326 KM
- triconja
#76 Re: 326 KM
Zanima me kakva je bila mobilizacija, nasilna ili volonterska? Zanima me da li se moralo ici i boriti, inace neka kazna?
- GeeTnT
#77 Re: 326 KM
Odlicno!Alfons Kauders wrote:Haman istina.JoseMujica wrote:
jel ovo ljudi istina ili ovo Tornjakovo toaletno milo napuhuje...da je ovim ljudima što su nosili hranu borcima koji protestvuju policija pisala 600 maraka kazne?
A izgleda da su bili i obavjestajno pokriveni od strane FUP-a, kao potencijalni teroristi i radikali. Aljosa i ekipa odradili posao.
Murga nije obican drot....nego esdeaovac.
-
toska
#78 Re: 326 KM
više od 6.000 boraca, uglavnom momaka, koji sa SDA nisu imali ništa, poginulo je braneći samo Sarajevo od fašista i onda ovo.drunken tiger wrote:Niko vas nije tjerao da glasate za SDA i da se borite za Aliju i Bakira. Vi ste to izabrali i sad trpite ili ih sklanjajte. Nemojte samo patetike o patriotizmu i sl. To je vama vaša borba dala.GeeTnT wrote:..toliko valjda kosta zivot....u ratu.
bljak
Last edited by toska on 04/07/2017 23:53, edited 1 time in total.
- Alfons Kauders
#79 Re: 326 KM
Sljedeci put kad im raja bude razbijala glave i bacala koktele u auta, navijam za rulju.GeeTnT wrote:Odlicno!Alfons Kauders wrote:Haman istina.JoseMujica wrote:
jel ovo ljudi istina ili ovo Tornjakovo toaletno milo napuhuje...da je ovim ljudima što su nosili hranu borcima koji protestvuju policija pisala 600 maraka kazne?
A izgleda da su bili i obavjestajno pokriveni od strane FUP-a, kao potencijalni teroristi i radikali. Aljosa i ekipa odradili posao.
Murga nije obican drot....nego esdeaovac.
- drunken tiger
#80 Re: 326 KM
Najakše je bljak. Bljak i tebi. NJemu su se zakljinali a ti pričaj šta hoćeš. NJemu su polagali zakletve. Pa ti pričaj šta hoćeš. To su činjenice. Biti slijep na njih je bljak. I ti simi nekako bljak.toska wrote:više od 6.000 boraca, uglavnom momaka, koji sa SDA nisu imali ništa, poginulo je braneći samo Sarajevo od fašista i onda ovo.drunken tiger wrote:Niko vas nije tjerao da glasate za SDA i da se borite za Aliju i Bakira. Vi ste to izabrali i sad trpite ili ih sklanjajte. Nemojte samo patetike o patriotizmu i sl. To je vama vaša borba dala.GeeTnT wrote:..toliko valjda kosta zivot....u ratu.
bljak
- hamza_sa
#81 Re: 326 KM
Malo je degutantno govoriti na takav nacin da su se borci borili za SDA, Aliju i Bakira. Naprosto zato sto to nije istina.toska wrote:više od 6.000 boraca, uglavnom momaka, koji sa SDA nisu imali ništa, poginulo je braneći samo Sarajevo od fašista i onda ovo.drunken tiger wrote: Niko vas nije tjerao da glasate za SDA i da se borite za Aliju i Bakira. Vi ste to izabrali i sad trpite ili ih sklanjajte. Nemojte samo patetike o patriotizmu i sl. To je vama vaša borba dala.
bljak
Nezahvalno je pisati o sebi, ali eto ja cu i to uraditi. Sa 19 godina po povratku sa hrvatskog ratista kupio sam pusku i stao u odbranu RBiH. Na pameti mi nije bila ni SDA, ni Alija ni Bakir.
Do 1994. godine (kada sam se ozenio) u naselju u kojem sam proveo veci dio agresije, sam bio sam. Bez roditelja, brata ili bilo kakave familije. Borio sam se iskljucivo iz patriotskih razloga. Da se odbrani sto se odbraniti moze. Za vrijeme agresije sam ranjavan 5 puta.
Danas sam RVI u penziji. Primanja su mi skromna, ali kada vidim kako zive ostali ne smijem se cak ni zaliti. Ali, da je bajno nije. Evo, ovu novu penziju docekujem sa tacno 11 KM u dzepu. Ali samo zato sto sam zadnja tri dana malo i stedio na sebi. Jeo sam jednom dnevno, da bih kcerki obezbjedio 2 obroka. Ne pamtim da sam ovako gladan lijegao da spavam.
