28.03. EARTH HOUR - UGASIMO SVJETLO, SPASIMO ZEMLJU!
Moderator: anex
- alica.k
#51 Re: 28.03. EARTH HOUR - UGASIMO SVJETLO, SPASIMO ZEMLJU!
ja cu bogami ugasit ko sto sam i prosle godine. pa ako pomogne za 0,0000000000000000000000000000000000000001% ja zadovoljna.
-
sabanss
#52 Re: 28.03. EARTH HOUR - UGASIMO SVJETLO, SPASIMO ZEMLJU!
Elektroenergetski sistem i dezurni dispeceri se ovakvim akcijama bas raduju. Jebote, kakvu ovo stetu nanosi ljudi nisu ni svjesni...
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#53 Re: 28.03. EARTH HOUR - UGASIMO SVJETLO, SPASIMO ZEMLJU!
ja ima sve da upalim 
- sinus
#54 Re: 28.03. EARTH HOUR - UGASIMO SVJETLO, SPASIMO ZEMLJU!
Alternativa je da se zabrane razni Billboardi koji po 24 sata troše struju...Alternativa je da mostovi ne moraju biti osvijetljenji na svakom milimetru svoje konstrukcije po cijelu noć...alternativa je da ljudi ne koriste svih 6 ili više sijalica u lusterima...alternativa je da ne moraju tri TV-a istovremeno da rade u svakoj sobi...alternativa je da ne moraju u svakoj sobi biti upaljena svjetla ako se soba ne koristi...alternativa je da fontane ne moraju da bacaju vodu 20 metara u zrak nego bar 5 metara....alternativa je da ljudi ne uzimaju plastične kese u prodavnicama već da imaju svoje cekere koji se mogu godinama koristiti...alternativa je da se ne vozimo 5 metara od kuće automobilom...itdSkyfox wrote:OK, trose mozda vise nego cijela BiH, sta je alternativa? Uraditi nista!!! I taj jedan jedini dan u godni kada ce milioni ljudi kliknuti svoj prekidac mi necemo jer oni trose vise nego mi???sinus wrote:
p.s.
@Skyfox
Ti gradovi koji su na slikama, i sa tako pogašenim svjetlima troše više struje nego cijelo Sarajevo.
Nemam ništa protiv te akcije, ali realno kada su gotovo sve uništili i kada još uvijek nenormalno puno troše resurse ( i to u velikom broju bez potrebe) onda su veliki počeli ostatku svijeta soliti pamet.
Ovaj kontra stav je endemican za ovo podrucje...
Naravno da ta jedna noc nece spasiti ni promijeniti situaciju, i naravno da 99.99% Sarajlija nece taj jedan sat sjediti u mraku... ali i dalje ne konam potrebu ta se iznose kontraargumenti... Zar se na ovo ne moze gledati makar kao na zezanciju?
Ima raznih alternativa koje se kontinuirano mogu upražnjavati...i kako rekoh ja stvarno nisam protiv ovoga, ali samo kažem nakon što su veliki sve uništili i ugrozili i svoje i naše živote sada sole narodu pamet o zaštiti okoline i planete. O ovoj problematici je trebalo puno puno godina prije da se misli, a ne onda kada dođemo "korak do nestanka".
- pustopoljina
#55 Re: 28.03. EARTH HOUR - UGASIMO SVJETLO, SPASIMO ZEMLJU!
alternativa je solarna energija i energija vjetra.
i ja cu ugasiti.[EDIT: po kojem vremenu?
].
+ godinama imamo iskljucivo stedljive sijalice
i ja cu ugasiti.[EDIT: po kojem vremenu?
+ godinama imamo iskljucivo stedljive sijalice
- Ajatolah_
#56 Re: 28.03. EARTH HOUR - UGASIMO SVJETLO, SPASIMO ZEMLJU!
Naravno, po lokalnom. Šta sada, neko kome ovo pada u 4 sata (ujutro) će ugasiti svjetlo?pustopoljina wrote:EDIT: po kojem vremenu?
