npr sefe, npr. kao na primjer. ti vidim ni ne citas postove im si ovdje stavio NORGeeTnT wrote:Bodkin wrote:ja mislim da ni ti ne znas sta si htio reci. kakav bolan nor, o cemu pricasGeeTnT wrote:Osim što si ga nazivao pogrdnim imenom i blejio sa smajlijima...nisi ništa napisao što bi bilo zapamceno....
Vrhunac je tvoje spominjanje NOR-a i kako kažeš Srbi bili milosrdni, pa nisu protjerivali muslimane....hmmmm...bem ti istoriju.
...ahh da... sjećam se 80-tih kad je nastavnik objašnjavao Tursku, jbt... ko je slušao mislio je da je to zemlja Orki...a ko je bio vidio je svega što mi ni danas ne možemo imati....Možda nisam shvatio...možda je do pisca...Bodkin wrote: sto srbi nisu nor. pobili i protjerali sve bosnjake iz sandzaka ili hrvate iz vojvodine. kakvi ste vi pacijenti sa tim paralelama, to je smijesno. jos nisam procitao post nekoga ko je protiv naziva genocid da je smislen. sve zesce gluposti
1915 - 2015 Genocid nad Armencima
-
Bodkin
#501 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima
- Sanjarko
#502 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima
Kurdi danas i sa đavolom prijatelji samo da odcijepe od Turske Teritorije koje žele Toliko o Kurdima i njihovom poštenjuKikibombona wrote:Kurdi nikada nisu bili vecina u Deir ez Zoru. Tamo skoro da ih nema! Ne izmisljaj!Vizionar 1985 wrote: misliš na ovo
http://en.wikipedia.org/wiki/Deir_ez-Zor_Camps
300.000 ljudi
Ovi Turci bili efikasniji sa zastarjelom tehnikom od III Rajha
Kurdi bolan mrze Armene više nego Turke i ostale
Pod Kurdskoj kontroli bio
To je dio Sirije gdje su Kurdi vecina bili tada, sad Rat u Siriji ne znam kakvo je stanje na terenu
Institut za genocid u Halabji je priznao genocid na Armenima. To je grad u kojem je Sadam pocinio genocid nad Kurdima.
A sta Kurdi misle o Armenima, najbolje je da pogledas na kurdskim forumima i portalima...
Maloprije obravljeno, na mediju Rudaw, daleko najjacem kurdskom mediju, za koji se kaze da je 'proturski' orjentisan
More than ever, struggle for recognition of Armenian Genocide must continue
http://rudaw.net/english/opinion/26042015
Koga zanima, moze poslije procitati komentare na ovu vijest na fb stranici Rudaw....
A mozete i ovdje recimo upratiti komentare i broj lajkova, cisto da vidite kakvo je razmisljanje i raspolozenje Kurda glede armenskog naroda....
http://rudaw.net/english/kurdistan/180320151
Good to get more recognisition. As a Kurd I believe the KRG should recognise the Armenian genocide and apologise to them for the part Kurds played in that genocide . we have no friends so we've got nothing to loose. Iran evil turkey evil Syria evil and Baghdad evil . declare indepence and loose these bastards.I ostali komentari sve govore! Pametnom dosta!Welcome welcome our Armenian brothers. We've been neighbors for thousands of years and we should not let our enemies divide us. No matter what happened between us in the past we will always be brothers! The national hero Monte Melkonian received some training from the Rojhelatis and he loved them for their hospitality. http://en.wikipedia.org/wiki/Monte_Melkonian
- Vitezanin
#503 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima
Vi koji negirate genocid stvarno nemate nikakve argumente, ali zaista nikakve osim upadanja u onaj klasični spin "A šta je s pobijenim Turcima, Kurdima, muslimanima" itd. To se može činiti kao legitimno pitanje, ali zapravo nije jer niste u stanju napraviti granicu između pojmova masakra, zločina, rata i genocida.
Turska se danas ne ponaša ništa manje licemjerno nego bilo koja druga moćnija država. Zašto Turska negorica genocid? Pa može im se. Zašto Francuzi šute o sranjima koja su radili po Africi? Pa može im se. Mali narodi najeb.... uvijek i Armencima se upravo to desilo u borbama velikih (Rusa i Turaka).
Inače, ovaj pokolj Armenaca je jedan fantastičan primjer (ovo "fantastičan" ne treba doslovno shvatiti) provođenja genocida. Prvo su im pobili elitu odnosno vođe naroda (političare, pisce itd), odnosno sve one koji predstavljaju srž nacije. Armenci se od toga do danas nisu oporavili. Govoreći realpolitičkim rječnikom, jednom narodu je gore kad nestane 100 ljudi koji predstavljaju naciju nego 10 ili 20% običnog naroda. Zvuči odvratno, ali tako jeste.
