350 km hodzi za dzenazu?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

nedimx

#26 Re: 350 km hodzi za dzenazu?

Post by nedimx »

vjesticanametli wrote:razlika je u clanarini. deru dok si ziv a ako nece rodbina da plati poslije, jer rahmetlija nije placao na vrijeme, sta onda :? jel ga ne ukopaju po islamskim pravilima, jel hodza bojkotuje il staaaaaa ne kontam
ukopa se uz manje pocasti :lol:
jazzer

#27 Re: 350 km hodzi za dzenazu?

Post by jazzer »

Da ne bude sve ozbiljno evo jedan vic na racun hodza.

Dosao lik hodzi i kaze: Hodza, umro mi je pas, volio sam ga vise od
zene, djece, vise od ikoga. Zato hocu da mu klanjas dzenazu.
Hodza: jesi li ti normalan, cuj psu da kljanjam dzenazu, tobe jarabi...
Lik: Molim te hodza, bio mi je najbolji prijatelj, volio sam ga najvise, spasio mi je zivot,
molim te klanjaj mu dzenazu.
Hodza: Nisi mormalan, to je pas, njima se ne klanja dzenaza, necu da cujem tako nesto vise!!!
Lik: Pa molim te hodza, klanjaj mu dzenazu, platicu ti 500 KM!!
Hodza: A je l' se rahmetlija puno napatio??

Meni je dobar pravo :-D .
bosan

#28 Re: 350 km hodzi za dzenazu?

Post by bosan »

Nije skupo ,pa jednom nana umire :D :D
Maraschino

#29 Re: 350 km hodzi za dzenazu?

Post by Maraschino »

shuplja diskusija, :D

ako je skup hodza ili pop, bujrum bez njih na onaj svijet ;-) :D

salim se naravno, ljudi hoce da budu muslimani a da ne placaju ono sto treba da placaju redovno (hodzarina, grobno mjesto...) a kada umru, neko mora sve to da plati i jos sto se klanja dzenaza, opremanje mejta (pokojnika) pa neka ucenja na mezarju, pa tehvidi, dove, ceteresnice it.d i t.d.
ako je neko umro u bolnici moraju se podmiriti svi troskovi , bolnica - mrtvacnica ( gasulhana)
ako neces da platis , to je tvoj izbor

p.s.
ja gdje zivim, jedna obicna sahrana kosta 4.500 eura
nemamo se mi cemu cuditi, to je tako, kako je
nedimx

#30 Re: 350 km hodzi za dzenazu?

Post by nedimx »

bosan wrote:Nije skupo ,pa jednom nana umire :D :D
eh sad si me nasmijao :D
CLIO

#31 Re: 350 km hodzi za dzenazu?

Post by CLIO »

NEMA VISE SOCIJALIZMA
NEMA VISE NISTA DZABA
NEMA CEKOVA
NEMA SOCIJALE
NEMA INFLACIJE (Sad zasad)
NEMA GREBANJA

:bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih:

IMA DA ZAZULJAS, IMA DA RADIS, IMA DA SE PATIS, IMA DA IMA, IMA DA SE PLATI, IMA DA SE ODRADI,
IMA DA SE SANKICIONISE , IMA DA TE PRETUKU, IMA DA NADOKNADIS, IMA DA PLATIS KAD TAD...
:run:
duplo_golo

#32 Re: 350 km hodzi za dzenazu?

Post by duplo_golo »

vjesticanametli wrote:razlika je u clanarini. deru dok si ziv a ako nece rodbina da plati poslije, jer rahmetlija nije placao na vrijeme, sta onda :? jel ga ne ukopaju po islamskim pravilima, jel hodza bojkotuje il staaaaaa ne kontam
hvala na saučešću

ukopaju oni njega po islamskim pravilima ali oderu porodicu.Samo,za takve slučajeve se narod snađe na razne načine pa i podignu kredit samo da se ne obrukaju pred rodbinom i komšijama.Takav smo narod,jbg,bitnije je šta će ti komšija reći.A nije ti bitno kako ćeš da preživiš.

