1915 - 2015 Genocid nad Armencima

Post Reply

Genocid se desio:

DA
120
75%
NE
41
25%

Total votes: 161

fosna2014

#76 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima

Post by fosna2014 »

It_is_a_Leclerc wrote:Ne postoji nijedan, ali nijedan slovom i brojem, dokaz da se genocid nije desio. Dakle, ispunjena je krivična, pravna, činjenična, ideološka i svaka druga stavka koja je potrebna da bi se nešto zvalo genocidom.
Nije sud tada postojao, pa ne moze biti. Kako bi neki ovdje rekli. :-)
Danguba

#77 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima

Post by Danguba »

JoseMujica wrote:evo i sam tok rasprave pokazuje koliko je ovakvo kvalificiranje genocidom zločina prije WWII sa čisto metodološkog stanovišta pogrešno. Samo se otvara Pandorina kutija ideoloških rekonstrukcija prošlosti u kojima svako, u slučaju kad mu odgovara, zločin genocidoom imenuje.

Istim pristupom je Smail Čekić lupno tezu o 10 genocida nad Bošnjacima i naravno kad je već tema Armenija jel ovi što "argumentirano" vaze o genocidu nad Armencima, spomenuli barem slučajno šta bi sa muslimanima u Armeniji? samo pitam :roll:
:thumbup:

...ili sa muslimanima koji su stoljecima zivjeli u Srbiji?
Sta bi sa onolikim brojem dzamija, medresa pa i stanovnistva?

boldirano je sustina svega.
vivaldi

#78 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima

Post by vivaldi »

Fantassin wrote:Erdoan cini sve da je stavi na metu...
vanjska politika mu je popirlicno neobjasnjiva vec godinama..sa mnogima je zakuhao, a maltene nista od toga nije profitirao
Ima Bosne_Bice Bosne
Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.

#79 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima

Post by Ima Bosne_Bice Bosne »

Auuuu, sta su ono Mongoli cinili. Od Dzingis Kana pa na dalje. Sa lica zemlje su nestajali i narodi i drzave kuda su oni prosli. I sve sa namjerom. Hajdemo sada optuziti Mongoliju za sve ono sto su njihovi preci cinili. :-)

E, sada ce se, vjerujem, vecina od vas reci, " Pa sta danasnja Mongolija ima sa tim!" I u pravu ste. Nema nista.

Zasto onda spocitavati nesto jednoj Turskoj za zlocine koje je pocinila Osmanska Imperija? Zlocini Osmanske Imperije se jesu dogodili i strasni su. Isto tako, strasni su zlocini svih imperijalnih drzava, i proslih i sadasnjih, ali skoro niko ne optuzuje zbog tih zlocinina nasljednike tih imperija, ni prosle ni sadasnje, a jos manje ih naziva genocidom. Ono, mogu ih ja nazvati, ili ti...I sta? Hoce li se neko pocesati po glavi zbog toga? :-)

Ako postoje utvrdjena pravila da se neki zlocin pocinjen od nekoga nazove genocidom, onda se ta pravila moraju postivati i pocinioce prozvati na odgovornost. Ali sve i jednoga, a ne samo kako se kome i kada mu se cejfne.

Ako neki sud, u okviru tih pravila, kaze da je taj i taj pocinio genocid nad tim i tim, ja cu takvu odluku postovati. Ako toga nema, onda Mongoliji ne mogu spocitavati zlocine koje je pocini Dzingis Kan. Mogu samo da susjecam sa zrvama tih svih strasnih zlocina, nadajuci se da se oni nikada vise i nikome vise ne dogode.
Drvosjeca iz Dejcica

#80 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

It_is_a_Leclerc wrote:Ne postoji nijedan, ali nijedan slovom i brojem, dokaz da se genocid nije desio. Dakle, ispunjena je krivična, pravna, činjenična, ideološka i svaka druga stavka koja je potrebna da bi se nešto zvalo genocidom.
Daj nam te dokaze što si pobrojao. Krivične, pravne, činjenične, ideološke, jesam li šta izostavio?

Hvala.
Challenger__

#81 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima

Post by Challenger__ »

vivaldi wrote:
vanjska politika mu je popirlicno neobjasnjiva vec godinama..sa mnogima je zakuhao, a maltene nista od toga nije profitirao
Ama... Kad čitaš "Stratfore" i slična štiva vidiš u čemu je stvar... Turskoj, ne samo Turskoj, a opet naročito Turskoj su pothranjivane nerealne ambicije. A onda su postali taoci tuđih i svojih iluzija o sopstvenom značaju i veličini.