Nakon što su pobili armensku elitu krenuli su s progonima, deportacijama i ubijanjima "običnog" svijeta. I to sve u kratkom roku.
Ovo neizmjerno ljubakanje sa svakim segmentom osmanske i danas turske povijesti meni ne ide u glavu. Pa osmanski vrh je pobio bosansku elitu koja je tražila autonomiju pod Carstvom. Tadašnji narod bez elite je izgubio svaku šansu da se izbori za bitnu poziciju kad su došli Austro-Ugari. Zahvaljujući nepostajanju jake i sposobne elite tadašnja Bosna izgubila je svaku šansu da postane iole nekakav faktor osim obične kolonije što smo kasnije Austro-Ugarima i bili.
Dokad će mali narodi na ovim prostorima ljubiti stope velikim igračima koji su nas sje....?
Turska se danas ne ponaša ništa manje licemjerno nego bilo koja druga moćnija država. Zašto Turska negorica genocid? Pa može im se. Zašto Francuzi šute o sranjima koja su radili po Africi? Pa može im se. Mali narodi najeb.... uvijek i Armencima se upravo to desilo u borbama velikih (Rusa i Turaka).
Inače, ovaj pokolj Armenaca je jedan fantastičan primjer (ovo "fantastičan" ne treba doslovno shvatiti) provođenja genocida. Prvo su im pobili elitu odnosno vođe naroda (političare, pisce itd), odnosno sve one koji predstavljaju srž nacije. Armenci se od toga do danas nisu oporavili. Govoreći realpolitičkim rječnikom, jednom narodu je gore kad nestane 100 ljudi koji predstavljaju naciju nego 10 ili 20% običnog naroda. Zvuči odvratno, ali tako jeste.
Nakon što su pobili armensku elitu krenuli su s progonima, deportacijama i ubijanjima "običnog" svijeta. I to sve u kratkom roku.
Ovo neizmjerno ljubakanje sa svakim segmentom osmanske i danas turske povijesti meni ne ide u glavu. Pa osmanski vrh je pobio bosansku elitu koja je tražila autonomiju pod Carstvom. Tadašnji narod bez elite je izgubio svaku šansu da se izbori za bitnu poziciju kad su došli Austro-Ugari. Zahvaljujući nepostajanju jake i sposobne elite tadašnja Bosna izgubila je svaku šansu da postane iole nekakav faktor osim obične kolonije što smo kasnije Austro-Ugarima i bili.
Dokad će mali narodi na ovim prostorima ljubiti stope velikim igračima koji su nas sje....?
- GeeTnT
#504 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima
...mislim da svijetu nije do priznanja genocida koliko je do naplate odštete...cyprus wrote:E to je ono što ja ne razumijem kod Turaka... Negiranjem onoga što je većina ostatka svijeta formalno ili neformalno priznala sebi nabacuju teret star 100 godina... Zašto im to trebakorisnik.1 wrote:Lijepe pametne Švabe, satrali jevreje, priznali da su ih satrali i eno ih opet među najvećim silama svijeta. Sad da pitaš mlađe generacije od npr. 96-97 godište po čemu je Njemačka poznata jedno 10% će se sjetiti holokausta, ovo ostalo će odmah reći Golf, Mercedes, BMW, Porše, Bayern, Borusija itd
Džabe se povlače u sebe, kad očigledno i istočni i zapadni blok priznaju genocid.![]()
Priznanje genocida bi bilo zbacivanje tog tereta...
- GeeTnT
#505 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima
Ok, nešto sam naučio.. nekad bilo npr. , danas nor. ..Bodkin wrote: sto srbi nisu nor. pobili i protjerali sve bosnjake iz sandzaka ili hrvate iz vojvodine. kakvi ste vi pacijenti sa tim paralelama, to je smijesno. jos nisam procitao post nekoga ko je protiv naziva genocid da je smislen. sve zesce gluposti,,
npr sefe, npr. kao na primjer. ti vidim ni ne citas postove im si ovdje stavio NOR
Zapisano!
