21 / 11 Dan Bosanskih kontraverzija
-
KENJAC
#1 21 / 11 Dan Bosanskih kontraverzija
Prije godina i godina na danasnji dan Izetbegovic Alija, Tudjman Franjo i Milosevic Slobodan potpisase nesto sto je okoncalo rat u Bosni i Hercegovini! I tu nema sumnje! Dalje je stvar ugla (kuta) iz koga se gleda!
Dakle Bosnjaci u prvi mah radosni i sretni jer je jedinstvenost Bosne ostala neupitna i Bosna ostala u svojim granicama, poslije skontali da im je u stvari ostalo oko 25 % te iste Bosne pa sad bacaju drvlje i kamenje na taj ugovor i sve sto ga potpisase! Srbi, u prvi mah nezadovoljni i ljuti sto ne dobise drzavu , cak su morali dat i teritorija. Poslije skontali da su dobili haman pa drzavu i skoro potpunu vlas na pola Bosne te danas taj isti potpis slave ko drzavni praznik! Hrvati... e oni nisu nikad iskreno ni gledali Bosnu kao njihovu drzavu, inace nebi nako prodali posavinu, nego su vise bili orijentisani na nesto sto ce bit nihovo a blizu maticne drzave! Gdje granice i ima i nema. Svi su drzavljani Hrvatske kad treba , a Bosne kad treba! To su htjeli i to su i dobili! U glavnom njihovo misljenje o gore navedenom je vazda isto : Vazno je da je rat stao a ostalo mozemo i sami!
Moje misljenje o Daytonu! Zaustavio se rat! Poslije raspada Jugoslavije nije me briga za nove drzave, svaku priznajem i postujem ali ni jedna nije moja! Dayton mi je omogucio da da roditelje zive i zdrave dovedem ovamo (ja sam se lansiro malo prije) i kao takvom mu velika hvala i za mene je veliki pozitivan momenat! Pa ako bi mogao cuti vase licno misljenje. Jeli Dayton bio korak naprijed ili korak nazada, ne za Bosnu nego licno za vas?
Dakle Bosnjaci u prvi mah radosni i sretni jer je jedinstvenost Bosne ostala neupitna i Bosna ostala u svojim granicama, poslije skontali da im je u stvari ostalo oko 25 % te iste Bosne pa sad bacaju drvlje i kamenje na taj ugovor i sve sto ga potpisase! Srbi, u prvi mah nezadovoljni i ljuti sto ne dobise drzavu , cak su morali dat i teritorija. Poslije skontali da su dobili haman pa drzavu i skoro potpunu vlas na pola Bosne te danas taj isti potpis slave ko drzavni praznik! Hrvati... e oni nisu nikad iskreno ni gledali Bosnu kao njihovu drzavu, inace nebi nako prodali posavinu, nego su vise bili orijentisani na nesto sto ce bit nihovo a blizu maticne drzave! Gdje granice i ima i nema. Svi su drzavljani Hrvatske kad treba , a Bosne kad treba! To su htjeli i to su i dobili! U glavnom njihovo misljenje o gore navedenom je vazda isto : Vazno je da je rat stao a ostalo mozemo i sami!
Moje misljenje o Daytonu! Zaustavio se rat! Poslije raspada Jugoslavije nije me briga za nove drzave, svaku priznajem i postujem ali ni jedna nije moja! Dayton mi je omogucio da da roditelje zive i zdrave dovedem ovamo (ja sam se lansiro malo prije) i kao takvom mu velika hvala i za mene je veliki pozitivan momenat! Pa ako bi mogao cuti vase licno misljenje. Jeli Dayton bio korak naprijed ili korak nazada, ne za Bosnu nego licno za vas?
- Bosnolog
#2 Re: 21 / 11 Dan Bosanskih kontraverzija
KENJAC wrote:Prije godina i godina na danasnji dan Izetbegovic Alija, Tudjman Franjo i Milosevic Slobodan potpisase nesto sto je okoncalo rat u Bosni i Hercegovini! I tu nema sumnje! Dalje je stvar ugla (kuta) iz koga se gleda!

- 1gorstak
#3 Re: 21 / 11 Dan Bosanskih kontraverzija
Dejtonski sporazum je korak naprijed, kao sto je i prije njega Vasingtonski sporazum bio korak naprijed. Startna pozicija je izgledala ovako ;KENJAC wrote:Jeli Dayton bio korak naprijed ili korak nazada, ne za Bosnu nego licno za vas?
