26 meseci za paljenje džamije u Srbiji!!!!

Zadig

#1 26 meseci za paljenje džamije u Srbiji!!!!

Post by Zadig »

Rekoh taman kuci da odem, pogledah malo vijesti od juce:

Niš -- U Opštinskom sudu u Nišu izrečene su presude za paljenje džamije u tom gradu 17. marta prošle godine.

Jedna osoba osuđena je na pet meseci, njih sedam na po tri meseca zatvora, a dve osobe su oslobođene optužbi.

Kako javlja dopisnik B92 Aleksandra Stanković, Petar Mišić osuđen je na pet meseci zatvora, sedam osoba na po tri meseca, a dve sredovečne osobe su oslobođene. Suđenje je odvojeno za jednu osobu, zbog bolesti. Dušan Mančic, jedan od osuđenih, na izricanje presude reagovao je rečima: "Ćelija puna niških grobara... Zbog paljenja islamske džamije... Smrt muslimanima."
Mišić, osuđen na najveću kaznu, odbio je da da izjavu za B92, a za druge medije je izjavio da osuđeni nisu zaslužili da ni dan ni čas budu kažnjeni zbog onog što se desilo jer je na Kosovu zapaljeno 140 kuća i manastira, a da se ceo svet digao zbog jedne džamije.
Ostatak vijesti na:
http://www.b92.net/info/vesti/index.php ... _id=173351

Ovo je ok korak, mada su kazne preniske.
Beogradski Imam Muhamed Jusufspahić, ocenio je u izjavi za B92 da je kazna izrečena optuženima za paljenje džamije u Nišu preniska. On kaže da će islamska zajednica razmotriti da li da podigne tužbu protiv države:
Da li je po vama nivo izrecenih kazni suvise blag, i koliko bi trebao biti po vama?

Hajd nek i druga smjena malo diskutuje, ja se povlacim za danas.

z.
BECHO

Post by BECHO »

Slabo...a ionako ce postati nacionalni heroji u zatvoru - gotivice ih i robijasi i policija!
danas

Post by danas »

BECHO wrote:Slabo...a ionako ce postati nacionalni heroji u zatvoru - gotivice ih i robijasi i policija!
tako nekako...
isprintace i majice sa njihovim slikama i rijecju "heroj"...
pa pusti... :x
gavrilo

Post by gavrilo »

danas wrote:
BECHO wrote:Slabo...a ionako ce postati nacionalni heroji u zatvoru - gotivice ih i robijasi i policija!
tako nekako...
isprintace i majice sa njihovim slikama i rijecju "heroj"...
pa pusti... :x
ja bih prije rekao da ce oni da budu frisko meso u zatvoru... mladi su :D

da li su kazne adekvatne, ne znam. volio bih da cujem misljenje pravnika na forumu.
SD-6

Post by SD-6 »

U Hagu bi ih oslobodili...
Krivokapic

Post by Krivokapic »

SD-6 wrote:U Hagu bi ih oslobodili...
to si nazalost, u pravu, ili bi dobili dvije sedmice uvjetne
Prenj

Post by Prenj »

Noz, zica, Kostunica, ...., nista neocekivano :(
rasta

Post by rasta »

iskreno...ja sam mislio da ce policija tamo poslije tih dogadjaja reci :nismo ih pohvatali svi su se razbjezali i tako to...al eto cuda uhvatili ih al opet nista!
ja bi ih kaznio malo sa zatvorom i onda ih brate kad izadju uprtio da lijepo svojim radom pomognu obnovu dzamije koja ce se naravno finansirati iz drzavnog budzeta! 8-)
Zadig

Post by Zadig »

Ratsa, do je isto neko predlozio na sajtu b92, to je ok prijedlog.

Ono sto mi ne znamo je da li su oni osudjivani za:

a) namjerno izazivanje pozara, unistavanje imovine, nanosenje materijalne stete

b) cin sirenja nacionalne mrznje i netrepeljivosti

VOlio bih da se neki pravnik javi (mislim da je samo jedna osoba ovdje studirala pravo).

Elem, u svakom slucaju je pozitivno da su uhapseni i osudjeni, pa makar i na ovako malo.
gavrilo

Post by gavrilo »

Zadig wrote:b) cin sirenja nacionalne mrznje i netrepeljivosti
ja mislim da se u srbiji za to dobija kazna izmedju jedne i tri godine zatvora...
Alfons Kauders

Post by Alfons Kauders »

gavrilo wrote:
Zadig wrote:b) cin sirenja nacionalne mrznje i netrepeljivosti
ja mislim da se u srbiji za to dobija kazna izmedju jedne i tri godine zatvora...
gavrilo, da je tako... srbija bi imala vise ljudi u zatvorima od Kine, SADa i Rusije zajedno... :D
Zadig

Post by Zadig »

znaci da nisu optuzeni po toj tacki
:roll:
Alfons Kauders

Post by Alfons Kauders »

Zadig wrote:znaci da nisu optuzeni po toj tacki
Zadig, ko je ikad optuzen i osudjen po toj tacki ? Bilo gdje u ex yu ?
Zadig