- Sanjarko
#506 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima
kako nisu Gusinje,Plav itd. hiljade Bošnjaka ubijeno Banjaluka Austrija masakr nad civilima i vojnicima Bošnjacima u Banjaluci napravilaBodkin wrote:sto srbi nisu nor. pobili i protjerali sve bosnjake iz sandzaka ili hrvate iz vojvodine. kakvi ste vi pacijenti sa tim paralelama, to je smijesno. jos nisam procitao post nekoga ko je protiv naziva genocid da je smislen. sve zesce glupostiVizionar 1985 wrote: Što Turci ako su bili genocidni nisu sve ostale ne Turke Armene npr. pobili i protjerali tokom svoje
1.000 godišnje vladavine tim svim područjima i na Balkanu
100.000 ljudi vam malo ubijenih na prostoru Banjalučke Regije
Gusinje,Plav itd. preko 15.000 ljudi
sramota stid da vas je
žrtva je žrtva čija god da je
svaka majka lije suze za svojim ubijenim čedom/djetetom
-
Bodkin
#507 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima
u zadnjem ratu covjece, u zadnjem ratu. to je tvoja paralela. turci su mogli ubiti 10 miliona ljudi ali su ubili samo milion armena. sto nisu ostale. ja tebe pitam sad jer je to tvoja logika, zasto srbi nisu pobili bosnjake u sandzaku i hrvate u vojvodini, a opet su osudjeni za genocidVizionar 1985 wrote:kako nisu Gusinje,Plav itd. hiljade Bošnjaka ubijeno Banjaluka Austrija masakr nad civilima i vojnicima Bošnjacima u Banjaluci napravilaBodkin wrote:sto srbi nisu nor. pobili i protjerali sve bosnjake iz sandzaka ili hrvate iz vojvodine. kakvi ste vi pacijenti sa tim paralelama, to je smijesno. jos nisam procitao post nekoga ko je protiv naziva genocid da je smislen. sve zesce glupostiVizionar 1985 wrote: Što Turci ako su bili genocidni nisu sve ostale ne Turke Armene npr. pobili i protjerali tokom svoje
sramota stid da vas je
- @mba
#508 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima
It_is_a_Leclerc wrote:Odgovori mi na nekoliko pitanja, molim lijepo....@mba wrote:XXS wrote:Erdogan je isti krmak kao i Dodik.
I jedan i drugi negiraju genocide koji im politicki ne odgovaraju.
kakve veze danjasnja turska ima sa osmanskim carstvom, u cijem je sastavu u to vrijeme vijeme mozda i pola balkana bilo, kakve veze ima danasnja amerika sa genocidom nad indijancima?
to je iskljucivo politicko pitanje, u principu se radi na tome da se muslimani prikazu kao prvi koji su pocinili genocid nad nekim naradom u novijoj historiji...
turska vec godinama poziva medjunarodne strucnjake da istraze zbivanja u to doba na tim prostorima, ali se radi su tu o nekoj istini nego je to bockanje ono malo sa strane kako to evropa zna, ono hinjski!
U više prilika, naročito u vrijeme Recepa Tayyipa Erdogana, Turska je pokazala svoju spremnost za formiranje komisije sačinjene od renomiranih naučnika iz oblasti historije kako bi se slučaj istražio u njegovim historijskim okolnostima i usvojio rezultat u kontekstu onoga što će pokazati činjenice.
Erdogan je to i zvanično tražio od bivšeg armenskog predsjednika Roberta Kochariana 2005. godine, izrazivši spremnost Ankare da otvori arhivu osmanske države u tu svrhu.
- Kakve veze Srbija ima sa genocidom u Srebrenici koji se desio u drugoj državi ?
- Kakve veze R. Srpska ima sa genocidom u Srebrenici jer je formalno-pravno, nastala 1995. godine u Dejton DC-u.
- Znaš li da je Vlada R. Srpska satavila komisiju od renomiranih eksperata iz oblasti prava i historije koja se zvala - Komisija Vlade RS za utvrđivanje istine o dešavanjima u Srebrenici jula 1995. koja je utvrdila da je u Srebrenici ubijeno između 7500-8000 ljudi. -
- Da li znaš da je Dragan Čavić, tada predsjednik RS, kao Erdogan, u direktnom televizijskom prijenosu izjavio - "Kao čovjek, kao Srbin i pravoslavac, stidim se onog što se desilo u Srebrenici, i u ime svoje djece i djece svih nas se molim da se to više nikad ne ponovi" ?
Da li sve gore pobrojano znači da se genocid u Srebrenici nije desio ?!
Valjda ćeš odgovaranjem na moja pitanja shvatiti koliko si tragično zastranio u opravdavanju i glorifikaciji genocida.
-srbija je direktno ucestvovala u agresiji na bosnu i hercegovinu, danjasnja turksa nije jer nije ni postojala u to doba a srbija jeste!
-ako je tako onda i mi bosnjaci imamo veze sa desavanjima u armeniji jer smo i mi bili dio tog carstva, u to doba, da li su i nasi preci saucesnici?
