4 multietničke regije BiH

Post Reply
Duje Parangal

#51 Re: 4 multietničke regije BiH

Post by Duje Parangal »

Nezbilj wrote:U kontekstu stalnih optužbi za namjeru bošnjačke politike za stvaranjem bošnjačke nacionalne države zanima me na koji način prijedlog formiranja 4 multietničke regije kao srednji nivo vlasti odražava navedene težnje.

Prijedlog buduće teritorijalne organizacije 4 multietničke regije:
Image

Etnička struktura multinacionalnih regija BiH prema trenutnoj procjenjenoj etničkoj strukturi:
Image

Uz ovaj prijedlog također bi išao i projekat finansiranja održivog povratka prema kojem bi se u narednih 5 godina obezbijedila etnička struktura približna onoj iz 1991. Navedeno bi se postiglo paritetom zapošljavanja u svim organima i institucijama od opštinskog i srednjeg nivoa vlasti do državnih organa. Nisam siguran šta je bio prijedlog kada je u pitanju sistem donošenja odluka odnosno etničkog veta na srednjem nivou vlasti kao i na državnom nivou. U svakom slučaju ponuđena mapa formirana je na način da ni u jednoj regiji jedan narod nema dominaciju odnosno da ima podjednaku zastupljenost barem dva naroda.
pa u 2 od 4 su bosnjaci vecina.
sammo

#52 Re: 4 multietničke regije BiH

Post by sammo »

Ekonomske regije bi sigurno znacile napredak u BIH, ali dok je u igri nacionalni kljuc nista od toga, jos manje referendum. Mozda bi trebalo ici korak po korak...RS na 3 regije...FBIH na 3 ili 4 ( spajanje kantona ). Tu bi vec bio problem, Bosnjaci bi rekli da se na fin nacin pakuje HB. Sljedeci korak bi bio ukidanje entiteta i prijenos vlasti na regije...e tu bi skocili Srbi ( vise ne bi bilo RS nego opcina, regija, drzava ). Ovakve regije bi omogucile ukidanje kantona i enteta, ali je kljucno da bi nacionalni sastav vlasti bio isti kao sto je sad, a to je svima najvaznije.
probuseni $

#53 Re: 4 multietničke regije BiH

Post by probuseni $ »

sammo wrote:Ekonomske regije bi sigurno znacile napredak u BIH, ali dok je u igri nacionalni kljuc nista od toga, jos manje referendum. Mozda bi trebalo ici korak po korak...RS na 3 regije...FBIH na 3 ili 4 ( spajanje kantona ). Tu bi vec bio problem, Bosnjaci bi rekli da se na fin nacin pakuje HB. Sljedeci korak bi bio ukidanje entiteta i prijenos vlasti na regije...e tu bi skocili Srbi ( vise ne bi bilo RS nego opcina, regija, drzava ). Ovakve regije bi omogucile ukidanje kantona i enteta, ali je kljucno da bi nacionalni sastav vlasti bio isti kao sto je sad, a to je svima najvaznije.
Mislis da bi se manje kralo u novim regijama samo zato sto postoje neke druge granice ? Ako je ekonomija u pitanju Bosna bi najbolje prosla sa onih 109 starih opstina i jednom vladom na nivou drzave. Dva nivoa vlasti i sve je ekonomski pokrveno. A za narodnjacke interese neka se formiraju kulturne regije gdje ce doticna gospoda upraznjavati svoj identitet uz solidnu pomoc drzave. Tako bi se odvojio etnicki problem od drzave i te dvije stvari se nebi ispreplitale u vodjenju politike.
red01

#54 Re: 4 multietničke regije BiH

Post by red01 »

@ Nezbilj, sjano....
Nema što ove regije su jedino pravo rješenje za BiH ....
Naravno razbijačima i MRZITELJIMA BiH (parangali, felipei i sličnim šovinistima) ona ne odgovora, jer ONI UŽIVAJU U APRTHEJDU koji se sprovodi u PC odnosno u Stocu, Livnu, Tomislavgradu(Duvno), bilo bi i u Mostaru samo ih trenutno zeza Statut Grada Mostara , a kasnije će ih zeznuti ( za 10-15 godina većinski bošnjaci)......
Biti nacionalist, u biti nije ništa LOŠE, jer podrazumjeva da se VOLI SVOJ NAROD , A NE MRZI DRUGI(Bošnjači) narod....
Šovinisti, prije svega MRZE DRUGI NAROD... i oni će se ovdje odmah prepoznati... , JADNO JE TO DA SE Bošnjaci DISKRIMINIRAJU U PC ILI BIVŠOJ HR HB....