1. JNA pod kontrolom neprijatelja i rasporedjena sirom BiH uz sav arsenal kojeg se nagomilalo (pa i dodatnim transportima iz Slovenije i Hrvatske)
2. nezainteresovana medjunarodna zajednica koja stabilnost trazi linijom manjeg otpora. Medjunarodno pravo ne postoji i jedini garant opstanka BiH jeste spremnost njenog stanovnistva da istu brani
3. pripreme za otpor velikosrpskom faktoru su otezane zbog vise faktora. KOS je legalno djelovao i moglo se uhapsiti svakog onog ko planira stvaranje (tada) paravojnih formacija. Abdic, Filipovic i drugi su trazili da Sarajevo bude vazal Beogradu. Tako da je u svakom slucaju ozbiljna priprema za odbranu drzave vodila ka lincovanju.
4. neprijateljski raspolozen Tudjman
To je bila startna pozicija i u tom je kontekstu Vasingtonski, pa onda i Dejtonski sporazum ipak uspjeh.
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#4 Re: 21 / 11 Dan Bosanskih kontraverzija
Želim sretan Dan parafiranja Dejtonskog okvirnog mirovnog sporazuma svima koji ga slave. Kad to slave, onda bi trebalo i bezuslovno da ga provode:
Ustav BiH wrote:Član II
Ljudska prava i osnovne slobode
1. Ljudska prava
Bosna i Hercegovina i oba entiteta će osigurati najviši nivo međunarodno priznatih
ljudskih prava i osnovnih sloboda. U tu svrhu postoji Komisija za ljudska prava za Bosnu i
Hercegovinu, kao što je predviđeno u Aneksu 6 Opšteg okvirnog sporazuma.
2. Međunarodni standardi
Prava i slobode predviđeni u Evropskoj konvenciji za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda i u njenim protokolima se direktno primjenjuju u Bosni i Hercegovini. Ovi akti imaju prioritet nad svim ostalim zakonima.
- Been
#5 Re: 21 / 11 Dan Bosanskih kontraverzija
Recimo, američkog bi predsjednika po potpisivanju ovako štetnog sporazuma uhapsili za izdaju... U nas je zaustavljen rat ali je u "stand by" fazi, a dejtonskim sporazumom mu je data mogućnost da se reanimira !
-
stari grad Visegrad
#6 Re: 21 / 11 Dan Bosanskih kontraverzija
Pozerem se na agresiju Srbije i Hrvatske.
Pozerem se na Evropu koja je priznala neofashizam i neonacizam u BiH kada je priznala Karadzicevu tvorevinu i njegov fashisticki Parlament
Pozerem se na genocidnu.
Pozerem se na intelektualce koji cuvaju i brane genocidnu,
Pozerem se na komsijske drzave - cije je jednini cilj UNISTITI Bosnu i Hercegovinu.
I na kraju mozete da zakljucite: pozerem se i na Daytonski nepravedni sporazum kojim sam zauvjek otjeran sa ognjista mojih praprapra djedova.
I jos na kraju, samo te vlastito oruzje moze spasiti od Srbije i Hrvatske, te dobri kontakti u svijetu.
Pozerem se na Evropu koja je priznala neofashizam i neonacizam u BiH kada je priznala Karadzicevu tvorevinu i njegov fashisticki Parlament
Pozerem se na genocidnu.
Pozerem se na komsijske drzave - cije je jednini cilj UNISTITI Bosnu i Hercegovinu.
I na kraju mozete da zakljucite: pozerem se i na Daytonski nepravedni sporazum kojim sam zauvjek otjeran sa ognjista mojih praprapra djedova.
I jos na kraju, samo te vlastito oruzje moze spasiti od Srbije i Hrvatske, te dobri kontakti u svijetu.
- Jazz_Junkie
#7 Re: 21 / 11 Dan Bosanskih kontraverzija
Stari, jesi li i ti isprob'o onu kosulju gore?
- zambaklija
#8 Re: 21 / 11 Dan Bosanskih kontraverzija
stari grad Visegrad wrote:Pozerem se na agresiju Srbije i Hrvatske.
Pozerem se na genocidnu.
pa breete šta sto tolko jeo kad moreš tolko zrati?
- astala_vistala
#9 Re: 21 / 11 Dan Bosanskih kontraverzija
Bitno je da je rat stao,jer preko 200 000 neduznih ljudi je poginulo,za koga ? za cije ideje ?
U Bosni jos dugo dugo nece biti mira ovo je samo paravan za oci,sto je najgore velike sile igraju se sa malim drzavama kao sto je nasa BiH.
U Bosni jos dugo dugo nece biti mira ovo je samo paravan za oci,sto je najgore velike sile igraju se sa malim drzavama kao sto je nasa BiH.
