolazem dobrim znanjem njemackog jezika i opet greska u gore navedenom da se NE MORA polagati A2 prüfung.Ko ne vjeruje nek potrazi daljnje informacije na stranci wie kann deutsche staatsbürger werden.Sretno svima koliko vas ima.
schatzxy

#63 Re: 42.000 građana se odreklo bh. državljanstva

Post by schatzxy »

Da i zaboravio sam naglasiti da niti ja a niti partner ne radimo od samog pocetka tj od njegovog slanja vize za mene u Bosni niti tad nije radio pa opet sam dobio vizu.Razgovarao sam sa böherde i naglasili su mi da je samo bitno da MORAM biti 2 godine u braku sa Njemackim drzavljaninom u Njejamckoj i plus 1 godina na to stalnog boravka na Njemackom tlu tj ukupno 3 god moram biti u braku i tek tad aplicirati za Njemacko drzavljanstvo.Mene nista nisu pitali da li radim ili ne jer su vec vidjeli automatski da sam na Arbeitsamtu kao i partner i bez ikakvih problema hvala Bogu sam dobio na 3 god.Mada desava se da drugi ljudi nemaju bas toliko srece i imaju jako puno problema sto moze biti tacno ali ja opet po vlastitom iskustvu.
vox-populi

#64 Re: 42.000 građana se odreklo bh. državljanstva

Post by vox-populi »

Mora da si negdje na sjeveru :), ovakvo nesto u Bayernu nije moguce. A bas cu se raspitati za sticanje drzavljanstva nakon tri godine boravka. Bilo bi super. U svakom slucaju sretno.
zambaklija

#65 Re: 42.000 građana se odreklo bh. državljanstva

Post by zambaklija »

tatoo wrote:
zambaklija wrote:evo još jedna informacija:Naime u Njemačkoj je od 2000g. zakon na snazi koji svakom novorođenčetu dodjeljuje i Njemačko državljanstvo,i kada navrše 16 god.moraju se za jedno odlučiti,ako se odluče za Njemačko nije im uopšte potreban ispis iz Državljanstva,već moraju predati svoj BiH pasoš i potpisati izjavu da neće potraživati nove BiH isprave.Kršenjem ovoga rigorozne kazne,a ovdje te svaka kazna prati do kraja života iz centralnog registra se ništa nebriše ali to je druga priča.Šta mislite koliko će ove naše djece zadržati Njemačko Državljanstvo!I znate ko je za to zaslužan!

:sax:
Ne bih se slozio. Novorodjencad nemaju pravo na drzavljanstvo na osnovu rodjenja U svabiji. Ako roditelji imaju dozvolu boravka ima i dijete, ali ne dobija pravo na drzavljanstvo.
Ako ima taj zakon daj ga kopiraj ako ti nije tesko. . .
uh tek sad ovo vidjeh,nemam pri ruci,ali govorim ti iz ličnog iskustva moja bebica se rodila 2000te i ima pored bosanskih papira i njemačke što me je jako iznenadilo,rekoše mi to je automatski i da znaš da kroz to imam i mnogo pogodnosti,npr.nemoram nikakve dađžbine plaćati kad vadim neke papire u opštinskim agenturama
vox-populi

#66 Re: 42.000 građana se odreklo bh. državljanstva

Post by vox-populi »

zambaklija wrote:
uh tek sad ovo vidjeh,nemam pri ruci,ali govorim ti iz ličnog iskustva moja bebica se rodila 2000te i ima pored bosanskih papira i njemačke što me je jako iznenadilo,rekoše mi to je automatski i da znaš da kroz to imam i mnogo pogodnosti,npr.nemoram nikakve dađžbine plaćati kad vadim neke papire u opštinskim agenturama
Ima njemacki pasos?
schatzxy

#67 Re: 42.000 građana se odreklo bh. državljanstva

Post by schatzxy »

Ovako imam pitanje,ja sam jos bosanski drzavljanin,nadam se jos malo,ali sam negdje ovde procitao da mi imamo pravo ako zelimo i primiti neko drugo dravljanstvo od neki nasih jugoslovenskih zemalja one tri mislim,da li bi bio problem da uzmem od recimo srbije drzavljanstvo,i naravno imam jos bosnasko,a kada dode vrijeme da moram uzeti njemacko onda bih se odrekao srpskog u zamjenu za njemacko.Onda bi mi ostalo bosansko drzavljanstvo ne bih se morao odreci bosanskog.A ako ne moze li se ikakva ruppa pronaci u zakonu. :mrgreen:
Edin H.

#68 Re: 42.000 građana se odreklo bh. državljanstva

Post by Edin H. »

feral.tribune wrote:
Edin H. wrote:
lady midnight wrote: hmmm.... za ovo nisam nikad chula, niti mislim da vazhi u sluchaju njemachkog drzhavljanstva, jer znam da ti nijemci inache nakon izdavanja potvrde o prijemu u drzhavljanstvo daju period od dvije i pol godine da se ispishesh iz onog prvobitnog, i trazhe da na tome "intenzivno" radish... mada je ovo "intenzivno" naravno uvijek stvar interpretacije chinovnika koji obradjuje tvoj predmet. prema tome, to sa godinu dana ovdje ne vazhi, a i nashi organi su tu prilichno azhurni i certifikate o ispisu vecinom dostavljaju na vrijeme, u roku od 4-6 mjeseci... uglavnom, ne bih se na to oslonila :)
a sve i kad bi nijemci dopustili da zadrzhish bosanski pasosh, mala je fajda od toga trenutno, sve dok se kod nas ne promijeni onaj nesretni chlan 17. zakona o drzhavljanstvu, koji ti sa bosanske strane onemogucava da uz bosansko imash i drzhavljanstvo druge zemlje, osim u sluchaju postojanja bilateralnih ugovora, a sa njemachkom takav ugovor ne postoji. no, ja ipak ne gubim nadu da ce se taj chlan kad-tad ukinuti :)
:dance:

