It_is_a_Leclerc wrote:Osnovni i glavni problem je što se od fudbalske reprezentacije stvara puno, puno više nego što ona jest. To je fudbalska, sportska ekipa, kao i svaka druga. I jedino u BiH je mi tretiramo kao "naše najbolje sinove", "svijetlo na kraju tunela", "spas napaćene bosanske duše", "djeca igraju u prljavim dresovima" i ostalu patetiku, i zato i ovoliko cvilimo kad nas izbace (namjerno ne pišem "ispadnemo" jer glavni krivac je novozelandski pizdun).
Jel vidite Špance da ovoliko ridaju ? Engleze ? Talijane ? To je zato što u tim državama se fudbal posmatra kao dobrovoljna zabava, malo nerviranja, malo pjevanja i opijanja, poslije kojeg se ljudi raziđu kućama i ujutro idu na posao, do nove utakmice. Kod nas je repka jedino što, koliko-toliko, funkcionira i mi smo sve nade za uspjeh ove države bacili na leđa Edina Džeke i saigrača.
I to je nepošteno, s naše strane. Nadam se da ćemo jednom psihički sazrijeti i sport početi gledati kao sport, a ne kao mjesto na kome liječimo frustracije iz drugih oblasti života. Onda će i letovi biti slađi, i padovi malo manje bolni.
Malo je neukusno porediti živote Bosanaca sa životima Engleza i Španaca. To su uređene, normalne i uspješne
država, dok smo mi disfunkcionalna država u kojoj skoro ništa ne štima. Osim eto koliko toliko ove fudbalske
reprezentacije, koja nam je, to se ne može osporiti, pružila toliko radosti i koja je gotovo jedina svijetla tačka
od rata naovamo. Fudbal je kod nas postao malo više od najvažnije sporedne stvari na svijetu. I tako dok će se
Španci i Englezi nakon mahmuranja i pjevanja vratiti svojim dobro plaćenim poslovima i uređenim životima,
ogroman dio Bosanaca će se nakon ovog razočarenja vratiti svojoj otužnoj i učmaloj stvarnosti punoj nezaposlenosti,
političkih previranja i stanju konstantne neizvjesnosti.