350 km hodzi za dzenazu?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

chuchumbamayumbe

#1 350 km hodzi za dzenazu?

Post by chuchumbamayumbe »

Pozdrav!
Samo da provjerim da li je tacno da je standardna "tarifa" za prisustvo hodze na dzenazi 350km?
Pricam jutros sa jaranom, ako laze on lazem i ja...
Umrla mu je nana prije dvije godine, ode on sa ocem da dogovori dzenazu (valjda u dzamiju), tamo-vamo, uglavnom, morali su platiti 350 km za prisustvo dvojice hodza na dzenazi. A bule su bile 50km?!
Da li fakat postoji neka "tarifa" koja je standardna za dzenazu/sahranu, ili je ovo ipak patka?
Isto pitanje vazi i za pripadnike pravoslavne/katolicke vjeroispovijesti, da li i tamo "postoji" placanje ili je sve ovo ipak shupljak.
Nije mi namjera da nekoga isprovociram ili da me neko pogresno protumaci, ali fakat ne mogu da vjerujem da se takve stvari (prisustvo vjerskog lica) na denazi/sahrani naplacuje?
Isto tako mi je rekao da, ako za umrlog nema niko da plati, onda je obred besplatan.
vjesticanametli

#2 Re: 350 km hodzi za dzenazu?

Post by vjesticanametli »

ziva istina

ĐŽ
ArtefakT

#3 Re: 350 km hodzi za dzenazu?

Post by ArtefakT »

Realno, vrijeme je takvo da se ne isplati umrijeti...
ledeny

#4 Re: 350 km hodzi za dzenazu?

Post by ledeny »

I ja se nisam mogao čudu načuditi kada sam saznao da se te stvari plaćaju. Pa nisu hodže freelanceri nego dobivaju plate od Islamske zajednice.
To je klasična zarada na tuđoj nesreći. Zar to nije protivno vjerskim načelima? Stvarno ne kontam?

PS: Ne znam kakva je situacija kod ostalih vjera pa tako nisam mogao dati na to komentar.
jazzer

#5 Re: 350 km hodzi za dzenazu?

Post by jazzer »

Ne sumnjam da oni imaju svoju tarifu, na zalost. Ali meni je najbolje kada je lik
otisao kod nekog hodze i rekao da zeli da mu hodza prouci jas'in za nekoga. Vraca
se hodza za 2 minute, daje mu neki papir i kaze: ''evo, imao sam ja nauceno''.
Ne mozes vjerovati!!! On ima vec naucene jas'ine mada pojma nema za koga
ih uci!?? Nevjerovatno!! I sve je uredno naplatio, naravno.
CLIO

#6 Re: 350 km hodzi za dzenazu?

Post by CLIO »

ArtefakT wrote:Realno, vrijeme je takvo da se ne isplati umrijeti...
Ma sta te briga kad umres svejedno neces nista znati. Samo ti hodzi obecaj markice ili eurice a kad umres: ko ga j... :run:
vjesticanametli

#7 Re: 350 km hodzi za dzenazu?

jos biras koju bulu hoces a sve uredno, po zakonu i ime boga i vjere naplate 70 km :x sunce vam vase
CLIO

#8 Re: 350 km hodzi za dzenazu?

Post by CLIO »

jazzer wrote:Ne sumnjam da oni imaju svoju tarifu, na zalost. Ali meni je najbolje kada je lik
otisao kod nekog hodze i rekao da zeli da mu hodza prouci jas'in za nekoga. Vraca
se hodza za 2 minute, daje mu neki papir i kaze: ''evo, imao sam ja nauceno''.
Ne mozes vjerovati!!! On ima vec naucene jas'ine mada pojma nema za koga
ih uci!?? Nevjerovatno!! I sve je uredno naplatio, naravno.
A znas ono:
Kad je taxista razgovarao sa hodzom dok ga je vozio,
koliko kosta sto prouci jasin,
A hodza mu odgovori 5 KM,
Kad ga taxista dovezao do zeljenog mjesta pita hodza
"Koliko sam duzan" a taxista veli:
"koliko i jedan jasin"
"Cim dodjem kuci proucicu" odgovara hodza i zalupi vratima.
nedimx

#9 Re: 350 km hodzi za dzenazu?