Ni "strateške" ni "dubine".
vivaldi

#82 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima

Post by vivaldi »

Challenger__ wrote:
vivaldi wrote:
Ama... Kad čitaš "Stratfore" i slična štiva vidiš u čemu je stvar... Turskoj, ne samo Turskoj, a opet naročito Turskoj su pothranjivane nerealne ambicije. A onda su postali taoci tuđih i svojih iluzija o sopstvenom značaju i veličini.

najbezbolnije i najpametnije bi mu bilo da podvije rep i vrati se pod americke skute, dok jos moze ispeglat odnose
jastuk1

#83 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima

Post by jastuk1 »

Challenger__ wrote:
vivaldi wrote:

Imaju i strategiju i dubinu - jer da to nemaju nasukali bi se u Siriji kao kao što se bajna Rusija nasukala i stupidno navukla na tanak led u Ukrajini, pa je sad i svoje etničke Ruse u Ukrajini praktično ostavila u maksimalnoj nemilosti nacista.

Napad lihvara u jesen 2013 su uspješno okrenuli u svoju korist žešćim dizanjem kamata nego su lihvari očekivali - mislim da mi upravo Vivaldi nije vjerovao kad sam govorio da im je slabija lira bolja za ekonomiju jer je recentna ekonomija u Tr. jako izvozno orjentisana, a i one optužbe za korupciju su izokrenuli u svoju korist, kad su se svi derali "istifa" - ostavka. Znači nešto za što su najvjerovatnije i krivi su izokrenuli u svoju korist i bekendom razvalili protivnike koji su ih optuživali.
Za nekoga ko svoju slabost uspije izokrenuti u svoju korist se nikako, nikako ne može reći da nema strategiju ili da nema dubinu.

Malo više realnosti Čeli i iskrenosti, a manje slijepog navijanja.

A što se tiče veličine, ne znam o čemu pričaš - projiciraju uticaj proporcionalno snazi.

I da ne bude zabune - nije meni Erdo nikakav "Tito." Niti bilo koji politiĆar. Kad budem smatrao da griješi odmah ću reagovat. Do sad mislim da optimalno odrađuje s obzirom na sve pokušaje širenja haosa i suzbijanja ekonomskog rasta.
Last edited by jastuk1 on 24/04/2015 00:26, edited 1 time in total.
Challenger__

#84 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima

Post by Challenger__ »

Imaju i strategiju i dubinu
Ni jedno ni drugo. To su sve imali prije nego što su na američki nagovor odsutpili od svog drugog VP principa - "nula problema sa komšijama". Sada niti imaju komšije sa kojima nemaju problem, niti imaju stratešku dubinu.

A prije nepromišljenog slijeđenja američke politike prema SIriji, bili su poželjni od Nila do Tigrisa, od Bosfora do Dunava i dalje na zapad.
Kikibombona

#85 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima

Post by Kikibombona »

vivaldi wrote:
najbezbolnije i najpametnije bi mu bilo da podvije rep i vrati se pod americke skute, dok jos moze ispeglat odnose
A jbg, to je nekako tipicno za zagrizene vjernike, zadrtost, iskljucivost, agresivnost, odsustvo realnosti....

Nije ni Erdo imun na to, mada daleko od toga da je nivo arapskih budala.
Challenger__

#86 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima

Post by Challenger__ »

vivaldi wrote:najbezbolnije i najpametnije bi mu bilo da podvije rep i vrati se pod americke skute, dok jos moze ispeglat odnose
:lol:

A šta bi trebali da rade? Da ginu za njihove interese u Siriji? Da zavedu sankcije Rusiji i devastiraju svoj izvoz? Da izvrše samoubistvo za one budaletine u Vašingtonu? Da se, za njihovu "ljubav" pretvore u Libiju ili Irak?

Distanciranje od onih psihopata mu je najveći plus u karijeri.
jastuk1

#87 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima

Post by jastuk1 »

Challenger__ wrote:
Imaju i strategiju i dubinu
Ni jedno ni drugo. To su sve imali prije nego što su na američki nagovor odsutpili od svog drugog VP principa - "nula problema sa komšijama". Sada niti imaju komšije sa kojima nemaju problem, niti imaju stratešku dubinu.