Što se tiče zaštite prava svakog naroda u okviru ovih REGIJA, to bi se lako moglo riješiti proporcionalnim zastupanjem u državnim i općinskim organima, dok bi se na nivou najviše vlasti u Regijama primjenio sistem 1-1-1 iz zvakog konstitutivnog naroda.... time bi se ovim fasistima i šovnistima izbacio GLAVNI ARGUMENT -zaštita svog TORA.... :-) :roll:
probuseni $

#55 Re: 4 multietničke regije BiH

Post by probuseni $ »

red01 wrote:@ Nezbilj, sjano....
Nema što ove regije su jedino pravo rješenje za BiH ....
Naravno razbijačima i MRZITELJIMA BiH (parangali, felipei i sličnim šovinistima) ona ne odgovora, jer ONI UŽIVAJU U APRTHEJDU koji se sprovodi u PC odnosno u Stocu, Livnu, Tomislavgradu(Duvno), bilo bi i u Mostaru samo ih trenutno zeza Statut Grada Mostara , a kasnije će ih zeznuti ( za 10-15 godina većinski bošnjaci)......
Biti nacionalist, u biti nije ništa LOŠE, jer podrazumjeva da se VOLI SVOJ NAROD , A NE MRZI DRUGI(Bošnjači) narod....
Šovinisti, prije svega MRZE DRUGI NAROD... i oni će se ovdje odmah prepoznati... , JADNO JE TO DA SE Bošnjaci DISKRIMINIRAJU U PC ILI BIVŠOJ HR HB....

Što se tiče zaštite prava svakog naroda u okviru ovih REGIJA, to bi se lako moglo riješiti proporcionalnim zastupanjem u državnim i općinskim organima, dok bi se na nivou najviše vlasti u Regijama primjenio sistem 1-1-1 iz zvakog konstitutivnog naroda.... time bi se ovim fasistima i šovnistima izbacio GLAVNI ARGUMENT -zaštita svog TORA.... :-) :roll:
Znaci, vlast bi imali papkari, kopitari i kokosija noga, a mi sto bosanskom nogom stojimo, nama sipak ?
Nezbilj

#56 Re: 4 multietničke regije BiH

Post by Nezbilj »

red01 wrote: Što se tiče zaštite prava svakog naroda u okviru ovih REGIJA, to bi se lako moglo riješiti proporcionalnim zastupanjem u državnim i općinskim organima, dok bi se na nivou najviše vlasti u Regijama primjenio sistem 1-1-1 iz zvakog konstitutivnog naroda.... time bi se ovim fasistima i šovnistima izbacio GLAVNI ARGUMENT -zaštita svog TORA.... :-) :roll:
Mislim da se neko takvo rješenje treba detaljno definisaati jer upravo tu leži bit cijele priče. Dakle ako će se formirati takve jedinice srednjeg nivoa vlasti u kojima će sva tri naroda imati neki oblik onog što je danas entitetski veto onda bi svi bili na isti način prinuđeni da stalno traže kompromise i prave rješenja koja bi zadovoljila interese sviju. Naravno nemogu svi uvijek biti do kraja zadovoljni i procesi donošenja odlka bi u početku bili spori ali bi se vremenom morali uspostavili mehanizmi koje bi omogućili kretanje naprijed jer u protivnom bi svi bili blokirani. Sadašnja situacija blokade državnih institucija je zapravo rezultat pozicije koju ima RS odnosno dejtonskog rješenja po kojem RS ima entitetski veto u zakonodavnim organima na državnom nivou dok takav veto ne postoji u RS-u. Dakle RS može da koči donošenje svih odluka na državnom nivou i u isto vrijeme nesmetano donositi odluke na entitetskom nivou (osim onih od tkz. vitalnog nacionalnog interesa). Dakle regije bi omogućile da svi imali istu poziciju i u pogledu zaštite interesa kao i u pogledu zloupotrebe zaštite vlastitih interesa na štetu drugih naroda odnosno drugog dijela države.
stari grad Visegrad