- pustopoljina
#57 Re: 28.03. EARTH HOUR - UGASIMO SVJETLO, SPASIMO ZEMLJU!
pa ako meni pada u 4 ujutru,taman mogu jos 3 sata spasavati zemlju 
kad bi svi,bas svi iz neke vremenske zone ugasili svjetlo-tama bi obisla planet,jedan krug, to bo bilo super na satelitskom snimku vidjeti.
kad bi svi,bas svi iz neke vremenske zone ugasili svjetlo-tama bi obisla planet,jedan krug, to bo bilo super na satelitskom snimku vidjeti.
-
staza
#58 Re: 28.03. EARTH HOUR - UGASIMO SVJETLO, SPASIMO ZEMLJU!
O. K.sinus wrote:Alternativa je da se zabrane razni Billboardi koji po 24 sata troše struju...Alternativa je da mostovi ne moraju biti osvijetljenji na svakom milimetru svoje konstrukcije po cijelu noć...alternativa je da ljudi ne koriste svih 6 ili više sijalica u lusterima...alternativa je da ne moraju tri TV-a istovremeno da rade u svakoj sobi...alternativa je da ne moraju u svakoj sobi biti upaljena svjetla ako se soba ne koristi...alternativa je da fontane ne moraju da bacaju vodu 20 metara u zrak nego bar 5 metara....alternativa je da ljudi ne uzimaju plastične kese u prodavnicama već da imaju svoje cekere koji se mogu godinama koristiti...alternativa je da se ne vozimo 5 metara od kuće automobilom...itdSkyfox wrote:OK, trose mozda vise nego cijela BiH, sta je alternativa? Uraditi nista!!! I taj jedan jedini dan u godni kada ce milioni ljudi kliknuti svoj prekidac mi necemo jer oni trose vise nego mi???sinus wrote:
p.s.
@Skyfox
Ti gradovi koji su na slikama, i sa tako pogašenim svjetlima troše više struje nego cijelo Sarajevo.
Nemam ništa protiv te akcije, ali realno kada su gotovo sve uništili i kada još uvijek nenormalno puno troše resurse ( i to u velikom broju bez potrebe) onda su veliki počeli ostatku svijeta soliti pamet.
Ovaj kontra stav je endemican za ovo podrucje...
Naravno da ta jedna noc nece spasiti ni promijeniti situaciju, i naravno da 99.99% Sarajlija nece taj jedan sat sjediti u mraku... ali i dalje ne konam potrebu ta se iznose kontraargumenti... Zar se na ovo ne moze gledati makar kao na zezanciju?
Ima raznih alternativa koje se kontinuirano mogu upražnjavati...i kako rekoh ja stvarno nisam protiv ovoga, ali samo kažem nakon što su veliki sve uništili i ugrozili i svoje i naše živote sada sole narodu pamet o zaštiti okoline i planete. O ovoj problematici je trebalo puno puno godina prije da se misli, a ne onda kada dođemo "korak do nestanka".
Al' niko da me ubijedi na ovoj temi da isključim tu sijalicu: isto tako, mogli bi svi isključiti i plin, ili isključiti vodovodne instalacije, ili na određeni vremenski period prestati kupovati dezodoranse, ali opet ne znam koji je point; šta je ono primarno zašto bih trebao isključiti tu sijalicu tu noć...?!
- Skyfox
#59 Re: 28.03. EARTH HOUR - UGASIMO SVJETLO, SPASIMO ZEMLJU!
Earth Hour by WWFstaza wrote:ali opet ne znam koji je point?!
Earth Hour is organized by WWF. With almost 5 million supporters and a global network in over 100 countries, it’s one of the world's largest and most respected independent conservation organizations. WWF’s mission is to stop the degradation of the Earth's natural environment and build a future where people live in harmony with nature.
-
staza
#60 Re: 28.03. EARTH HOUR - UGASIMO SVJETLO, SPASIMO ZEMLJU!
Ne sumnjam u to sve.
Ali nigdje se ovotematski ne elaborira zašto da isključimo rasvjetu?!
- alibaba_i_30_godina
#61 Re: 28.03. EARTH HOUR - UGASIMO SVJETLO, SPASIMO ZEMLJU!
Da lopovi mogu lakse obaviti svoj posao ...staza wrote:Ne sumnjam u to sve.
