3d rekonstrukcija srednjevekovnog (Turskog) Sombora

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
digiman

#1 3d rekonstrukcija srednjevekovnog (Turskog) Sombora

Post by digiman »

Pozdrav
Počeo sam raditi 3D rekonstrukciju srednjevekovnog Sombora iz XVI-XVII veka (Turska dominacija), kad je Sombor postigao svoj "vrhunac". U ono vreme bio je važan verski i trgovinski centar.
Od istoričara gradskog muzeja sam saznao da u Somboru bilo 6 džamije, škola za derviše, 200 zlatara, itd...Znaju se mesta važnijih objekata i ulice...da su ulice bile uske i zgrade zbijene.

Naš problem je što imamo malo podataka o turskoj arhitekturi iz XVI-XVII veka. Ja sam na netu našao dobrih materijala, ali svi su uglavnom iz XVIII veka.
Preporučeno mi je da uzmem Baš Čaršiju kao primer, ali ja mislim da zgrade čaršije isto su iz kasnijeg perioda.

AKo neko ima podatke o XVI-XVII turskoj arhitekturi (link, skice, skenirane slike, itd), molio bi da okači u ovu temu.
Prvenstveno me interesuju kuće...da li su gradili na sprat ili ne, izgled, materijal, itd.
Okačio sam jedan test render, bez materijala, samo modeli, ali bojim se da su ove zgrade iz kasnijeg perioda.

Unapred vam hvala.

Image

Nisam bio siguran gde da postavim ovu temu, pa bi zamolio moderatora da premesti ako treba.

Pozdrav
Jazz_Junkie

#2 Re: 3d rekonstrukcija srednjevekovnog (Turskog) Sombora

Post by Jazz_Junkie »

16. i 17. stoljece ne spadaju u srednji vijek.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#3 Re: 3d rekonstrukcija srednjevekovnog (Turskog) Sombora

Post by pici »

padom carigrada 1453 il otkrićem amerike 1492 prestaje srednji vijek ....taj period Sombora koji ti obrađuješ je renesansa i barok ne srednji vijek.
hrabren miloradovic

#4 Re: 3d rekonstrukcija srednjevekovnog (Turskog) Sombora

Post by hrabren miloradovic »

pici wrote:padom carigrada 1453 il otkrićem amerike 1492 prestaje srednji vijek ....taj period Sombora koji ti obrađuješ je renesansa i barok ne srednji vijek.
Dajte ljudi sračunajte se i gledajte šta znači srednji vek , kakva crna renesansa i kakav crni barok?! :-)

Sombor je bio od 1541 do 1687 pod turskom vlašću znači punih 146 godina , a to je za Sombor debeli srednjovekovni period sa sve svojim srednjevekovnim pravilima u osmanskom carstvu!
pici

#5 Re: 3d rekonstrukcija srednjevekovnog (Turskog) Sombora

Post by pici »

hrabren miloradovic wrote:
pici wrote:padom carigrada 1453 il otkrićem amerike 1492 prestaje srednji vijek ....taj period Sombora koji ti obrađuješ je renesansa i barok ne srednji vijek.
Dajte ljudi sračunajte se i gledajte šta znači srednji vek , kakva crna renesansa i kakav crni barok?! :-)

Sombor je bio od 1541 do 1687 pod turskom vlašću znači punih 146 godina , a to je za Sombor debeli srednjovekovni period sa sve svojim srednjevekovnim pravilima u osmanskom carstvu!

de živ bio uvjeri da je 16 i 17 stolječe u 15 stolječu....baš da vidim kako Ćeš to izvest :shock: i kako se zove vremenski period 16 i 17 stoljeČa....dje si ti uČio povijest da mi je samo znati :shock: to što Sombor bio pod otomanskom imperijom.....nije jedini .Lapsus je jedino "srednji vijek " a ostalo je tako kako jeste....ako su turska i balkan u tom vremenu bila feudalistički (nisu jedini) nedaje se za pravo da ga iako zaostali u vremenskom razdoblju ubacuje se u "srednji vijek"