#57 Re: 4 multietničke regije BiH

Post by stari grad Visegrad »

A sto ne 10?
freebih

#58 Re: 4 multietničke regije BiH

Post by freebih »

A kako bi bilo ovako. To vam nije palo na pamet izapranu genocidom:
Image

Uploaded with ImageShack.us

Ovi svi sto predlazu nesto drugacije ustvari predlazu ovo. Tackice predstavljaju lokacije masovnih grobnica pa vidite sta je bolje

Image

Nezbilj

#59 Re: 4 multietničke regije BiH

Post by Nezbilj »

stari grad Visegrad wrote:A sto ne 10?
Što ih je više to ih je teže etnički balansirati. Drugo BiH nije tako velika zemlja da joj treba previše jedinica srednjeg nivoa vlasti. Hercegovina kao cjelina ima Mostar kao glavni centar a recimo Trebinje i Livno bi također mogli biti dodatna dva regionalna centra. Isto tako Banja Luka glavni centar, Bihać i Jajce druga dva. Tuzla, Bjeljina i Doboj, Sarajevo, Zenica i recimo Foča ili neki drugi grad u RS-u. Regionalne institucije mogle bi biti decentralizovano raspoređene u ove centre s tim da bi glavne institucije bile u glavnim centrima. Na ovaj način bi se razvoj mogao koncentrisati oko više centara koji bi se infrastrukturno i ekonomski povezivali. I ovde bi se moglo voditi računa o etničkom balansu kako bi se ispoštovali različiti interesi. Naravno prvenstveno treba voditi računa o istorijskim prirodnim i ekonomskim cjelinama. Sarajevu je uvijek gravitirala i srednja i istočna Bosna, kao što su Doboj Tuzla i Bjeljina uvijek bili jedna cjelina. Krajina također kao i Hercegovina. Neke granične opštine mogu se šaltati radi postizanja etničkog balansa ali u globalu mislim da su to te 4 regije. Također svaka od regija ima značajne i izbalansirane prirodne ekonomske resurse. Dakle ne bi bilo manje i više razvijenih regija već bi se unutar regija balansirao razvoj pojedinih područja odnosno opština.
Image
Last edited by Nezbilj on 01/09/2010 01:01, edited 1 time in total.
Nezbilj

#60 Re: 4 multietničke regije BiH

Post by Nezbilj »

freebih wrote:A kako bi bilo ovako. To vam nije palo na pamet izapranu genocidom:
Image

Ovi svi sto predlazu nesto drugacije ustvari predlazu ovo. Tackice predstavljaju lokacije masovnih grobnica pa vidite sta je bolje

Image

Šta ti znači ova prva mapa?
freebih

#61 Re: 4 multietničke regije BiH

Post by freebih »

AKo ti ne znas sta znaci prva mapa ja ti ne mogu odgovoriti na to pitanje. Koliko me sjecanje sluzi to je mapa RBiH, clanice UN-a od 22.5.1992 cije su vanjske i unutrasnje granice nepovredive i koje se ne mogu mijenjati genocidom.
high_volume

#62 Re: 4 multietničke regije BiH

Post by high_volume »

Da, ili prva mapa - BiH bez regija, entiteta, odnosno, bez srednjeg nivoa vlasti, ili sa optimalnih 12 regija koje ne mogu i ne trebaju biti ograničene etničkom pripadnošću, već isključivo ekonomskom. Te ekonomske regije korijen imaju i u istoriji i tradiciji, ali i svaka regija ima svoj centar odlučivanja (Bihačka, Banjalučka, Livanjska, Mostarska, Travnička, Dobojska, Zenička, Sarajevska, Trebinjska, Goraždanska, Tuzlanska, Bijeljinska).