Pa cak i neke neophodne lijekove sam sveo na minimum minimuma, da bih docekao novu penziju i ponovo ih kupim. (Da, iako sam RVI kupujem sve lijekove koji mi trebaju za posljedice ranjavanja).
E, sada zasto sam sve ovo napisao? Ne da se zalim i kukam kako mi je lose, nego da objasnim da borcima koji su u goroj situaciji od mene nije nimalo lako. Nemaju oni veze ni sa SDA, kao ni sa Alijom ni Bakirom. Oni imaju problema sa egzistencijom. A, ko ih je doveo u takvu situaciju je neka druga prica i mislim da su oni najmanji krivi za to.
I jos da dodam, da me nekako nervira prica kada se kaze sta hoce neka idu raditi. Vec ranije sam napisao o kakvim se ljudima tu radi, misleci na njihove godine (danas), bolesti i sta sve ne. Pa zdravi ljudi, pogotovo omladina ne moze danas da nadje posao, a zamislite ko bi tek njih takve primio da rade.
Helem, nemam zivaca da puno pisem na ovu temu, ali cu ponoviti jos jednom da imam osjecaj da kada je god neki belaj sa parama u ovoj drzavi uvijek se koplja lome preko ledja boraca. Nikada primanja nekih lezihljebovica, parlamentaraca, clanova komisija, agencija u koje se zaposljavaju stranacki podobni i porodicno odani paraziti nisu bili problem. Uvijek samo borci.
U svakom slucaju zivi i zdravi vi meni bili.
- muha_sa
#82 Re: 326 KM
hamza_sa
naklon do poda
naklon do poda
-
breuer
#83 Re: 326 KM
majke mi, rasplakah sehamza_sa wrote:Malo je degutantno govoriti na takav nacin da su se borci borili za SDA, Aliju i Bakira. Naprosto zato sto to nije istina.
Nezahvalno je pisati o sebi, ali eto ja cu i to uraditi. Sa 19 godina po povratku sa hrvatskog ratista kupio sam pusku i stao u odbranu RBiH. Na pameti mi nije bila ni SDA, ni Alija ni Bakir.
Do 1994. godine (kada sam se ozenio) u naselju u kojem sam proveo veci dio agresije, sam bio sam. Bez roditelja, brata ili bilo kakave familije. Borio sam se iskljucivo iz patriotskih razloga. Da se odbrani sto se odbraniti moze. Za vrijeme agresije sam ranjavan 5 puta.
Danas sam RVI u penziji. Primanja su mi skromna, ali kada vidim kako zive ostali ne smijem se cak ni zaliti. Ali, da je bajno nije. Evo, ovu novu penziju docekujem sa tacno 11 KM u dzepu. Ali samo zato sto sam zadnja tri dana malo i stedio na sebi. Jeo sam jednom dnevno, da bih kcerki obezbjedio 2 obroka. Ne pamtim da sam ovako gladan lijegao da spavam.
Pa cak i neke neophodne lijekove sam sveo na minimum minimuma, da bih docekao novu penziju i ponovo ih kupim. (Da, iako sam RVI kupujem sve lijekove koji mi trebaju za posljedice ranjavanja).
E, sada zasto sam sve ovo napisao? Ne da se zalim i kukam kako mi je lose, nego da objasnim da borcima koji su u goroj situaciji od mene nije nimalo lako. Nemaju oni veze ni sa SDA, kao ni sa Alijom ni Bakirom. Oni imaju problema sa egzistencijom. A, ko ih je doveo u takvu situaciju je neka druga prica i mislim da su oni najmanji krivi za to.
I jos da dodam, da me nekako nervira prica kada se kaze sta hoce neka idu raditi. Vec ranije sam napisao o kakvim se ljudima tu radi, misleci na njihove godine (danas), bolesti i sta sve ne. Pa zdravi ljudi, pogotovo omladina ne moze danas da nadje posao, a zamislite ko bi tek njih takve primio da rade.
Helem, nemam zivaca da puno pisem na ovu temu, ali cu ponoviti jos jednom da imam osjecaj da kada je god neki belaj sa parama u ovoj drzavi uvijek se koplja lome preko ledja boraca. Nikada primanja nekih lezihljebovica, parlamentaraca, clanova komisija, agencija u koje se zaposljavaju stranacki podobni i porodicno odani paraziti nisu bili problem. Uvijek samo borci.