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#10 Re: 21 / 11 Dan Bosanskih kontraverzija
@Jazz_Junkie, mojNe da si taki.Jazz_Junkie wrote:Stari, jesi li i ti isprob'o onu kosulju gore?
Svako ima ''one trenutke'', a i pixeli što sa ekrana svijetle SVE mogu da istrpe.
Potpuno ga razumijem. I moja rahmetli majka je iz tih krajeva oko rijeke Drine.
@stari grad Višegrad,
Samo navijaj za kruto, bezuslovno provođenje Dejtona i sve će biti O.K.
Što @Bosnolog reče, Dejton, pa dok se boje ne rastope!
- muha_sa
#11 Re: 21 / 11 Dan Bosanskih kontraverzija
astala_vistala wrote:Bitno je da je rat stao,jer preko 200 000 neduznih ljudi je poginulo,za koga ? za cije ideje ?
ja sve konto da sam pušku uzeo da odbranim porodicu,grad i napadnutu mi državu---jebi ga,sad saznadoh da je zbog necijih ideja.
-
KENJAC
#12 Re: 21 / 11 Dan Bosanskih kontraverzija
Jarane, pusti Americkog predsjednika! Kad ga nisu uhapsili zbog Vijetnama i jos gomile zemalja gdje je isao da ubija iz cistog zadovoljstva, nebi ga uhapsili ni zbog komada papira sigurno! Nego moje je pitanje, licno ti kako gledas na Dejton! Jer u svjetlu drzavne politike sve su price vec ispricane! Htio sam jednostavno da vidim kako bi se mi ponasali da imamo tu vlast da ili ponistimo ili osnazimo Dejton, sta bi smo uradili, ali samo sa nasih licnih pozicija! Dakle Dejton ili 92' ?? Jer svi vidimo da nema "Rjesenja koje ce zadovoljit sve tri strane" Dakle ili ili sa nase licne egoisticke pozicije??Been wrote:Recimo, američkog bi predsjednika po potpisivanju ovako štetnog sporazuma uhapsili za izdaju... U nas je zaustavljen rat ali je u "stand by" fazi, a dejtonskim sporazumom mu je data mogućnost da se reanimira !
- felipe kajetano
#13 Re: 21 / 11 Dan Bosanskih kontraverzija
PipiDugaDevetka wrote:
-
bogumil-8
#14 Re: 21 / 11 Dan Bosanskih kontraverzija
Felipe, ti nikako da se uozbiljiš?! Je li tvoj "nemušti post" na ovoj liniji:felipe kajetano wrote:PipiDugaDevetka wrote:
METJU PERIŠ: NE MOŽE SE SPREČITI NEZAVISNOST REPUBLIKE SRPSKE
Može, nemože, može, nemože, može, ne može, ..., ma može ba! Ovo zadnje je po onoj pjesmi - "voli me, ne volime, voli me ne volime, ma voli me!
Last edited by bogumil-8 on 22/11/2010 09:59, edited 2 times in total.
-
kv99
#15 Re: 21 / 11 Dan Bosanskih kontraverzija
KENJAC wrote:Prije godina i godina na danasnji dan Izetbegovic Alija, Tudjman Franjo i Milosevic Slobodan potpisase nesto sto je okoncalo rat u Bosni i Hercegovini! I tu nema sumnje! Dalje je stvar ugla (kuta) iz koga se gleda!
Odkud ti to da Bosnjaci bacaju drvlje i kamenje na Dejton ? To rade ovi koji su 1993 vikali " Potpisuj Alija makar i avlija " pa sada psuju na Aliju i na sve ostale a psovali bi i na svakoga drugog. Dejton je zaustavio rat a poslije je doveo do mnogo bolje situacije nego sto je iko ocekivao. Znas li ti da su vojni planeri iz NATO-a i IFOR-a racunali da ce biti ista situacija kao i na Kipru pa ce svoju vojsku postaviti na liniju razdvajanja i tako zacimentirati stanje ? Da znas to ne bi rekao da Bosnjaci bacaju drvlje i kamenje jer je danas situacija skroz drugacija od takve. Danas ne samo da nije zacimentirano stanje iz 1993 kao sto je bilo planirano nije cak ni iz 1995 , nije ni iz 1996 pa ni 2000. Uzmi malo kartu, knjigu u ruke , pitaj starije ako se ne sjecas kako je bilo tada a kako danas pa ces vidjeti ko to baca drvlje i kamenje i kome je tada bilo bolje stanje na terenu a kome danas...kreni od kipa Draze u Brckom pa se sjeti koliko je drzavnih policajaca i tuzioca moglo da zakuca na vrata nekome u Bijeljini ili Prijedoru, sa kojom si valutom tada placao po Banja Luci ako si mogao da tu sjednes barem 5 min , da li su Bosnjaci mogli ne samo da zive u Stocu, Zepcu, Jajcu vec i da ih posjete itd-itd. Onaj ko baca drvlje i kamenje je onaj koji danas psuje i provocira preko TV-a ali zna da nema vise sile kojom to moze da nametne.