Prosle godine je isto trebalo da se ugasi svjetlo na nekoliko minuta (ne znam tacno koji mjesec je bio u pitanju) i tako ja sa rajom se pokupim i na Zmajevac, kontajuci da ce se nesto i desiti ... kad ono dodje predvidjeno vrijeme za gasenje svjetala, ugasi se samo ono sto osvjetljava Katedralu, pravoslavnu crkvu i na jos par mjesta ... ostalo sve sjaji kako sjaji ...
Smijesno.
-
staza
#62 Re: 28.03. EARTH HOUR - UGASIMO SVJETLO, SPASIMO ZEMLJU!
Dobro, ali nisi mi dao odgovor na moje pitanje.
Ovo mi se čini kao maltretiranje planete Zemlje, zašto nam nije ostavljena mogućnost da imamo cijeli taj dan, pa neka svako odabere onaj jedan sahat kada mu odgovara i neka tada ugasi rasvjetu... još smo u različitim vremenskim zonama.
Šta ti misliš o tome?!
Ovo mi se čini kao maltretiranje planete Zemlje, zašto nam nije ostavljena mogućnost da imamo cijeli taj dan, pa neka svako odabere onaj jedan sahat kada mu odgovara i neka tada ugasi rasvjetu... još smo u različitim vremenskim zonama.
Šta ti misliš o tome?!
- alibaba_i_30_godina
#63 Re: 28.03. EARTH HOUR - UGASIMO SVJETLO, SPASIMO ZEMLJU!
Nisam jer je i meni sve ovo malo nelogicno. Kao da ce taj sat nesto promijeniti. Dobro, slazem se da ce se za sat vremena ustedjeti dosta elektricne energije, ali cemu svrha svega toga kad ce se opet nakon sto prodje taj famozni sat sve vratiti na staro i jos vise potrositi struje kako bi se nadoknadilo za ovaj sat ... a ona prica o tome da sijalica moze ustedjeti dosta struje za jedan sat je prica za malu djecu.staza wrote:Dobro, ali nisi mi dao odgovor na moje pitanje.
Šta ti misliš o tome?!
Zar nije bolje da smo se angazovali na sadjenju stabala, posumnjavanju podrucja gdje je prije bila velika suma a sada krs i pustina, te na taj nacin sprijecili efekat staklene baste (ako im je to uopce u cilju)
Evo ugasit cu ja sad svjetla, al' kakve koristi od toga kad ce npr. Las Vegas to sve nadoknaditi za nekoliko sekundi
-
staza
#64 Re: 28.03. EARTH HOUR - UGASIMO SVJETLO, SPASIMO ZEMLJU!
Na taj segment priče nisam obratio pažnju.
Odlično primijećeno.
Nije valjda da samo jedan forumaš ima nešto reći: očekujem i druge komentare.
A šta sa domaćinstvima koja se griju električnom energijom: šta će kućni ljubimci i cvijeće u takvim prostorima, koji u vremenskim zonama gdje su izuzetno niske temperature, za taj jedan sahat mogu se razboljeti ili uvehnuti?!

Odlično primijećeno.
A šta sa domaćinstvima koja se griju električnom energijom: šta će kućni ljubimci i cvijeće u takvim prostorima, koji u vremenskim zonama gdje su izuzetno niske temperature, za taj jedan sahat mogu se razboljeti ili uvehnuti?!
- alibaba_i_30_godina
#65 Re: 28.03. EARTH HOUR - UGASIMO SVJETLO, SPASIMO ZEMLJU!
Ostali normalan svijet spava, ocekuj sutra komentare.staza wrote:Na taj segment priče nisam obratio pažnju.
Odlično primijećeno.
Mislim da nisi bas u potpunosti razumio sta se planira uraditi. Nikom nije cilj da se ugasi struja u potpunosti, vec samo svjetlo, sijalica, te da se makar na taj nacin ispostuje Zemlja. Ali, kao sto vec napisah, nema smisla.
-
staza
#66 Re: 28.03. EARTH HOUR - UGASIMO SVJETLO, SPASIMO ZEMLJU!
Mislio sam na onaj sistem gdje preko rasvjete imaš i grijanje.
Nećeš vjerovati, ali i to postoji.
A ovaj tvoj stav sam čuo da nema smisla, istina nisi mi najbolje obrazložio zašto nema smisla (no dobro), tako da očekujem neke druge da se jave i da pojasne...

Nećeš vjerovati, ali i to postoji.
