42.000 građana se odreklo bh. državljanstva

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

#26 Re: 42.000 građana se odreklo bh. državljanstva

Post by location »

Upravo tako Pitt. Mi sve sto smo trebali reci "odajemo svoje zasluge drugim drzava, kraljevima, kraljicama itd".
pita

#27 Re: 42.000 građana se odreklo bh. državljanstva

Post by pita »

Lesli Eldridž wrote:
helo wrote:
dnaxy wrote:za informaciju: ako zelim npr. Njemacki pasos moram platit 800 km da se odreknem naseg ??
Valjda bi tako nekako trebalo biti, ali se podrazumjeva da živiš ili ti boraviš u istoj (Njemackoj)
Ali i ja to želim. :D A ne mogu... :sad: Dao bih sve da odem i zaboravim ovu zemlju i narod. Ništa ne valjaju.
hhmm...pa preplivaj savu, onda kolpu i vec si u eu....i ljepota :D
mojgrad

#28 Re: 42.000 građana se odreklo bh. državljanstva

Post by mojgrad »

Ja se nisam odrekla bosanskog drzavljanstva niti sam morala. A ako nekad dodje do toga da moram da biram lako cu se odluciti
protestant

#29 Re: 42.000 građana se odreklo bh. državljanstva

Post by protestant »

Meni je to nevazno.Nemoze se odreci onaj ko zivi u BiH a svi ostali ako imaju tu mogucnost i pruza im vise ta drzava sto da ne....
andjeo_cuvar

#30 Re: 42.000 građana se odreklo bh. državljanstva

Post by andjeo_cuvar »

Mislim da je Kanada jedna od rijetkih drzava koja ne uslovljava da se moras odreci svog ranijeg drzavljanstva da bi dobio Kanadsko.Kanadsko drzavljanstvo mozes da dobijes nakon tri godine boravka u zemlji.Procedura je svedena na najnizi moguci nacin.Uplatis 200 CD za formulare i 75 CD za pasos i to je to.Dok ranije kad sam produzavao BiH pasos morao sam da platim 250 CD plus postarinu i sva ostala dokumenta koja nisu smjela da budu starija od sest mjeseci,koja sam morao da izvadim u Bosni preko rodbine i prijatelja.
zambaklija

#31 Re: 42.000 građana se odreklo bh. državljanstva

Post by zambaklija »

evo još jedna informacija:Naime u Njemačkoj je od 2000g. zakon na snazi koji svakom novorođenčetu dodjeljuje i Njemačko državljanstvo,i kada navrše 16 god.moraju se za jedno odlučiti,ako se odluče za Njemačko nije im uopšte potreban ispis iz Državljanstva,već moraju predati svoj BiH pasoš i potpisati izjavu da neće potraživati nove BiH isprave.Kršenjem ovoga rigorozne kazne,a ovdje te svaka kazna prati do kraja života iz centralnog registra se ništa nebriše ali to je druga priča.
Šta mislite koliko će ove naše djece zadržati Njemačko Državljanstvo!I znate ko je za to zaslužan!

:sax:
bajadera82

#32 Re: 42.000 građana se odreklo bh. državljanstva

Post by bajadera82 »

Eh u Bonnu u nasem konzulatu pise da ispis iz naseg drzavljanstva kosta 1.500 eura i koji cent ... meni bi najradje odgovaralo da imam oba pasosa al ne moze.. tako da je odluka davno pala: bosanski nedam :bih:

#33 Re: 42.000 građana se odreklo bh. državljanstva

Post by location »

bajadera82 wrote:Eh u Bonnu u nasem konzulatu pise da ispis iz naseg drzavljanstva kosta 1.500 eura i koji cent ... meni bi najradje odgovaralo da imam oba pasosa al ne moze.. tako da je odluka davno pala: bosanski nedam :bih:
Koliko kosta upis?
shalaedin

#34 Re: 42.000 građana se odreklo bh. državljanstva

Post by shalaedin »

Ma jos je ljepsi podatak koliko ima ljudi sa dvojnim drzavljanstvom. Podjelili su nas, a da nismo trepnuli da takvo sto sprijecimo.
Maraschino

