1$ = 1 barel nafte

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Casual's

#26 Re: 1$ = 1 barel nafte

Post by Casual's »

SmokingMan wrote: 20/04/2020 22:04 Nisam nikada bio ljubitelj tih stvari, govorimo o mogućim ekonomskim posljedicama.
Ako nam je ovo sa Koronom išta pokazalo to je da su analitičari za qraz.
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#27 Re: 1$ = 1 barel nafte

Post by izvrsni direktor »

SmokingMan wrote: 20/04/2020 22:01 Ima li neko ko najbolje među nama poznaje ekonomske tokove, promjene cijena nafte, kakav bi ishod mogao biti ako cijena "prenoći" ispod nule?
ovo je situaciju koji niko nikad nije ocekivao niti se izucavao ovaj scenarij, tako da sto se tice teorijske podloge za ovo, nema je. cijeni zlata, nafte..niko nije nikad razmatrao mogucno odlaska u negativnu stranu. ekonomska teorija je na ove elemente gledala kao na ogranice prirodne rezerve, sa tendencijom smanjenja u buducnost --> porast cijene.

ono sto je realno je da bi apsurdno bilo da ce nastaviti proizvoditi naftu po negativnoj cijeni, koliki ce zastoj biti, i kakve ce posljedice taj zastoj izazvati, to je vec novo pitanje.
jer to znaci, ne samo pad prihoda, u ovom slucaju se radi o potpunom nestanku prihoda od prodaje nafte!! a to bi ozbiljno potreslo americku ekonomiju. u najblazem obliku receno
Sanjarko

#28 Re: 1$ = 1 barel nafte

Post by Sanjarko »

Casual's wrote: 20/04/2020 22:00
Sanjarko wrote: 20/04/2020 21:56
Casual's wrote: 20/04/2020 21:34 Smrdi na neku vrstu rata u skorije vrijeme
Iran vs Saudijska Arabija u kojem ona izvlaci deblji kraj. A i Iran izlazi ostecen pravo. Win-win situacija. Tako to ide cesto. Pandemija-ekonomska kriza-rat, na kraju.
Ovo jednostavno mora nekim velikim sranjem završiti.
Iran ce podrzati Merika mozda u tome. Ono ko fol saveznici a nakraju ce samo se usutiti Merika i na taj nacin fakticki dati presutnu podrsku Iranu u napadu mozda na SA, plus svi ce isprobati mnoga oruzja u tom ratu.

A svijet je u sr*nju odkako je istoga, samo je nekad se cinilo da ce stati sr*nje i bili smo blizu toga.

PS. Nadam se da grijesim u prognozama. Da nebude ko s onim mojim obrisanim temama gdje sam prognozirao dosta ovoga sta imamo sad od policijske drzave pa nadalje.
studiorum_tuzlaensis

#29 Re: 1$ = 1 barel nafte

Post by studiorum_tuzlaensis »

Predlažem Zlatokosom žutokljuncu da par triliona $$ odštampa i za sirote naftaše. :zoka:

PRAVDA ZA HIFU!
drastic

#30 Re: 1$ = 1 barel nafte

Post by drastic »

Edin H. wrote: 20/04/2020 21:48
drastic wrote: 20/04/2020 20:35 Trenutno placaju $12 po barelu samo preuzmi
Doslo vrijeme da treba masinke samo preko 3 tisuce cc vozati :izet: i jos dobar. :skoljka:
Kod mene je 5.4l 32 galona tank
drastic

#31 Re: 1$ = 1 barel nafte

Post by drastic »

SmokingMan wrote: 20/04/2020 22:01 Ima li neko ko najbolje među nama poznaje ekonomske tokove, promjene cijena nafte, kakav bi ishod mogao biti ako cijena "prenoći" ispod nule?
Ovo su contracts za maj ko zadnji mora preuzeti naftu. Spekulanti se Mali zajebali
drastic

#32 Re: 1$ = 1 barel nafte

Post by drastic »

drastic wrote: 20/04/2020 22:17
Ovo su contracts za maj ko zadnji mora preuzeti naftu. Spekulanti se Mali zajebali
Zadnji dan sutra
bosanska senzacija

#33 Re: 1$ = 1 barel nafte

Post by bosanska senzacija »

Neki dan gospoDŽa iz MMF reče da nas čeka depresija slična onoj iz 30-tih prošlog stoljeća.

Podloga je već bila tu ali ovaj virus je neke procese sigurno višestruko ubrzao.

