1984
-
St.Germain
#1 1984
americke vlasti vec tri godine vrse kontrolu radio-aktivnosti odredjenih privatnih prostorija i javnih mjesta u najmanje 6 americkih metropola . Svrha citavog projekta je da se otkrije, da li se npr. u dzamijama prave bombe.
Savezna americka policija i ministarstvo za energetiku je sprovelo akciju kontrole hiljade stanova i radnih mjesta muslimana kao i dzamija na radioaktivno zracenje. U sirem podrucju Washingtona je pod vizirom bilo 120 mjesta koje uglavnom posjecuju muslimani, kao i u drugim gradovima poput Nju Jorka, Cikaga, Sijetla i Detroita. Program je zapocet od napada na nebodere-blizance.
Americka vlada je u navedenim gradovima policajcima i vatrogascima nabavila hiljade detektora koje su nosili na kaisu a sluze detektiranju radioaktivnog zracenja u lukama, podzemnim stanicama i javnim mjestima.
Dalje se navodi da americka tajna sluzba NSA ima tradicionalno dobre odnose sa tele-komunikacijskim kompanijama.
izvor: Der Spiegel
originalna vijest:
http://www.spiegel.de/politik/ausland/0 ... 20,00.html
Savezna americka policija i ministarstvo za energetiku je sprovelo akciju kontrole hiljade stanova i radnih mjesta muslimana kao i dzamija na radioaktivno zracenje. U sirem podrucju Washingtona je pod vizirom bilo 120 mjesta koje uglavnom posjecuju muslimani, kao i u drugim gradovima poput Nju Jorka, Cikaga, Sijetla i Detroita. Program je zapocet od napada na nebodere-blizance.
Americka vlada je u navedenim gradovima policajcima i vatrogascima nabavila hiljade detektora koje su nosili na kaisu a sluze detektiranju radioaktivnog zracenja u lukama, podzemnim stanicama i javnim mjestima.
Dalje se navodi da americka tajna sluzba NSA ima tradicionalno dobre odnose sa tele-komunikacijskim kompanijama.
izvor: Der Spiegel
originalna vijest:
http://www.spiegel.de/politik/ausland/0 ... 20,00.html
- Alfons Kauders
#2 Re: 1984
Koji idioti, mnogi su dosta zaradili na histeriji nakon napada na WTC, sad je dosao red i na dobavljace detektora radioaktivnosti...
Elem, zanima me da li bi neko bio toliki glupan da unosi dijelove za bombu u USA, i da je gore sklapa, ili da to rahat odradi u nekoj zabiti na Bliskom istoku, u Africi ili bilo gdje drugo, strpaju bombu u kontejner i posalju brodom za neku luku... Ako ikad otkriju tragove radioaktivnosti, otkrice ih par minuta prije eksplozije, taman da nesto prouce na brzinu...
Elem, zanima me da li bi neko bio toliki glupan da unosi dijelove za bombu u USA, i da je gore sklapa, ili da to rahat odradi u nekoj zabiti na Bliskom istoku, u Africi ili bilo gdje drugo, strpaju bombu u kontejner i posalju brodom za neku luku... Ako ikad otkriju tragove radioaktivnosti, otkrice ih par minuta prije eksplozije, taman da nesto prouce na brzinu...
-
kub lajkan
#3 Re: 1984
Mozda se nisu sjetili... Al' eto sad si im dao dobru ideju...Alfons Kauders wrote:Koji idioti, mnogi su dosta zaradili na histeriji nakon napada na WTC, sad je dosao red i na dobavljace detektora radioaktivnosti...![]()
-
MBA
#4 Re: 1984
Alfons Kauders wrote:Koji idioti, mnogi su dosta zaradili na histeriji nakon napada na WTC, sad je dosao red i na dobavljace detektora radioaktivnosti...![]()
Razumijem tvoj sarkazam. No, jedna takva naprava bi mogla odnijeti isuvise zivota da bi neko riskirao, a onda ova tema ne bi bila zajebancija. Cinjenica da u USA nije bio niti jedan napad na kolateralne ciljeve dovoljno govori o efikasnosti preventivnih mjera. Na koncu, koja to vlast nema tajne sluzbe? U USA, barem, o tome se diskutira/pise.