A ovaj tvoj stav sam čuo da nema smisla, istina nisi mi najbolje obrazložio zašto nema smisla (no dobro), tako da očekujem neke druge da se jave i da pojasne...
- nellington
#67 Re: 28.03. EARTH HOUR - UGASIMO SVJETLO, SPASIMO ZEMLJU!
Stvar je više simbolične nego realne naravi. Ako imaš štedne sijalice po kući i ugasiš ih sat vremena, ušteda energije je minorna - ali efekat je u tome da se ugašeno svjetlo vidi i ima "wow" efekat kad to uradi većina u jednom naseljenom mjestu, dok ugašen bojler ili veš mašina se ne vide, a veći hajr od togastaza wrote:Mislio sam na onaj sistem gdje preko rasvjete imaš i grijanje.
Nećeš vjerovati, ali i to postoji.![]()
- Skyfox
#68 Re: 28.03. EARTH HOUR - UGASIMO SVJETLO, SPASIMO ZEMLJU!
koliko znam prosle godine BiH nije na drzavnom nivou ucestvovala u projektu. A osim drzavnih institucija i spomenika koji su osvjetljeni reflektorima i osim tri stana u Sarajevu ne ocekuj zamracenje...NeyDan wrote:staza wrote:
Prosle godine je isto trebalo da se ugasi svjetlo na nekoliko minuta (ne znam tacno koji mjesec je bio u pitanju) i tako ja sa rajom se pokupim i na Zmajevac, kontajuci da ce se nesto i desiti ... kad ono dodje predvidjeno vrijeme za gasenje svjetala, ugasi se samo ono sto osvjetljava Katedralu, pravoslavnu crkvu i na jos par mjesta ... ostalo sve sjaji kako sjaji ...![]()
Smijesno.
-
staza
#69 Re: 28.03. EARTH HOUR - UGASIMO SVJETLO, SPASIMO ZEMLJU!
Evo još jedan forumaš koji se potrudio da odgovori.nellington wrote:Stvar je više simbolične nego realne naravi. Ako imaš štedne sijalice po kući i ugasiš ih sat vremena, ušteda energije je minorna - ali efekat je u tome da se ugašeno svjetlo vidi i ima "wow" efekat kad to uradi većina u jednom naseljenom mjestu, dok ugašen bojler ili veš mašina se ne vide, a veći hajr od togastaza wrote:Mislio sam na onaj sistem gdje preko rasvjete imaš i grijanje.
Nećeš vjerovati, ali i to postoji.![]()
Bladorim, za razliku od nekih drugih koji se prave pametni i provociraju.
No, žao mi je, štovani nellingtone, nisi zadovoljio generalnu tematsku polzu i iako si bio za trunkicu bliže odgovoru koji očekujem, još smo jako daleko od rahatluka i odgovora na ovo pitanje.
Nije nikakva nebuloza u pitanju.
Projekt ne mora biti državni da bi se građanstvo uključilo u njega.
I prije sam znao za Earth Hour i nisam reagirao.
Sada imam ogromne informacije, i mislim, da ću ove godine taj jedan sahat (samo još da saznam tačan vremenski termin) se odužiti našoj lijepoj Planeti.
Hajdemo, ljudi, nije valjda da niko ne zna, zašto isključujemo sijalice, a ne računar, ili bojler, ili mašinu za veš...
- alica.k
#70 Re: 28.03. EARTH HOUR - UGASIMO SVJETLO, SPASIMO ZEMLJU!
pa ja iskljucim sve :S prosle godine sam ko u ratu sjedila sa svijecama i kartama i igrala remija sa sestrama.staza wrote:Hajdemo, ljudi, nije valjda da niko ne zna, zašto isključujemo sijalice, a ne računar, ili bojler, ili mašinu za veš...
inace, i ja mislim da je stvar vise simbolicna nego ista drugo. prosle godine im je kampanja bila "your light switch is your vote" il nesto tako...
btw, svjetlo je nesto sto je najlakse iskljuciti i nije toliko odricanje koliko npr nekim ljudima gasenje tva ili kompjutera...kao sto sam rekla, ja sam sve pogasila ali eto, to se ne ocekuje.
-
staza
#71 Re: 28.03. EARTH HOUR - UGASIMO SVJETLO, SPASIMO ZEMLJU!