Post by nedimx »

Cuj obecaj, druze moj ako mu obecas i slazes, natovarice se na porodicu. Gledajuci iz nase perspektive kad umres nemas pojma ni o cemu, ali zato imaju porodica. Osim sto te zale, zale i novcanik ;)
CLIO

#10 Re: 350 km hodzi za dzenazu?

Post by CLIO »

nedimx wrote:Cuj obecaj, druze moj ako mu obecas i slazes, natovarice se na porodicu. Gledajuci iz nase perspektive kad umres nemas pojma ni o cemu, ali zato imaju porodica. Osim sto te zale, zale i novcanik ;)
Pa porodica nek kaze:
Zajebo nas, reko nam da su pare na banci, mi pitali nista nema, a i mi nemamo, nego hodza ti kad umres rascisti to sa njim,to ti je najbolje. :dance:
Kwaheri

#11 Re: 350 km hodzi za dzenazu?

Post by Kwaheri »

chuchumbamayumbe wrote:Pozdrav!
Samo da provjerim da li je tacno da je standardna "tarifa" za prisustvo hodze na dzenazi 350km?
Umrla mu je nana prije dvije godine, ode on sa ocem da dogovori dzenazu (valjda u dzamiju), tamo-vamo, uglavnom, morali su platiti 350 km za prisustvo dvojice hodza na dzenazi. A bule su bile 50km?!
Da li fakat postoji neka "tarifa" koja je standardna za dzenazu/sahranu, ili je ovo ipak patka?
Isto pitanje vazi i za pripadnike pravoslavne/katolicke vjeroispovijesti, da li i tamo "postoji" placanje ili je sve ovo ipak shupljak.
Nije mi namjera da nekoga isprovociram ili da me neko pogresno protumaci, ali fakat ne mogu da vjerujem da se takve stvari (prisustvo vjerskog lica) na denazi/sahrani naplacuje?
Isto tako mi je rekao da, ako za umrlog nema niko da plati, onda je obred besplatan.

To valjda zavisi od pogrebnog drustva i usluga koje trazis!
Sasvim je sigurno da su to usluge koje se placaju...cini mi se svugdje na dunjaluku.

Postoje, koliko znam, razliciti aranzmani..ja recimo uplacujem bakije ko porez (znas ono grobno mjesto, it d.) :D clanarinu za IZ, da se izbjegnu upravo nekome na teret...ti "extra" troskovi... Da nisam muslimanka, bilo bi to neko drugo pogrebno drustvo...

Ne mislim da se placa prisustvo vjerskog lica, ali vjerujem da ti traze das platis clanarinu IZ, ukoliko zelis da imas vjersko lice na sahrani... Mozda je nenormalno, sto ja mislim da je to ipak normalno....
Isaac

#12 Re: 350 km hodzi za dzenazu?

Post by Isaac »

....
Last edited by Isaac on 24/11/2008 12:31, edited 1 time in total.
Kwaheri

#13 Re: 350 km hodzi za dzenazu?

Post by Kwaheri »

vjesticanametli wrote:jos biras koju bulu hoces a sve uredno, po zakonu i ime boga i vjere naplate 70 km :x sunce vam vase

Ne zelis ih? Jel te neko tjera na to? psovku ti pokvarenu...
vjesticanametli

#14 Re: 350 km hodzi za dzenazu?

ma mislila sam na tehvid. izivinjenje

al kako god primaju platu i opet traze prokletinje jedne. nek sebi uce rostiljali se svi dabogda za sve ono nakradeno :x
Kwaheri

#15 Re: 350 km hodzi za dzenazu?

Post by Kwaheri »

vjesticanametli wrote:ma mislila sam na tehvid. izivinjenje

al kako god primaju platu i opet traze prokletinje jedne. nek sebi uce rostiljali se svi dabogda za sve ono nakradeno :x
:D amin!

a gdje to primaju platu? I ko tebe tjera na to...meni to nije jasno...
nedimx

#16 Re: 350 km hodzi za dzenazu?

