Idemo napisati 3 najbolje knjige koje ste vi procitali, nadam se da ste bar tri knjige procitali
Idemo, mozda nekog nagovorimo da procita koju knjigu....
Moderator: Chloe
Da za film (iako je offtopic): Na stranu što je jedan od najkompleksnijih likova iz Ćopićevog opusa, Trivun Drakulić, u filmu i u Pejakovićevoj interpretaciji sveden na karikaturalnog negativca iz Diznijevih crtanih (istina, njegova uloga u Gluvom barutu jeste epizodna u odnosu na Prolom), što je dva glavna lika (Vladu i Španca) film spojio u jedan, kojeg tumači Mustafa Nadarević, što Luku Kaljka prikazuje samo kao zlikovca, dok je u romanu njegova priča vrlo tragična...ali najgore od svega što filmotvorci izgleda umislili da film prave 1970, a ne 1990, pa su najkontroverznije dijelove iz knjige naprosto izbacili. Tako da je film ispao prilično good vs bad guys, jer su dali motiv za Špančevo postupanje u ubistvu komesara Vlade (čega u knjizi uopšte nema), a ne u njegovoj slijepoj odanosti partiji. Velika je šteta što je potpuno izbačen i aspekt međunacionalnih odnosa Srba i Muslimana, što je u knjizi (kao i u Prolomu) važan motiv za ponašanje seljaka u ustanku, a mogao je biti i zgodna paralela i sa vremenom nastanka filma, kada su se nacionalne strasti ponovo opasno uzburkavale. U filmu se Muslimani i ne pominju, nema ih.sinuhe wrote:Slazem se za Prolom i Gluvi barut. Citao sam ih nekad jos kao dijete od 11,12 godina.Izuzetno dobro opisana 1941.
A film je presmijesan, Copic je zasluzio bolje.
I tu si u pravu. Meni je Copic sa ove dvije knjige cak i pomogao u zivotu pa sam se znao postaviti u ratu. Najozbiljnije!julisiz es grant wrote:. Velika je šteta što je potpuno izbačen i aspekt međunacionalnih odnosa Srba i Muslimana, što je u knjizi (kao i u Prolomu) važan motiv za ponašanje seljaka u ustanku, a mogao je biti i zgodna paralela i sa vremenom nastanka filma, kada su se nacionalne strasti ponovo opasno uzburkavale. U filmu se Muslimani i ne pominju, nema ih.sinuhe wrote:Slazem se za Prolom i Gluvi barut. Citao sam ih nekad jos kao dijete od 11,12 godina.Izuzetno dobro opisana 1941.
A film je presmijesan, Copic je zasluzio bolje.
Uglavnom, propuštena prilika.
VLADIMIR DEDIJER i ANTUN MILETIĆ (autor)
Izdavač: SVJETLOST SARAJEVO
Stanje: kao nova
REFLEKSI/ I-VIII glava... I.Koreni genocida nad Muslimanima, II.Stradanja Muslimana u Hercegovini i Istočnoj Bosni 1941-1942, III.Drugi pokolj Muslimana u Foči... VI.Muslimani u koncetracionim logorima NDH 1941-1845, VIII.Žrtve zločina imenom i prezimenom... Priloga 11 (spiskovi), Latinica, Šiven povez, Omot, 885 str, Mag