-vlada turske poziva da se ukljuce medjunarodni experti po tom pitanju a ne da turci sami nest istrazujui dokazuju, zato su i spremni da otovore svoje arhive, kako su armenci reagovali ne znam!
-takve izjave je i dodik pravio, i cak spominjano genocid!
hocu da kazem da je genocid u srebrenici dokazan pomnocu medjunarodne istrage, sto se u slucaju armenije nije jos desilo!
poenta je u tome da vlada turske ponavlja da je spremna da se istraze dogadjaji iz tog perioda, kako armenija reaguje na to nije mi poznato, ali ne radi se tu o tim dogadjajima vise je u pitanju medjunarodni pritisak na tursku koji je svakim danom sve veci i veci, kako se moze zavrsiti vidi se na slucaju rusije, moje licno misljenje je da se treba ukljuciti jedan medjunarodni tim, turska je spremna da otvori svoje arhive, neznam u cemu je problem!
ja nisam rekao i da jeste i da nije bio genocid koliko se da primjetiti neki vec znaju sta se zbilo, kako su dosli do informacija ne znam jer nisam bas upucen u ta desavanja iznosim samo cinjenice koje trenutno kruze po netu!
a koliko se da primjetiti ima ovde "dezurnih strucnjaka" koji na sve imaju argumente i dokaze, pogotovo kad je brko i turska u pitanju!
al brko je tvrd orah!
predsjednik Recep Tayyip Erdogan je u obraćanju na Samitu mira u Kongresnom centru Istanbul povodom obilježavanja 100. godišnjice bitke na Čanakkaleu izjavio da su tvrdnje Armena u vezi s događajima iz 1915. godine kao i brojke koje se iznose neutemeljene.
Podsjećajući da je Evropska unija (EU) predložila da Turska otvori arhive u vezi s događajima iz 1915. godine, Erdogan je kazao kako je Turska odavno poručila kako je spremna otvoriti i vojnu arhivu.
"Želim poručiti EU: nama predlažu da otvorimo arhive. Ja sam 12 godina bio premijer i skoro godinu predsjednik, i gdje god sam išao, na međunarodnim sastancima i na svakom sastanku u Turskoj sam govorio da smo spremni otvoriti arhive. Uvijek govorim da ima blizu miliona dokumenata o tome. Isto tako, neka i Armenija otvori svoje arhive. Ako imaju i druge zemlje, neka i oni otvore svoje arhive. Štaviše, idemo i dalje, mi smo spremni otvorit i vojnu arhivu", rekao je Erdogan.
Dotakao se i problema migranata koji stradavaju u Sredozemnom moru u nadi da će stići u neku od zemalja EU-a.
Last edited by @mba on 26/04/2015 14:48, edited 1 time in total.
- Sanjarko
#509 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima
pa Ja ne negiram da je bilo zločina i možda genocid nad ArmenimaBodkin wrote:sto srbi nisu nor. pobili i protjerali sve bosnjake iz sandzaka ili hrvate iz vojvodine. kakvi ste vi pacijenti sa tim paralelama, to je smijesno. jos nisam procitao post nekoga ko je protiv naziva genocid da je smislen. sve zesce glupostiVizionar 1985 wrote: Što Turci ako su bili genocidni nisu sve ostale ne Turke Armene npr. pobili i protjerali tokom svoje
Ali sud to treba utvrditi a ne dežurni policajci,kadije,močnici itd.
- Sanjarko
#510 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima
vrijeđaj,vrijeđaj samo to znaš pročitaj moj postapoksiomen wrote:Koji si ti mamlaz, ali stvarno. Pa niko nije ni rekao da su Turci po prirodi genocidni i da su ih istrebljivali 1 000 godina, nego da događaji 1915. imaju obim i težinu genocida. Sve više mi izgledaš ko troll, u pravu je cyprus.Vizionar 1985 wrote:
Što Turci ako su bili genocidni nisu sve ostale ne Turke Armene npr. pobili i protjerali tokom svoje
pa Ja ne negiram da je bilo zločina i možda genocid nad Armenima
-
Bodkin
#511 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima
naravno da negiras. prvo, daj nam definiciju genocida. moze cak i tvoje shvatanje. onda cemo dalje. ali da hoces da se sud ocituje po pitanju 100 godina starog zlocina je nebuloznoVizionar 1985 wrote:pa Ja ne negiram da je bilo zločina i možda genocid nad ArmenimaBodkin wrote:sto srbi nisu nor. pobili i protjerali sve bosnjake iz sandzaka ili hrvate iz vojvodine. kakvi ste vi pacijenti sa tim paralelama, to je smijesno. jos nisam procitao post nekoga ko je protiv naziva genocid da je smislen. sve zesce glupostiVizionar 1985 wrote: Što Turci ako su bili genocidni nisu sve ostale ne Turke Armene npr. pobili i protjerali tokom svoje
- Vitezanin
#512 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima
-srbija je direktno ucestvovala u agresiji na bosnu i hercegovinu, danjasnja turksa nije jer nije ni postojala u to doba a srbija jeste!
