denimb wrote:stakasa wrote:denimb wrote:
Ovo su neke od najznacajnijih promjena:
-Ukidanje ugovora o radu na neodreceno vrijeme.
-Stavljanje van snage postojecih kolektivnih ugovora.
-Smanjivanje najnize plate i uvođenje nize i od najnize plate za mlade radnike.
-Smanjivanje ili ukidanje otpremnina radnicima koji budu proglaseni tehnoloskim viskom.
-Formiranje agencija za zaposljevanje (U biti agencije za iznajmljivanje radnika)
-Samovoljno otpustanje radnika po volji poslodavca.
Sa ovim zakonom fakticki radnici gube sva prava i postaju (i legalno) marva za izrabljivanje, ujedno su i sindikati mrtvi, jer kako cu ja biti u nekom glavnom odboru sindikata koji se bori za prava radnika ako me se "Gazda" moze rijesiti kad pozeli.
Prisustvovao sam jednom seminaru gdje nam je covjek ispricao da mu je Sorensen u oci rekao kako je prosjecna plata u BiH od nekih 400 eura previsoka i da je u najmanju ruku treba prepoloviti da bi se privukli strani investitori u BiH.
Dakle doci ce oni ali ako cemo raditi 12 sati za 10 KM.
U biti ovaj zakon je klasicno porobljavanje koje se pokusava probaciti kroz neke fancy izraze, i neophodne reforme, iako i sadasnji zakon o radu nije nikakva prepreka razvoju ekonomije i novom zaposljavanju...a ko je kriv zasto to nije tako znamo svi mi.
Uglavnom dolaze jebena vremena, dokle je narod spreman ici da zastiti samog sebe vidjet cemo.
Ovo su mahom dobri prijedlozi, da se spasi sto se spasiti moze. Sistem je rigidan i fleksibilnost koja sa ovim dolazi ide u prilog vrijednim i sposobnim radnicima. Doduse bez ovoga je sve puno izvjesnije - ravno do dna.
Sistem je rigidan zato sto pojedinci hoce da on bude rigidan, a mi do dna idemo svakako samo je razlika u nacinu na koji idemo do dna, sa mrvicom dostojanstva ili ce nam oteti i to.
Zasto? Pa zato sto nam vrli politicari vec 20 i neku godinu gledaju samo kako razvijati sopstveno ekonomsko stanje, i sada kada je doslo 5 do 12 nazovi reforme se rade preko leđa naroda.
Proglasavati neadekvatnim zakon kojeg se nisu ni pokusali pridrzavati je u najmanju ruku bezobrazno. Koliko firmi ima sa 3 osigurana radnika i 50 neosiguranih, koliko firmi ima koje drze radnika na određenom ugovoru pa kada istekne rok i moraju ga primiti u stalni radni odnos posalju ga 20 dana na biro, i hajmo na novo...poslodavaca koji zvanicno uplate radniku minimalac, pa mu onda ovaj mora vratiti dio toga u koverti...
Sta radi drzava da to sprijeci, pa nista, legalizuje to i jos daje bosanskom poslodavcu, sa bosanskim mentalitetom odrijesene ruke da radi sta hoce.
A sta ima radnik od toga, minimalac (?) i priliku da zivi iz mjeseca u mjesec bez ikakve buducnosti. Pokusaj kao takav kreditno nesposoban rijesiti stambeno pitanje i osnovati porodicu...baska...
Ni svjesni niste cemu ta fleksibilnost vodi, i ko ovdje konce povlaci da se taj zakon usvoji.
Prije svega, hvala na odgovoru.
-Ukidanje ugovora o radu na neodreceno vrijeme. - Da li ovo znaci da vise niko nece moci biti zaposlen na neodredjeno vrijeme? Ja mislim da to nije niti moguce niti realno iz vise razloga a koliko sam mogao procitati, novi zakon ne predvidja eksplicitno ukidanje rada na neodredjeno.
Stavljanje van snage kolektivnih ugovora - Moram priznati da mi nije jasno sta je KOLEKTIVNI UGOVOR uopste. Ja imam sa poslodavcem potpisan ugovor o radu na neodredjeno. Da li taj kolektivni ugovor pogadja samo ljude zaposlene u drzavnim institucijama ili i neke privatne kompanije imaju te kolektivne ugovore. Takodjer, ako sam dobro shvatio, cak ni taj ugovor ne bi bio potpuno ukinut nego vremenski ogranicen na tri godine.
-Smanjivanje najnize plate i uvođenje nize i od najnize plate za mlade radnike. - Jednom rjecju, katastrofa. Minimalna plata je svakako vec dobro ispod apsolutnog minimuma za puko prezivljavanje i bilo kakvo dodatno smanjenje ce imati katastrofalne posljedice. Cemu da se nada mlada osoba ako shvati da treba da radi za 300-400 KM ? Ode ta mlada osoba u kriminal i to logikom " bolje da pokusam da idem na sve, nego da se patim 30 godina za nista".
-Smanjivanje ili ukidanje otpremnina radnicima koji budu proglaseni tehnoloskim viskom.. Takodjer lose mada ovo u privatnom sektoru uglavnom ionako nije funkcionisalo. Radnici su otpustani po drugim osnovama i ovo uglavnom niko nije ni placao.
-Samovoljno otpustanje radnika po volji poslodavca. NEO-FEUDALIZAM uz tu razliku sto se u feudalnom drustvu vlastelin ipak brinuo da mu kmetovi imaju sta jesti, ako ni zbog cega a ono da bi mogli da rade. U ovom novom obliku, ne moraju ni o tome da se brinu.
Imam osjecaj kao da su nas zbog rata pustili malo 15-20 godina da vide sta cemo sami da uradimo a sada lagano dolazi vrijeme da nas smjeste tamo gdje misle da nam je mjesto.
Sa jedne strane, ova trenutna situacija nije ok jer ja znam da bez obzira sto vec 20 godina radim i uplacujem penziono, kada dodje moje vrijeme za penziju, moja penzija nece imati iz cega da se isplati jer ce sistem do tada kolabirati (vec je na aparatima). U tom smislu, i ja gajim tracak nade da bi se ovakvim hirurskim intervencijama mozda moglo odstraniti ono sto je u drustvu bolesno i mozda bi se pacijent mogao oporaviti.
Sa druge strane, ovakve neoliberalne mjere po diktatu MMF-a i WB-a jednostavno nikada i nigdje nisu polucile bilo kakv uspijeh. Dovoljno je pogledati rasulo koje su ostavili u Latinskoj Americi od Argentine do Bolivije.
Ovo su stvarni problemiu sa kojima je suocena nasa zemlja ali sve dok se narod ne opameti i sve dok je moguce ove probleme zamaskirati strahom od ovih ili onih, niko se njima nece ozbiljno baviti.
I onda me pitaju zasto ne vjerujem u demokratiju. Ja nikada nisam glasao za neoliberalni kapitalizam. Niko me nikada nista nista na ovu temu nije ni pitao. A to su prava pitanja a ne ove gluposti koje nama ovcama, svakodnevno serviraju.