- Alfons Kauders
#5 Re: 1984
Fazon i jeste u tome sto nema efikasne prevencije. A razmisli zasto otmicari onih aviona nisu roknuli 3-4 nuklearne centrale, vec simbole moci ? Ni njima to ne treba, oni su svoje odradili, bili su svjesni da bi ubijanje milion ljudi vise skodilo nego pomoglo njihovoj stvari.MBA wrote: Razumijem tvoj sarkazam. No, jedna takva naprava bi mogla odnijeti isuvise zivota da bi neko riskirao, a onda ova tema ne bi bila zajebancija. Cinjenica da u USA nije bio niti jedan napad na kolateralne ciljeve dovoljno govori o efikasnosti preventivnih mjera. Na koncu, koja to vlast nema tajne sluzbe? U USA, barem, o tome se diskutira/pise.
-
Krugman
Slazem se sa MBA. Ove je po meni totalno opravdano sto su radili.
Americka granica sa obje strane je previse prodorna, a radioaktivni materijal na medjunarodnom crnom trzistu je dokazano dostupan. Mogucnost da bi neka budala imala sredstva i prilike da takav materijal kupi i unese u zemlju je sasvim realna. U slucaju prljave bombe - odnosno kombinacije konvencijalnog eksploziva sa radiaktivnim materijalima - gubitci u ljudskim zivotima i ostale posljedice bi bile katastrofalne. I onda bi isti ovi komentatori sto sada dizu ruke u vis, se zalili da nije dovoljno bilo uradjeno.
Jos jedno: u histeriji o krsenju gradjanskih prava i totalitarizmu u USA koja ce sigurno uslijediti od strane ljevicara, treba napomenuti da:
- Sigurnosne agencije nisu prekrsile nikakav zakon
- Nadgledani su objekti i pojedinci koji su potvrdjeni radikali.
A ja bi licno volio da vidim ova silna muslimanska vijeca i ostale islamske organizacije koji su toliko zabrinuti za interese muslimana da urade nesto konkretno na teoloskom i socijalnom planu kako bi se vjera i muslimanska drustva odbranili od nastavljajuce radikalizacije.
Americka granica sa obje strane je previse prodorna, a radioaktivni materijal na medjunarodnom crnom trzistu je dokazano dostupan. Mogucnost da bi neka budala imala sredstva i prilike da takav materijal kupi i unese u zemlju je sasvim realna. U slucaju prljave bombe - odnosno kombinacije konvencijalnog eksploziva sa radiaktivnim materijalima - gubitci u ljudskim zivotima i ostale posljedice bi bile katastrofalne. I onda bi isti ovi komentatori sto sada dizu ruke u vis, se zalili da nije dovoljno bilo uradjeno.
Jos jedno: u histeriji o krsenju gradjanskih prava i totalitarizmu u USA koja ce sigurno uslijediti od strane ljevicara, treba napomenuti da:
A ja bi licno volio da vidim ova silna muslimanska vijeca i ostale islamske organizacije koji su toliko zabrinuti za interese muslimana da urade nesto konkretno na teoloskom i socijalnom planu kako bi se vjera i muslimanska drustva odbranili od nastavljajuce radikalizacije.
- Alfons Kauders
Ni nacisti nisu prekrsili nikakav zakon kad su slali Jevreje u logore, jednostavno su napravili takve zakone...Krugman wrote:Slazem se sa MBA. Ove je po meni totalno opravdano sto su radili.
-
Krugman
Eh sad vala Alfonso. Relativiziranje cinjenica ti ne ide u prilog. Nacisti su napravili zakone koji su bili u suprotnosti sa ljudskim i gradjanskim pravima, dok su americki zakoni u skladu sa tim pravima.Alfons Kauders wrote:Ni nacisti nisu prekrsili nikakav zakon kad su slali Jevreje u logore, jednostavno su napravili takve zakone...Krugman wrote:Slazem se sa MBA. Ove je po meni totalno opravdano sto su radili.