#35 Re: 42.000 građana se odreklo bh. državljanstva

Post by Maraschino »

protestant wrote:Meni je to nevazno.Nemoze se odreci onaj ko zivi u BiH a svi ostali ako imaju tu mogucnost i pruza im vise ta drzava sto da ne....
:-) :-)

nije sve u parama, nesto je i u novcu :D

:bih: :bih: :bih: :bih:
vox-populi

#36 Re: 42.000 građana se odreklo bh. državljanstva

Post by vox-populi »

Zna li iko koliko vremena se treba provesti u Njemackoj da bi se moglo traziti njihovo drzavljanstvo? Bio bih najsretniji kada bih mogao zadrzati i BH pasos, ali kada je izbor BiH i EU, nije tesko odluciti. I ne mislim da smo mi krivi koji hocemo bolji zivot i zbog toga uzimamo pasose drugih zemalja, krivce treba traziti na drugom mjestu. Prvenstveno parlament i vijece ministara BiH.
CLIO

#37 Re: 42.000 građana se odreklo bh. državljanstva

Post by CLIO »

vox-populi wrote:Zna li iko koliko vremena se treba provesti u Njemackoj da bi se moglo traziti njihovo drzavljanstvo? Bio bih najsretniji kada bih mogao zadrzati i BH pasos, ali kada je izbor BiH i EU, nije tesko odluciti. I ne mislim da smo mi krivi koji hocemo bolji zivot i zbog toga uzimamo pasose drugih zemalja, krivce treba traziti na drugom mjestu. Prvenstveno parlament i vijece ministara BiH.
A jesi siguran da je to "bolji zivot". Neki tvrde kako je zivot u tudjini tezak. :D
vox-populi

#38 Re: 42.000 građana se odreklo bh. državljanstva

Post by vox-populi »

CLIO wrote:
vox-populi wrote:Zna li iko koliko vremena se treba provesti u Njemackoj da bi se moglo traziti njihovo drzavljanstvo? Bio bih najsretniji kada bih mogao zadrzati i BH pasos, ali kada je izbor BiH i EU, nije tesko odluciti. I ne mislim da smo mi krivi koji hocemo bolji zivot i zbog toga uzimamo pasose drugih zemalja, krivce treba traziti na drugom mjestu. Prvenstveno parlament i vijece ministara BiH.
A jesi siguran da je to "bolji zivot". Neki tvrde kako je zivot u tudjini tezak. :D
Ne znam, meni je za sada bolji. Mozda je nekima tezak, ne znam. Opet, ja sam tek stigao ovdje, mozda ce i meni za par godina biti tezak.
zambaklija

#39 Re: 42.000 građana se odreklo bh. državljanstva

Post by zambaklija »

Čekaj jarane dok te ne zakači "nostalgija",vidjet ćeš šta je daljina......čujemo se za jedno 1-2 godine....najdalje :D
jedino ako si jako mlad,brzo ćeš se integrirati tj.asimilirati i naravno biće ti "fino" ali će uvjek ipak nešto faliti.... :run:
tempora

#40 Re: 42.000 građana se odreklo bh. državljanstva

Post by tempora »

[quote="helo"]Do kraja prošle godine, 42.000 građana se odreklo bh. državljanstva, kazao je pomoćnik ministra civilnih poslova BiH Miodrag Pandurević. “Najveći broj njih je to učinio radi stjecanja državljanstva Njemačke i Austrije zbog viznog režima , zapošljavanja i liječenja”, kaže Pandurević.

On navodi kako je, za odricanje državljanstva potrebno priložiti izjavu o odricanju državljanstva te uplatiti i određenu svotu novca.

“Za osobe koja imaju odnosno stječu državljanstvo neke od država bivše Jugoslavije potrebno je priložiti uplatnicu od 200 maraka, a za osobe koje stječu državljanstva drugih država uplatnicu od 800 maraka”, rekao je Pandurević.