Post by nedimx »

Ma da je samo 350... morac kupiti prije smrti PLAC (ko da kucu pravis). Kako god nema te nigdje.
nedimx

#17 Re: 350 km hodzi za dzenazu?

Post by nedimx »

Cuj gdje primaju. Daj, nemoj mi toga. Znaju i ptice na grani gdje primaju. Uzimaju lopatom jadne ljude, a najvise penzionere. Samo daj. Znaj x efendija koji imaju sinove i jos kaze kad neko umre imam ja sina dobro uci pa nek dodje na sahranu. Pa sta mene briga sto dobro uci, nek kod kuce uci.
Kwaheri

#18 Re: 350 km hodzi za dzenazu?

Post by Kwaheri »

nedimx wrote:Cuj gdje primaju. Daj, nemoj mi toga. Znaju i ptice na grani gdje primaju. Uzimaju lopatom jadne ljude, a najvise penzionere. Samo daj. Znaj x efendija koji imaju sinove i jos kaze kad neko umre imam ja sina dobro uci pa nek dodje na sahranu. Pa sta mene briga sto dobro uci, nek kod kuce uci.

Pa gdje primaju? Ja nisam ptica na grani...

I jel to usluga koju pogrebno drustvo nudi? Jel se to mora?
Last edited by Kwaheri on 25/04/2008 14:27, edited 1 time in total.
vjesticanametli

#19 Re: 350 km hodzi za dzenazu?

amin i tebi :D

pa valjda hoĐŽa ne radi ĐŽaba :? prima li platu od IZ i cemu onda placanje sto dode i na ĐŽenazi prouci

ne znam zeno al okoriste se oni dobro :x cast pojedincima koji je jako malo :|

nedime nije samo plac :D ajmo redom
1. rodis se zivis i za zivota kupis graĐŽevinsko mjesto za ukop
2. umres (e sad pocinje)
2. dok svi otplacu onda krecu u borbu s papirologijom i potvrdom da si umro / preselio kako hoces
3. ako ima peMzije prebaci je na zenu / muza pa dobijes ba i od penzionera 3 il 4 stoje :dance: da ti bude za hoĐŽE
4. poslije ukopa ide odrzavanje groba (placas godisnje) a ako nisi u stanju preoru to i vozdra

et dopunjavajte :evil: ĐŽ
Kwaheri

#20 Re: 350 km hodzi za dzenazu?

Post by Kwaheri »

vjesticanametli wrote:amin i tebi :D

pa valjda hoĐŽa ne radi ĐŽaba :? prima li platu od IZ i cemu onda placanje sto dode i na ĐŽenazi prouci

ne znam zeno al okoriste se oni dobro :x cast pojedincima koji je jako malo :|

nedime nije samo plac :D ajmo redom
1. rodis se zivis i za zivota kupis graĐŽevinsko mjesto za ukop
2. umres (e sad pocinje)
2. dok svi otplacu onda krecu u borbu s papirologijom i potvrdom da si umro / preselio kako hoces
3. ako ima peMzije prebaci je na zenu / muza pa dobijes ba i od penzionera 3 il 4 stoje :dance: da ti bude za hoĐŽE
4. poslije ukopa ide odrzavanje groba (placas godisnje) a ako nisi u stanju preoru to i vozdra

et dopunjavajte :evil: ĐŽ

jel đ il dž..nije valjda hođža?

Ne rade džaba, sasvim sigurno! Ja mu ne bih dala dinara preko onoga sto mi je receno da moram platiti za ukop! Zato to placam godisnje i u ratama!

E sad, koliko znam...pogrebna drustav tako funkcioniraju. Ima li neko koje daje plac i uslugu pokopa dzaba? Da se prijavim?
duplo_golo

#21 Re: 350 km hodzi za dzenazu?

Post by duplo_golo »

zena wrote:
chuchumbamayumbe wrote:Pozdrav!

To valjda zavisi od pogrebnog drustva i usluga koje trazis!
Sasvim je sigurno da su to usluge koje se placaju...cini mi se svugdje na dunjaluku.

