pregledah letimicno nekoliko .ba foruma, izgleda da ovaj dan kod nas jos nije poznat ili ko zna, mozda to ne interesuje nikoga...
Svjetski Dan muškaraca (Men's World Day) je dan koji se obilježava od 3.novembra 2001 godine. Taj dan, kako izjavljuje njegov pokrovitelj Mihail Gorbačov, treba da podigne svijest muškaraca u pogledu njihovog zdravlja. Analize pokazuju da je životni vijek muškarca u prosjeku 7 godina kraći od životnog vijeka žena.
Prvi Svjetski dan muškaraca pokrenut je od strane androloga Univerziteta u Beču, zajedno sa gradom Bečom, sa Fondacijom Gorbačov, Medicinskim savezom i Uredom Ujedinjenih naroda u Beču (UNOV). Prvi put je službeno je obilježen u Beču 2000.
"Život muškaraca u svijetu je povezan sa mnogo više opterećenja i rizika nego život žene. Muškarci bi morali više pažnje posvećivati vlastitom tijelu. Svjetski dan muškaraca treba stvoriti jednu novu svijest", rekao je Gorbačov. Posebno kroz međunarodne kampanje i akcije, zdravstvene evidencije, muškarci moraju biti optimisticniji, jer "muškarci umiru u prosjeku sedam godina ranije nego žene, češće pate od raka, jedu nezdravo, i općenito su potpuno nemarni prema svom tijelu", objasnio je glavni organizator svjetskog „Dana zdravlja muškaraca“ George Kindel.
3. novembar - Medjunarodni dan muskaraca
- smurf
#2 Re: 3. novembar - Medjunarodni dan muskaraca
Hajde sa srecom (s malim zakasnjenjem) nego nisi trebao javno objaviti ovaj datum, ja vec godinama "maltretiram" pripadnice ljepseg spola sa "nekim" Danom muskaraca
Ja recimo taj dan nis' ne radim, daljinski nikome ne dam, ako sta i uradim u kuci to je iz mog licnog zadovoljstva
Ja recimo taj dan nis' ne radim, daljinski nikome ne dam, ako sta i uradim u kuci to je iz mog licnog zadovoljstva