U BiH je nemoguće, a i ne treba, podijeliti teritorij po etničkoj pripadnosti. Četiri regije su neostvarive.
Nezbilj

#63 Re: 4 multietničke regije BiH

Post by Nezbilj »

freebih wrote:AKo ti ne znas sta znaci prva mapa ja ti ne mogu odgovoriti na to pitanje. Koliko me sjecanje sluzi to je mapa RBiH, clanice UN-a od 22.5.1992 cije su vanjske i unutrasnje granice nepovredive i koje se ne mogu mijenjati genocidom.
Ti očigledno ne znaš šta znači srednji nivo vlasti i regionalna organizacija države. Navedeno nema veze sa državnim suverenitetom i integritetom zemlje a poenta navedenog prijedloga upravo jeste poništavanje rezultata etničkog čiščenja i etničke podjele zemlje. Da li si uopšte pročitao uvod u temu?
EdoFmjam

#64 Re: 4 multietničke regije BiH

Post by EdoFmjam »

kad gledam ove tvoje mape, narocito prvu, dodje mi da zadrecim
freebih

#65 Re: 4 multietničke regije BiH

Post by freebih »

EdoFmjam wrote:kad gledam ove tvoje mape, narocito prvu, dodje mi da zadrecim
Zasto?
Nezbilj

#66 Re: 4 multietničke regije BiH

Post by Nezbilj »

high_volume wrote:Da, ili prva mapa - BiH bez regija, entiteta, odnosno, bez srednjeg nivoa vlasti, ili sa optimalnih 12 regija koje ne mogu i ne trebaju biti ograničene etničkom pripadnošću, već isključivo ekonomskom. Te ekonomske regije korijen imaju i u istoriji i tradiciji, ali i svaka regija ima svoj centar odlučivanja (Bihačka, Banjalučka, Livanjska, Mostarska, Travnička, Dobojska, Zenička, Sarajevska, Trebinjska, Goraždanska, Tuzlanska, Bijeljinska).

U BiH je nemoguće, a i ne treba, podijeliti teritorij po etničkoj pripadnosti. Četiri regije su neostvarive.
Misliš li da je moguće da navedenih 12 regija budu etnički balansirane ili bi večinom imale etničku dominaciju jednog naroda? Mislim da je varijanta etničkih regija u svakom slučaju bolja od postojećeg stanja ali opet ne rješava korjen problema a to je etnička segregacija. Sa tih 12 regija opet bi imao klub Srpskih, Hrvatskih i Bošnjačkih regija i opet bi imao etnički podjeljenu BiH.
high_volume

#67 Re: 4 multietničke regije BiH

Post by high_volume »

Nezbilj wrote:
high_volume wrote:Da, ili prva mapa - BiH bez regija, entiteta, odnosno, bez srednjeg nivoa vlasti, ili sa optimalnih 12 regija koje ne mogu i ne trebaju biti ograničene etničkom pripadnošću, već isključivo ekonomskom. Te ekonomske regije korijen imaju i u istoriji i tradiciji, ali i svaka regija ima svoj centar odlučivanja (Bihačka, Banjalučka, Livanjska, Mostarska, Travnička, Dobojska, Zenička, Sarajevska, Trebinjska, Goraždanska, Tuzlanska, Bijeljinska).

Misliš li da je moguće da navedenih 12 regija budu etnički balanirane ili bi večinom imale etničku dominaciju jednog naroda? Mislim da je varijanta etničkih regija u svakom slučaju bolja od postojećeg stanja ali opet ne rješava korjen problema a to je etnička segregacija. Sa tih 12 regija opet bi imao klub Srpskih, Hrvatskih i Bošnjačkih regija i opet bi imao podjeljenu BiH.
Napisah gore iznad: "U BiH je nemoguće, a i ne treba, podijeliti teritorij po etničkoj pripadnosti". I ne zaboravimo "Ostale" i ostale...
freebih

#68 Re: 4 multietničke regije BiH

Post by freebih »

