3+2 ili 4+1

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
nOrMaLaC

#1 3+2 ili 4+1

Post by nOrMaLaC »

Pozdrav raja! :)

Ove godine imam namjeru akoBogda upisati Saobraćajni fakultet u Doboju ili u Sarajevu. Raspitao sam se na oba fakulteta i rečena mi je da se i u Doboju i u Sarajevu provodi Bolonjski sistem. U Doboju je to 4+1 a u Sarajevu 3+2.

Mene zanima da li je moguće ukoliko se faks vodi na 4+1 nakon 3 godine upisati master negdje u zemljama EU , kao npr. u Švedskoj? Sa 3 +2 mislim da bi se moglo. A sa 4+1?

Neki fakultet traže ukoliko se upisuje master vani ima titula "Bachelors degree" Može li neko to objasniti? :)
dust in the wind

#2 Re: 3+2 ili 4+1

Post by dust in the wind »

heheh.ja mislila neka zagonetka, ili visi matematicki problem
nOrMaLaC

#3 Re: 3+2 ili 4+1

Post by nOrMaLaC »

:lol: A znaš li možda odgovor? :mrgreen:
dust in the wind

#4 Re: 3+2 ili 4+1

Post by dust in the wind »

hehe...nisam sigurna... mogla bih lupati...ali ne zelim.neko ce znati..
Individualism18

#5 Re: 3+2 ili 4+1

Post by Individualism18 »

nOrMaLaC wrote:Pozdrav raja! :)

Ove godine imam namjeru akoBogda upisati Saobraćajni fakultet u Doboju ili u Sarajevu. Raspitao sam se na oba fakulteta i rečena mi je da se i u Doboju i u Sarajevu provodi Bolonjski sistem. U Doboju je to 4+1 a u Sarajevu 3+2.

Mene zanima da li je moguće ukoliko se faks vodi na 4+1 nakon 3 godine upisati master negdje u zemljama EU , kao npr. u Švedskoj? Sa 3 +2 mislim da bi se moglo. A sa 4+1?

Neki fakultet traže ukoliko se upisuje master vani ima titula "Bachelors degree" Može li neko to objasniti? :)
Svaki fakultet, i ovdje i u inostranstvu, traži završen Bachelor's degree, to ti je ovo tri/četiri godine, da bi upisao master...
nOrMaLaC

#6 Re: 3+2 ili 4+1

Post by nOrMaLaC »

Individualism18 wrote:
nOrMaLaC wrote:Pozdrav raja! :)

Svaki fakultet, i ovdje i u inostranstvu, traži završen Bachelor's degree, to ti je ovo tri/četiri godine, da bi upisao master...
Dakle, može se iako je 4 plus 1 nakon 4 god. vani ići za Bachelors degree? :)
purgatorio

#7 Re: 3+2 ili 4+1

Post by purgatorio »

Ako je dvogodisnji master treba ti mnimalno trogodisnji studij I ciklusa, ukoliko je jednogodisnji treba ti 4 godine prvog ciklusa. U svakom slučaju ideš 5 godina.
HB_BHF

#8 Re: 3+2 ili 4+1

Post by HB_BHF »

Ma 3+2 ti je na većini Univerziteta u Evropi. Uglavnom neće ti niko priznati sve predmete sa prve godine mastera, tj. tvoje 4. godine ako se odlučiš za 4+1 sistem. Zašto bezveze dovoditi se u takvu situaciju kad možeš ovdje završiti 3 i onda nastaviti tamo regularno na master. Plus, Univerzitet u Sarajevu je daleko najpriznatiji u BiH. U Doboju upiši ako baš moraš :D...
nOrMaLaC

#9 Re: 3+2 ili 4+1

Post by nOrMaLaC »

Ma znam ja to :)

Ali koliko sam čuo da je taj Dobojski faks državni i priznat u Njemačkoj i u Austriji. Samo me malo zbunilo ovo 4 plus 1 za razliku od Sarajevskog gdje je 3 plus 2
UltrasNaBaterije
Location: Grbavica-zgrade u nizu, u kopu-jedan drugom uvijek blizu

#10 Re: 3+2 ili 4+1

Post by UltrasNaBaterije »

nOrMaLaC wrote:Ma znam ja to :)

Ali koliko sam čuo da je taj Dobojski faks državni i priznat u Njemačkoj i u Austriji. Samo me malo zbunilo ovo 4 plus 1 za razliku od Sarajevskog gdje je 3 plus 2
može li kakav link ili dokument u kojem je dobojski Saobraćajni fakultet priznat u Njemačkoj ili Austriji, ili si čuo samo onako 'na kafi'. Studij na UNSA je danas isključivo Bolonja, s tim da su certificirani jedino Ekonomija (Austrija), i ETF (Austrija -TU Wien, Njemačka - Technische Universität München, Švicarska - ETH Zurich). To znači da sigurno možeš nastaviti na tim fakultetima studij kasnije a samim tim u na većini u tim državama (tipa Berlin, Darmstadt, Heidelberg Graz, Lucern, Bern...).

Nisu isključive ni ostale države i ostali fakulteti, ali opet kažem pitanje je da li ćeš biti primljen, jer je kvalitet visokog obrazovanja u našoj državi na veoma niskom nivou, možda u neke solidne stipendije bićeš primljen i u Holandiji, Francuskoj i V. Britaniji. Npr. FER Zagreb je za naš ETF institucija, onda zamisli jedan ETF I. Sarajevo na kojem je nivou, ili tzv. Slobomir u Doboju! Bolonja je u BiH implementirana na papiru, u praksi to je čista nula. :)

Samo uči i nema frke, ako se boriš naći ćeš dostojan posao, ako nemaš štele čeka te privatnik koji će te ogulit fizički, ali dobro ćeš i zarađivati.

Što se tiče studija, gdje i šta nije toliko bitno, poželjno je završiti cetiri godine. Za privatne fakultete nisam informisan, ali čuo sam da SSST prolazi dobro u inostranstvu, a ni Burch nije loš.
nOrMaLaC

#11 Re: 3+2 ili 4+1

Post by nOrMaLaC »

http://anabin.kmk.org/no_cache/filter/i ... ionen.html :?

Ideš na suchen i tu ima baza podataka fakulteta iz čitavog svijeta.

Kraj imena ima H plus. :)

Zanima me da li uopšte ima ikoga sa bilo kojeg saobraćajnog faksa iz naše države da je izganjao neku stipendije negdje vani??
Post Reply