A prije nepromišljenog slijeđenja američke politike prema SIriji, bili su poželjni od Nila do Tigrisa, od Bosfora do Dunava i dalje na zapad.
Znači oni su "krivi" za slijed događaja US politike. Umjesto da pohvališ da su najbolje izbalansirali - ti ih kriviš za nešto zašto nisu krivi. Nije li istina da su maksimalno pojačali trgovinu s Rusima na mrgođenje i US i Evrope? Ne moj za je. Pa ja. :mrgreen:
Isto tako djeluju i u Africi zbog gubitka tržišta na BI. Nije to tako crno-bijelo kako opisuješ.
A da su baš kod Arapa bili poželjni nisu. Samo je splet okolnosti što je MB donekle, samo donekle sličan AKP-u pa je ispalo kao da utiču na njih.
I reakcije čistiki su bile reakcije učenja na greškama MB-a. Da ne kontrolišu vojsku, imali bi vojni udar ko Egipat. Nije se džaba ona vještica Amanpur bila odvukla da izvještava sa Taksima, ali je na njenu žalost mogla javiti samo kako seljaci opleše kolo na Taksimu. Gledaš široko, ali de još šire.
Challenger__

#88 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima

Post by Challenger__ »

Ja ne znam u kom vi vijeku živite... Gledate li šta se dešava širom Afrike i Azije? Samo oni koji su se distancirali od desktruktivne politike onih psihopata u Vašigtonu su koliko-toliko stabilne i prosperitetne države, kao npr Turska i Egipat.

Čuj "pod američke skute".

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Challenger__

#89 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima

Post by Challenger__ »

Znači oni su "krivi" za slijed događaja US politike.
Daj ba, čitaj šta pišem: slijeđenje, praćenje. Bogu hvala pa su ih prestali slušati.
vivaldi

#90 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima

Post by vivaldi »

Kikibombona wrote:
vivaldi wrote:
A jbg, to je nekako tipicno za zagrizene vjernike, zadrtost, iskljucivost, agresivnost, odsustvo realnosti....

svaka zemlja na planaeti ima strateske interese i ciljeve, i samo se cekaju najpovoljnije okolnosti. turska nije nikakav izuzetak. iz onoga sto se konstantno ponavlja iz turskog vrha jeste da su ih ameri iz nekog razloga ispalili oko sirije. sto i kako boga pitaj. ostali su na vjetrometini na kojoj i danas stoje, a to je situacija u kojoj im se regionalni znacaj opasno topi jer su gube povjerenje u nato-u, oslabili odnose s amerima, iran u medjuvremenu otoplio odnose s amerima, arabija se nametnula kao vojni faktor u jemenu...erdogan ostaje poprilicno kratkih rukava..

osim ove najave gasovoda, nema nista opipljivo mada je turska prevelika da bi mogla neku ozbiljniju korist izvuci od tala s rusima. ekonomski je puno veci gubitak zakuhavanje s amerima i evropom, a u tom pravcu se trenutno krece.

doduse bez neke velike drame ima prostora jos par godina za rast ekonomije jer moze ako nista jacat unutrasnju traznju (turska ima godisnji prirast od skoro milion ljudi), ali to nece dugo potrajat. uzece brko ove izbore sigurno, ali vec do sljedecih ce morati uvesti diktaturu
jastuk1

#91 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima

Post by jastuk1 »

Kikibombona wrote:
vivaldi wrote:

Znaš šta. Moram ti priznati (Kikiju) da si u pravu glede nekih razmišljanja (čisto kad je o pragmatizmu riječ) što sam uostalom i prije mislio ali sam preusko izražavao razmišljanja, pa je dosta ostajalo nedorečeno s moje strane. A i za dosta stvari nemam definitivni stav. Teško je vodit diskusiju na forumu... Ono.. jedna te ista stvar može imati različito značenje u zavisnosti od tona.

Moguće da sam te cijelo vrijeme pogrešno razumio zbog pogrešnog shvaćanja tvojih polaznih osnova. :|
klaki

#92 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima

Post by klaki »

Pobijeno je pola, ako ne i vise clanova jedne etnicke grupe.