Hvala ti na kulturnom odgovoru.
Ko je rekao da žene nisu kulturnije od muškaraca.
Iskreno si ovo napisala, al' zašto bi sjedjela sa kartama i sa svijećama, kad možeš uključiti računar
i televizor, i imaš priličnu svjetlost.
Možeš i bojler uključiti, da te sačeka, topao, nakon što prođe rasvjetna restrikcija.
Doduše, dosta brže bi se on napunio.
No, još nismo dotakli poantu tj. poruku ove diskusije.
Nebitno.
Ako ne bude odgovora, uskoro ću ja napisati zašto se isključuju sijalice.
Alica.k, u koje vrijeme ove godine je Earth Hour u BiH?!
Ko je rekao da žene nisu kulturnije od muškaraca.
Iskreno si ovo napisala, al' zašto bi sjedjela sa kartama i sa svijećama, kad možeš uključiti računar
Možeš i bojler uključiti, da te sačeka, topao, nakon što prođe rasvjetna restrikcija.
Doduše, dosta brže bi se on napunio.
No, još nismo dotakli poantu tj. poruku ove diskusije.
Nebitno.
Ako ne bude odgovora, uskoro ću ja napisati zašto se isključuju sijalice.
Alica.k, u koje vrijeme ove godine je Earth Hour u BiH?!
-
staza
#72 Re: 28.03. EARTH HOUR - UGASIMO SVJETLO, SPASIMO ZEMLJU!
Sorry, moja greška, evo piše u prvom postu ove teme: od 20.30 h do 21.30 h.
Samo da nam još neko napiše zašto spašavamo zagađivanje okoline tj. prirode tim činom?!
Samo da nam još neko napiše zašto spašavamo zagađivanje okoline tj. prirode tim činom?!
- pustopoljina
#73 Re: 28.03. EARTH HOUR - UGASIMO SVJETLO, SPASIMO ZEMLJU!
pa naravno da se radi o simbolici,o wow efektu.
ja licno nisam mislila ugasiti svjetlo i nastaviti forumati na sa-x. mislila sam sve ugasiti.
znas-kao onda kad jednostavno nije bilo struje.
ako nista-jedan sat elektro- smoga manje.
ljudi se moraju preorjentirati da misle "zeleno". od ambalaze proizvoda koje kupuju,do upotrebe auta za svaku glupost i osvjetljenje kuce kao bozicne jelke.
i osim toga-poceti stedjeti i vodu-jer ni ona nije prisutna u neogranicenim kolicinama.
isto vrijedi i za plin.
ja mrzim hladnocu-ali grijati jedan stepen ili pola stepena nize-donosi veliku ustedu (ne samo tebi-nego,ukoliko bi to postao trend-planeti).
izolirati kucu kako treba,postaviti prozore na prava mjesta da se uhvati sunca...
evo recimo-stare bosanske kuce- bile su prilicno "zelene" imao si stalu na prizemlju-i automatski topliji pod na spratu.imao si ognjiste/badzu u sredini-odakle se toplota sirila jednako na sve strane. wc je bio iznad zivotinjskog djubra djubra -sto se koristilo kao gnojivo.
ili u japanu imas citavo selo koje je tako napravilo vodovod da jedan potok prolazi kroz sve kuce,imali su neke ribice koje su jele otpatke i jedan dio potoka koji je sluzio kao filter...ne mogu se sad svega sjetiti,ali sam pala na guzicu od takve promisljenosti projektovane prije nekoliko stoljeca. ili njihove tradicionalne kuce sa pokretnim zidovima,koje se prema godisnjim dobima prilagodjavaju i tako povecavaju ekonomicnost.
taj jedan sat,je samo kampanja,da se poveca svjesnost o onome indijanskom- da smo zemlju posudili od nasih unuka.
neke stvari ispadnu gore,iako su imale dobru osnovu- ali trend da se cuva zemlja i da ne zagadjujemo kao da ce poslije nas potop- je ipak sve prisutniji.
svjesnost da si samo jedna karika u lancu prirode, ali da si i najveca stetocina-treba na svaki nacin jacati,pa i sa tim gasenjem svjetla.