-
St.Germain
A
razumijem kontrolu ali ne paranoju. Ovo je podsticaj predrasudama i put u gori svijet. Je li legitimno odsad svakog muslimana smatrati potencijalnim teroristom samo jer je musliman
U izvjestaju ne pise ko je kontrolisan nego je iskljucivo rijec o muslimanima. Sta mislis, kako ce neki xy koji nema nikakvog dodira sa tom vjerskom grupom shvatiti ovu vijest?
razumijem kontrolu ali ne paranoju. Ovo je podsticaj predrasudama i put u gori svijet. Je li legitimno odsad svakog muslimana smatrati potencijalnim teroristom samo jer je musliman
- Alfons Kauders
Amerikanci su za vrijeme 2. svjetskog internirali oko 200000 gradjana japanskog porijekla, cijele porodice i ako se ne varam, sve po zakonu.Krugman wrote: Eh sad vala Alfonso. Relativiziranje cinjenica ti ne ide u prilog. Nacisti su napravili zakone koji su bili u suprotnosti sa ljudskim i gradjanskim pravima, dok su americki zakoni u skladu sa tim pravima.
Sve je care moguce, a takve stvari se vazda uvode na mala vrata, krene se od sitnica, a zavrsi se belajem...
-
Krugman
[quote="St.Germain"]U izvjestaju ne pise ko je kontrolisan nego je iskljucivo rijec o muslimanima. [quote]
Germa, nije istina. Takodjer su kontrolisani drugi objekti koji nemaju veze sa muslimanima. Odnosno kontrolisani su objekti i licnosti za koje postoji opravdana slutnja da imaju zle namjere.
Sada, zalosna je cinjenica da su vecina takvih muslimani. I upravo zbog toga ja mislim da islamske organizacije trebaju igrati kljucniju ulogu na suzbijanju takvih pojava umjesto sto prave bezpotrebnu dramu zbog sigurnosnih operacija koje bi svaka normalna zemlja vodila.
Germa, nije istina. Takodjer su kontrolisani drugi objekti koji nemaju veze sa muslimanima. Odnosno kontrolisani su objekti i licnosti za koje postoji opravdana slutnja da imaju zle namjere.
Sada, zalosna je cinjenica da su vecina takvih muslimani. I upravo zbog toga ja mislim da islamske organizacije trebaju igrati kljucniju ulogu na suzbijanju takvih pojava umjesto sto prave bezpotrebnu dramu zbog sigurnosnih operacija koje bi svaka normalna zemlja vodila.
-
St.Germain
da upravo je u tome problem!A wrote:Germa, poslije teroristickih napada u Rusiji od strane Cecena - kontrolisani su svi Ceceni, a to nema veze sa tim sto su muslimani. Nekada su najvise kontrolisani bili Irci, u jednom periodu je svaki Rus bio spijun, svaki Izraelac saradnik Mosada, svaki Bask pripadnik ETA-e.
NIJE naznacena grupa nego je rijec o MUSLIMANIMA. A njih ima raznih...
-
Krugman
Alfons Kauders wrote:Amerikanci su za vrijeme 2. svjetskog internirali oko 200000 gradjana japanskog porijekla, cijele porodice i ako se ne varam, sve po zakonu.Krugman wrote: Eh sad vala Alfonso. Relativiziranje cinjenica ti ne ide u prilog. Nacisti su napravili zakone koji su bili u suprotnosti sa ljudskim i gradjanskim pravima, dok su americki zakoni u skladu sa tim pravima.
Sve je care moguce, a takve stvari se vazda uvode na mala vrata, krene se od sitnica, a zavrsi se belajem...
Nevjerujem da bi nadgledanje ljudi koji imaju iskazan radikalizam moglo eskalirati u sirokom krsenju ljudskih prava kao sto ti mislis. Amerika je evolvirala od tih vremena. Pored toga sad je ocigledno da se to nadgledanje vrsi vec 3 godine i cinjenica da nije nijedan amerikanac nije do sada zlostavljan ide u prilog iskrenosti ovih mjera.
