Nezbilj wrote:StupskaBitanga wrote:
tako dobro da granici sa utopijom
da ovako 60% lljudi u BiH razmišlja mi bi bili švicarska i bolji od njih
Moje pitanje je prije svega da li bi Bošnjaci pristali na ovakav prijedlog. Ovo se naročito odnosi na unsko-sanski kanton ali i na sva ostala područja.
Drugo pitanje je zašto npr Srbi u istočnoj RS ne bi bili spremi razmotriti ovu ideju kada bi od ovakve organizacije maksimalno profitirali u odnosu na sadašnji položaj i perspektivu u RS-u.
Treće pitanje je šta je sa "ostalima" kao i umjerenim strujama u RS-u generalno. Ima li osnove da bi određeni procenat ipak bio za ovakvu ideju obzirom da ona u principu nije na štetu Srba.
I na kraju ako pretpostavimo da zapadnohercegovački hrvati ni po koju cijenu ne bi pristali ni na šta što nije etnički čist hrvatski prostor na kojem imaju lokalnu kao i srednji nivo vlasti kojeg trenutno traže, zar nema osnove očekivati da bi posavski Hrvati mogli biti naklonjeni ovoj ideji.
Mislim da bi prema sadašnjoj situaciji ZA moglo vrlo lako biti preko 60% a ako imamo u vidu demografske trendove u narednih desetak godina ovaj procenat bi vjerovatno mogao biti i dosta veći.
Moje pitanje je prije svega da li bi Bošnjaci pristali na ovakav prijedlog. Ovo se naročito odnosi na unsko-sanski kanton ali i na sva ostala područja.
Prvo da kažem da je karta prilično realna. Ima nekih sitnica koje bi se dale doraditi ali suštinski to je to.
A sada da odgovorim na tvoje pitanje.
Bošnjaci u sadašnjoj situaciji bi vrlo teško pristali na ovakav prijedlog. Možda bi uspjeli nekako nagovoriti Tihića da ovo prihvati ali bi vanjski pritisak bio neophodan. A onda valja ubjediti Lepog i Laguma da je ovo dobro za BiH, što je samo po sebi nezahvalna misija. Isto tako HDZ BiH ti ovu kartu nikada ne bi prihvatio zbog pripajanja istočne Hercegovine novo-kreiranoj ekonomskoj regiji/cjelini.
Ovakva solucija je mogla proći kod Bošnjaka tamo negdje do 2007 (odprilike). Nažalost sada je suviše kasno za ovako rješenje.
Drugo pitanje je zašto npr Srbi u istočnoj RS ne bi bili spremi razmotriti ovu ideju kada bi od ovakve organizacije maksimalno profitirali u odnosu na sadašnji položaj i perspektivu u RS-u.
Možda bi tvoje pitanje trebao preforulisati i pitati od prilike "šta Bošnjaci dobivaju pripajanjem istočne Bosne i podrinja ovoj ekonomskoj regiji?" Osim bjede i siromaštine, jedno veliko ništa. Dalje ti pasivni krajevi (istočna Bosna i istočna Hercegovina) su svakako u odumiranju zbog loše ekonomske situacije pa nema nikakve potrebe da Bošnjaci "spašavaju" iste one koji su ih klali i ubijali. Jednostavno Bošnjaci će ih pustiti da sami odu.
Treće pitanje je šta je sa "ostalima" kao i umjerenim strujama u RS-u generalno. Ima li osnove da bi određeni procenat ipak bio za ovakvu ideju obzirom da ona u principu nije na štetu Srba.
Zar tamo ima umjerenih struja? Koja li je samo da mi je znati?
I na kraju ako pretpostavimo da zapadnohercegovački hrvati ni po koju cijenu ne bi pristali ni na šta što nije etnički čist hrvatski prostor na kojem imaju lokalnu kao i srednji nivo vlasti kojeg trenutno traže, zar nema osnove očekivati da bi posavski Hrvati mogli biti naklonjeni ovoj ideji.
Posavski Hrvati ustvari i žele ovako nešto, bar sudeći po njihovim pisanjima i izjavama, dok ovi moji iz zapadne eranije i ne pomišljaju na ovako nešto. Njima je glavni cilj ostvarenje Tuđmanovog sna o razbijanju BiH i priključenje barem zapadne Hercegovine Hrvatskoj. Suštinski, hebe se njih za ostatak Hrvata u BiH koji ne žive u ZHK-u. Čović je bio prvi koji je digao halabuku zbog ove karte upravo iz razloga priključenja istočne Hercegovine novoj regiji, dok sa ostalim regijama nije imao nikakvih problema.
Mislim da bi prema sadašnjoj situaciji ZA moglo vrlo lako biti preko 60% a ako imamo u vidu demografske trendove u narednih desetak godina ovaj procenat bi vjerovatno mogao biti i dosta veći.
Prema sadašnjoj situaciji sigurno bi najmanje 65% stanovništva BiH prihvatilo ovu soluciju. Međutim, gledano na ove trendove koje si pomenuo, ovakva solucija je skoro apsolutno ne prohvatljiva Bošnjacima i zbog toga će vrlo teško biti implementirana.