Postoje, koliko znam, razliciti aranzmani..ja recimo uplacujem bakije ko porez (znas ono grobno mjesto, it d.) :D clanarinu za IZ, da se izbjegnu upravo nekome na teret...ti "extra" troskovi... Da nisam muslimanka, bilo bi to neko drugo pogrebno drustvo...

Ne mislim da se placa prisustvo vjerskog lica, ali vjerujem da ti traze das platis clanarinu IZ, ukoliko zelis da imas vjersko lice na sahrani... Mozda je nenormalno, sto ja mislim da je to ipak normalno....

Na ovo mogu dati svoj komentar jer sam prije par dana imala smrtni slučaj u užoj porodici.
Svi oni koji plaćaju članarinu IZ,Bakije trošak iznosi oko 300 KM.A oni koji ne plaćaju članarinu ,Bogami imaju da se naplaćaju nakih taksi,plaćanja grobnog mjesta,ležarinu u mrtvačnici,prevoz mrtvaca,hodžu ...

Istina je da je prije dvije godine bilo drugačije i da se sve plaćalo samo si imao popust kao član.A hodži si morao da platiš.I sad je običaj da se hodži da koverta poslije dženaze,no to je do nas.
Što se tiče tehvida,nisi dužan da praviš tehvid,to je izmišljeno da bi mogle bule šta da zarade.Bule nemaju platu pa im je to izvor finansiranja.
vjesticanametli

#22 Re: 350 km hodzi za dzenazu?

ja se obrazujem po novom i pisem ĐŽ i tako ce i ostati. pogledaj na pf sarajevo temu skolski jadi nase djece pa ces vidjeti da tako stoji u uĐŽbeniku za 2 razred OS i znaci da je moje sveto ĐŽ ispravno :oops: :lol:

pa eto kazes ne rade ĐŽaba znaci placa ih neko :-) IZ mozda :?: nazalost prije mjesec dana imala sam u familiji smrtni slucaj i debelo moras platit dok preminuli ode 2 metra pod zemlju

evo i duplo golo kaze jos mali milion troskova

@duplo_golo saucesce :(
Kwaheri

#23 Re: 350 km hodzi za dzenazu?

Post by Kwaheri »

vjesticanametli wrote:ja se obrazujem po novom i pisem ĐŽ i tako ce i ostati. pogledaj na pf sarajevo temu skolski jadi nase djece pa ces vidjeti da tako stoji u uĐŽbeniku za 2 razred OS i znaci da je moje sveto ĐŽ ispravno :oops: :lol:

pa eto kazes ne rade ĐŽaba znaci placa ih neko :-) IZ mozda :?: nazalost prije mjesec dana imala sam u familiji smrtni slucaj i debelo moras platit dok preminuli ode 2 metra pod zemlju

evo i duplo golo kaze jos mali milion troskova

@duplo_golo saucesce :(

..za đž... ok, tvoje pravo :D

ti i ja ocito nismo citale isti post...
nedimx

#24 Re: 350 km hodzi za dzenazu?

Post by nedimx »

Gledaj prije hodze, svestenici su se posvecivali ljudima, sluzili Bogu i ljudima i bili skromni jer im je to posao. Danas je postao biznis biti hodza, svestenik itd. Zar nije ruzno da IZ placa (odnosno opet mi) hodzu i jos plus on ocekuje da mu plati porodica keshom, a pored toga dovede jos svoje sinove pa se i njima treba dati.

Kad mi umre otac ili mama, ja cu napraviti igranku i sve efendije istjerati. bice ono nuzno, ali skroz nuzno! Jedan efendija i nema dolazaka, ispijanja kafa, rucaka itd. pa nije veselje.

Pa onda one godisnjice, 40 dana... ko tada placa efendiji? Logicno, porodica. Nece da ti dodje bez love.
vjesticanametli

#25 Re: 350 km hodzi za dzenazu?

razlika je u clanarini. deru dok si ziv a ako nece rodbina da plati poslije, jer rahmetlija nije placao na vrijeme, sta onda :? jel ga ne ukopaju po islamskim pravilima, jel hodza bojkotuje il staaaaaa ne kontam
Post Reply