Image[/quote

Interesuje me, da li se 42 000 BiH gradjana odreklo drzavljanstva u jednoj godini ili?
vox-populi

#41 Re: 42.000 građana se odreklo bh. državljanstva

Post by vox-populi »

zambaklija wrote:Čekaj jarane dok te ne zakači "nostalgija",vidjet ćeš šta je daljina......čujemo se za jedno 1-2 godine....najdalje :D
jedino ako si jako mlad,brzo ćeš se integrirati tj.asimilirati i naravno biće ti "fino" ali će uvjek ipak nešto faliti.... :run:
Ma nostalgija vec puca, to sam i ocekivao. Jebiga, fale neke stvari, fali raja, fale roditelji, fali pita i hrana generalno. Al opet, kad pogledam, ovdje radim puno manje i puno laksi posao a dobija 3 puta vecu platu nego u Sarajevu. Dobro, nije to jedini krijterj, naravno, ali ipak sam za sada zadovoljan. Kad odvagam sve, sta mi fali i sta sam dobio, jos uvijek sam u plusu :-D . Ne znam sta ce biti za godinu-dvije, budem vidio pa javim.

Ma eto mene za par mjeseci da se najedem pite.
topcam
Vozim: uzbrdo

#42 Re: 42.000 građana se odreklo bh. državljanstva

Post by topcam »

lady midnight wrote:
dnaxy wrote:
hvala. jel znas, jel postoji mozda neki drugi zakon koji prolazi? :)
recimo znam za onaj,da ako ti godinu dana ne daju ispis iz drzavljanstva,da automatski dobijas ovo drugo.
hmmm.... za ovo nisam nikad chula, niti mislim da vazhi u sluchaju njemachkog drzhavljanstva, jer znam da ti nijemci inache nakon izdavanja potvrde o prijemu u drzhavljanstvo daju period od dvije i pol godine da se ispishesh iz onog prvobitnog, i trazhe da na tome "intenzivno" radish... mada je ovo "intenzivno" naravno uvijek stvar interpretacije chinovnika koji obradjuje tvoj predmet. prema tome, to sa godinu dana ovdje ne vazhi, a i nashi organi su tu prilichno azhurni i certifikate o ispisu vecinom dostavljaju na vrijeme, u roku od 4-6 mjeseci... uglavnom, ne bih se na to oslonila :)
a sve i kad bi nijemci dopustili da zadrzhish bosanski pasosh, mala je fajda od toga trenutno, sve dok se kod nas ne promijeni onaj nesretni chlan 17. zakona o drzhavljanstvu, koji ti sa bosanske strane onemogucava da uz bosansko imash i drzhavljanstvo druge zemlje, osim u sluchaju postojanja bilateralnih ugovora, a sa njemachkom takav ugovor ne postoji. no, ja ipak ne gubim nadu da ce se taj chlan kad-tad ukinuti :)

Ako Bosna i ukine taj clan ne mora znaciti da mozes imati dvojno, jer Njemacka takoder ne dozvoljeva dvojno sa Bosnom, isto nije bio potreban ispis iz Bosanskog drzavljanstva uopste do 2000-te godine (njemci su skontali da nasi mute pa su oni to (odjavu) fino preuzeli u svoje ruke)

Jedino su nasi mogli izgubiti Njemacko drzavljanstvo, kada odu u Opstinu da se prijave kao turiste, pa im dole "zavale" rijecima sto ces se prijavljivat,
ako hoces odmah sutra i Pasos i Licna (ko ima vezu) :oops: gotov -a. (Jer su se drzavljani jos vodili u opstinskim knjigama kao Bosanski)
Ko je takav korak napravio moze se uskoro pokajat, jer ce izgubiti Njemacko drzavljanstvo.

Slicna situacija je bila kod turaka koji zive u Njemackoj, samo sto je njihov konzulat bolje povezan sa Njemackim pa su oni prijavili te svoje koji su
(pali na foru, bas su ih ovi iz konzulata navratili) i uzeli pored Njemackog opet Turski pasos.
Znaci Turci su svojim nekadasnji drzavljanima ponudili ponovo Turski pasos, Naplatili im, pa ih osmekali njemcima :D

Jedino sto ja (jos) znam da je ispis iz Juge nekad 1.200 $ bio, pa je Bosna preuzela cifru (cijenu).

I s tim financiranjem Jugoslavije od strane Gastarbeitera, potpuno se slazem, nudili su nam 10 % kamatu, sto je par godina stvarno
funkcionisalo, da bi na kraju sve pokrali..

Offtopic pitanje: Zna li mozda neko, desava li se nesto u vezi te devizne stednje koju nam duguje Ljubljanska-, Privredna-, Beo-, Jugo- Banka, znam da je pokrenut (zajednicki proces) uredno uplatio gibiru "za nekog kolektivnog advokata ili grupu njih ", ali nikakvog habera sa te strane.

