2.5TDI motori-iskustva

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Selmir_Tz

#1 2.5TDI motori-iskustva

Post by Selmir_Tz »

Zanimaju me vaša iskustva sa 2.5TDI motorima koje koristi VW/Audi koncern. Da li je istina da je motor od 110kW/150KS tako loš? Jesu li jače verzije (114, 120, 132kW) bolje? Zašto su i jesu li skupi za redovno održavanje?Kakva su vaša iskustva sa potrošnjom, posebno na otvorenom (gradska me ne zanima)?

Molim vas da podijelite vaša iskustva ili iskustva iz vaše neposredne okoline, rekla-kazala priča imam koliko hoćeš ali sve redom od ljudi koji nikad nisu vozili auta sa tim motorima.
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#2 Re: 2.5TDI motori-iskustva

Post by mali_milojica »

Dovoljno ti govori cijena auta koja koriste te motore. Preko Passata i Audija koji su svi redom jeftiniji od onih sa 1.9 TDI motorom. Nece ih niko,bez obzira je li noviji ili "stari" motor.
Mjenjanje zupcastog je duplo skuplje nego na 1.9 TDI motoru. Plus boljke sa bregastim i slicno.
Potrosnja,tesko ispod 7 lit na otvorenom :thumbup:
Selmir_Tz

#3 Re: 2.5TDI motori-iskustva

Post by Selmir_Tz »

Zapazio am to što navodiš (o cijeni) no te boljke koje im se pripisuju su mi nejasne. Nije moguće da su godinama proizvodili te motore i unapredjivali ih uz dizanje snage do čak oko 180KS (132kW) a da nisu riješili problem sa glavom motora. Što se zamjene zupčastog tiče, isto sam čuo da je skupa a vidio sam i cijene dijelova na Ebay.de, otprilike duplo (zupčasti sa svim ostalim dijelovima otprilike košta isto kod 1.9TDI motora i benzinskih mrcina od 2.4 i 2,8L a kod 2.5TDI je duplo skuplje) ali ipak se ona ne radi baš često.
sema911s

#4 Re: 2.5TDI motori-iskustva

Post by sema911s »

sto su nastavili pravit te motore,., pa kako iz 1,9 izvuc veliku snagu i obrtni,., imas 3 cilindra na jednoj strani i 3 na drugoj koji moraju nesto da imaju izmedju da smiruje vibracije koji proizvode klipovi, spaneri skupi zato sto su duplo duzi,. ulja ide 5-6 litara u 1,9 4litre,., dizne imas ih 6 pa je razlika u odnosu na4.,., bio je slabe kvalitete kao polovan motor,., sada ti je taj motor 3,0 povecana zapremnia izmjenjno ponesta,. slicno su mnogi imali sa tim omalenim sestacima,. mnogo snage obrtnog a mala eksplozija i vibracija prevelika,,.,

i famozni kvarljivi 1,4 tfsi je pravio probleme pa se jos uvjek prodaje sa manjim izmjenama,.,

mada nekima ni 1,9 nevalja jer ima plivajuci(plutajuci)zamajac, ima turbo
mali_milojica

#5 Re: 2.5TDI motori-iskustva

Post by mali_milojica »

Selmir_Tz wrote:Zapazio am to što navodiš (o cijeni) no te boljke koje im se pripisuju su mi nejasne. Nije moguće da su godinama proizvodili te motore i unapredjivali ih uz dizanje snage do čak oko 180KS (132kW) a da nisu riješili problem sa glavom motora. Što se zamjene zupčastog tiče, isto sam čuo da je skupa a vidio sam i cijene dijelova na Ebay.de, otprilike duplo (zupčasti sa svim ostalim dijelovima otprilike košta isto kod 1.9TDI motora i benzinskih mrcina od 2.4 i 2,8L a kod 2.5TDI je duplo skuplje) ali ipak se ona ne radi baš često.
Radili su oni na tim glavama i ti motori sa 163 i 180 KS imaju manje problema,ali koga je zmija ujela taj se i gustera boji i ta auta svi zaobilaze u sirokom luku,tako da bi i tebi bilo pametno da ne uzimas ;-)
Selmir_Tz

#6 Re: 2.5TDI motori-iskustva

Post by Selmir_Tz »

Jbga a ja se naložio na onaj od 132kW. Prekjuče išao u Banja Luku sa Octavia 1.9 i 77KW a juče u Novi Sad sa Octavia od 96kW (čini mi se), jbte to ide kao blesavo pa sam se zagrijao za mrcinu od 132kW, kako li tek on ide :izet: :-)
sema911s

#7 Re: 2.5TDI motori-iskustva

Post by sema911s »