-ako je tako onda i mi bosnjaci imamo veze sa desavanjima u armeniji jer smo i mi bili dio tog carstva, u to doba, da li su i nasi preci saucesnici?
-vlada turske poziva da se ukljuce medjunarodni experti po tom pitanju a ne da turci sami nest istrazujui dokazuju, zato su i spremni da otovore svoje arhive, kako su armenci reagovali ne znam!
hocu da kazem da je genocid u srebrenici dokazan pomnocu medjunarodne istrage, sto se u slucaju armenije nije jos desilo!
poenta je u tome da vlada turske ponavlja da je spremna da se istraze dogadjaji iz tog perioda, kako armenija reaguje na to nije mi poznato, ali ne radi se tu o tim dogadjajima vise je u pitanju medjunarodni pritisak na tursku koji je svakim danom sve veci i veci, kako se moze zavrsiti vidi se na slucaju rusije, moje licno misljenje je da se treba ukljuciti jedan medjunarodni tim, turska je spremna da otvori svoje arhive, neznam u cemu je problem!
ja nisam rekao i da jeste i da nije bio genocid koliko se da primjetiti neki vec znaju sta se zbilo, kako su dosli do informacija ne znam jer nisam bas upucen u ta desavanja iznosim samo cinjenice koje trenutno kruze po netu!
a koliko se da primjetiti ima ovde "dezurnih strucnjaka" koji na sve imaju argumente i dokaze, pogotovo kad je brko i turska u pitanju!
al brko je tvrd orah!![]()
- Mladoturci koji su udarili temelje moderne Turske su direktno učestovali u zločinu.Dakle, veza između turske države i genocida je očigledna.
- Bošnjaci nemaju veze s tim jer kako je rečeno mladoturci su planirali i izveli ovo, Osmansko carstvo kakvo je postojalo tada je bilo samo na papiru.
- Međunarodna komisija je osnovana 2000. godine u Švicarskoj s međunarodnim, turskim i armenskim ekspertima. Komisija je utvrdila jasne elemente genocida nakon čega se turska strana povukla.
- Sanjarko
#513 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima
pa Turaka bilo u milionskim ciframaAkHolic wrote:Jest jak.Drugi je korištenje nemuslimana kao izvorište radne snage,poreznih obveznika...Vizionar 1985 wrote:i radi toga nisu mogli protjerati i pobiti sve ne Turke jak argument nema štaAkHolic wrote:
The Janissaries (Ottoman Turkish: يڭيچرى yeniçeri, meaning "new soldier") were elite infantry units that formed the Ottoman Sultan's household troops and bodyguards. Sultan Murad I created the force in 1383. The number of Janissaries grew from 20,000 in 1575, to 49,000 (1591), dropped to a low of 17,000 (1648), then rebounded to 135,000 in 1826.[3]
They began as an elite corps of slaves recruited from young Christian boys, and became famed for internal cohesion cemented by strict discipline and order. By 1620 they were hereditary and corrupt and an impediment to reform.[4]
srušili Bizant,Arapska carstva,Sirijska itd. i nemuslimani ne Turci bili im izvor svega
šta ljudi neče provaliti
ko da Turaka nije uopšte bilo i da su zavisili od drugih
svašta
- Sanjarko
#514 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima
Ili se misli na proterivanje Turaka u Balkanskim ratovima 1912 / 1913 ?Putnik ali stvarno wrote:Pretci etnickih Turaka nisu bili vecina na podrucju danasnje Turske drzave od 1299 kada je osnovana dinastija Osmana.Vizionar 1985 wrote:i radi toga nisu mogli protjerati i pobiti sve ne Turke jak argument nema štaAkHolic wrote:
The Janissaries (Ottoman Turkish: يڭيچرى yeniçeri, meaning "new soldier") were elite infantry units that formed the Ottoman Sultan's household troops and bodyguards. Sultan Murad I created the force in 1383. The number of Janissaries grew from 20,000 in 1575, to 49,000 (1591), dropped to a low of 17,000 (1648), then rebounded to 135,000 in 1826.[3]
They began as an elite corps of slaves recruited from young Christian boys, and became famed for internal cohesion cemented by strict discipline and order. By 1620 they were hereditary and corrupt and an impediment to reform.[4]
Svi ti drugi, Grci (proterani), Jermeni (Pogrom), Kurdi (Pogromi u savremenoj turskoj) bili su potrebni vekovima kao poreske glave I vojska u Anatoliji.