-
digger
Ta logika nece proci. Jer, sve je upereno protiv "nevjernika" koji kao nemaju sta da traze na ovom svijetu.Krugman wrote:A ja bi licno volio da vidim ova silna muslimanska vijeca i ostale islamske organizacije koji su toliko zabrinuti za interese muslimana da urade nesto konkretno na teoloskom i socijalnom planu kako bi se vjera i muslimanska drustva odbranili od nastavljajuce radikalizacije.
I dok god islamske grupe sute, iste prihvataju ovakvu logiku bez da je javno zagovaraju.
-
Krugman
Uravo tako, dok god se dozvoli budalama da kidnapuju religiju, ovakve sigurnosne mjere ce biti opravdane a generalizacija muslima ocekivana.digger wrote:Ta logika nece proci. Jer, sve je upereno protiv "nevjernika" koji kao nemaju sta da traze na ovom svijetu.Krugman wrote:A ja bi licno volio da vidim ova silna muslimanska vijeca i ostale islamske organizacije koji su toliko zabrinuti za interese muslimana da urade nesto konkretno na teoloskom i socijalnom planu kako bi se vjera i muslimanska drustva odbranili od nastavljajuce radikalizacije.
I dok god islamske grupe sute, iste prihvataju ovakvu logiku bez da je javno zagovaraju.
Sto se mene licno tice, vise vrijedi 10,000 nevinih ljudskih zivota i svakodnevna sigurnost, od prava nekog radikala da neometano koristi telefonske usluge.
- Alfons Kauders
Vjerovatno i nece, ali nista nije nemoguce. Ovo je mozda tek pocetak, ko zna kakva ce biti situacija u svijetu za 20tak godina...Krugman wrote:Alfons Kauders wrote:Amerikanci su za vrijeme 2. svjetskog internirali oko 200000 gradjana japanskog porijekla, cijele porodice i ako se ne varam, sve po zakonu.Krugman wrote: Eh sad vala Alfonso. Relativiziranje cinjenica ti ne ide u prilog. Nacisti su napravili zakone koji su bili u suprotnosti sa ljudskim i gradjanskim pravima, dok su americki zakoni u skladu sa tim pravima.
Nevjerujem da bi nadgledanje ljudi koji imaju iskazan radikalizam moglo eskalirati u sirokom krsenju ljudskih prava kao sto ti mislis. Amerika je evolvirala od tih vremena. Pored toga sad je ocigledno da se to nadgledanje vrsi vec 3 godine i cinjenica da nije nijedan amerikanac nije do sada zlostavljan ide u prilog iskrenosti ovih mjera.
-
Krugman
Da li je onda zbog te neke daleke i tanke mogucnosti opravdano rizikovati desetine hiljada nevinih zivota. Po mom misljenju, kategoricno NE!Alfons Kauders wrote:Vjerovatno i nece, ali nista nije nemoguce. Ovo je mozda tek pocetak, ko zna kakva ce biti situacija u svijetu za 20tak godina...Krugman wrote:Alfons Kauders wrote: Amerikanci su za vrijeme 2. svjetskog internirali oko 200000 gradjana japanskog porijekla, cijele porodice i ako se ne varam, sve po zakonu.
- NeKi_LiK
Nakon WTC-a ne bi me čudilo i da im djeci ruksake u školi pregledaju... ozbiljno...
S druge strane baš me zanima kakvi bi komentari bili kada bi se s vremena na vrijeme vršila kontrola srpskih stanova u Sarajevu
Čisto, prevencije radi, da se vidi naoružavaju li se opet
...
S druge strane baš me zanima kakvi bi komentari bili kada bi se s vremena na vrijeme vršila kontrola srpskih stanova u Sarajevu
Čisto, prevencije radi, da se vidi naoružavaju li se opet
-
dinash
kazu amerikanci. nego jesi siguran u to? u guantanamu i agu ghraibu nevidjeno postuju ljudska prava ...Eh sad vala Alfonso. Relativiziranje cinjenica ti ne ide u prilog. Nacisti su napravili zakone koji su bili u suprotnosti sa ljudskim i gradjanskim pravima, dok su americki zakoni u skladu sa tim pravima.