Selmir_Tz wrote:Jbga a ja se naložio na onaj od 132kW. Prekjuče išao u Banja Luku sa Octavia 1.9 i 77KW a juče u Novi Sad sa Octavia od 96kW (čini mi se), jbte to ide kao blesavo pa sam se zagrijao za mrcinu od 132kW, kako li tek on ide :izet: :-)

iskreno ide ko ludo,.,al problm je novcanik ocekuj potrosnju 10+ kada taj 1,9 trosi 7litri,(zaboravi one price 4,9 i manje)
svi 2,5 imaju tonu opreme, udobni, brzi i to al sve sto valja kosta,., ako bas hoces taj avudi 2,5 ganjaj taj jaci motor al budi spreman da ga poprilicno platis i imas za odrzavanje,. jer nije to mazga zvana1,9
Selmir_Tz

#8 Re: 2.5TDI motori-iskustva

Post by Selmir_Tz »

Ja bih i sa 1.9 od 96kW bio i više nego prezadovoljan, stvarno ima snage i na otvorenom zaista malo troši. Do Novog Sada sam potrošnji držao na 5L ali sam vozio u petoj, put čista ravnica, bez značajnih krivina, konstantno se vozi 70-80km/h a inače nemm tešku nogu. Išao sam sa tom Octaviom i u Sarajevo nedavno al kad smo krenulu uzbrdo, da vidiš potrošnje-pravo da ti kažem, negativno sam se iznenadio.Ja i kolega smo probali agresivnu vožnju a potom i štedljivu i nije mogloo da ode ispod 7L. Doduše,to je zaista teška dionica, brdo, krivine, dosta vožnje iza kamiona i drugih sporijih vozila, tu i tamo poneko preticanje mada sigurnih i legalnih prilika na toj dionici nema baš mnogo.

Stvar je u tome što godinama vozim auto sa vrlo malim motorom i, kako da kažem, željan sam snage. Inače, moj dream car je Jeep Grand Chreokee sa 4.0 motorom, da se ne lažemo :-)
citroen xm

#9 Re: 2.5TDI motori-iskustva

Post by citroen xm »

Samo ću ovo reći iz prve ruke. 2.5 TDI nije poželjna kupovina u bilo kojoj verziji. Jedina dobra stvar kao i kod svakog takvog motora je snaga. Održavanje preskupo, potrošnja velika, troše se neki dijelovi motora poput radilice na malim kilometražama....
Ako ideš na VW uzmi 1.9 bićeš zadovoljniji mnogo, a imaćeš sasvim dovoljno snage.
mali_milojica

#10 Re: 2.5TDI motori-iskustva

Post by mali_milojica »

Uzmi 1.9 sa 96kw i sest brzina i miran si. Pusti se avantura sa 2.5 :thumbup:
sema911s

#11 Re: 2.5TDI motori-iskustva

Post by sema911s »

iskreno taj grand sa v8 nije neka mrcina,., nit nesto tegli, nit ide,, samo impresivo zvuci kada kazes v8 od cetri, pet litara il vise,., ono vaoooo,,
Selmir_Tz

#12 Re: 2.5TDI motori-iskustva

Post by Selmir_Tz »

sema911s wrote:iskreno taj grand sa v8 nije neka mrcina,., nit nesto tegli, nit ide,, samo impresivo zvuci kada kazes v8 od cetri, pet litara il vise,., ono vaoooo,,
Nisam ni spomenuo V8 već 4.0, on ima 6 klipova, klasični redni motor. V8 motori imaju 4.7L, 5.2L i 5.9L a u nekima imaš i V6 sa 3.7L (u Jeep Liberty). Ovaj od 4.0 sam imao prilike voziti i što se mene tiče, za onoliko auto on ide baš vaooo. Škoda sa 1.9 i 96kW ide isto tako ali Jeep GC je zamalo dva puta teži tako da je itekako vaooo.

Hvala svima na savjetima, 2.5 motori znači otpadaju, potrošnja ii održavanje na osnovu svega zalaze u oblast u kojoj se nalazi i Jeep (s tim da njemu ne otkazuje svašta nešto kao kod 2.5TDI). Ako odlučim da sebi zakomplikujem život, radije ću ipak uzeti GC, bar bih zimi bio mirniji.
Mlad i Nevin

#13 Re: 2.5TDI motori-iskustva

Post by Mlad i Nevin »

2.5 TDI je fantastičan i kvalitetan motor i neuporedivo bijesniji od 1.9 TDI, no mnogo je skuplji za održavanje, a kako prosječni bošnjo ne zna ni šta znači održavanje, masovno se događaju havarije na tim motorima koji ne trpe štednju na servisima. Odatle potiče priča da je 2.5 sranje, govno, škart, abortus itd. Druga stvar je što on takođe ne podnosi kratke relacije, pali-gasi i sl, a većina nas uglavnom tako vozi. Jednostavno nije za naše uslove, za razliku od 1.9 koji pruža fantastičan kompromis, dovoljno je snažan, jako malo troši i duplo jeftinije održavanje.
mali_milojica

#14 Re: 2.5TDI motori-iskustva

Post by mali_milojica »