Ako to nije sistematsko unistavanje jednog naroda, tj genocid, onda ja ne znam.
Kikibombona

#93 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima

Post by Kikibombona »

vivaldi wrote: svaka zemlja na planaeti ima strateske interese i ciljeve, i samo se cekaju najpovoljnije okolnosti. turska nije nikakav izuzetak. iz onoga sto se konstantno ponavlja iz turskog vrha jeste da su ih ameri iz nekog razloga ispalili oko sirije. sto i kako boga pitaj. ostali su na vjetrometini na kojoj i danas stoje, a to je situacija u kojoj im se regionalni znacaj opasno topi jer su gube povjerenje u nato-u, oslabili odnose s amerima, iran u medjuvremenu otoplio odnose s amerima, arabija se nametnula kao vojni faktor u jemenu...erdogan ostaje poprilicno kratkih rukava..

osim ove najave gasovoda, nema nista opipljivo mada je turska prevelika da bi mogla neku ozbiljniju korist izvuci od tala s rusima. ekonomski je puno veci gubitak zakuhavanje s amerima i evropom, a u tom pravcu se trenutno krece.

doduse bez neke velike drame ima prostora jos par godina za rast ekonomije jer moze ako nista jacat unutrasnju traznju (turska ima godisnji prirast od skoro milion ljudi), ali to nece dugo potrajat. uzece brko ove izbore sigurno, ali vec do sljedecih ce morati uvesti diktaturu
Dobro napisano Vivaldi, mada cijeli slucaj posmatram iz malo drugacije perspektive...

Amerika ne zeli jaku Tursku i u tome je kljucni problem. Ne zeli ni Evropa, ne zeli ni Izrael.

Erdogan je to prepoznao i zato je nervozan i uplasen. Imao je nekoliko nediplomatskih izjava poput: 'da zapad ne voli muslimane', 'da zapad voli vidjeti mrtvu muslimansku djecu', 'da zapad ubice muslimana ne tretira kao teroriste' itd. Pa onda ispala sa Sirijom, pa sa Kurdima u Kobaniju. Nekako sam misljenja da Ameri nisu napali Siriju samo da bi uzdrmali Tursku. Jos im dobro doslo da ne stvaraju dodatne tenzije sa Iranom i Rusijom.

Turska napreduje prilicno brzo i to boli zapad. Jos vise ih bole teznje Turske da bude regionalna sila. To sigurno zele zaustaviti. Idealna varijanta za zapad je da postoji ravnoteza izmedju Turske, Irana i arapskih drzava. Tada im je najlakse manipulisati i upravljati svima njima.

I zaboravio sam dodati.... Erdogan je pretrpio veliki poraz kada je Sisi skinuo MB.

Dakle, da zakljucim, mislim da Amerika dovodi Tursku pred svrsen cin. Ili vazal ili neprijatelj. Naravno, upakuju oni to puno ljepse......
Last edited by Kikibombona on 24/04/2015 00:55, edited 1 time in total.
desni

#94 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima

Post by desni »

Zlocin da a genocid ne.Istina je otprilike da su se tad Grci i Jermeni ponadali da ce podijeliti Tursku popola.Jermeni su prvi u krajevima gdje su bili debela manjina uz pomoc Rusa pocinili zlocine nad civilima.Posto su Rusi brzo otisli za svojim poslom a Turci i nisu bas merhametli sto bi se reklo Jermeni su debelo platili.
    Sva ova prica o Jermenima je poruka Erdoganu da se malo makne od Putina :wink:
    jastuk1

#95 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima

Post by jastuk1 »

vivaldi wrote:uzece brko ove izbore sigurno, ali vec do sljedecih ce morati uvesti diktaturu
    Sve zavisi od ekonomije, ali mislim da će prije oni djelovati "šejtanski" (znači iscenirat će nešto, neki false flag oko kojeg će okupiti lakovjerni narod) nego što će uvoditi "diktaturu," nisu ludi da sve što su ostvarili na pladnju daju nesposobnim kemalistima. Ni slučajno.
    Kikibombona

#96 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima

Post by Kikibombona »

jastuk1 wrote:
    Znaš šta. Moram ti priznati (Kikiju) da si u pravu glede nekih razmišljanja (čisto kad je o pragmatizmu riječ) što sam uostalom i prije mislio ali sam preusko izražavao razmišljanja, pa je dosta ostajalo nedorečeno s moje strane. A i za dosta stvari nemam definitivni stav. Teško je vodit diskusiju na forumu... Ono.. jedna te ista stvar može imati različito značenje u zavisnosti od tona.

