Gledam ove filmove o stradanju Bosnjaka u Prijedoru, Visegradu, Banja Luci, i jedna jaka misao se provlaci kroz sve to, Srbi i dalje o zlocinima cute. Ja govorim o prosjecnim obicnim ljudima. Srbi sa kojima sam licno ja bio u kontaktu, ja mogu za njih definitivno da tvrdim da oni zele da se ti zlocini nikad nisu ni desili. Medjutim, nakon toga, izvinjenja nema.. a cega ima? Ima izjednacavanja, umanjivanja zlocina, teorija zavjere.. svega sem izvinjenja.
Banja Luka je eto urbanija sredina, recimo jedini urbani centar u RS, ono sta je za Bosnjake Sarajevo. Ali i tu nikad nisam cuo bilo kakav pozitivan ton za ovu situaciju. Ja duboko vjerujem, medju obicnim ljudima, da oni nebi zeljeli da se ista od ovoga desilo, ali zasto cute o zlocinima, ako znaju nesto o tome? Zasto umanjuju? Zasto bacaju teorije zavjere?
Ovo sam ja uocio..
Urbana raja koju licno ja znam, ljudi koji su u gradu citav zivot sa Bosnjacima dijelili isti haustor su mahom liberalniji, otvoreniji za pricu i spremni priznati neke stvari.. sa njima mnogo lakse.
Ljudi koji su eto konkretno u Banja Luku dosli tokom rata iz dalekih sela, zabacenih mjesta.. gdje su bili samo sa svojom etnickom grupom (Srbima) a u zivotu prvi put vidjeli dzamiju kad su dosli u BL oni su mnogo zatvoreniji, nikad nebi priznali, furaju se na srpstvo i imaju generalno negativno gledanje na Bosnjake.
Zasto je to tako?
Da li standard zivota, pa onda suzivot jos prije rata, edukacija, obrazovanje, da li to stvara covjeka sireg pogleda koji ce sutra zeljeti sve osim rata, a pogotovo rata protiv komsije..
Ja i dan danas, u 2014 godini vidim jednu stvar.. oni koji su i dalje najvise napaljeni na Bosnjake, koji bi rat, koji se pale na nacionalizam su.. POGODI STA? Poprilicno neobrazovani, poprilicno siromasni i generalno bez neke vece zanimacije u svom jadnom zivotu..
20 godina poslije - ZAŠTO SRBI ĆUTE?
-
TimoRule
#2 Re: 20 godina poslije - ZAŠTO SRBI ĆUTE?
Jos jedna stvar.
Milion puta u zadnje vrijeme cujemo scenario.. pobijeni Bosnjaci u XX selu.. ljudi nakon toga skroz opusteno nastavili da zive, nikoga ne dotice, selo nastavilo po svome, niko ni da se osvrne.
Okej, oni su bolesni, nebitno sad.. ali me zanima srz problema.. bas niko da se zapita, da prijavi policiji, da se angazuje? A recimo svi oni zajedno su zivjeli u Jugoslaviji.. sta je sta tim ljudima? Da li su oni kako su bili na selu, bili malo odvojeni od tog jugoslovenskog wannabe duha, kljukani pricama o Srbima iz WW2, i samo to im je bilo u glavi, i tako dodjose 90te a oni ostali u 1945?
Milion puta u zadnje vrijeme cujemo scenario.. pobijeni Bosnjaci u XX selu.. ljudi nakon toga skroz opusteno nastavili da zive, nikoga ne dotice, selo nastavilo po svome, niko ni da se osvrne.
Okej, oni su bolesni, nebitno sad.. ali me zanima srz problema.. bas niko da se zapita, da prijavi policiji, da se angazuje? A recimo svi oni zajedno su zivjeli u Jugoslaviji.. sta je sta tim ljudima? Da li su oni kako su bili na selu, bili malo odvojeni od tog jugoslovenskog wannabe duha, kljukani pricama o Srbima iz WW2, i samo to im je bilo u glavi, i tako dodjose 90te a oni ostali u 1945?
-
TimoRule
#3 Re: 20 godina poslije - ZAŠTO SRBI ĆUTE?
Nadam se da cemo izbjeci ove sitne nacionalne carke i da cemo pogledati srz svega. Ako moze samo bez uvreda bilo koje strane, realno.
Pametan covjek se uvijek preispituje, a stvarno volio bih cuti misljenje ljudi na ovu temu. Narocito na ovu relaciju selo-grad-napaljenost na rat.
Pametan covjek se uvijek preispituje, a stvarno volio bih cuti misljenje ljudi na ovu temu. Narocito na ovu relaciju selo-grad-napaljenost na rat.
- NIN
#4 Re: 20 godina poslije - ZAŠTO SRBI ĆUTE?
Providan si ko staklo! Odbij!