digiman wrote:Pozz
Hvala na ispravkama i pomoći.
Pošto nisam istoričar ni arhitekt, ja sam sve svrstao u srednji vek. Jeste da je ispravnije koristiti izraz "Klasični period osmanske arhitekture", alii akcenat je svakako na 16 i 17 veku.
Prvo podebljano: Sta kazes? Dozivili vrhunac pod Turcima? pa mene citav zivot ubjedjuju da su Turci Srbe maltretirali i ponizavali na svakom koraku? Sad sam jos vise zbunjen

Ja pravim rekonstrukciju grada bez obzira pod kojom vlašću je pripadao, a ne rekonstrukciju tadašnjeg društva. Znači
grad i njegov status je doživio vrhunac. I zašto na kraju uvek mora da dođe do konfrontacije? Bilo je, prošlo je...I ne znam šta kažu Srbi...
Drugo podebljano: jebi ga kad ste sve porusili

Nisu ove generacije porušili...
I kakve veze imamo mi u Bosni sa Somborom? osim ako ne mislis da smo Turci...
Nikakve. Ja sam dobio predlog da pogledam Baš Čaršiju i Ohrid...a makedonski ne znam...Ostalo mi je Sarajevo. Probao sam i na srpskim forumima, ali ljudi su toliko isfrustrirani da bolje ne pričati o tome. Na mađarskim forumima opet nisam uspeo dobiti toliko materijala koliko mi je potreban.
I mislim da nije važno koliko Srba ili Mađara živeo u okolini grada (jer su u gradu živeli samo Turci).
Nadam se da će još neko pridružiti temi kao "neki" i daće sličan konstruktivan odgovor.
Hvala
Pozz
jebo ovaj forum ako je spao na to da ja budem konstruktivan...
prije svega skontaj na koji nivo detalja si spreman ici... ako ganjas bilo sta blizu fotorealizma, imas u startu ogromni problem... npr... tesko je pronaci teksture kamena svojstvenog za turske gradjevine, prije svega jer su se oslanjali na domace izbore sirom carstva i nisu drzali do detalja kao evropljani... u biti, bosanske gradjevine iz tog perioda je jebada modelirati jer su turci koristili sve i svasta... i onda imas zid na kojem se kamenje ni pod razno ne podudara s topologijom geometrije koju imas na modelu, tako da je jako tesko implementirati displacement bez x miliona poligona... a ako ides iskljucivo na bump i normal mape, to nece biti dovoljno, jer zidovi gradjeni sa nekoliko vrsta kamena koji zapravo vire iz zida nece izgledati realisticno... govorim iz iskustva - puno je lakse raditi evropski fol s koliko toliko pravogaonim elementima, jer moze proci i bez displacementa ako ne prilazis zidovima...
drugi, manje vise ociti problem, je teksturiranje objekata... jer orijentalne ili vizantijske gradjevina imaju puno vise zaobljenih rubova, kao i kupola, zaobljenih prozora itd... dodatni problem je teksturiranje zemljista, jer neces moci pronaci bilo kakve teksture kaldrme koje ti mogu pomoci na projektu ove velicine, pa ces ih morati praviti sam ili se osloniti na matematicke procedure (tesko, bez obzira u cemu radis...)
usput, pokusaj pronaci neku detaljnu topografsku kartu, jer ti je tlo trenutno potpuno ravno... jest sombor, ali nema teorije... noise moze malo pomoci, ali ne dovoljno... teren je kljucni da bi dobio osjecaj realizma, odnosno ispravnu perspektivu... cak koristi neki sirok objektiv da ga dodatno naglasis... ovo mi izgleda kao da je nesto jako slicno ljudskom oku - slobodno ga odvrni na nekih 65-70 stepeni, cak i vise...
mrsko mi dalje pisati... uglavnom teskture su kljucne, ali tesko ces naci nesto sto ce ti pomoci...
p.s.
ja ba... umalo da zaboravim...

vi dezurni politicari sto kontate ko je koji cerpic i kamen gdje ugradio komotno odjebite - imate i previse tema za te stvari...

osim ako neki turcin, srbin ili madjar nisu izmislili bolju hardversku teselaciju ili displacement, ne javljajte se dzabe...