Te sedmine,četrdestnice,godina smrti,to su samo izmišljotine koje su izmislile hodže da bi imali dodatnih prihoda.Nigdje u islamskim knjigama ne piše da je to obaveza.Obavezan si da propisno sahraniš mejta i da mu ti lično proučiš ja'sin i fatihu.To su tvoje jedine obaveze prema mejtu.
nedimx

#33 Re: 350 km hodzi za dzenazu?

Post by nedimx »

salim se naravno, ljudi hoce da budu muslimani a da ne placaju ono sto treba da placaju redovno (hodzarina, grobno mjesto...)
ma daj, moja majka je bila muslimanka, placala sve to i opet na kraju se moralo platiti hodzama oko 500 km. Pa onda ispada da je bolje nista ne placati i na kraju platis sve.

Il da ja napravim privatnu dzamiju i zaposlim efendiju, kupicu njivu veliku i eto posla. al cu davat popust za studente, penzionere i tako. uglavnom cu biti jeftiniji.
abdulazizsarajevo

#34 Re: 350 km hodzi za dzenazu?

Post by abdulazizsarajevo »

Meni je to odvratno...
Zar ce on bolje prouciti iskreno dovu za mog clana uze ili sire porodice od mene?? pogotovo ako je slucaj a za taj nisam jos cuo hvala Bogu da kaze da ima naucenih vec....

Uzas...ne treba im davati za to pare.
Maraschino

#35 Re: 350 km hodzi za dzenazu?

Post by Maraschino »

nedimx wrote:
salim se naravno, ljudi hoce da budu muslimani a da ne placaju ono sto treba da placaju redovno (hodzarina, grobno mjesto...)
ma daj, moja majka je bila muslimanka, placala sve to i opet na kraju se moralo platiti hodzama oko 500 km. Pa onda ispada da je bolje nista ne placati i na kraju platis sve.

Il da ja napravim privatnu dzamiju i zaposlim efendiju, kupicu njivu veliku i eto posla. al cu davat popust za studente, penzionere i tako. uglavnom cu biti jeftiniji.
postove moras citati do kraja ;-) :D
vjesticanametli

#36 Re: 350 km hodzi za dzenazu?

Post by vjesticanametli »

nedime ici ces u buĐŽak zbog radi neozbiljnosti :D
duplo_golo hvala

ali kako ovcama objasnit da ih deru i da ne treba placati :-) odmah kazu lud, izrod itd.............
php()

#37 Re: 350 km hodzi za dzenazu?

Post by php() »

Prisustvo efenduma na dženazi nije pod obaveza :-D a ni tzv "bula"...
duplo_golo

#38 Re: 350 km hodzi za dzenazu?

Post by duplo_golo »

php() wrote:Prisustvo efenduma na dženazi nije pod obaveza :-D a ni tzv "bula"...

I to je tačno,ako si sposoban da propisno sahraniš mejta nema potrebe da budu prisutni imami.
nedimx

#39 Re: 350 km hodzi za dzenazu?

Post by nedimx »

Uoce o tome ne pricamo. Ovdje je rijec o tome kako mi placamo i jos nam naplacuju. Nisam rekao niti je neko rekao da ne bude efendija nikako. Ali on je svo vrijeme placen za nesto sto ce opet naplatiti. Ovo je isto da otplacujes kredit i jos na kraju kaze daj mi opet punu cijenu.
Maraschino

#40 Re: 350 km hodzi za dzenazu?