Kao I Grci, Bugari I Srbi na Balkanu. Albance ne ubrajam, jer su vecinom presli na Islam I imali sasvim drugaciji status u Osmanskoj imperiji.
Pogrom Jermena nastaje kada se konacno shvata priblizan teritorijalni okvir koji ce Turska moci da zadrzi, a sledi ga proterivanje Grka.
O kakvom genocidu / pogromu muslimana se govori na Balkanu u to vreme ? Ili se misli na proterivanje Turaka u Balkanskim ratovima 1912 / 1913 ?
ovo ti malo a bilo je toga nad svom ne pravoslavnom stanovništvu
Bošnjacima,Albancima,Grcima,Srbima,itd.
vi mislite da su Grci itd. bili samo pravoslavci Nije bilo Grka itd. muslimana
svašta
- Sanjarko
#515 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima
ma boli mene ljubav prema istini,pravdi,poštenju, i ubijenima tko god da suVitezanin wrote:Vi koji negirate genocid stvarno nemate nikakve argumente, ali zaista nikakve osim upadanja u onaj klasični spin "A šta je s pobijenim Turcima, Kurdima, muslimanima" itd. To se može činiti kao legitimno pitanje, ali zapravo nije jer niste u stanju napraviti granicu između pojmova masakra, zločina, rata i genocida.
za carstva me boli ona stvar
- Sanjarko
#516 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima
kaka zadnji rat međusobno klanje vijekovimaBodkin wrote:u zadnjem ratu covjece, u zadnjem ratu. to je tvoja paralela. turci su mogli ubiti 10 miliona ljudi ali su ubili samo milion armena. sto nisu ostale. ja tebe pitam sad jer je to tvoja logika, zasto srbi nisu pobili bosnjake u sandzaku i hrvate u vojvodini, a opet su osudjeni za genocidVizionar 1985 wrote:kako nisu Gusinje,Plav itd. hiljade Bošnjaka ubijeno Banjaluka Austrija masakr nad civilima i vojnicima Bošnjacima u Banjaluci napravilaBodkin wrote: sto srbi nisu nor. pobili i protjerali sve bosnjake iz sandzaka ili hrvate iz vojvodine. kakvi ste vi pacijenti sa tim paralelama, to je smijesno. jos nisam procitao post nekoga ko je protiv naziva genocid da je smislen. sve zesce gluposti
sramota stid da vas je
za jedne jednom što se dogodilo genocid a što se drugima isto desilo nije genocid
ali niste vi ni ja nadležni da kažemo šta je genocid šta nije
nego samo je za to sud nadležan
- Sanjarko
#517 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima
naravno da negiras. prvo, daj nam definiciju genocida. moze cak i tvoje shvatanje. onda cemo dalje. ali da hoces da se sud ocituje po pitanju 100 godina starog zlocina je nebulozno[/quote]Bodkin wrote:Vizionar 1985 wrote:pa Ja ne negiram da je bilo zločina i možda genocid nad ArmenimaBodkin wrote:
sto srbi nisu nor. pobili i protjerali sve bosnjake iz sandzaka ili hrvate iz vojvodine. kakvi ste vi pacijenti sa tim paralelama, to je smijesno. jos nisam procitao post nekoga ko je protiv naziva genocid da je smislen. sve zesce gluposti
Ali sud to treba utvrditi a ne Ili se misli na proterivanje Turaka u Balkanskim ratovima 1912 / 1913 ?
čuj nebulozno pa ko bi onda trebao utvrditi lobiji,mediji,močnici,države ponaosob itd.
tebi UN sud nije mjerodavan
svašta
tako i Srebrenici genocid negiraju ne priznaju sud
- @mba
#518 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima
Vitezanin wrote:
- Mladoturci koji su udarili temelje moderne Turske su direktno učestovali u zločinu.Dakle, veza između turske države i genocida je očigledna.
- Bošnjaci nemaju veze s tim jer kako je rečeno mladoturci su planirali i izveli ovo, Osmansko carstvo kakvo je postojalo tada je bilo samo na papiru.