Da imam dolare gledao bi što prije da ih prebacim u nešta sigurnije kao kineski yuan npr.
mO k3

#34 Re: 1$ = 1 barel nafte

Post by mO k3 »

Juni kontrakt i dalje stoji kod 20 $ , sutra istice Maj kontrakt
drastic

#35 Re: 1$ = 1 barel nafte

Post by drastic »

Sutra opet $20 ako se ekonomija ne otvori bice opet negativ
Last edited by drastic on 20/04/2020 22:23, edited 1 time in total.
Benjo34

#36 Re: 1$ = 1 barel nafte

Post by Benjo34 »

Lockdowni su uradili svoje, privrede su stale u većini država, preko Saudije je svjesno preplavljeno tržište naftom,nema potrošnje a proizvodnja se nije smanjivala. Ovo ne odgovara ama baš nikom ko ima bilo kakvu proizvodnju nafte, SAD i sateliti, ni Rusima ne odgovara, jer nafta se prodaje u dolarima, ko će kupit Ruski gas, naftu za neku cijenu veću od trenutne? Ali mislim da će se ovo stabilizovati za par sedmica, dok se počnu države otvarat i pokretati industrija, za industriju je ovo čak i dobro. Kinezima vrh, jeftina nafta je ono što im treba
mO k3

#37 Re: 1$ = 1 barel nafte

Post by mO k3 »

mislim da ce i juni kontrakti da padnu , lageri su jedostavno puni
studiorum_tuzlaensis

#38 Re: 1$ = 1 barel nafte

Skladišta su puna, ljudi sjede u kućama a fabrike ne rade. Novi crash futures ugovora za juni će nastupiti kroz par dana, po istoj matrici. Tako je kad zarolaš grudvu.

Treba rat, i to pod hitno ako misle živu glavu izvući. Rat i spaljena naftna polja = +$$$
mirsek

#39 Re: 1$ = 1 barel nafte

Post by mirsek »

Cijena nafte se moze namjestati kontrolisanjem ponude sto OPEC i radi. Ovdje je izgleda fazon sto je ekonomija toliko usporila da je potraznja nikakva tako da vec kupljena nafta nema kome da se proda a sva skladista su vec puna. Paradoks i zajeb spekulanata na trzistu. Mada niska cijena nafte treba da smanji cijenu vecine namirnica i generalno sve bi trebalo pojeftiniti pa bi se sa tim bar teoretski trebao pokrenuti novi ciklus trosenja i rasta ekonomskih altivnosti. Ko ce mu ga znati, trenutno skoro niko ne zna sta nam svaki naredni mjesec donosi.
Sanjarko

#40 Re: 1$ = 1 barel nafte

Post by Sanjarko »

Benjo34 wrote: 20/04/2020 22:23 Lockdowni su uradili svoje, privrede su stale u većini država, preko Saudije je svjesno preplavljeno tržište naftom,nema potrošnje a proizvodnja se nije smanjivala. Ovo ne odgovara ama baš nikom ko ima bilo kakvu proizvodnju nafte, SAD i sateliti, ni Rusima ne odgovara, jer nafta se prodaje u dolarima, ko će kupit Ruski gas, naftu za neku cijenu veću od trenutne? Ali mislim da će se ovo stabilizovati za par sedmica, dok se počnu države otvarat i pokretati industrija, za industriju je ovo čak i dobro. Kinezima vrh, jeftina nafta je ono što im treba
Kini se definitivno ovo sve isplati. U jednom filmu receno za Kineze cak i da nas pola izgine, opet ce nas biti pola i opet bruka. Omega kod se mislim zove film. Cijena gasa vidim stabilna je. Ali berza opet luduje.
Last edited by Sanjarko on 20/04/2020 22:28, edited 1 time in total.
Edin H.

#41 Re: 1$ = 1 barel nafte

Post by Edin H. »

Od kada sam gledao Mad Max-a zalagao sam se za besplatan benzin na crpkama. :izet:

Image
Casual's

#42 Re: 1$ = 1 barel nafte

Post by Casual's »

Benjo34 wrote: 20/04/2020 22:23 Lockdowni su uradili svoje, privrede su stale u većini država, preko Saudije je svjesno preplavljeno tržište naftom,nema potrošnje a proizvodnja se nije smanjivala. Ovo ne odgovara ama baš nikom ko ima bilo kakvu proizvodnju nafte, SAD i sateliti, ni Rusima ne odgovara, jer nafta se prodaje u dolarima, ko će kupit Ruski gas, naftu za neku cijenu veću od trenutne? Ali mislim da će se ovo stabilizovati za par sedmica, dok se počnu države otvarat i pokretati industrija, za industriju je ovo čak i dobro. Kinezima vrh, jeftina nafta je ono što im treba
Na kraju ispade da će teorija da je ovo kineski projekt imati smisla.
studiorum_tuzlaensis

#43 Re: 1$ = 1 barel nafte

jebaće korona male hinjave spekulante. Sad jedu nokte i papire po NY trotoarima, možda ih je par za konopcem...
mirsek

#44 Re: 1$ = 1 barel nafte

Post by mirsek »

Kinezi opet po ko zna koji put mogu extra profitirati. Nastancaju nabrzinu hiljade velikih skladista nafte i naprave sebi zalihe kao Ameri.
Toliko zaliha da im moze trajati barem 2-3 godine a da ekonomija puno ne ispasta ako ih neko bude ucjenjivao u buducnosti.
Sanjarko