Post by Zadig »

Alfons Kauders wrote:
Zadig wrote:znaci da nisu optuzeni po toj tacki
Zadig, ko je ikad optuzen i osudjen po toj tacki ? Bilo gdje u ex yu ?
Ah da, osvjezio si mi pamcenje

niko nikad, a zakon olfa postoji
Mozda su u Srbiji nekog albanca osudili ko zna?
Pitam ako je neko uhvacen za paljenje manastira po kosovu, koliko li je dobio mjeseci u zatvoru?
gavrilo

Post by gavrilo »

Zadig wrote:Pitam ako je neko uhvacen za paljenje manastira po kosovu, koliko li je dobio mjeseci u zatvoru?
ne sjecam se da je bilo ko za to kaznjen... :roll:
gavrilo

Post by gavrilo »

Alfons Kauders wrote:gavrilo, da je tako... srbija bi imala vise ljudi u zatvorima od Kine, SADa i Rusije zajedno... :D
i to sto kazes... :D

nego ti kao pravnik, da li je kazna od 26 mjeseci priblizno adekvatna?
Zadig

Post by Zadig »

gavrilo wrote:
Alfons Kauders wrote:gavrilo, da je tako... srbija bi imala vise ljudi u zatvorima od Kine, SADa i Rusije zajedno... :D

Jedna osoba osuđena je na pet meseci, njih sedam na po tri meseca zatvora, a dve osobe su oslobođene optužbi.
gavro, niko nije osudjen na 26 mjeseci
Alfons Kauders

Post by Alfons Kauders »

gavrilo wrote:

ne, znajuci javnost u srbiji.... cudi me da im nisu spomenik digli i ep junacki napisali....
gavrilo

Post by gavrilo »

evo ga i prve reakcije...
[img]http://www.b92.net/images/fp/logo.gif[/img][color=white]__[/color][size=117]27.07.2005[/size] wrote:
"Džamija nije obična građevina"
27. jul 2005. | 10:34 | Izvor: FoNet

Beograd -- Istraživač Hjuman rajts voča Bogdan Ivanišević izjavio je da džamija ne može biti tretirana kao obična kuća.

Ivanišević je izjavio da prilikom izricanje presude osobama odgovornim za paljenje džamije u Nišu nije bilo reči o tome da se radi o delu sa etničkom ili verskom motivacijom kao da je džamija obična građevina, a ne objekat koji ima simboličnu vrednost. "Za istovremeno paljenje džamije u Beogradu i brojne izgrede osuđena je samo jedna osoba", podseća Ivanišević, piše Danas.

Osam osoba osuđeno je juče na ukupno 26 meseci zatvora zbog paljenja džamije u Nišu 17. marta prošle godine.
jos samo da ovo neki srbi razumiju...
džamija ne može biti tretirana kao obična kuća.
T

Post by T »

gavrilo wrote:evo ga i prve reakcije...
[img]http://www.b92.net/images/fp/logo.gif[/img][color=white]__[/color][size=117]27.07.2005[/size] wrote:

Beograd -- Istraživač Hjuman rajts voča Bogdan Ivanišević izjavio je da džamija ne može biti tretirana kao obična kuća.

Ivanišević je izjavio da prilikom izricanje presude osobama odgovornim za paljenje džamije u Nišu nije bilo reči o tome da se radi o delu sa etničkom ili verskom motivacijom kao da je džamija obična građevina, a ne objekat koji ima simboličnu vrednost. "Za istovremeno paljenje džamije u Beogradu i brojne izgrede osuđena je samo jedna osoba", podseća Ivanišević, piše Danas.

Osam osoba osuđeno je juče na ukupno 26 meseci zatvora zbog paljenja džamije u Nišu 17. marta prošle godine.

... za pocetak, oni iz pravosudja
beharrr

Post by beharrr »

gavrilo wrote:evo ga i prve reakcije...

Ne sekiraj se preskacu to oni ala Karl Luis.....i njegovi skokovi u dalj.... 8-)
Zadig

Post by Zadig »

Pa nije bas svi, pogledaj komentare na sajtu B92, ima ih dosta koji zaista razmisljaju civilizirano
beharrr

Post by beharrr »

Zadig wrote:Pa nije bas svi, pogledaj komentare na sajtu B92, ima ih dosta koji zaista razmisljaju civilizirano
Pitanje je koliko ih razmislja civilizirano( cast izuzetcima)
Zadig

Post by Zadig »

beharrr wrote:
Zadig wrote:Pa nije bas svi, pogledaj komentare na sajtu B92, ima ih dosta koji zaista razmisljaju civilizirano
ocito za sada manjina, ali nadajmo se da ce taj broj porasti u buducnosti
gavrilo

Post by gavrilo »

Zadig wrote:
beharrr wrote:
ocito za sada manjina, ali nadajmo se da ce taj broj porasti u buducnosti
tu se nikad necu sloziti sa vama na forumu. za mene jos uvjek vecina razmislja racionalno samo sto stoka upada u oci. ili recimo ovako ... isti procenat je civilizovan kao kod bosnjaka ili hrvata
Post Reply