Ni nacisti nisu prekrsili nikakav zakon kad su slali Jevreje u logore, jednostavno su napravili takve zakone...
ja ovu vijest citam kao medijsku patku. ito uglavnom usmjerenu amerikancima. ne zato jer ne vjerujem da NSA radi to sto pise u tekstu da radi. zapravo, sigurno kontrolisu, skeniraju, nadgledaju i vise nego sto je opisano. ali imam osjecaj da su takve vijesti namjenjene ucvrscivanju uvjerenja (citaj: mita) o americkoj hi-tech premoci. ko biva, eto amerikanci imaju detektora radioaktivnosti na bacanje, ito ne bilo kakvih detektora, nego detektora koji su toliko mali da ih mogu instalirati u svaki kais vatrogasca. o ucinkovitosti tih detektora niko nista ne kaze, ko ih koristi, kako, ali se zna (?) protiv koga. meni je evo sedam dana njujorka unistilo tu nametnutu nam viziju americke hi tech premoci i logicno mi je zasto sami sebi ponavljaju slicne price kao neku mantru.
st. germain vrlo dobro napisao sta su posljedice ovakvih paranoicnih medijskih izvjestaja.
da parafraziram g. trbuljaka: cinjenica da je nekoga POTREBNO nadgledati je vaznija od rezultata tog nadgledanja.
Last edited by dinash on 24/12/2005 19:03, edited 2 times in total.
- Alfons Kauders
Dok god njihova vlada vodi ovakvu vanjsku politiku njihovi gradjani ce biti u opasnosti, dzaba im sve...Krugman wrote: Da li je onda zbog te neke daleke i tanke mogucnosti opravdano rizikovati desetine hiljada nevinih zivota. Po mom misljenju, kategoricno NE!
-
Krugman
Koliko me sjecanje sluzi Al Kaida i ostale radikalne organizacije vide veci problem u vrijednostima koje Zapad zastupa, nego vanjskoj politici. Njima su Palestina i Irak sredstva mobilizacije, a ne uzroci borbe. A amerika glavni cilj, kao globalni zastupnik tih vrijednosti.Alfons Kauders wrote:Dok god njihova vlada vodi ovakvu vanjsku politiku njihovi gradjani ce biti u opasnosti, dzaba im sve...Krugman wrote: Da li je onda zbog te neke daleke i tanke mogucnosti opravdano rizikovati desetine hiljada nevinih zivota. Po mom misljenju, kategoricno NE!
Mozda kada bi se cijeli svijet islamizirao u jedan kalifat sa Ajatolahom na celu u kojem ce vladat nakaradni serijat, onda gradjani nebi bili u opasnosti.
-
Krugman
[quote="dinash"]
kazu amerikanci. nego jesi siguran u to? u guantanamu i agu ghraibu nevidjeno postuju ljudska prava ...[\quote]
Ako nije tako, pokazi mi americku zrtvu ovog 3 godisnjeg nadgledanja?
Po mom misljenju abu Ghraib je bio nereprezentativni ekces, a Guantanamo samo preuvelicani supljak.
kazu amerikanci. nego jesi siguran u to? u guantanamu i agu ghraibu nevidjeno postuju ljudska prava ...[\quote]
Ako nije tako, pokazi mi americku zrtvu ovog 3 godisnjeg nadgledanja?
Po mom misljenju abu Ghraib je bio nereprezentativni ekces, a Guantanamo samo preuvelicani supljak.
-
digger
Ovo ne stoji.St.Germain wrote:razumijem kontrolu ali ne paranoju... Je li legitimno odsad svakog muslimana smatrati potencijalnim teroristom samo jer je muslimanU izvjestaju ne pise ko je kontrolisan nego je iskljucivo rijec o muslimanima. Sta mislis, kako ce neki xy koji nema nikakvog dodira sa tom vjerskom grupom shvatiti ovu vijest?
Najprije, mi ne znamo cinjenice pa ni Spiegel. Ja vjerujem da prisluskivanje pocinje kada se imaju odredjeni podaci o osobi ili osobama u grupi. Zato vjerujem da je sam akt prisluskivanja daleko od paranoje. S druge strane, niko ko je cist ne treba da se brine.