- Međunarodna komisija je osnovana 2000. godine u Švicarskoj s međunarodnim, turskim i armenskim ekspertima. Komisija je utvrdila jasne elemente genocida nakon čega se turska strana povukla.
znas kako zemljace, okolnosti u kojim je osmansko carstvo tada nalazilo da su haman sa svih strana na njih navalili, rusi preko kaukasusa, britanci dardanele napali, francuzi na cipru obucavali armensku legiju za borbu protiv osmanskog carstva i ujedno juznu tursku napali, sve to pred dogadjaje o kojima mi ovde raspravljamo, neke armenske formacije su prije toga izmaskrirali turske civile, koliko je ljudi ubijeno ne znam, da se opravda zlocin nad jednim narodom ne moze se ni to, najrealnije bi bilo da se turci i armenci sami dogovore oko tog pitanja, jer dobar dio armenaca jos uvjek zivi u turskoj sa povecanom imigracijom armenaca u zadnjim godinama!
mislim da se po tom pitanju politika i raznorazni interesi previse umijesali, moras isto da znas da armenci u svicarskoj kao i francuskoj imaju jak lobi!
http://www.weltwoche.ch/ausgaben/2006-4 ... -voel.html
- BHCluster
#519 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima
Hvala na upozorenju.cyprus wrote:Ja bih savjetovo normalnim forumašima da ne ulaze u diskusiju sa likovima kao što su Vizionar i Stjui...Riječ je o mučkim provokatorima, kojima ovakve teme služe za zajebanciju... Ovaj drugi je naročito od ranije poznat po ovoj vrsti aktivnosti...
A što se tiče budze, on nije trol... Jednostavno se radi o muslimanskom četniku...
- Vitezanin
#520 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima
U pravu si i Armenci ovdje nisu nikakva nevinašcad (što se pokazalo i u ratu s Azerima), ali čak ni sve to ne može mjeriti s onim što se njima dogodilo i u tome je stvar. Tu se stvari trebaju razgraničiti.@mba wrote:Vitezanin wrote:
znas kako zemljace, okolnosti u kojim je osmansko carstvo tada nalazilo da su haman sa svih strana na njih navalili, rusi preko kaukasusa, britanci dardanele napali, francuzi na cipru obucavali armensku legiju za borbu protiv osmanskog carstva i ujedno juznu tursku napali, sve to pred dogadjaje o kojima mi ovde raspravljamo, neke armenske formacije su prije toga izmaskrirali turske civile, koliko je ljudi ubijeno ne znam, da se opravda zlocin nad jednim narodom ne moze se ni to, najrealnije bi bilo da se turci i armenci sami dogovore oko tog pitanja, jer dobar dio armenaca jos uvjek zivi u turskoj sa povecanom imigracijom armenaca u zadnjim godinama!
mislim da se po tom pitanju politika i raznorazni interesi previse umijesali, moras isto da znas da armenci u svicarskoj kao i francuskoj imaju jak lobi!
I da, ovo će morati zajedno riješiti Armenci i Turci, ali ovdje ne vidim kako bi se to riješilo nego priznavanjem genocida i jasnim distanciranjem moderne turske države od tadašnje (osmanske) jer dobar dio Armenaca također nije u stanju napraviti razliku između ove Turske i mladoturaka niti žele da prave razliku i tu će Armenci morati prijeći preko nekih stvari ako žele normalizaciju odnosa s Turcima,a to im je nužno potrebno jer je država u izolaciji.
Paradoks je da im upravo Turska može biti značajniji ekonomski partner nego Rusija i Gruzija npr s kojima imaju ok odnose.
- Sanjarko
#521 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima
dobar savjet od osobe koja druge ljude govnarima naziva nema štaBHCluster wrote:Hvala na upozorenju.cyprus wrote:Ja bih savjetovo normalnim forumašima da ne ulaze u diskusiju sa likovima kao što su Vizionar i Stjui...Riječ je o mučkim provokatorima, kojima ovakve teme služe za zajebanciju... Ovaj drugi je naročito od ranije poznat po ovoj vrsti aktivnosti...
A što se tiče budze, on nije trol... Jednostavno se radi o muslimanskom četniku...
dobra osoba dobar savjet
- Sanjarko
#522 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima
U pravu si i Armenci ovdje nisu nikakva nevinašcad (što se pokazalo i u ratu s Azerima), ali čak ni sve to ne može mjeriti s onim što se njima dogodilo i u tome je stvar. Tu se stvari trebaju razgraničiti.Vitezanin wrote:@mba wrote:Vitezanin wrote:
I da, ovo će morati zajedno riješiti Armenci i Turci, ali ovdje ne vidim kako bi se to riješilo nego priznavanjem genocida i jasnim distanciranjem moderne turske države od tadašnje (osmanske) jer dobar dio Armenaca također nije u stanju napraviti razliku između ove Turske i mladoturaka niti žele da prave razliku i tu će Armenci morati prijeći preko nekih stvari ako žele normalizaciju odnosa s Turcima,a to im je nužno potrebno jer je država u izolaciji.