Mlad i Nevin wrote:2.5 TDI je fantastičan i kvalitetan motor i neuporedivo bijesniji od 1.9 TDI, no mnogo je skuplji za održavanje, a kako prosječni bošnjo ne zna ni šta znači održavanje, masovno se događaju havarije na tim motorima koji ne trpe štednju na servisima. Odatle potiče priča da je 2.5 sranje, govno, škart, abortus itd. Druga stvar je što on takođe ne podnosi kratke relacije, pali-gasi i sl, a većina nas uglavnom tako vozi. Jednostavno nije za naše uslove, za razliku od 1.9 koji pruža fantastičan kompromis, dovoljno je snažan, jako malo troši i duplo jeftinije održavanje.
Kako to da nema problema na starom R5 TDI,na novom 3.0 TDI,na BMW 3.0d,na Mercedesovom 3.0,na Fiatovom 2.4 JTD. Samo on ima problema. Posto su problema imali Hrvati,Slovenci,Austrijanci,Njemci,Talijani,Englezi,Skandinavci i sav savremeni svijet koji mozda i ne stedi na odrzavanju,slobodno mozemo reci da je taj motor qrac od ovce.
530i

#15 Re: 2.5TDI motori-iskustva

Post by 530i »

Selmir_Tz wrote: Do Novog Sada sam potrošnji držao na 5L ali sam vozio u petoj, put čista ravnica, bez značajnih krivina, konstantno se vozi 70-80km/h a inače nemm tešku nogu.
Takvim tempom to može svako auto koje postoji, čak i manje od 5 litara...Hoću reći, to ne treba uzimati kao relevantnu činjenicu pri određivanju potrošnje. Dionica do Sarajeva je već normalan pokazatelj...
jefferson

#16 Re: 2.5TDI motori-iskustva

Post by jefferson »

Mlad i Nevin wrote:2.5 TDI je fantastičan i kvalitetan motor i neuporedivo bijesniji od 1.9 TDI, no mnogo je skuplji za održavanje, a kako prosječni bošnjo ne zna ni šta znači održavanje, masovno se događaju havarije na tim motorima koji ne trpe štednju na servisima. Odatle potiče priča da je 2.5 sranje, govno, škart, abortus itd. Druga stvar je što on takođe ne podnosi kratke relacije, pali-gasi i sl, a većina nas uglavnom tako vozi. Jednostavno nije za naše uslove, za razliku od 1.9 koji pruža fantastičan kompromis, dovoljno je snažan, jako malo troši i duplo jeftinije održavanje.
Nije to bosnjo, taj motor se katastrofalno pokazao u svim drzavama EU i izvan Eu gdje se prodavao.
Taj motor je bio pokusaj Audija da na brzaka stigne Mercedes i BMW u snazi, i totalno je podbacio. Podsjeca me na prvi Mercedesov V12 iz 1991 kada su pokusali na brzinu da stignu BMW, pa onda bilo brdo problema sa radilicom, klipovima, bregastim.
Ja licno znam 3 vlasnika A6 2.5tdi, koji su ga drzali ko malo vode na dlanu, ali dzaba, kad nesto nije kvalitetno ne mozes ga odrzavanjem napraviti kvalitetnim.
ragnoti

#17 Re: 2.5TDI motori-iskustva

Post by ragnoti »

@jeferson :thumbup:

Moj ti je savjet 2.4 + plin, opet neznam kakva su ti iskustva sa plinom, jer kod nas dosta ljudi od plina bježi kao od guje, uz stručnu ugradnju ova mašina radi kao Doxa.

Moj je bio 2001. quattro, godište kodna oznaka motora BDH navodno ispravljene sve greške sa prethodnih (AFB, AKN, AYM, BFC, BCZ, BDG, AKE, BAU, BND...), i uz nagovor prijatelja i tu standardnu V.A.G. ašku šuplju :D motor nije common rail i nije pumpa dizna, već direktno ubrizgavanje sa klasičnim diznama i Bosh pumpom :D , nema mu izderka :D , pazarim C5 prešao 180 000. Kasnije se ispostavi da je već imao zamjenu bregastih i hidropodizača, u Njemačkoj, čak na 95 000 KM. Tu sam malo odahnuo, mojoj sreći nigdje kraja, ali me snašao kvar pumpe visokog pritiska koju mi niko nije mogao reparirati :sad: , jer tad, a mislim da je i sad ista situacija nebavi se niko starim pumpama sa elektronskom kontrolom, auto ležalo 3 mjeseca, i na kraju otpad polovna pumpa 900 KM, kvar turbo punjača, polovan turbo pripazio me lik 350 KM jer sam već pazario pumpu kod njega :D .

Nakon toga sam ga zamijenio za benzinca 2.4 V6 30V (BDV oznaka), 125 KW, uvoz Holandija, sequent sisem plin Landi Renzo. Bio sam rahat dok ga nisam prodao prošle godine, a sretnem čovjeka koji ga vozi kaže da je i on zadovoljan.
Slo Burner
Grijem se na: Pelet
Vozim: Bembaru

#18 Re: 2.5TDI motori-iskustva

Post by Slo Burner »

Ako te bas lozi ta snaga sta ce ti bolan Audi, kupi BMW-a 3.0 i zavrsi stvar, nemoj bit' dijeca
Post Reply