Nezbilj wrote: Ti očigledno ne znaš šta znači srednji nivo vlasti i regionalna organizacija države. Navedeno nema veze sa državnim suverenitetom i integritetom zemlje a poenta navedenog prijedloga upravo jeste poništavanje rezultata etničkog čiščenja i etničke podjele zemlje. Da li si uopšte pročitao uvod u temu?
Ti ocigledno ne znas da pojam multietnicki ne podrazumjeva podjelu nego naprotiv.
Drzava se ne moze ni regionalno uredjivati bez legalne procedure.
Ako je sam Ustav TBiH izmjenjen nelegalno kako mozes promjene bazirati na necem sto je vec u svom zacetku ilegalno?

Jos jedna stvar:
Termin "etnicko ciscenje" je cetnicki izraz za GENOCID koji su oni vjesto plasirali medju drzavljane i patriote RBiH.
Rijec etnos oznacava nasrod a rijec ciscenje higijenu.
Pitanje: da li su to cetnici mozda tusirali ljude ili ih klali?

Rijeg GENOS znaci rod, korijen ili narastaj, rijec CID znaci UBISTVO i to je pravilan naziv.

Cetnici nisu prali ni cistili drzavljane RBiH nego ih UBIJALI.
Sapun i noz, puska i top nikako ne mogu biti isto.

Kako bi se vama svidjalo da vam neko ubije clana porodice i policija onda dodje na uvidjaj i kaze kako se tu ne radi o ubistvu vec o "ciscenju" a posto ne postoji zakon protiv ciscenja oni ne mogu sprovesti istragu?

Razmislite malo.
freebih

#69 Re: 4 multietničke regije BiH

Post by freebih »

Nezbilj wrote: Misliš li da je moguće da navedenih 12 regija budu etnički balansirane ili bi večinom imale etničku dominaciju jednog naroda? Mislim da je varijanta etničkih regija u svakom slučaju bolja od postojećeg stanja ali opet ne rješava korjen problema a to je etnička segregacija. Sa tih 12 regija opet bi imao klub Srpskih, Hrvatskih i Bošnjačkih regija i opet bi imao etnički podjeljenu BiH.
Segregacija nije problem. Ne postojanje zakona je problem. Segregacija je postojala uvijek ali nije nikom smetala jer su svi bili jednaki po zakonu. Treba funkcionalan gradjanski Ustav RBiH koji smo imali i jos ga imamo.
Nezbilj

#70 Re: 4 multietničke regije BiH

Post by Nezbilj »

freebih wrote: Ne postojanje zakona je problem. Segregacija je postojala uvijek ali nije nikom smetala jer su svi bili jednaki po zakonu.
Kada si već pomenuo zakone i jednakost tu se na neki način slažem. Pitanje jednakopravnosti treba biti zakonski propisano a svaki oblik etničke diskriminacije trebao bi se efikasno procesuirati i sankcionisati. Na taj način bi se individualna pitanja zaštite od diskriminacije spustila na nivo sudstva umjesto sadašnjih mehaniza zaštite od diskriminacije segregacijom. Međutim pravosuđe koje će imati kapaciteta da se bavi ovakvim stvarima prije svega mora biti etnički izbalansirano a mislim da su u našem slučaju možda čak potrebna i posebna odjeljenja sudova i tužilaštava koja će se baviti isključivo procesuiranjem različitih obika diskriminacije.
essex

#71 Re: 4 multietničke regije BiH

Post by essex »

Nezbilj wrote:
essex wrote:
hajdemo poci redom...
ono o sinonimima i realnom trenutnom stanju. pa upravo je tu pogreska i insistirajuci na toj pogresci jednostavno radis protiv onoga sto namjeravas uraditi sa ovom mapom. realnost je i podjela drzave na dva blentiteta a to pokusavas ispraviti, a ne pokusavas ispraviti ono sto hrani problem i iscupati korijen problema i tako dovesti to lisce (dva blentiteta) da se osuse sami od sebe...
drugo, i sam govoris a je bosanskohercegovacka nacija na dugom stapu, tesko da ces sa takvim shvatanjem i prioritetima ista napraviti sa ovom mapom...
trece, zar ti do sada nije jasno sta je prud znacio za dodika i za sve ostale? zar ti nije jasna uloga tihica u cijelom tom procesu? pa svaki je put isao u beograd (satro guzno crijevo da provjeri na vma) prije nego sto je ista uradio...