Apsolutno, clan 17 je samo nova runda etnickog ciscenja Bosnjaka, ali ovaj put u "bijelim rukavicama" :oops:
Koje su na ruci imale sve bosnjacke stranke kada su digle sapu za ovaj zakon . :evil:
:x
vox-populi

#69 Re: 42.000 građana se odreklo bh. državljanstva

Post by vox-populi »

schatzxy wrote:Ovako imam pitanje,ja sam jos bosanski drzavljanin,nadam se jos malo,ali sam negdje ovde procitao da mi imamo pravo ako zelimo i primiti neko drugo dravljanstvo od neki nasih jugoslovenskih zemalja one tri mislim,da li bi bio problem da uzmem od recimo srbije drzavljanstvo,i naravno imam jos bosnasko,a kada dode vrijeme da moram uzeti njemacko onda bih se odrekao srpskog u zamjenu za njemacko.Onda bi mi ostalo bosansko drzavljanstvo ne bih se morao odreci bosanskog.A ako ne moze li se ikakva ruppa pronaci u zakonu. :mrgreen:
Moram ti reci da si jako lose upucen.

Kao prvo, upravo provjerena informacija, ne na ulici nego u Ausländersamtu, pravo na drzavljanstvo njemacke se stice nakon 7 godina boravka u Njemackoj. U tih sedam godina, ni u jednoj godini ne smijes biti van Njemacke duze od 6 mjeseci. Takodjer, trebas vec u prve tri godine poliziti B1 ispit te integracijski ispit. Prilikom apliciranja za drzavljanstvo, moras imati polozen i Einbürgerunstest. Ovih 7 godina vazi samo ako si u braku/zivotnom partnerstvu sa njemackim drzavljanom, inace ceka se 8 godina.

Kao drugo, oko dvojnog drzavljanstva. Prilikom uzimanja njemackog drzavljanstva moras odreci svih drzavljanstava koje imas a sa cijim zemljama njemacka nije potpisala sporazum o dvojnom drzavljanstvu. To trenutno ukljucuje i Srbiju i BiH. Dakle nemoj uzimati srpsko drzavljanstvo jer ces a) platiti oko 300€ da dobijes njihovo drzavljanstvo (ako ispunjavas uslove), b) kad dodje vrijeme o uzimanju njemackog drzavljanstva, platices ispis iz oba postojeca.

I na kraju, jedina prednost koju ti imas u odnosu na one koji su ovdje po osnovu posla ili su ozenjeni/udati takodjer za strance je sto Niederlassunserlaubnis ili trajnu boravisnu dozvolu mozes dobiti za 3 umjesto za 5 godina. Za sve ostalo moras cekati kao i ostali.

Imas vise na:

http://www.aufenthaltstitel.de/

http://www.einbuergerung.de
schatzxy

#70 Re: 42.000 građana se odreklo bh. državljanstva

Post by schatzxy »

Grüße dich bin der lebenspartner was du da sagst stimmt schon ,aber da ich den deutschen pass habe und mein partner in drei jahren mit mir in der ehe ist kann er den deutschen pass beantragen . erkundige dich richtig dann . mit ausländischenpass stimmt schon da musst du 8 jahre leben in deutschland . mit freundlichen grüssen :!:
schatzxy

#71 Re: 42.000 građana se odreklo bh. državljanstva

Post by schatzxy »

I evo ti broj advokata koji je dostpuan skoro 24h i minuta kosta 1,99euro Ausländerrecht 0900 187500018 .To su anwalti,experti za sva pitanja i slobodno pitaj da li je to istina sto ti je moj partner na njemackom rekao,poslusaj me jos jedanput molim te i vidjeces da se neces pokajati.Puno poz i javi mi da li sam bio u pravu. :)
schatzxy

#72 Re: 42.000 građana se odreklo bh. državljanstva

Post by schatzxy »

Ili evo ti moj br ako zelis nazovi me jos bolje 017668562046,slobodno nazovi me i dacu ti tip ideju jer ima tu malo i muljaze ne vjeruj sve sto su ti sve rekli :-D
vox-populi

#73 Re: 42.000 građana se odreklo bh. državljanstva

Post by vox-populi »

Ma meni ne igra nikakvu ulogu jer sam ovdje na radnoj vizi. Ali cu jos se raspitati kod nekog advokata jer ovi iz Ausländersamta jednostavno ne smiju davati pogresne informacije a ako je istina da se nakon tri godine partnerstva moze dobiti pasos, onda su meni dali pogresnu informaciju i to bi trebalo biti kaznjivo. Inace, Bayern je uzasno homofobican tako da me ne bi cudilo da je neki cinovnik jednostavno namjerno dao pogresnu informaciju jer mu se ne svidja ideja istospolnog partnerstva. Mozes li pitati partnera na osnovu kojeg zakona se moze traziti pasos nakon tri godine partnerstva? Ako zna tacno naziv i broj zakona.
schatzxy

#74 Re: 42.000 građana se odreklo bh. državljanstva

Post by schatzxy »

rekao sam ti nazovi nas imas broj,upravo sam ti gore dao taj broj,sve cu ti preko telefona objasniti ovako me neces nikako skontati do beskraja ;=)
schatzxy

#75 Re: 42.000 građana se odreklo bh. državljanstva

Post by schatzxy »

vidim da si onlain ako se bas interesujes nazovi nas sad i garantujem ti cime hoces da imam pravo po pitanju toga
Post Reply