(jesam pravi unski smaragd
)
RIP bosko marjanovic i hvala za sve
ja licno nisam mislila ugasiti svjetlo i nastaviti forumati na sa-x. mislila sam sve ugasiti.
znas-kao onda kad jednostavno nije bilo struje.
ako nista-jedan sat elektro- smoga manje.
ljudi se moraju preorjentirati da misle "zeleno". od ambalaze proizvoda koje kupuju,do upotrebe auta za svaku glupost i osvjetljenje kuce kao bozicne jelke.
i osim toga-poceti stedjeti i vodu-jer ni ona nije prisutna u neogranicenim kolicinama.
isto vrijedi i za plin.
ja mrzim hladnocu-ali grijati jedan stepen ili pola stepena nize-donosi veliku ustedu (ne samo tebi-nego,ukoliko bi to postao trend-planeti).
izolirati kucu kako treba,postaviti prozore na prava mjesta da se uhvati sunca...
evo recimo-stare bosanske kuce- bile su prilicno "zelene" imao si stalu na prizemlju-i automatski topliji pod na spratu.imao si ognjiste/badzu u sredini-odakle se toplota sirila jednako na sve strane. wc je bio iznad zivotinjskog djubra djubra -sto se koristilo kao gnojivo.
ili u japanu imas citavo selo koje je tako napravilo vodovod da jedan potok prolazi kroz sve kuce,imali su neke ribice koje su jele otpatke i jedan dio potoka koji je sluzio kao filter...ne mogu se sad svega sjetiti,ali sam pala na guzicu od takve promisljenosti projektovane prije nekoliko stoljeca. ili njihove tradicionalne kuce sa pokretnim zidovima,koje se prema godisnjim dobima prilagodjavaju i tako povecavaju ekonomicnost.
taj jedan sat,je samo kampanja,da se poveca svjesnost o onome indijanskom- da smo zemlju posudili od nasih unuka.
neke stvari ispadnu gore,iako su imale dobru osnovu- ali trend da se cuva zemlja i da ne zagadjujemo kao da ce poslije nas potop- je ipak sve prisutniji.
svjesnost da si samo jedna karika u lancu prirode, ali da si i najveca stetocina-treba na svaki nacin jacati,pa i sa tim gasenjem svjetla.
(jesam pravi unski smaragd
RIP bosko marjanovic i hvala za sve
-
ritam
#74 Re: 28.03. EARTH HOUR - UGASIMO SVJETLO, SPASIMO ZEMLJU!
Nije subota 28, nego 27. mart.Sarahh wrote:Ugasimo svjetlo i spasimo zemlju 28.marta u periodu od 20:30 do 21:30 u akciji EARTH HOUR!!!
http://www.earthhour.org/about/
For the first time in history, people of all ages, nationalities, race and background have the opportunity to use their light switch as their vote – Switching off your lights is a vote for Earth, or leaving them on is a vote for global warming. WWF are urging the world to VOTE EARTH and reach the target of 1 billion votes, which will be presented to world leaders at the Global Climate Change Conference in Copenhagen 2009.
Earth Hour began in Sydney in 2007, when 2.2 million homes and businesses switched off their lights for one hour. In 2008 the message had grown into a global sustainability movement, with 50 million people switching off their lights. Global landmarks such as the Golden Gate Bridge in San Francisco, Rome’s Colosseum, the Sydney Opera House and the Coca Cola billboard in Times Square all stood in darkness.
In 2009, Earth Hour is being taken to the next level, with the goal of 1 billion people switching off their lights as part of a global vote. Unlike any election in history, it is not about what country you’re from, but instead, what planet you’re from. VOTE EARTH is a global call to action for every individual, every business, and every community. A call to stand up and take control over the future of our planet. Over 74 countries and territories have pledged their support to VOTE EARTH during Earth Hour 2009, and this number is growing everyday.
We all have a vote, and every single vote counts. Together we can take control of the future of our planet, for future generations.
VOTE EARTH by simply switching off your lights for one hour, and join the world for Earth Hour.
Saturday, March 28, 8:30-9:30pm.
Nisi znala ni prepisati sa linka originalnoga.
Vidim ja na gradskim bh. panoima piše 27. mart.
-
ja71
#75 Re: 28.03. EARTH HOUR - UGASIMO SVJETLO, SPASIMO ZEMLJU!
Ja mislio pise: spaLimo zemlju