Srednji vijek je dio istorije od V do XV vijeka nove ere, tačnije od 476. godine, kada je germanski kralj Odoakar zbacio posljednjeg rimskog cara Romula Avgustula pa do 1492. godine kada je Kristifor Kolumbo otkrio Ameriku. Neki istoričari njegovo trajanje povezuju sa trajanjem Vizantijskog carstva od njenog nastanka zbacivanjem Romula Avgustula (odnosno nestanka Zapadnog rimskog carstva) do njenog nestanka padom Carigrada 1453. godine

digiman wrote:Pozdrav
Počeo sam raditi 3D rekonstrukciju srednjevekovnog Sombora iz XVI-XVII veka (Turska dominacija), kad je Sombor postigao svoj "vrhunac". U ono vreme bio je važan verski i trgovinski centar.
Od istoričara gradskog muzeja sam saznao da u Somboru bilo 6 džamije, škola za derviše, 200 zlatara, itd...Znaju se mesta važnijih objekata i ulice...da su ulice bile uske i zgrade zbijene.

Naš problem je što imamo malo podataka o turskoj arhitekturi iz XVI-XVII veka. Ja sam na netu našao dobrih materijala, ali svi su uglavnom iz XVIII veka.
Preporučeno mi je da uzmem Baš Čaršiju kao primer, ali ja mislim da zgrade čaršije isto su iz kasnijeg perioda.

AKo neko ima podatke o XVI-XVII turskoj arhitekturi (link, skice, skenirane slike, itd), molio bi da okači u ovu temu.
Prvenstveno me interesuju kuće...da li su gradili na sprat ili ne, izgled, materijal, itd.
Okačio sam jedan test render, bez materijala, samo modeli, ali bojim se da su ove zgrade iz kasnijeg perioda.

Unapred vam hvala.

Image

Nisam bio siguran gde da postavim ovu temu, pa bi zamolio moderatora da premesti ako treba.

Pozdrav
Sezam

#6 Re: 3d rekonstrukcija srednjevekovnog (Turskog) Sombora

Post by Sezam »

digiman wrote:Pozdrav

Unapred vam hvala.

Image

Pozdrav
Prvo podebljano: Sta kazes? Dozivili vrhunac pod Turcima? pa mene citav zivot ubjedjuju da su Turci Srbe maltretirali i ponizavali na svakom koraku? Sad sam jos vise zbunjen :D

Drugo podebljano: jebi ga kad ste sve porusili :D

I kakve veze imamo mi u Bosni sa Somborom? osim ako ne mislis da smo Turci...
hrabren miloradovic

#7 Re: 3d rekonstrukcija srednjevekovnog (Turskog) Sombora

pici wrote:

de živ bio uvjeri da je 16 i 17 stolječe u 15 stolječu....baš da vidim kako Ćeš to izvest :shock: i kako se zove vremenski period 16 i 17 stoljeČa....dje si ti uČio povijest da mi je samo znati :shock: to što Sombor bio pod otomanskom imperijom.....nije jedini .Lapsus je jedino "srednji vijek " a ostalo je tako kako jeste....ako su turska i balkan u tom vremenu bila feudalistički (nisu jedini) nedaje se za pravo da ga iako zaostali u vremenskom razdoblju ubacuje se u "srednji vijek"

Srednji vijek je dio istorije od V do XV vijeka nove ere, tačnije od 476. godine, kada je germanski kralj Odoakar zbacio posljednjeg rimskog cara Romula Avgustula pa do 1492. godine kada je Kristifor Kolumbo otkrio Ameriku. Neki istoričari njegovo trajanje povezuju sa trajanjem Vizantijskog carstva od njenog nastanka zbacivanjem Romula Avgustula (odnosno nestanka Zapadnog rimskog carstva) do njenog nestanka padom Carigrada 1453. godine
Čekaj malo uozbilji se?!

