2 Novembra Americki izbori

violentjack

Post by violentjack »

Previse laprda..pusti je :D
violentjack

Post by violentjack »

Ima li ovdje nekog u Ohio..da vidim kako bi tamo moglo da bude :-?
Pilsner

Post by Pilsner »

Americki sistem glasanja je supalj. Cak i ako vecina ljudi glasa za recimo Kerija, to ne znaci da ce on postati novi predsjednik. Zasto? Zato sto postoji "popular vote" (glas vecine ljudi u svakoj americkoj drzavi) i "electoral vote" (glas grupe od 538 ljudi tzv. electorata). Svaka drzava ima odreden broj elektoralnih glasova proporcionalno broju stanovnika. Ovi elektoralni glasovi uvijek odlucuju o predsjedniku, nikad popularni glasovi. Znaci ta grupa od 538 tipova prakticno bira americkog predsjednika, a ne narod. Supljina je u tom sto ovi elektoralni glasovi nisu proprocionalni sa popularnim. Elektoralni glasovi ne odrazavaju popularne i tu je problem. To ide po principu "Pobjednik uzima sve elektoralne glasove". Na primjer ako Bush, dobije 51 % popular glasova u Floridi on automatski dobija sve elektoralne glasove, njih 27 umjesto, po logici 14. Znaci, dovoljno mu je da pobijedi u nekoliko drzava koje imaju najveci broj ovih elektoralnih glasova da bi ostao na vlasti.
Upravo zbog ovakvog asimetricnog glasanja, USA ima dvo-partijski sistem. Manje partije i njihovi kandidati nikada ne dobiju ni jedan elektoralni glas jer velike partije uzmu sve po principu "pobjednik uzima sve elektoralne glasove" :)
Radi kurioziteta, Abraham Linkoln je dobio samo 40 % popularnog glasa i ne bi bio predsjednik da nije dobio ove elektoralne glasove. Nixon, Kennedy, Karter, Al Gore nikad nisu imali vecinu "narodnih" glasova ali su bili predsjednici upravo zahvaljujuci elektoralnim glasovima.
U sustini ovakav sistem obeshrabruje glasace. Na primjer, ako zivite u Texasu koji je republikanski, i ako glasate za Demokrate, vas glas na kraju ide ipak Republikancima jer pobjednik uzima sve glasove pa i vas.
violentjack

Post by violentjack »

:D Znam to Pilsner..znam :zzzz:
violentjack

Post by violentjack »

Nista do 2012 godine..ako i tad promjene nesto?
nineac

Post by nineac »

Al Gore je imao većinu narodnih glasova 2000-te ali su ga elektorlni glasovi koštali, zato je florida bila presudna! Kao i jarani Bush-a starijeg u Vrhovnom sudu!
violentjack

Post by violentjack »

Image
ahuseino

Post by ahuseino »

Mapa je samo bogdu outdated, mada dobro pojasni.

Danas:
Florida 27
California 55
Texas 34
Arizona 10
etc...

source:
http://www.270towin.com/
via
http://www.archives.gov/federal_registe ... .html#maps
Boske

Post by Boske »

Bosske polupao si loncice..Amerika je zemlja gdje postoji predizborna sutnja i to 48 sati prije..tako je i bilo 2000 godine..ako si bio tu u Americi tada..ili slucajno radis cuo-kazao varijantu..samo nazalost previse si se osramotio sa ovim
Jack, nema nikakve predizborne sutnje. Ti si totalno pomijesao sve u glavi. Bio i za vrijeme 2000-te i izbora. Lupas puno.

Pa jadan ne bio, pogledaj evo vec u tvojih 48 sati danas (U Nedelju) se orilo od skupova po Americi:
Bush attended three events Sunday in Florida, introduced by his brother, Gov. Jeb Bush. Kerry ended his day in Florida, too, after stops in Ohio and New Hampshire.
Vidi ovdje isto:

http://www.johnkerry.com/ontheroad/

Svi ti krse izbornu sutnju :)

Ma daj, ocito ne poznajes dobro americku politiku.

Cheers
violentjack

Post by violentjack »

Hej znam ja bolje od tebe Americku politiku..bio sam ovdje za prosle izbore..pa skopcaj
Boske

Post by Boske »

Jack, ocito ne znas neke elementarne stvari. To sto si bio samo jedne izbore u Americi nema veze, to te cini amaterom zbivanja.

Tvrditi da u Americi ima izborne sutnje (48 hrs pred izbore) je najveca besmislica koju sam cuo.

Obje kampanje evo danas (dan pred izbore) udaraju reklamama na svim TV stanicama, skupovima, kucanjima po vratima, dijeljenjem letaka, zvanjima telefona, balonima, koncertima....

Da ti nisi mozda mislio da izborna vriska pocnije 48 hrs pred izbore?

Jack, provalio si se. Nema veze. :)

KRATKO I JASNO: IZBORNE SUTNJE NEMA U AMERICI. TO JE EVROPSKI IZUM, A NE AMERICKI IZUM.
margareta

Post by margareta »

violentjack wrote:Hej znam ja bolje od tebe Americku politiku..bio sam ovdje za prosle izbore..pa skopcaj
:roll: ispalo mu dugme :roll: pukla nitna :sad:
beer

Post by beer »

Meni ce najinteresantnije vidjeti ulogu trecih partija , koliko ce glasova one pokrasti . Prije cetri godine toliko se trubilo na sve strane kako su Green Party i Nader doslovce pokrali glasove Al Gore-u te su se demokrate ovaj put potrudili da ga nebude na 50% glasackih listica.Ali sta sa Libertarian Party koja je uzimajuci glasove konzervativaca takodje pokrala nesto i od Busha na izborima 2000 g. te samim time izbore ili ti proglasenje pobjednika napravili tako neizvjestnim.
Kandidat Libertarian Party je za razliku od Green Party zastupljen na 98 % glasackih listica te je velika mogucnost da nezadovoljni konzervativci pklone glas Bandrik-u.
No ono sto bi bilo po mojim zeljama jeste da bude tie ,nerjeseno , pa da House of Representatives odlucuje , a tamo su u vecini Republikanci i onda da Bush izgubi tj, da 23 republikanca glasaju za Kerry-ja , uz normalno sve demokrate.
E to bi bili izbori za pamcenje!
violentjack

Post by violentjack »

Nader ce biti samo u 34 drzave registrovan..

MOja greska mislio sam da je 48 sati..ali eto nije..bio sam ovdje i za prosle izbore..ucinilo mi se da je takoi

Kery..samo Kerry 8-)
Boske

Post by Boske »

Nema problema, Jack. Svakome se greske desavaju.

Tako je, Jack, samo Kerry.
Post Reply