samo da ti pojasnim, to shvatanje koje je "sinonim" je vjestacki stvoreno u posljednjih 100 godina, danasnje stanje u Domovini je cisti produkt tih vjestackih podjela bosanskog naroda na "nacije" po vjerskoj liniji. zamisli sta bi se desilo da su juzne njemce (bavaria i taj dio) "prisvojili" kao "francuze" jer su katolici, a sjeverni jer su protestanti postali englezi (da je takav razvoj situacije bio)...danas bi imao drzavu francuskoenglesku, nelogicnu tvorevinu...to se uvijek desi kada se nesto stvara vjestacki, to se desilo i sa bosancima i nasom Domovinom, nelogicno se zbog interesa drugih danas "nacionalno" zovemo srbi, hrvati i od 1993 popularni bosnjaci...eto ti korijena koji trebas da zalijes vrucom vodom, weed-be-gone i slicnim solucijama da bi rjesio problem koji namjeravas sa ovom mapom...
Prije svega ja se osjećam i izjašnjavam kao Bosanac i Hercegovac. To je moj izbor jer ja se smatram partiotom države Bosne i Hercegovine pa sam prema tome razvio i svoja nacionalna osjećanja. Potičem iz bošnjačke porodice roditelji su mi muslimani i ja sam musliman i djetetu sam dao muslimansko ime jer to je moja tradicija. Ali ja se ne osjećam Bošnjakom jer je u mojim osjećajima individualnog identiteta taj pojam odumro na račun pojma Bosne i Hercegovine. Međutim da nije realno očekivati da će Bošnjaci u cjelini a naročito druga dva naroda u doglednom periodu proći kroz fazu odumiranja njihovih narodnih osjećanja koja će ustupiti prostor nacionalnom patriotskom BH ili Bosanskom identitetu unutar kojeg će se poštovati različite religije i tradicije. Taj proces će biti dug i postepen ali ja vjerujem da će se stvari kretatu u tom pravcu. Međutim ovdje ne govorimo o nekim procesima koji će odvijati tokom narednih desetljeća iako mnogi i danas djele ovaj osjećaj identiteta već govorimo o konkretnim prijedlozima teritorijalne reorganizacije zemlje koji zavise od volje građana odnosno bolje rečeno naroda i njihovih političkih lidera. Ovakav međukorak pri kojem bi došlo do ponovnog mješanja tri naroda unutar regija i njihova usmjerenost na zajedničko djelovanje u svakom slučaju bi pomogla izgradnji zajedničkog identiteta što je preduslov onome o čemu govoriš. Mislim da je to redoslijed koraka a ne obrnuto.
ok, pazi kako ti razmisljas...ja jesam bosanac, ja sam se odrekao bosnjastva u korist drzavnog identiteta...sve bojis sliku oanko kako "treba", a onda se kroz zahtijev zalazes da se kroz sadasnje stanje rjesava u buducnosti ta tvoja slika. ta slika koju si o sebi naslikao, ona se jedino rjesava danas, sa svakim od nas koji tako misli...treba se izboriti da nas priznaju kao 4. etniju (zaboravi nacije, vec sam ti objasnio zasto, a i na kraju krajeva moze postojati u nasoj Domovini samo jedna nacija, bosanskohercegovacka po drzavi iz koje poticemo, i naravno kao i svaka drzava mozemo imati nase nacionalne manjine, sve one koji se ne osjecaju nacionalno vezani za RBiH), znaci da nastavim...treba se izboriti za 4. etniju koja ce svoje korijene postojanja crpiti iz porijekla i vezanoscu za historiju i kultorno nasljedje nase Domovine, etniju koju treba nazvati bosanska po historijskim principima i na taj nacin i tebi dati sansu da se kroz politicko organizovanje bosanaca boris za buducnost nase Domovine a ne kroz zelje troglave azbahe i potreba svake od glava koje se dijametralno razlikuju od svake druge u snopu da stvaras uslove za buducnost...jedini nacin je sa 4. etnijom koja ce okupiti sve nas koji se vezemo za nase porijeklo a ne za vjeru kojoj pripadamo...to je taj most koji nama svima treba, drugi je ukidanje politike etnija i konstutivnosti crne trojke, izjednacavanje svih etnija po zakonu, zabrana etnickih politika sa dozvolom etnickog kulturnog ocuvanja i prosperiteta, jednom rjecju uposliti Evropsku Povelju o Pravima i Slobodama jer su svakako daytonci pristali da nam bude iznad svakog zakona, samo je treba ispostovati...cak da se i ovo ispostuje, bosance kao etniju treba organizovati i tako naciniti jezgro bosanskog zajednistva pa se ni ti u buducnosti neces morati nikome pravdati da nesto cinis "iz realnosti" kao sto se ovdje upires da dokazes nekakve stepenice u napretku ka boljem, a kao sto vidis ovo je jedini logican put da bi se razbili oni koji su nas podijelili, i ne samo u posljednjih 20 godina, rekoh ti..barem 100.
vidis, sve sam ti ovo napisao jer sam i ja svjestan da ce danas biti tesko i bosnjacima i hrvatima i srbima objasniti nase zajednicke korjene, ali kako god mogu oni da egzistiraju (vjestacki stvoreni) tako imamo i mi pravo da se "vjestackim" (namjerno stavljeno u navodnike, jer su u stvari bosanci kao etnija najmanje vjestacki a najvise prirodni, samo zbog procesa koji se mora proci izgleda vjestacko) putem oformimo i politicki organizujemo, to nam niko nemoze i nesmije zabraniti, grupa ljudi da se politicki i kulturno organizuje onako kako mi smatramo da trebamo a ne da nas guraju u torove kako njima odgovara...znaci, sve je u volji i borbi za bosansku etniju, jesi li spreman ili ces i dalje pricati o realnostima...
EdoFmjam