Kada sam prije 34 godina stigao u S. Ameriku, vozacke dozvole su bile komad papira. Danas su sa fotografijom i potpisom (sto su u USA tvrdili da to tamo nikada nece proci. Pa je proslo.)
Posto sam radio na aerodromu, mogao sam slobodno uci kroz prtljazni tunel u Torontu do kancelarija a kroz njih do aviona, popeti se u isti i raditi svoj posao da me niko ni ne pogleda. Danas mogu to da vidim samo dvogledom
jer ne mogu ni da pridjem ulazu na pistu.
Stvari si mijenjaju a s tim i pogledi ljudi. Americko lupetanje o "pravima" je bas lupetanje, jer o tome prteljaju oni koji nisu mogli da posalju pismo u bivsoj zemlji prije nego sto im je uzet otisak palca.
Na zalost, jedino je demokracija stvarno podlozna terorizmu. Ne autokratija ili diktatura, gdje za jednog "odmetnika" stotine plate glavom. Posto je to tako, vrijeme je da se nesto promjeni u tim "slobodama" a stvari usklade sa realnoscu.
Jer apsolutne slobode ili prava nema. Jer kada postoje, isto je cista anarhija.
-
Krugman
Digger, ma nije se radilo ni o presluskivanju. Nego su aparatima slicnim kao skeneri iz daljine nadgledali odredjene objekte i licnosti za postojanje radioaktivnih materijala. FBI je potvrdio navode in NY tajmsa. Radilo se o licnostima i mjestima, u nekim slucajevima javnim objektima koji nemaju veze sa muslimanima, za koje je postojala opravdanja sumnja da bi mogli biti koristeni od strane fundamentalista u svrhu terorizma.digger wrote:Ovo ne stoji.St.Germain wrote:razumijem kontrolu ali ne paranoju... Je li legitimno odsad svakog muslimana smatrati potencijalnim teroristom samo jer je muslimanU izvjestaju ne pise ko je kontrolisan nego je iskljucivo rijec o muslimanima. Sta mislis, kako ce neki xy koji nema nikakvog dodira sa tom vjerskom grupom shvatiti ovu vijest?
Najprije, mi ne znamo cinjenice pa ni Spiegel. Ja vjerujem da prisluskivanje pocinje kada se imaju odredjeni podaci o osobi ili osobama u grupi. Zato vjerujem da je sam akt prisluskivanja daleko od paranoje. S druge strane, niko ko je cist ne treba da se brine.
Kada sam prije 34 godina stigao u S. Ameriku, vozacke dozvole su bile komad papira. Danas su sa fotografijom i potpisom (sto su u USA tvrdili da to tamo nikada nece proci. Pa je proslo.)
Posto sam radio na aerodromu, mogao sam slobodno uci kroz prtljazni tunel u Torontu do kancelarija a kroz njih do aviona, popeti se u isti i raditi svoj posao da me niko ni ne pogleda. Danas mogu to da vidim samo dvogledom
jer ne mogu ni da pridjem ulazu na pistu.
Stvari si mijenjaju a s tim i pogledi ljudi. Americko lupetanje o "pravima" je bas lupetanje, jer o tome prteljaju oni koji nisu mogli da posalju pismo u bivsoj zemlji prije nego sto im je uzet otisak palca.
Na zalost, jedino je demokracija stvarno podlozna terorizmu. Ne autokratija ili diktatura, gdje za jednog "odmetnika" stotine plate glavom. Posto je to tako, vrijeme je da se nesto promjeni u tim "slobodama" a stvari usklade sa realnoscu.
Jer apsolutne slobode ili prava nema. Jer kada postoje, isto je cista anarhija.
Takodjer su koristili kompjuterski program koji je minirao milijarde komada telekomunikacijskih informacija pri traznji specificiranih i usko definisanih indikacija o postojanju teroristickih aktivnosti.
Svrha i rezultat nadgledanja nije bilo ogranicavanje icijih prava kako neki pokusavaju predstaviti.