Post by Maraschino »

vjesticanametli wrote:nedime ici ces u buĐŽak zbog radi neozbiljnosti :D
duplo_golo hvala

ali kako ovcama objasnit da ih deru i da ne treba placati :-) odmah kazu lud, izrod itd.............

alo ba , gdje ti zivis, :D

u cijelom svijetu placa se sahrana ovako ili onako. na zapadu ljudi godinama izdvajaju/placaju za sahranu unaprijed da nebi nekoga doveli u situaciju da ne moze da plati. sada, kada sam popunjavao formulare za porez, pita me sluzbenica: jeste li musliman ? da. ja znam da vi placate za hodzu godisnje. koliko cemo staviti, 50 eura po osobi. hvala lijepo.
kada dodjem u bosnu, taman toliko dam sadake/milosti a hodzi jos ne dam nista.
...ali to je sasvim normalno, samo kod nas je to nenormalno
vjesticanametli

#41 Re: 350 km hodzi za dzenazu?

placo ne placo u bih kad umres plate tvoji jos :oops:
ĐŽ
amalia

#42 Re: 350 km hodzi za dzenazu?

Post by amalia »

Ja sam imala smrtni slucaj u porodici prije par godina, i sve smo regulisali u IZ. Kad smo hodzu pitali sta smo duzni nakon dzenaze, samo je rekao: to cete u IZ regulisati. znaci, nista nam nije on trazio.
To da se placa u IZ mislim da je najnormalnija stvar na svijetu, nigdje nema besplatne dzenaze/sahrane
chuchumbamayumbe

#43 Re: 350 km hodzi za dzenazu?

Post by chuchumbamayumbe »

Izgleda da bi ovdje braca Topalovic i Bili Piton imali pune ruke posla! :-)
duplo_golo

#44 Re: 350 km hodzi za dzenazu?

Post by duplo_golo »

nedimx wrote:Uoce o tome ne pricamo. Ovdje je rijec o tome kako mi placamo i jos nam naplacuju. Nisam rekao niti je neko rekao da ne bude efendija nikako. Ali on je svo vrijeme placen za nesto sto ce opet naplatiti. Ovo je isto da otplacujes kredit i jos na kraju kaze daj mi opet punu cijenu.

Ma ne naplaćuje hodža ništa ako mu ne tutneš kUFertu.Troškovi za članove Bakija i IZ iznose manje od 300 KM a to je sasvim normalno da nastaju još neki troškovi.Ako si član,pročitaj ugovor pa češ vidjeti zašto plaćaš još tih 300 KM.
Maraschino

#45 Re: 350 km hodzi za dzenazu?

Post by Maraschino »

nedimx wrote:Uoce o tome ne pricamo. Ovdje je rijec o tome kako mi placamo i jos nam naplacuju. Nisam rekao niti je neko rekao da ne bude efendija nikako. Ali on je svo vrijeme placen za nesto sto ce opet naplatiti. Ovo je isto da otplacujes kredit i jos na kraju kaze daj mi opet punu cijenu.
dragi nedime, :D

ti placas hodzarinu a ne placas ceremonije koje idu uz to ,

to se uvijek placalo i vjerovatno ce se placati
nedimx

#46 Re: 350 km hodzi za dzenazu?

Post by nedimx »

Cuj ima i ugovor kad umres. ;)

Amalia: to je neki fin efendija il je bio mlad i neiskusan ;)
vjesticanametli

#47 Re: 350 km hodzi za dzenazu?

da ugovoris.ba :lol: joj trebe nedime pa onda uzmes ugovor i udri kontru :D
nedimx

#48 Re: 350 km hodzi za dzenazu?

Post by nedimx »

Ja bi brate da se naplacuje i po visini. Ako si manji covjek manje pare, ako si veci vise para :) (salim se)

Od danas ne placam hodzarinu!
vjesticanametli

#49 Re: 350 km hodzi za dzenazu?

ajmo sad na novu temu dok nismo izdahnuli. koliko zaradis/koliko trosis taze se otvorila :mrgreen:
nedimx

#50 Re: 350 km hodzi za dzenazu?

Post by nedimx »

A sta ako ja umrem ovdje na forumu, ko snosi troskove?
Post Reply