Da su bar odbili primit Sloveniju u EU zbog pokradene love narodu, halalio bi Glavnicu samo nek mi Kamatu plate,
sad mozemo izgleda samo mahat usima :dance:
olduser

#43 Re: 42.000 građana se odreklo bh. državljanstva

Post by olduser »

i ja da imam sansu uzet drugo i ovog se odrec, ne bih ni sekunde razmisljo

s ovim ne mozes ni u halu otic..
metal_rules_cura

#44 Re: 42.000 građana se odreklo bh. državljanstva

Post by metal_rules_cura »

olduser wrote:i ja da imam sansu uzet drugo i ovog se odrec, ne bih ni sekunde razmisljo

s ovim ne mozes ni u halu otic..
Slazem se. Tu nema neke nostalgije, ljubavi i sta znam vec. Drzava ne pruza nista, normalno da su se ljudi odrekli i pametno. Ja imam dvojno.
feral.tribune

#45 Re: 42.000 građana se odreklo bh. državljanstva

Post by feral.tribune »

tempora wrote:
helo wrote:Do kraja prošle godine, 42.000 građana se odreklo bh. državljanstva, kazao je pomoćnik ministra civilnih poslova BiH Miodrag Pandurević. “Najveći broj njih je to učinio radi stjecanja državljanstva Njemačke i Austrije zbog viznog režima , zapošljavanja i liječenja”, kaže Pandurević.

On navodi kako je, za odricanje državljanstva potrebno priložiti izjavu o odricanju državljanstva te uplatiti i određenu svotu novca.

“Za osobe koja imaju odnosno stječu državljanstvo neke od država bivše Jugoslavije potrebno je priložiti uplatnicu od 200 maraka, a za osobe koje stječu državljanstva drugih država uplatnicu od 800 maraka”, rekao je Pandurević.

Image[/quote

Interesuje me, da li se 42 000 BiH gradjana odreklo drzavljanstva u jednoj godini ili?
Od rata pa od kraja prosle godine .
feral.tribune

#46 Re: 42.000 građana se odreklo bh. državljanstva

Post by feral.tribune »

Edin H. wrote:
lady midnight wrote:
dnaxy wrote:
hvala. jel znas, jel postoji mozda neki drugi zakon koji prolazi? :)
recimo znam za onaj,da ako ti godinu dana ne daju ispis iz drzavljanstva,da automatski dobijas ovo drugo.
hmmm.... za ovo nisam nikad chula, niti mislim da vazhi u sluchaju njemachkog drzhavljanstva, jer znam da ti nijemci inache nakon izdavanja potvrde o prijemu u drzhavljanstvo daju period od dvije i pol godine da se ispishesh iz onog prvobitnog, i trazhe da na tome "intenzivno" radish... mada je ovo "intenzivno" naravno uvijek stvar interpretacije chinovnika koji obradjuje tvoj predmet. prema tome, to sa godinu dana ovdje ne vazhi, a i nashi organi su tu prilichno azhurni i certifikate o ispisu vecinom dostavljaju na vrijeme, u roku od 4-6 mjeseci... uglavnom, ne bih se na to oslonila :)
a sve i kad bi nijemci dopustili da zadrzhish bosanski pasosh, mala je fajda od toga trenutno, sve dok se kod nas ne promijeni onaj nesretni chlan 17. zakona o drzhavljanstvu, koji ti sa bosanske strane onemogucava da uz bosansko imash i drzhavljanstvo druge zemlje, osim u sluchaju postojanja bilateralnih ugovora, a sa njemachkom takav ugovor ne postoji. no, ja ipak ne gubim nadu da ce se taj chlan kad-tad ukinuti :)
:dance:

Apsolutno, clan 17 je samo nova runda etnickog ciscenja Bosnjaka, ali ovaj put u "bijelim rukacivama" :oops:
Koje su na ruci imale sve bosnjacke stranke kada su digle sapu za ovaj zakon . :evil:
stulic

#47 Re: 42.000 građana se odreklo bh. državljanstva

Post by stulic »

vox-populi wrote:
CLIO wrote:
Ne znam, meni je za sada bolji. Mozda je nekima tezak, ne znam. Opet, ja sam tek stigao ovdje, mozda ce i meni za par godina biti tezak.
Tek stigao u Njemacku i vec pitas kad se dobiva drzavljanstvo? :run:
tatoo