Kako ti nazivaš razdoblje u kojem je Sombor pod Turcima?! , da nije renesansa i barok kako si već naveo?! :-) , da nije "Novi vek" ?! :roll:

To što su zapadni istoričari podelili razdoblja rado ovlaš oorjentacije u datumima da počinje srednji vek sa Odokarom i završava sa padom Carigrada nije uopšte bitno! , a naročito ne u ovom slučaju!

Ali kad razmislimo kakvo je uređenje i kakvi su gradovi?! , onda se Sombor u vreme Turaka može podvesti u srednji vek!
Ako ti znaš neki adekvatniji naziv za razdoblje onda ga napiši , kad si se već navadio na nazive istorijsko-kulturnih razdoblja!
pici

#9 Re: 3d rekonstrukcija srednjevekovnog (Turskog) Sombora

Post by pici »

hrabren miloradovic wrote:
pici wrote:

Čekaj malo uozbilji se?!

Kako ti nazivaš razdoblje u kojem je Sombor pod Turcima?! , da nije renesansa i barok kako si već naveo?! :-) , da nije "Novi vek" ?! :roll:

To što su zapadni istoričari podelili razdoblja rado ovlaš oorjentacije u datumima da počinje srednji vek sa Odokarom i završava sa padom Carigrada nije uopšte bitno! , a naročito ne u ovom slučaju!

Ali kad razmislimo kakvo je uređenje i kakvi su gradovi?! , onda se Sombor u vreme Turaka može podvesti u srednji vek!
Ako ti znaš neki adekvatniji naziv za razdoblje onda ga napiši , kad si se već navadio na nazive istorijsko-kulturnih razdoblja!

lijepo je čovjek naveo "Počeo sam raditi 3D rekonstrukciju srednjevekovnog Sombora iz XVI-XVII veka (Turska dominacija), kad je Sombor postigao svoj "vrhunac". U ono vreme bio je važan verski i trgovinski centar."

i to ni pod razno nije srednji vijek niti srednjevijekovna arhitektura veĆ ....

Renesansa je jedno od najkreativnijih razdoblja u književnosti i umjetnosti koje je označilo prekid sa srednjim vijekom. Vremenski se određuje od 14. stoljeća u Italiji do 16. stoljeća u ostatku Europe.

Barok je razdoblje u glazbi, književnosti i umjetnosti koje je započelo nastupom reformacije sredinom 16. st. i završio smrću Luja XIV. poslije 1700. godine.

ako ćemo taČnije to je "Klasični period osmanske arhitekture" 1501-1703 ;-)
hrabren miloradovic

#10 Re: 3d rekonstrukcija srednjevekovnog (Turskog) Sombora

pici wrote:
ako ćemo taČnije to je "Klasični period osmanske arhitekture" 1501-1703 ;-)
Eto vidiš kako znaš?! :D , i kako nije teško biti precizan i manuti se ostalih od tebe izdeklamovanih značajki koji nemaju direktne veze sa Somborom!

Znači čovek pita jel ima kakvih slika , modela gradskih jezgara ,...iz vremena "Klasičnog perioda turske arhitekture"

p.s
Pošto sam takođe Vojvođanin?! , ne mogu imati nikako sliku u glavi kako izgleda turska palanka u ravnici?! , jer kad pomislim na nju uvek su to uske krivudave ulice(sokaci) sa manjim ili većim usponima sa tvrđavom na nekom uzvišenju!
Gradovi uz sami Dunav su nešto ipak drugo!

Baš bi bila zanimljiva rekonstrukcija grada!
neki

#11 Re: 3d rekonstrukcija srednjevekovnog (Turskog) Sombora

Post by neki »

zivi bili vratite se na temu...covjeka najmanje zanima u kojem je dobu bio 17. vijek..