- GeeTnT
#84 Re: 326 KM
Pipi rahmetli je slicno pisao kao i hamza...Care hamza, generacijo, ljudino ako ti treba kakva pomoc, javni se na pp i reci...Pogotovo u vezi lijekova.
Svako dobro!
Svako dobro!
- mayab
#85 Re: 326 KM
Meni dodje muka kad vidim te "napaćene borce", kako protestuju ne vadeći cigarete iz usta!
Halo bolan ljudi, ko je ovde blesav !
Pa vi sad pljujte, spremio sam se...
- drunken tiger
#86 Re: 326 KM
Meni je fascinantno kako nikada nisu izašli da traže da im otvore fabriku npr pa da rade i zarađuju?! Isto tako me fascinira priča kao nisu se oni borili za pare, borili se za domovinu, patriotizam, nacija, religija, jezik... a sada kampuju i traže pare?? Živite i dalje od patriotizma.mayab wrote:Meni dodje muka kad vidim te "napaćene borce", kako protestuju ne vadeći cigarete iz usta!
- GeeTnT
#87 Re: 326 KM
Halo fascinantni....ne rise, od tebe ionako ne ocekuju nista...drunken tiger wrote:Meni je fascinantno kako nikada nisu izašli da traže da im otvore fabriku npr pa da rade i zarađuju?! Isto tako me fascinira priča kao nisu se oni borili za pare, borili se za domovinu, patriotizam, nacija, religija, jezik... a sada kampuju i traže pare?? Živite i dalje od patriotizma.mayab wrote:Meni dodje muka kad vidim te "napaćene borce", kako protestuju ne vadeći cigarete iz usta!
- drunken tiger
#88 Re: 326 KM
Ali im zato tvoja podrška s interneta olakšava tegobe i rješava sve probleme.GeeTnT wrote:Halo fascinantni....ne rise, od tebe ionako ne ocekuju nista...drunken tiger wrote:Meni je fascinantno kako nikada nisu izašli da traže da im otvore fabriku npr pa da rade i zarađuju?! Isto tako me fascinira priča kao nisu se oni borili za pare, borili se za domovinu, patriotizam, nacija, religija, jezik... a sada kampuju i traže pare?? Živite i dalje od patriotizma.mayab wrote:Meni dodje muka kad vidim te "napaćene borce", kako protestuju ne vadeći cigarete iz usta!
-
Vipsilon
#89 Re: 326 KM
Hvala za doprinos odbrani ove napaćene zemlje.hamza_sa wrote:Malo je degutantno govoriti na takav nacin da su se borci borili za SDA, Aliju i Bakira. Naprosto zato sto to nije istina.toska wrote:više od 6.000 boraca, uglavnom momaka, koji sa SDA nisu imali ništa, poginulo je braneći samo Sarajevo od fašista i onda ovo.drunken tiger wrote: Niko vas nije tjerao da glasate za SDA i da se borite za Aliju i Bakira. Vi ste to izabrali i sad trpite ili ih sklanjajte. Nemojte samo patetike o patriotizmu i sl. To je vama vaša borba dala.
bljak
- ultima_palabra
#90 Re: 326 KM
Svaka čast Hamzi, ali ne ide da poredi sebe i ostale RVI sa pravim zdravim ljudima kakvih je većina tamo. Da se skinu nehljebi sa sise, više bi ostalo za ljude kojima je stvarno potrebno.
- DaysleepeR
#91 Re: 326 KM
Nisu se borci u ratu borili za SDA, ali čine najpouzdanije SDA glasačko tijelo.
Imam i ja u familiji, RVI, skoro maloljetni otišli u rat, sad u priči mrze i Aliju i Bakira i SDA, ali redovno za iste glasaju.
I nisu izuzetak, isto je i u Hrvatskoj, baza HDZ-a su veterani rata.
Moglo bi se reći da su žrtve vlastitog straha.
Imam i ja u familiji, RVI, skoro maloljetni otišli u rat, sad u priči mrze i Aliju i Bakira i SDA, ali redovno za iste glasaju.