Paradoks je da im upravo Turska može biti značajniji ekonomski partner nego Rusija i Gruzija npr s kojima imaju ok odnose.[/quote]
- shake69
#523 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima
Easy/polahko, Kiki. Ne insinuiniraj. Gdje je branim 'bracu', takvo sto ne postoji u mom vocabulary, trazi negdje drugo takvog sagovornika. Dabome da imam sucut za stradanje Armenaca, ali pokusavam da mi neko argumentirano kaze; "do kada i gdje da se povuce granica 'lova' na genocide, kad je svije tpun toga!? Ili sve,, ili nista, prije Drugog svjetskog rata jer bi 'sve strane', kako ti izgleda volis koristiti, mogli potegnuti neki svoj genocid.Kikibombona wrote:Tvoj komentar bi imao snagu da si kao covjek osudio genocid nad Armenima, jer se definitivno radilo o unistenju jednog naroda na jednom prostoru. Mogao si i tako reci, 'da, napad na Armene iz 1915 je imao za cilj potpuno ili djelimicno unistiti armenski narod'.shake69 wrote:Poznato je da s pojmom 'genocid", dunjaluk devera od Drugog svjetskog rata. Imam vrlo jednostavno pitanje: osim Armenaca, da li je 'unazad' ijedan pogrom/masakr neduznog naroda, kako god nazvali ga, igdje u svijetu okarakteriziran genocidom? Jednostavnije da pitam, do kada da povucemo 'crtu' genocida? Hajmo malo do Dzingis efendije kana, spanske i portugalska "Rekonquiste" s pokoljem i progonom 300 000 muslimana i Jevreja u vrlo kratkom periodu itd.
Ti si se ipak odlucio za odbranu brace, a stradalnike kampanje 'unistenja jednog naroda' si potpuno zanemario. Ko ih jebe, 'ta, pa nisu muslimani da ih zalim.
Tvoja postavka je legitimna i nema sumnje da je oznacavanje zlocina nastalih prije 2SR genocidom malo nategnuto..... Oko toga se mozemo sporiti.
Al sta je ljudski zakljucak......
Da li se armenski narod 1915 suocio sa potpunim ili djelimicnim unistenjem?
Da li zastitnici brace imaju dovoljno casti u sebi da ljudski odgovore na ovo pitanje, da se poistovjete sa zrtvama i dozive ih kao sebi bliske!??
Nisam glup, i ne trebaju mi kiprovi ovdje i sta ja znam ko pametovati da znaju sve i nuditi svoju istinu. Izvolite mi odgovoriti na pitanje.
-
Bodkin
#524 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima
naziv genocid apsolutno nije bitan. bitno je da li se djelo uklapa u definciju. dakle godina kad je pocinjen zlocin nije bitna. bitno je samo djelo. istrebljenje indijanaca ili aboridzana spadaju pod djela koja su po definiciji genocid. jel bitno kad su napravljeni?
http://www.aigenom.com/
evo ovdje recimo mozes vidjeti muzej GENOCIDA nad americkim indijancima. e sad, meni koliko je poznato to nije nesto sto se desilo 1960
http://www.aigenom.com/
evo ovdje recimo mozes vidjeti muzej GENOCIDA nad americkim indijancima. e sad, meni koliko je poznato to nije nesto sto se desilo 1960
- Kikibombona
#525 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima
O tome bi se dalo raspravljati... Nebitno je kada je termin nastao. Ako je na nekom podrucju jedna zajednica potpuno unistena to je genocid. Nebitno kada se desilo. Sve zrtve zasluzuju isti tretman.shake69 wrote: Easy/polahko, Kiki. Ne insinuiniraj. Gdje je branim 'bracu', takvo sto ne postoji u mom vocabulary, trazi negdje drugo takvog sagovornika. Dabome da imam sucut za stradanje Armenaca, ali pokusavam da mi neko argumentirano kaze; "do kada i gdje da se povuce granica 'lova' na genocide, kad je svije tpun toga!? Ili sve,, ili nista, prije Drugog svjetskog rata jer bi 'sve strane', kako ti izgleda volis koristiti, mogli potegnuti neki svoj genocid.
Nisam glup, i ne trebaju mi kiprovi ovdje i sta ja znam ko pametovati da znaju sve i nuditi svoju istinu. Izvolite mi odgovoriti na pitanje.
Pitanje za tebe....
Da li se 1915 armenski narod suocio sa silom koja ih je pokusala potpuno unistiti na prostoru Anadolije?
Kao sto vidis, nigdje u pitanju nema termina 'genocid'... Nadam se da mi mozes dati svoje misljenje...