nOrMaLaC wrote:Ma znam ja to
Ali koliko sam čuo da je taj Dobojski faks državni i priznat u Njemačkoj i u Austriji. Samo me malo zbunilo ovo 4 plus 1 za razliku od Sarajevskog gdje je 3 plus 2
može li kakav link ili dokument u kojem je dobojski Saobraćajni fakultet priznat u Njemačkoj ili Austriji, ili si čuo samo onako 'na kafi'. Studij na UNSA je danas isključivo Bolonja, s tim da su certificirani jedino Ekonomija (Austrija), i ETF (Austrija -TU Wien, Njemačka - Technische Universität München, Švicarska - ETH Zurich). To znači da sigurno možeš nastaviti na tim fakultetima studij kasnije a samim tim u na većini u tim državama (tipa Berlin, Darmstadt, Heidelberg Graz, Lucern, Bern...).
Nisu isključive ni ostale države i ostali fakulteti, ali opet kažem pitanje je da li ćeš biti primljen, jer je kvalitet visokog obrazovanja u našoj državi na veoma niskom nivou, možda u neke solidne stipendije bićeš primljen i u Holandiji, Francuskoj i V. Britaniji. Npr. FER Zagreb je za naš ETF institucija, onda zamisli jedan ETF I. Sarajevo na kojem je nivou, ili tzv. Slobomir u Doboju! Bolonja je u BiH implementirana na papiru, u praksi to je čista nula.
Samo uči i nema frke, ako se boriš naći ćeš dostojan posao, ako nemaš štele čeka te privatnik koji će te ogulit fizički, ali dobro ćeš i zarađivati.
Što se tiče studija, gdje i šta nije toliko bitno, poželjno je završiti cetiri godine. Za privatne fakultete nisam informisan, ali čuo sam da SSST prolazi dobro u inostranstvu, a ni Burch nije loš.