#45 Re: 1$ = 1 barel nafte

Post by Sanjarko »

mirsek wrote: 20/04/2020 22:27 Cijena nafte se moze namjestati kontrolisanjem ponude sto OPEC i radi. Ovdje je izgleda fazon sto je ekonomija toliko usporila da je potraznja nikakva tako da vec kupljena nafta nema kome da se proda a sva skladista su vec puna. Paradoks i zajeb spekulanata na trzistu. Mada niska cijena nafte treba da smanji cijenu vecine namirnica i generalno sve bi trebalo pojeftiniti pa bi se sa tim bar teoretski trebao pokrenuti novi ciklus trosenja i rasta ekonomskih altivnosti. Ko ce mu ga znati, trenutno skoro niko ne zna sta nam svaki naredni mjesec donosi.
Cijena hrane ce nazalost da ide gore. Vec pojedina ide gore. Vec su se neke fabrike za preradu mesnih i mlijecnih proizvoda u Americi ugasile itd. Ima na Atom Feedu sve ko se pretplati na te neke stranice na internetu. Ja pratim sto sta preko RSS Atom Feedera i Brauzera od ovih Feedova raznih stranica. Nazalost nemogu da sve pohvatam i kopiram ovdje pa mi cesto ljudi moraju vjerovati na rijec i po pamcenju u vezi toga. Ali slabo mi je pamcenje pa nezapamtim cesto kako treba informacije.
studiorum_tuzlaensis

#46 Re: 1$ = 1 barel nafte

previše ste optimistični. Zračni prevoz skoro ukinut, nema putovanja ni autom ni brodom još zadugo osim loko. Zna se ko su potrošači nafte... Ameri. Između 6 i 20 miliona novonezaposlenih će svoju potrošnju svesti na nulu, a ostali na minimum u narednom periodu.

Kapitalizam traži potrošnju i potrošnju.
Casual's

#47 Re: 1$ = 1 barel nafte

Post by Casual's »

Evo Trump ima PRESS za sat vremena.
mirsek

#48 Re: 1$ = 1 barel nafte

Post by mirsek »

Sanjarko wrote: 20/04/2020 22:34
mirsek wrote: 20/04/2020 22:27 Cijena nafte se moze namjestati kontrolisanjem ponude sto OPEC i radi. Ovdje je izgleda fazon sto je ekonomija toliko usporila da je potraznja nikakva tako da vec kupljena nafta nema kome da se proda a sva skladista su vec puna. Paradoks i zajeb spekulanata na trzistu. Mada niska cijena nafte treba da smanji cijenu vecine namirnica i generalno sve bi trebalo pojeftiniti pa bi se sa tim bar teoretski trebao pokrenuti novi ciklus trosenja i rasta ekonomskih altivnosti. Ko ce mu ga znati, trenutno skoro niko ne zna sta nam svaki naredni mjesec donosi.
Cijena hrane ce nazalost da ide gore. Vec pojedina ide gore. Vec su se neke fabrike za preradu mesnih i mlijecnih proizvoda u Americi ugasile itd. Ima na Atom Feedu sve ko se pretplati na te neke stranice na internetu. Ja pratim sto sta preko RSS Atom Feedera i Brauzera od ovih Feedova raznih stranica. Nazalost nemogu da sve pohvatam i kopiram ovdje pa mi cesto ljudi moraju vjerovati na rijec i po pamcenju u vezi toga. Ali slabo mi je pamcenje pa nezapamtim cesto kako treba informacije.
Ljudi ce jesti hranu, od toga i vode se zivi. Ne znam sto su te firme zatvorili. Ako je zbog zaraze onda ok ali ako je zbog ekonomske situacije onda mi i nije bas jasno.
Sanjarko

#49 Re: 1$ = 1 barel nafte

Post by Sanjarko »

studiorum_tuzlaensis wrote: 20/04/2020 22:35 previše ste optimistični. Zračni prevoz skoro ukinut, nema putovanja ni autom ni brodom još zadugo osim loko. Zna se ko su potrošači nafte... Ameri. Između 6 i 20 miliona novonezaposlenih će svoju potrošnju svesti na nulu, a ostali na minimum u narednom periodu.

Kapitalizam traži potrošnju i potrošnju.
Kakvi ja i optimizam. Drzim se realizma koliko je to god moguce. Nazalost porasti ce broj gladnih u svijetu, siromasnih i jos ce vise ljudi da osiromasi itd. Citam neki dan neznam koliko je istina da je se desio izgleda i krah nekretnina. Ovdje padaju cijene kirija za izdavanje stanova itd. Bile su prenapuhane cijene kirija godinama kao i mozda cijene nekretnina.
drastic

#50 Re: 1$ = 1 barel nafte

Post by drastic »

Sve ide gore, mozda me odmah
Trillioni se stancaju I pumpaju u market
Post Reply