#48 Re: 42.000 građana se odreklo bh. državljanstva

Post by tatoo »

zambaklija wrote:evo još jedna informacija:Naime u Njemačkoj je od 2000g. zakon na snazi koji svakom novorođenčetu dodjeljuje i Njemačko državljanstvo,i kada navrše 16 god.moraju se za jedno odlučiti,ako se odluče za Njemačko nije im uopšte potreban ispis iz Državljanstva,već moraju predati svoj BiH pasoš i potpisati izjavu da neće potraživati nove BiH isprave.Kršenjem ovoga rigorozne kazne,a ovdje te svaka kazna prati do kraja života iz centralnog registra se ništa nebriše ali to je druga priča.Šta mislite koliko će ove naše djece zadržati Njemačko Državljanstvo!I znate ko je za to zaslužan!

:sax:
Ne bih se slozio. Novorodjencad nemaju pravo na drzavljanstvo na osnovu rodjenja U svabiji. Ako roditelji imaju dozvolu boravka ima i dijete, ali ne dobija pravo na drzavljanstvo.
Ako ima taj zakon daj ga kopiraj ako ti nije tesko. . .
ladyada

#49 Re: 42.000 građana se odreklo bh. državljanstva

Post by ladyada »

Auch wenn beide Elternteile keine deutsche Staatsangehörigkeit besitzen, gilt:
Wenn Ihr Kind in Deutschland geboren wird, ist es automatisch mit der Geburt Deutsche oder Deutscher, wenn bestimmte Voraussetzungen erfüllt sind. Zum Zeitpunkt der Geburt Ihres Kindes müssen Sie oder der andere Elternteil:
• sich seit mindestens acht Jahren gewöhnlich und rechtmäßig in Deutschland aufhalten und
• ein unbefristetes Aufenthaltsrecht oder eine Aufenthaltserlaubnis aufgrund des Freizügigkeitsabkommens zwischen der Europäischen Union und der Schweiz haben
Ein unbefristetes Aufenthaltsrecht haben z.B.:
• Personen mit einer Niederlassungserlaubnis oder einer Erlaubnis zum Daueraufenthalt-EG
• freizügigkeitsberechtigte Unionsbürger bzw. gleichgestellte Staatsangehörige aus Island, Liechtenstein oder Norwegen sowie deren Familienangehörige und Lebenspartner
4
• türkische Arbeitnehmerinnen und Arbeitnehmer sowie deren Familienangehörige, die ein Aufenthaltsrecht aufgrund des Assoziationsrechts der Europäischen Union mit der Türkei haben
Liegen diese Voraussetzungen bei Vater oder Mutter vor, sind keine zusätzlichen Anträge nötig.
Ihr Kind wird automatisch bei Geburt Deutsche oder Deutscher.

evo ........... njemci su to prije par godina donijeli jer im je malo djece se radjalo , mali natalitet ........po ovome sva djeca izbjeglica imaju pravo na njemacki pasos .......
Maraschino

#50 Re: 42.000 građana se odreklo bh. državljanstva

Post by Maraschino »

Ja kako znam, svako dijete rodjeno u EU ne stice automatski drzavljanstvo te zemlje u kojoj je rodjeno nego ima priliku da se izjasni koje drzavljanstvo zeli prije napunjenih 18 godina.

Sto se tice naseg ministarstva i odnosa prema ljudima koji se moraju odreci BH drzavljanstva, u najmanju ruku su cudni. Imam osjecaj kada im neko javi da treba ispis iz drzavljanstva pocinju da trljaju ruke i govore '' Evo love...'' Kada sam ja bio u toj situaciji niko me nije ni pitao o kojoj se drzavi radi i koliko se mora jos ljudi odreci nego, to kosta 1700 km po osobi a procedura je... :( Srecom, unajmio sam dobrog advokata koji mi je nasao nekke rupe u zakonu tako da se nisam morao odricati BH drzavljanstva.

Ministarstvo civilnih poslova ( na celu sa Novicem) ne rade nista po tom pitanju jer izgleda i ministru ova situacija odgovara. Sto manje Bosnjaka u BiH to bolje.
Post Reply