- supercali
#92 Re: 326 KM
Problem je sto su na borackim i rvi penzijama i borci i oni koji nisu i rvi i oni koji nisu
Kao sto neko rece da se skinu paraziti koji tu ne pripadaju borci i rvi bi imali penzije bar po 5-6 stoja minimalno
Kao sto neko rece da se skinu paraziti koji tu ne pripadaju borci i rvi bi imali penzije bar po 5-6 stoja minimalno
-
toska
#93 Re: 326 KM
Moguće, ali to nije tema ove emisije.DaysleepeR wrote:Nisu se borci u ratu borili za SDA, ali čine najpouzdanije SDA glasačko tijelo.
Postoje teme Bakir, SDA, SDP...
- DaysleepeR
#94 Re: 326 KM
A sta je tema? Da im se odobre pare za vladavine SDA pa da iducih 30 godina glasaju za njih jer im je SDA dala ono sto su trazili a nije dala nista, nego dajem ja i svi ostali koji placamo PDV, akcize, putarine i ostalo...toska wrote:Moguće, ali to nije tema ove emisije.DaysleepeR wrote:Nisu se borci u ratu borili za SDA, ali čine najpouzdanije SDA glasačko tijelo.
Izricito protiv. Dokle vise, i ja sam civilna zrtva rata pa dobio kurku. Kome se mogu zaliti? Nikom. Dosta vise.
-
toska
#95 Re: 326 KM
Poštujem tvoj stav mada se ne slažem.DaysleepeR wrote:A sta je tema? Da im se odobre pare za vladavine SDA pa da iducih 30 godina glasaju za njih jer im je SDA dala ono sto su trazili a nije dala nista, nego dajem ja i svi ostali koji placamo PDV, akcize, putarine i ostalo...toska wrote:Moguće, ali to nije tema ove emisije.DaysleepeR wrote:Nisu se borci u ratu borili za SDA, ali čine najpouzdanije SDA glasačko tijelo.
Izricito protiv. Dokle vise, i ja sam civilna zrtva rata pa dobio kurku. Kome se mogu zaliti? Nikom. Dosta vise.
samo Bakir lično i SDA ministri u svojim izjavama, a lako ih je naći, nisu dali nikakvu podršku ovima što protestuju kao što im nije dalo ni jedno "temeljno" boračko udruženje.
- Sanjarko
#96 Re: 326 KM
Moram bit iskren, uvijek i jesam jer ne ide mi laganje. Oni [vlast, elite] sva ceka da mi pomremo ne mislim samo na RVI nego i na nas koji smo socijalni slucajevi a nismo na socijali ili jesu neki, i na penzionere, i bolesne, stare. Jednostavno je to tako, cekaju da pomremo svi. RVI i penzioneri su svi vec u godinama kada umiru te generacije 50, 60, 70 itd. Pa jbt moje generacija malo malo umire a kamo li ove starije. Znaci cekaju da pomremo. Sistem se moze sredit ako se posteno, pravedno hoce, ali nece. Ja sam imao ideja u vezi toga i steta stvarno sto nisam nista uradio da i sebi i vama sa tim idejama pomognem. Znaci ako se pravedno, posteno hoce sve se moze sredit. Pa nije normalno da neko ima platu od 3 milje i vise ako je potrosacka korpa sa svime ostalim oko 2,5 milje, a da mi nemamo nista mnogi ili veoma malo. Ne znam i moze li se uopste ovo sve i promjenit, jer sta znam postalo je skroz nepraveno, neposteno itd. i otudzilo se, otudzile se porodice a kamo li drustvo. Stvarno mi je zao jel ono Hamza, i ja sam u istim problemima, i upravu si kako da mi bolesni nadzemo poso kad ni mladi koji su zdravi ne mogu da ga nadzu. Najgore niko nista i propadamo svi, cijelo drustvo. Zato mladi i bjeze, osjeca se to da propadamo mozda podsvjesno. 
-
Vega_Brothers
#97 Re: 326 KM
Ma kakve boračke naknade, znaju i ovi što su protestovali da od tog nema ništa. To je došlo da šta sitno ušićari, kakve nove donacije, stotinu i prvu jednokratnu pomoć, traži nemoguće da bi dobio ono što želiš. Eto njih opet kroz godinu ispred kakve vlade.
Ovo su oni od kojih se i boračka udruženja ograđuju.
-
Novak20
#98 Re: 326 KM
Ograđuje se svih 1600 udruženja ?Vega_Brothers wrote:Ma kakve boračke naknade, znaju i ovi što su protestovali da od tog nema ništa. To je došlo da šta sitno ušićari, kakve nove donacije, stotinu i prvu jednokratnu pomoć, traži nemoguće da bi dobio ono što želiš. Eto njih opet kroz godinu ispred kakve vlade.
