2007 Fiat Grande Punto 1.3 Multijet
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Honda NSX
#1 2007 Fiat Grande Punto 1.3 Multijet
Vaša iskustva i znanje o ovom automobilu. Motor je 75 KS, kakav je i da li je kvarljiv i tako to? Kakav je ovaj Fiat uopšteno, eto razmišlja meni neko blizak o kupovini pa se ja malo raspitujem Hvala
- Zvek
#2 Re: 2007 Fiat Grande Punto 1.3 Multijet
Motor ti je odličan, mali potrošač, ugrađuje se u 10ak modela Fiata, Opela, Suzukija, Lancie, Chevroleta, Tate, PSA (Bipper, Nemo). Ima obični zamajac (za razliku od verzije sa 90 KS) i nema DPF.
Gledaj da ne bude teretnjak (bijeli 3V) ili bijeli 5V koji su u ITA vozili opštinari, putari, medicinari...
Ono što ti može biti problematično je električni servo mehanizam, cca 400 KM.
Bio je hard test u Quattroruoteu, 100000km, motor je bio kao nov, mjenjač u granicama normle, a tokom testa su baš zamijenili kompletan upravljački mehanizam.
Pogledaj malo diskusija na Fiat forumima HR i SRB.
Gledaj da ne bude teretnjak (bijeli 3V) ili bijeli 5V koji su u ITA vozili opštinari, putari, medicinari...
Bio je hard test u Quattroruoteu, 100000km, motor je bio kao nov, mjenjač u granicama normle, a tokom testa su baš zamijenili kompletan upravljački mehanizam.
Pogledaj malo diskusija na Fiat forumima HR i SRB.
Last edited by Zvek on 21/11/2011 23:49, edited 1 time in total.
- Honda NSX
#3 Re: 2007 Fiat Grande Punto 1.3 Multijet
Hvala puno drug, koncizno i kompletno. Sve u osnovi udure, servo znači pazi. Hvala još jednomZvek wrote:Motor ti je odličan, mali potrošač, ugrađuje se u 10ak modela Fiata, Opela, Suzukija, Lancie, Chevroleta, Tate, PSA (Bipper, Nemo). Ima obični zamajac (za razliku od verzije sa 90 KS) i nema DPF.
Pogledaj malo diskusija ne fiat forumima HR i SRB.
- friskyoreo
#4 Re: 2007 Fiat Grande Punto 1.3 Multijet
Auto je ok, motor provjerene kvalitete. Samo treba obratiti paznju na teretne, koji su vecinom bijele boje. Oni su uglavnom premodifikovani u putnicke i znatno su jeftiniji od "normalnih". Nisam siguran, ali mislim da su ti ex-teretni vise eksploatisani i pohabani, tako da sto dobijes na mostu izgubit ces na cupriji. Valjda...

-
cove41
#5 Re: 2007 Fiat Grande Punto 1.3 Multijet
Pozzzz, ne znam koliko je ova tema još uvijek aktualna, ali imam par pitanja.
Namjeravam uzeti, odnosno zapeo mi je za oko grande punto 1,3 multijet, ali onaj sa 90 HP.
Prethodno sam vozio Punta Classic multijet motorom, ali ona slabija verzija i bio sam prezadovoljan. Eh sad, znam ja neke glavne razlike, kao drugačiji model turbine (VGT) i slično, ali zanima me iskustvo iz prakse.
Da li je ovaj motor sa 90 HP bitno lošiji ili bitno bolji od ovog slabijeg, ima li neke izraženije mane, ali uglavnom su fiatovi motori pouzdani u tom segmentu i zanima me potrošnja.
Recimo, ja sam sa slabijom verzijom 1,3 multijeta, izvan grada trošio 3,6l/km, pa me zanima da li je potrošnja makar približna ?
Namjeravam uzeti, odnosno zapeo mi je za oko grande punto 1,3 multijet, ali onaj sa 90 HP.
Prethodno sam vozio Punta Classic multijet motorom, ali ona slabija verzija i bio sam prezadovoljan. Eh sad, znam ja neke glavne razlike, kao drugačiji model turbine (VGT) i slično, ali zanima me iskustvo iz prakse.
Da li je ovaj motor sa 90 HP bitno lošiji ili bitno bolji od ovog slabijeg, ima li neke izraženije mane, ali uglavnom su fiatovi motori pouzdani u tom segmentu i zanima me potrošnja.
Recimo, ja sam sa slabijom verzijom 1,3 multijeta, izvan grada trošio 3,6l/km, pa me zanima da li je potrošnja makar približna ?
- ElRe
#6 Re: 2007 Fiat Grande Punto 1.3 Multijet
Taj jači uglavnom ima DPF (FAP) filter koji ne podnosi puno gradsku vožnju i ima plivajući zamajac.
To su mu 2 potencijalne mane, pored legendarnog električnog serva.
To su mu 2 potencijalne mane, pored legendarnog električnog serva.
- johntra
#7 Re: 2007 Fiat Grande Punto 1.3 Multijet
Plivajući zamajac nije mana, zna se što su to ljudi izmislili....Servo nije serijska mana, sve zavisi od vožnje i da li se puno koristio City servo....DPF filter je isto izmišljen radi ekoloških stvari, nije mana, ko šiša nas što nam je ekologija na zadnjem mjestu....meni je jedino 75 KS povoljnije radi jeftinije registracije...
- ElRe
#8 Re: 2007 Fiat Grande Punto 1.3 Multijet
DPF ne bi bio mana kad ga ne bi trebalo odrzavati.
Plivajuci isto tako, sve je super dok radi, a onda 1000 za zamjenu, minimum.
Nije ovo specijalnost Fiata, manje više kod svih proizvođača je ovako.
Plivajuci isto tako, sve je super dok radi, a onda 1000 za zamjenu, minimum.
Nije ovo specijalnost Fiata, manje više kod svih proizvođača je ovako.
- HAGI
#9 Re: 2007 Fiat Grande Punto 1.3 Multijet
Sve nabrojane stvari kao mana, nisu mane. To spada u redovno održavanje nakon 100 000 prevezenih km.
Naročito filter čestica čadži na ispušnom sustavu. To je malo do našeg ljakse mentaliteta koji sve gleda kroz ono hočel ga ko zajebat ili koga će on zajebat, pa je sve mana, a hoće komfor u vožnji, da mu malo troši i sve ostalo naj. Sve ima svoje...
Naročito filter čestica čadži na ispušnom sustavu. To je malo do našeg ljakse mentaliteta koji sve gleda kroz ono hočel ga ko zajebat ili koga će on zajebat, pa je sve mana, a hoće komfor u vožnji, da mu malo troši i sve ostalo naj. Sve ima svoje...
- ElRe
#10 Re: 2007 Fiat Grande Punto 1.3 Multijet
OK slažem se u potpunosti, ali redovno održavanje današnjih automobila zna da bude poskupo.
Ja bih se ipak opredijelio za slabiji model.
Ja bih se ipak opredijelio za slabiji model.
- pinokio04
#11 Re: 2007 Fiat Grande Punto 1.3 Multijet
iskustva sa fiat grande punto 2008 godiste, benzin, 1,2 ili 1,4 sta je bolje ?? prednosti mane ? udobnost i potrosnja jednog i drugog na otvorenom i loko
- ElRe
#12 Re: 2007 Fiat Grande Punto 1.3 Multijet
1.4, trosi isto kao 1.2 (grad - Sa guzve 9l, na otvorenom 6l), malo bolje ide, a pouzdanost zadovoljavajuca.