#72 Re: 4 multietničke regije BiH

Post by EdoFmjam »

freebih wrote:
EdoFmjam wrote:kad gledam ove tvoje mape, narocito prvu, dodje mi da zadrecim
Zasto?
Pogledaj RS i sve ce ti bit' jasno
essex

#73 Re: 4 multietničke regije BiH

Post by essex »

nezbilj, pravo da ti kazem, ja sam to jos ranije obradjivao i jedino sto je historijski i ekonomski opravdano je ovo sto sam predlozio, cak su i zastave i grbovi tih regija predlozeni, ustvari regije se zovu jednostavno provincije...evo ti pa pogledaj...onoga koga vrijedja bosanska historija, pa zar je potrebno i pitati da li se slaze...ocito je da je ondaK jedan od anom'onih :D

http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 3#p2859343
cyprus

#74 Re: 4 multietničke regije BiH

Post by cyprus »

freebih wrote:AKo ti ne znas sta znaci prva mapa ja ti ne mogu odgovoriti na to pitanje. Koliko me sjecanje sluzi to je mapa RBiH, clanice UN-a od 22.5.1992 cije su vanjske i unutrasnje granice nepovredive i koje se ne mogu mijenjati genocidom.
Smijem li ja priupitat koje su za tebe to unutrašnje granice BiH i ko im je dao ''nepovredivost''?
essex

#75 Re: 4 multietničke regije BiH

Post by essex »

cyprus wrote:
Smijem li ja priupitat koje su za tebe to unutrašnje granice BiH i ko im je dao ''nepovredivost''?
ko im je dao nepovredivost? pa genocid koji je stvorio nove unutrasnje granice...unutrasnje granice bh regija su bile ekonomski i kulturnoetnicki izbalansirane samim potrebama tih regija, a danasnje su stvorene onim poznatim zahtjevima za SAO i genecidom koji je nastao iz tog zahtjeva i na taj nacin narusio nepovredivost izbalansiranog stanja...hos' boba?, limun i narandza, one tvrde :D
Post Reply