- felipe kajetano
#16 Re: 21 / 11 Dan Bosanskih kontraverzija
Ma jok...samo su mi sekvence nekih postova k'o iz Montijevaca, nije do mene jbgbogumil-8 wrote: Felipe, ti nikako da se uozbiljiš?! Je li tvoj "nemušti post" na ovoj liniji:
METJU PERIŠ: NE MOŽE SE SPREČITI NEZAVISNOST REPUBLIKE SRPSKE
Može, nemože, može, nemože, može, ne može, ..., ma može ba! Ovo zadnje je po onoj pjesmi - "voli me, ne volime, voli me ne volime, ma voli me!
-
bicebolje
-
bogumil-8
#18 Re: 21 / 11 Dan Bosanskih kontraverzija
Izgleda da sam "izlapio", više neznam ko koga vara i zavarava:felipe kajetano wrote: Ma jok...samo su mi sekvence nekih postova k'o iz Montijevaca, nije do mene jbg....sto reče xy........
Подјела најлогичније рјешење за БиХ и Косово
БЕОГРAД - Стиче се утисак да већина Европљана не би имала ништа против када би на Косову и у БиХ и даље постојала нека врста "замрзнутог конфликта", чак и када би то значило да двије државе неће ући у Европску унију.
Рекао је то у разговору за београдски "Данас" Вилијем Монтгомери, посљедњи амбасадор СAД у СР Југославији и аутор мемоара "Кад овације утихну - борба са демократском традицијом".
EVROPSKI ZVANICNICI: DAYTON SE MORA NADOGRADITI
Ko, fol, a prije sam znao!
Čak više neznam da li bih forsirao priču sa naglaskom na to ŠTA HOĆEMO ili sa naglaskom na ŠTA NEĆEMO!
Pomagaj! Predlaži!
- Baltazar-x
#19 Re: 21 / 11 Dan Bosanskih kontraverzija
Realno ,BiH je tesko odrziva drzava,koliko god to neko priznavao ili ne .KENJAC wrote:Prije godina i godina na danasnji dan Izetbegovic Alija, Tudjman Franjo i Milosevic Slobodan potpisase nesto sto je okoncalo rat u Bosni i Hercegovini! I tu nema sumnje! Dalje je stvar ugla (kuta) iz koga se gleda!
Dejton joj je ipak omogucio da postoji.
Ja licno , bez obzira na sve teskoce koje su me u ratu snasle ,nisam bio sretan kada je potpisan dejtonski sporazum.
Pretpostavljao sam da ce se desavati ono sto se upravo desava, odnosno da ce BiH biti jedna od najnesretniji zemalja na planeti i najnesretnija zemlja Europe .
Zemlja prepuna mrznje , medjueticke netrpeljivosti , netolerancije i ekonomske bjede .
-
gomilego
#20 Re: 21 / 11 Dan Bosanskih kontraverzija
i to sve na osnovu slika sa tvea ?Baltazar-x wrote:Pretpostavljao sam da ce se desavati ono sto se upravo desava, odnosno da ce BiH biti jedna od najnesretniji zemalja na planeti i najnesretnija zemlja Europe .
Zemlja prepuna mrznje , medjueticke netrpeljivosti , netolerancije i ekonomske bjede .
mozes li nam malo pojasnit na osnovu cega si imao takav uvid u buducnost?
dali bi bili zemlja prepuna ljubavi, tolerancije i svica broj 2 da se nije potpisao dayton?
- Baltazar-x
#21 Re: 21 / 11 Dan Bosanskih kontraverzija
Sa TV-a ?!gomilego wrote:i to sve na osnovu slika sa tvea ?Baltazar-x wrote:Pretpostavljao sam da ce se desavati ono sto se upravo desava, odnosno da ce BiH biti jedna od najnesretniji zemalja na planeti i najnesretnija zemlja Europe .
dali bi bili zemlja prepuna ljubavi, tolerancije i svica broj 2 da se nije potpisao dayton?
Pa ja zivim ovdje .