Moguće da sam te cijelo vrijeme pogrešno razumio zbog pogrešnog shvaćanja tvojih polaznih osnova. :|
    Moguce!

Ponekad je problem moj stil pisanja. Nekada izrazavam vlastite stavove i osjecaje a nekada samo analiziram stanje na terenu, bez da podrzavam takvu situaciju ili takav razvoj dogadjaja. I razumijem da je tesko prepoznati sta podrzavam a sta analiziram.

Situaciju u kojoj se nalazi Turska analiziram. Ja bih zelio da bude drugacije i smatram da bi to Turci mogli bolje odraditi. Naravno, ljudi koji kroje politiku jedne tako velike drzave su pametniji i bolje upuceni nego svi mi zajedno, sto ne znaci da ce donijeti ispravnu odluku.
    vivaldi

#97 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima

Post by vivaldi »

Kikibombona wrote:Amerika ne zeli jaku Tursku
    turska nije jaka za iran, a kamoli za ameriku. sve sto vrijedno turci i imaju jeste made in usa. Ako amer ukuca 40ejrq849302 i klikne enter vjerovatno nijedan turski avion nece poletiti jer su svi made in usa, a staje u softwareu boga pitaj.

truski ekonomski uspjeh je rezultat americkog kapitala u raznim investiconim fondovima koji je iz amerike odlazio prije 5-10 godina zbog nestimulirajuce kamatne stope, a masovno se slio u tursku koja do tada haman nije imala stranih investicija, a relativno napredovala u eu integracijama. te milijarde su pokrenuli boom, ali te fonodvske investicije su mahom bile kratkorcne i sa vracanjem povoljnih kamata u usa, kapital se polako vraca kuci. u isto vrijeme turska je zapela u blastu sa briselom, rat na granici (sirija) traje i dalje..uz vec ono so sam vec pobrojao srdnjorocno erdoganu malo toga sta ekonomski ide u prilog.
    Challenger__

#98 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima

Post by Challenger__ »

Turska je bila limitiralna kemalističkim pristupom koji je ograničavao iznutra (konfrontacija sa Kurdima) i izvana (koga uopšte zanima tuđi nacionalizam?). Onda su krenuli sa nadnacionalnom ideologijom koju je pratio ekonomski razvoj, a sa njim izgradnja "meke moći" ( kultura, obrazovanje, sport, industrija zabave). Postali su regionalni, balkanski i širi hit. Imali su "nula problema sa susjedima" i imali su, zaista, "stratešku dubinu". Onda je, u oktobru 2011, Erdogan otišao u Vašington i tamo su ga ubijedili da treba samo malo da "podrži stvar" i da se makne Bašar el-Assad.

Od tada nemaju ni prijatelje u okruženju, ni stratešku dubinu.

Tako to izgleda "pod skutima" USA.
    It_is_a_Leclerc

#99 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima

Post by It_is_a_Leclerc »

Challenger__ wrote:Ja ne znam u kom vi vijeku živite... Gledate li šta se dešava širom Afrike i Azije? Samo oni koji su se distancirali od desktruktivne politike onih psihopata u Vašigtonu su koliko-toliko stabilne i prosperitetne države, kao npr Turska i Egipat.

Čuj "pod američke skute".

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
    Illahi ja rabbi. :roll:
    It_is_a_Leclerc

#100 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima

Post by It_is_a_Leclerc »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
    Daj nam te dokaze što si pobrojao. Krivične, pravne, činjenične, ideološke, jesam li šta izostavio?

Hvala.
    1. Pročitati Deklaraciju o kažnjavanju i sprečavanju genocida usvojenu od strane Generalne skupštine UN-a.
    2. Pročitati pravnu definiciju genocida, po istoj deklaraciji.
    3. Informisati se o broju žrtava, načinu njihovog ubijanja, razlozima, pobudama, težnjama
    4. Pronaći informacije o tome kako na Armene nekad, a i danas gledaju Turci. Hint - isto kao što Srbi gledaju na Bošnjake ("izdali veru pradedovsku", "uvek nam zabijali nož u leđa", "guje u njedrima") itd.
    Post Reply