- O'zone
- Globalni moderator
-
Vega_Brothers
#100 Re: 326 KM
ZA ŠTA SMO SE BORILI
Tek što smo bili zauzeli jedan red kuća pokraj Pionirske doline prema Poljinama, pojavi se kamion s nekoliko momaka koji su tovarili redom što im je pod ruke dolazilo u osvojenim kućama. Dolazili su i drugi poslije. Danima izvlačili preostale knjige, deke, sitnice, utičnice…
Bio je to prvi put kada sam se tih godina zapitao o svrsi, o karakteru i smislu svog dobrovoljnog sudjelovanja u ratu. Još je jedna stvar, od onoga što sam svojim očima gledao tih dana, u meni izazivala bijes. Nekim sam razlogom, ne sjećam se posve kojim, svratio u julu 1992. godine u zgradu današnjeg Kantona Sarajevo i u podrumu zatekao pres ili već kakvu službu sastavljenu od vojno sposobnih muškaraca – neki od njih, ko od brda odvaljeni, tipkali su po pisaćim mašinama. Izvukao sam školsku ručnu bombu pa priprijetio da ću nas sve dići u zrak hineći da mi je život dojadio. Bacali su se po podu, psovali, derali, molili…
Poslije sam shvatio – i halalio – da je tako moralo biti, da nijedan rat ne može proći bez pljački, izdaje, podrumaša, pobjegulja, skrivača od regrutacije, ratnih manekena, babinih sinova, zelenaša, ratnih profitera, zločinaca, lažnih boraca, izmišljenih heroja, umišljenih komandanata, prijetvorne vlasti. Dio su rata, baš kao miris krvi i baruta. Nerazdvojivi od njega k’o kabur od ćefina.
Kad su isplivali podrumaši, a iz bijela svijeta došli babini sinovi, kad su borci završavali kako već jesu, pitali su me bezbroj puta za šta sam se borio, prigovarali, korili me oni koji su znali da sam mogao i imao gdje otići čim je zapucalo.
Osluškujući zvuk ispaljenja iz tenkovske cijevi, pa fijuk – znak da nas prelijeće smrt – učio sam na najgori način šta je egoizam: sretan što me je mimoišlo, gledao sam je kako pada i ruši grad, kako se zabija u zgradu u kojoj su mi živjeli roditelji.
Za šta sam se borio?
Ni tog jutra, dok su me nosili niz Kromolj, ni u trenucima dok me je Abdulah Nakaš vraćao iz mrtvih u bolnici koja danas po njemu nosi ime, ni dok smo pod granatama kopali prijatelje, ni dok mi se pod nogama rasipao mozak nepoznatog suborca ogusuljenog jutarnjom augustovskom rosom, ni kad se god nađem s rajom iz rata i uhvatim sebe da o ratu pričamo, pe-te-es-peovskih živih sjećanja k'o da je jučer bilo, ni danas, kad sam se na dvadeset godina zadužio u banci da otplaćujem stan na tom istom Kromolju, pedeset metara od mjesta na kojem sam ranjen, ne mislim da je to pitanje na pravoj adresi.
Nisam se borio da budem heroj, ni za ovih 267 KM invalidnine nisam se borio, ni za privatizaciju Famosa, Žice ili Energoinvesta, ni za certifikate, ni da me tapšu po ramenu. Nemam na autu invalidsku naljepnicu, ne vadim iskaznicu da preskočim penzionere u redu na šalteru. Deset godina, barem, nisam bio izvadio zdravstvenu knjižicu. Nisam bi na vlasti, niko meni blizak nikada nije bio ni u kakvoj vlasti.
Za šta sam se borio?
Da Zetra ne bude Manjača. Da Holiday Inn ne postane Vilina vlas. Da oca i majku ne tražim po Tomašicama. Da se Sarajevo ne zove Srebrenica. Da ne vučem za rukav Amora Mašovića.
U dvije sam stvari siguran u životu, za ostalo ne znam: kad bih se mogao vratiti u 1992. godinu učinio bih isto – možda bih malo manje srljao i češće ašov od puške koristio, ali bih, nemam u to sumnje, opet izbliza slušao zvuk ispaljenja tenkovskih granata; kad bi se opet zaratilo, znam da moju djecu ne bi branili nečiji drugi očevi.
http://stav.ba/za-sta-smo-se-borili/