- Baltazar-x
#22 Re: 21 / 11 Dan Bosanskih kontraverzija
dupligomilego wrote:i to sve na osnovu slika sa tvea ?Baltazar-x wrote:Pretpostavljao sam da ce se desavati ono sto se upravo desava, odnosno da ce BiH biti jedna od najnesretniji zemalja na planeti i najnesretnija zemlja Europe .
-
gomilego
#23 Re: 21 / 11 Dan Bosanskih kontraverzija
mislio sam na "trenutak" ili vrijeme kad se potpisivalo ...Baltazar-x wrote:Sa TV-a ?!gomilego wrote:i to sve na osnovu slika sa tvea ?Baltazar-x wrote:Pretpostavljao sam da ce se desavati ono sto se upravo desava, odnosno da ce BiH biti jedna od najnesretniji zemalja na planeti i najnesretnija zemlja Europe .
Pa ja zivim ovdje .
kazes da si pretpostavljao da je to lose za bih, da ce biti prepuna mrznje, netolerancije, bijede...
iz tog razloga sam pitao dali si to sve vidio na osnovu slika sa tvea ...posto sumljam da si tih dana imao negdje tekst sporazuma na uvid ?
i ponovo pitanje
gomilego wrote: dali bi bili zemlja prepuna ljubavi, tolerancije i svica broj 2 da se nije potpisao dayton?
- Baltazar-x
#24 Re: 21 / 11 Dan Bosanskih kontraverzija
Opet kazem , ne sa tv-a ,i svakako da nisam procitao tekst sporazuma.gomilego wrote:mislio sam na "trenutak" ili vrijeme kad se potpisivalo ...Baltazar-x wrote:Sa TV-a ?!gomilego wrote:[
i to sve na osnovu slika sa tvea ?
Pa ja zivim ovdje .
kazes da si pretpostavljao da je to lose za bih, da ce biti prepuna mrznje, netolerancije, bijede...
iz tog razloga sam pitao dali si to sve vidio na osnovu slika sa tvea ...posto sumljam da si tih dana imao negdje tekst sporazuma na uvid ?
i ponovo pitanje
gomilego wrote: dali bi bili zemlja prepuna ljubavi, tolerancije i svica broj 2 da se nije potpisao dayton?
Ali ko sto rekoh zivim ovdje, i shvatio sam to na osnovu zdravog razuma.
Svakom iole razumnom, jasno je ...da je BiH samo u Yugi mogla da bude stabilna i sa onakvim medjunacionalnim odnosima.
Ne bi .(drugo pitanje)
-
popajic
#25 Re: 21 / 11 Dan Bosanskih kontraverzija
Po tada vazecem ustavu Republike BIH NIKO nije imao pravo ( bez prethodno provedenog referenduma) da potpise "mirovni " sporazum u Daytonu.
To pravo NIJE imao ni predsjednik predsjednistva,ni predsjednici komsijskih drzava.
Predsjednik predsjednistva ( da mu ne spominjem ime ) je ,juridisticki gledano,prekrsio ustav,moralno gledano je pocinio izdaju.U suprotnom se taj dan u RS- u ne bi ni slavio,zar ne ?
A da nam je taj potpis donio mir vazi samo zbog cinjenice da vecina Bosnjaka mirom naziva stanje kada se ne puca.
Neka smo izginuli , neka se pola drzave " prepisalo " onom ko je zlocine i pokolje ucinio...sve neka, samo nek se ne puca. Pa makar ovo breme Daytona drzalo drzavu u pat poziciji i narednih 15 god.
A i ono "makar bila ko avlija" je za neke bilo ne samo primamljivo , nego i pripremano prije nego sto se prva puska i oglasila.
Rezime: Dayton - izdaja bez presedana.
To pravo NIJE imao ni predsjednik predsjednistva,ni predsjednici komsijskih drzava.
Predsjednik predsjednistva ( da mu ne spominjem ime ) je ,juridisticki gledano,prekrsio ustav,moralno gledano je pocinio izdaju.U suprotnom se taj dan u RS- u ne bi ni slavio,zar ne ?
A da nam je taj potpis donio mir vazi samo zbog cinjenice da vecina Bosnjaka mirom naziva stanje kada se ne puca.
Neka smo izginuli , neka se pola drzave " prepisalo " onom ko je zlocine i pokolje ucinio...sve neka, samo nek se ne puca. Pa makar ovo breme Daytona drzalo drzavu u pat poziciji i narednih 15 god.
A i ono "makar bila ko avlija" je za neke bilo ne samo primamljivo , nego i pripremano prije nego sto se prva puska i oglasila.
Rezime: Dayton - izdaja bez presedana.