Sto se tice sarajevske bascarsije..70% nje nije starije od 50 godina..osim nekih bitnijih gradjevina (par dzamija, stara pravoslavna crkva, bezistani, morica han,..)
Stambena arhitektura iz doba koje tebi treba takodje nije prezivjela jer je cijelo Sarajevo vise puta gorilo, trenutno najstarije gradjevine poticu s kraja 18 vijeka i ako cemo prema njima gledati moze se uzeti da su u vecini slucajeva to gradjevine na sprat, imaju dvije avlije (dvorista) ogradjene zidovima visokim oko 2 metra. Najcesce jedna strana kuce izlazi na ulicu i na spratu se istice doksat. Krovovi su iskljucivo 4-vodni pokriveni crijepom ceramidom, fasada je uvijek neki tip maltera nikad kamena. zidovi od cerpica a u prizemlju nekad od kamena. Pronadji na netu ima dosta o Svrzinoj kuci, ona je najbolji primjer bosanske stambene arhitekture s kraja 18 vijeka.
emillio estevez
Location: http://www.klix.ba/vijesti/bih/rasema-h ... /120430110

#12 Re: 3d rekonstrukcija srednjevekovnog (Turskog) Sombora

Post by emillio estevez »

Sezam wrote:b].
Prvo podebljano: Sta kazes? Dozivili vrhunac pod Turcima? pa mene citav zivot ubjedjuju da su Turci Srbe maltretirali i ponizavali na svakom koraku? Sad sam jos vise zbunjen :D

Dobro zboris :
Samo tamo je tada bilo tako mali broj Srba ,da je zanemariv takoreci bio.
Vecinu su cinili Madjari .
Sombor je svoj prosperitet dozivo povratkom u monarhiju.
Bosanac sa dna kace

#13 Re: 3d rekonstrukcija srednjevekovnog (Turskog) Sombora

Post by Bosanac sa dna kace »

ispravno bi bilo ''osmanski'' sombor
i da kolko se sjecam nije bilo nesto puno Srba u tom periodu sjeverno od Dunava
digiman

#14 Re: 3d rekonstrukcija srednjevekovnog (Turskog) Sombora

Post by digiman »

Pozz
Hvala na ispravkama i pomoći.
Pošto nisam istoričar ni arhitekt, ja sam sve svrstao u srednji vek. Jeste da je ispravnije koristiti izraz "Klasični period osmanske arhitekture", alii akcenat je svakako na 16 i 17 veku.
Ja pravim rekonstrukciju grada bez obzira pod kojom vlašću je pripadao, a ne rekonstrukciju tadašnjeg društva. Znači grad i njegov status je doživio vrhunac. I zašto na kraju uvek mora da dođe do konfrontacije? Bilo je, prošlo je...I ne znam šta kažu Srbi...
Nisu ove generacije porušili...
Nikakve. Ja sam dobio predlog da pogledam Baš Čaršiju i Ohrid...a makedonski ne znam...Ostalo mi je Sarajevo. Probao sam i na srpskim forumima, ali ljudi su toliko isfrustrirani da bolje ne pričati o tome. Na mađarskim forumima opet nisam uspeo dobiti toliko materijala koliko mi je potreban.

I mislim da nije važno koliko Srba ili Mađara živeo u okolini grada (jer su u gradu živeli samo Turci).

Nadam se da će još neko pridružiti temi kao "neki" i daće sličan konstruktivan odgovor.

Hvala

Pozz
Alfons Kauders

#15 Re: 3d rekonstrukcija srednjevekovnog (Turskog) Sombora

Post by Alfons Kauders »

digiman wrote:Pozz
Hvala na ispravkama i pomoći.
Pošto nisam istoričar ni arhitekt, ja sam sve svrstao u srednji vek. Jeste da je ispravnije koristiti izraz "Klasični period osmanske arhitekture", alii akcenat je svakako na 16 i 17 veku.
Ja pravim rekonstrukciju grada bez obzira pod kojom vlašću je pripadao, a ne rekonstrukciju tadašnjeg društva. Znači grad i njegov status je doživio vrhunac. I zašto na kraju uvek mora da dođe do konfrontacije? Bilo je, prošlo je...I ne znam šta kažu Srbi...
Nisu ove generacije porušili...
Nikakve. Ja sam dobio predlog da pogledam Baš Čaršiju i Ohrid...a makedonski ne znam...Ostalo mi je Sarajevo. Probao sam i na srpskim forumima, ali ljudi su toliko isfrustrirani da bolje ne pričati o tome. Na mađarskim forumima opet nisam uspeo dobiti toliko materijala koliko mi je potreban.

