387 proizvodi

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
adis.p

#1 387 proizvodi

Post by adis.p »

Kako i sam naslov teme kaže, interesuje me par stvari oko tzv. domaćih proizvoda. Naime, interesuje me po čemu se tačno razlikuju Made in BiH proizvodi sa 387 kodom i bez.. Evo primjera dva strana brenda, CocaCola i Orangina, iako se proizvode kod nas, CocaCola ima neki žgblj kod, a Orangina 387 :)

Ima njih još masu, ali da sad ne nabrajam.. ugl, bitna je suština ;-)
madesa

#2 Re: 387 proizvodi

Post by madesa »

ma vala nase je sve odron
kox

#3 Re: 387 proizvodi

Post by kox »

madesa wrote:ma vala nase je sve odron
Naravno, ogromna je razlika izmedju Coca Cole iz Hadžića i Coca Cole iz Hrvatske :-)
emirolini

#4 Re: 387 proizvodi

Post by emirolini »

387 je dio EAN koda koje izdaje drzavna agencija, i prima clanarinu od ( mislim 250 KM ) minimalno za par bar kodova koji pocinju sa 387, ti mozes nabaviti papuce iz kine i staviti 387 ... razlika je u Origin, odnosno onom Made in Bosnia and Herzegovina, odnosno 100 domacem proizvodu.... I na dino kafi ili ovoj ili onoj moze pisati 387... a naravno mi ne proizvodimo kafu..
Ricken

#5 Re: 387 proizvodi

Post by Ricken »

emirolini wrote:387 je dio EAN koda koje izdaje drzavna agencija, i prima clanarinu od ( mislim 250 KM ) minimalno za par bar kodova koji pocinju sa 387, ti mozes nabaviti papuce iz kine i staviti 387 ... razlika je u Origin, odnosno onom Made in Bosnia and Herzegovina, odnosno 100 domacem proizvodu.... I na dino kafi ili ovoj ili onoj moze pisati 387... a naravno mi ne proizvodimo kafu..
Bogati koja držvana agencija izdaje EAN?
Ja znam da je to neko više privatno udruženje, što se pod sumnjivim uvjetima otrglo od Vanjsko trgovinske komore.
emirolini

#6 Re: 387 proizvodi

Post by emirolini »

GS1 - Udruženje za automatsku identifikaciju, elektronsku razmjenu podataka i upravljanje poslovnim procesima na adresi u Sarajevu, ulica Mehmeda Spahe 24, je jedina članica iz Bosne i Hercegovine u Međunarodnoj organizaciji GS1 AISBL, sa sjedištem u Briselu, Belgija. Temeljem članstva u Međunarodnoj organizaciji, Udruženje GS1 je jedino ovlašteno za upravljanje Sistemom standarda GS1 u Bosni i Hercegovini i za dodjeljivanje bar kodova sa prefiksom 387 korisnicima - privrednim društvima u Bosni i Hercegovini, a istovremeno je i jedino ovlašteno da koristi ime, logotip i žigove GS1 u Bosni i Hercegovini.

Uvjerenje Međunarodne organizacije GS1 iz Brisela, ispostavljeno dana 21.11.2011. godine po zahtjevu Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine

Dakle ovlasteno od drzave BH...
Ricken

#7 Re: 387 proizvodi

Post by Ricken »

emirolini wrote:GS1 - Udruženje za automatsku identifikaciju, elektronsku razmjenu podataka i upravljanje poslovnim procesima na adresi u Sarajevu, ulica Mehmeda Spahe 24, je jedina članica iz Bosne i Hercegovine u Međunarodnoj organizaciji GS1 AISBL, sa sjedištem u Briselu, Belgija. Temeljem članstva u Međunarodnoj organizaciji, Udruženje GS1 je jedino ovlašteno za upravljanje Sistemom standarda GS1 u Bosni i Hercegovini i za dodjeljivanje bar kodova sa prefiksom 387 korisnicima - privrednim društvima u Bosni i Hercegovini, a istovremeno je i jedino ovlašteno da koristi ime, logotip i žigove GS1 u Bosni i Hercegovini.

Uvjerenje Međunarodne organizacije GS1 iz Brisela, ispostavljeno dana 21.11.2011. godine po zahtjevu Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine

Dakle ovlasteno od drzave BH...
Nije ovlašteno od države BiH nego registrovano kod Ministarstva Pravde BiH, a ovlašteno od Brisela.

Potpisnik ugovora o EAN kodu je VTK BiH iz 1995 godine. To neko novo udruženje nije državno i nema veze sa državom, trenutno se vodi spor između VTK i EAN u Briselu.
Malo su se zaletili u Briselu, kada su certificiranje prebacili na fizička lica, mimo kontrole državnih institucija, kakva je i VTK BiH. Savim je druga stvar što se ta fizička lica hvale kako je spor u Briselu gotova stvar.

GS1 udruženje je udruženje pod kontrolom fizičkih lica koji nikome u državi ne polažu račune niti ih bilo ko iz državnih institucija može kontrolirati. Prosto je nevjerovatno kolikim nas protektoratom u institucijama EU zamišljaju. A vrlo je upitno da li naknade koje naplaćuju firmama treba tretirati kao članarine, kako je u praksi, ili prenos odnosno ustupanje prava. Ali to je već pitanje za UIO.
Post Reply