I mislim da nije važno koliko Srba ili Mađara živeo u okolini grada (jer su u gradu živeli samo Turci).

Nadam se da će još neko pridružiti temi kao "neki" i daće sličan konstruktivan odgovor.

Hvala

Pozz

jebo ovaj forum ako je spao na to da ja budem konstruktivan... :D

prije svega skontaj na koji nivo detalja si spreman ici... ako ganjas bilo sta blizu fotorealizma, imas u startu ogromni problem... npr... tesko je pronaci teksture kamena svojstvenog za turske gradjevine, prije svega jer su se oslanjali na domace izbore sirom carstva i nisu drzali do detalja kao evropljani... u biti, bosanske gradjevine iz tog perioda je jebada modelirati jer su turci koristili sve i svasta... i onda imas zid na kojem se kamenje ni pod razno ne podudara s topologijom geometrije koju imas na modelu, tako da je jako tesko implementirati displacement bez x miliona poligona... a ako ides iskljucivo na bump i normal mape, to nece biti dovoljno, jer zidovi gradjeni sa nekoliko vrsta kamena koji zapravo vire iz zida nece izgledati realisticno... govorim iz iskustva - puno je lakse raditi evropski fol s koliko toliko pravogaonim elementima, jer moze proci i bez displacementa ako ne prilazis zidovima...

drugi, manje vise ociti problem, je teksturiranje objekata... jer orijentalne ili vizantijske gradjevina imaju puno vise zaobljenih rubova, kao i kupola, zaobljenih prozora itd... dodatni problem je teksturiranje zemljista, jer neces moci pronaci bilo kakve teksture kaldrme koje ti mogu pomoci na projektu ove velicine, pa ces ih morati praviti sam ili se osloniti na matematicke procedure (tesko, bez obzira u cemu radis...)

usput, pokusaj pronaci neku detaljnu topografsku kartu, jer ti je tlo trenutno potpuno ravno... jest sombor, ali nema teorije... noise moze malo pomoci, ali ne dovoljno... teren je kljucni da bi dobio osjecaj realizma, odnosno ispravnu perspektivu... cak koristi neki sirok objektiv da ga dodatno naglasis... ovo mi izgleda kao da je nesto jako slicno ljudskom oku - slobodno ga odvrni na nekih 65-70 stepeni, cak i vise...

mrsko mi dalje pisati... uglavnom teskture su kljucne, ali tesko ces naci nesto sto ce ti pomoci...

p.s.

ja ba... umalo da zaboravim... :D vi dezurni politicari sto kontate ko je koji cerpic i kamen gdje ugradio komotno odjebite - imate i previse tema za te stvari... :D osim ako neki turcin, srbin ili madjar nisu izmislili bolju hardversku teselaciju ili displacement, ne javljajte se dzabe... :D
digiman

#16 Re: 3d rekonstrukcija srednjevekovnog (Turskog) Sombora

Post by digiman »

:-D
Hvala Alfonze
Nisam ni pomislio na fotorealizam, jer da bi se to postiglo trebalo bi da bude i historijsko ispravno, a zbog nedostatka materijala -hteo bi ja ili ne- moram sebi dati malu slobodu.
Druga stvar je da će renderi biti samo "nusprodukt", jer pravo zamisao je bio da se napravi walktrough/flytrough animacija, pa nisu ni potrebni sitni detalji, a displacement ne dolazi u obzir zbog rendertime.
Sledeća stvar (isto vezan za tehniku) je da ću ubaciti modele u Unity 3D, i da ću napraviti interaktivnu prezentaciju...znači trebaju mi i lowpoly modeli, što je opet daleko od fotorealizma.
Ovo za objektiv nije loša ideja :)
Post Reply