1915 - 2015 Genocid nad Armencima

Post Reply

Genocid se desio:

DA
120
75%
NE
41
25%

Total votes: 161

Drvosjeca iz Dejcica

#26 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

bh.tornjak wrote:to se MORA nazvati pravim imenom....DA to je bio genocid (bez ikakvog ..ali...)
Hajmo opet iz početka. Ima li kakva sudska presuda koja govori u prilog genocidu? Ili to DA je više subjektivno i proizvoljno. Zločin se desio, da li je bio genocid da se raspravljati.
jastuk1

#27 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima

Post by jastuk1 »

Mislim da ovi ne relativiziraju, već hoće da se utvrdi komisija da se tačno sve preispita i utvrdi broj žrtava, što navodno ne ogdovara Armencima - zašto ne znam. Ustvari, bez dokaza o postojanju namjere, prema sadašnjim definicijama ne može se proglasiti takvim. Znaju da nema dokaza o namjeri. Ako je i bilo namjere - dokazi su vjerovatno davno iščezli. Što naravno ne znači da nije bio.

A čitajući o ovim mladotuircima i whatever, gledajući taj period raspadanja Osmansog carstva, meni je jedna stvar apsolutno fascinantna. Nekoliko desetljeća pred raspad carstva, broj Kršćana je počeo rasti eksponencijalnom brzinom. Nešto kao što sada raste broj Muslimana u Evropi. Samo u Istambulu su bili 50 posto. Mnogi kažu da je to bilo jer nisu morali služiti vojsku, pa su imali daleko veći natalitet i manji mortalitet.

Tako da nije bilo raspada carstva, za nekih 20, 30 godina, kršćani bi vjerovatno postali većina u carstvu. Raspadom carstva, raspadom halifata, upravo su oni najviše izgubili, odnosno sve izgubili, a bili su na pragu da skoro pa preuzmu ono što je današnja Turska....
Last edited by jastuk1 on 23/04/2015 20:50, edited 1 time in total.
dr socrates

#28 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima

Post by dr socrates »

Zanimljivo je kako dobar dio Bošnjaka pronalazi opravdanje za masovne zločine nada jermenskim narodom.Kao oni tačno ne znaju šta se tamo desilo prije sto godina, a istovremeno su dobro informisani o događajima u Palestini prije 70-80 godina.Sve mi diraj samo u Tursku nemoj!
Tolika ljubav prema Osmanlijama koji su uništili bosansku državu u srednjem vijeku je zaista fascinantna.
Inače, bilo bi interesantno da neko ko je bolje upoznat sa temom napiše nešto o ulozi Kurda u ovim pokoljima.Da li je tačno da su oni imali veliku ulogu u istrebljenju Jerrmena?
Last edited by dr socrates on 23/04/2015 20:53, edited 1 time in total.
cpu_fan

#29 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima

Post by cpu_fan »

Nek' ih sad Englezi tješe kad su ih zavalili ko bekane. Kada su Turci se makljali sa Grcima ovi armenci im sa leđa laganu gurnuše ali se i zajebaše I šta sad ? Dobili po guzovima i kukaju. Jedina im je prednost što imaju jak lobi pa ovo guraju pod svaku silu.

Niko ne spominje krstaške pohode po Španiji a što to opet ima sve značajke genocida.
Last edited by cpu_fan on 23/04/2015 20:52, edited 1 time in total.
BenDover

#30 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima

Post by BenDover »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
BenDover wrote:turska genocidna tvorevina, slicno ko hrvatska. al eto, priznate drzave, nato clanice.

nase bosanske patriote im nista ne nabijaju na nos. samo rs-u. interesantan fenomen, zar ne?
Mislim da pored Srbije i RS-a nema veće genocidne tvorevine tako da pominjanje Hrvatske i Turske u tom kontekstu je bezpredmetno.
kako? ovi su roknuli 1 500 000 ljudi. 15 puta vise od ukupnog broja zrtava u bih. hrvati imali jasenovac. nisi trebao bjezat sa nastave u osnovnoj. ni sa matematike, ni sa povijesti.
jastuk1

#31 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima

Post by jastuk1 »

dr socrates wrote:Zanimljivo je kako dobar dio Bošnjaka pronalazi opravdanje za masovne zločine nada jermenskim narodom.Kao oni tačno ne znaju šta se tamo desilo prije sto godina, a istovremeno su dobro informisani o događajima u Palestini prije 70-80 godina.Sve mi diraj samo u Tursku nemoj!
Tolika ljubav prema Osmanlijama koji su uništili bosansku državu u srednjem vijeku je zaista fascinantna.
Inače, bilo bi interesantno da neko ko je bolje upoznat sa temom napiše nešto o ulozi Kurda u ovim pokoljima.Da li je tačno da su oni imali veliku ulogu u istrebljenju Jermnena?
Niko ne pronalazi opravdanje - maksimum rasprave sve svodi na dokazivost namjere, što nikad za nikad nije opravdanje. Ne karikiraj perfidno. Perfidnost se uvijek osjeti i vidi.
fosna2014

#32 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima

Post by fosna2014 »

jastuk1 wrote:
dr socrates wrote:Zanimljivo je kako dobar dio Bošnjaka pronalazi opravdanje za masovne zločine nada jermenskim narodom.Kao oni tačno ne znaju šta se tamo desilo prije sto godina, a istovremeno su dobro informisani o događajima u Palestini prije 70-80 godina.Sve mi diraj samo u Tursku nemoj!
Inače, bilo bi interesantno da neko ko je bolje upoznat sa temom napiše nešto o ulozi Kurda u ovim pokoljima.Da li je tačno da su oni imali veliku ulogu u istrebljenju Jermnena?
Niko ne pronalazi opravdanje - maksimum rasprave sve svodi na dokazivost namjere, što nikad za nikad nije opravdanje. Ne karikiraj perfidno. Perfidnost se uvijek osjeti i vidi.
Ako 1,5ml. Armenaca nestane iz Turske. Zar tu treba pitati za namjeru majka mu stara?
emillio estevez
Location: http://www.klix.ba/vijesti/bih/rasema-h ... /120430110

#33 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima

Post by emillio estevez »

@drvosjeca
2 genocida se je desavao tokom I svjetskog rata

1 je bio. Djecja igra za mladoturke
cpu_fan

#34 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima

Post by cpu_fan »

fosna2014 wrote:
jastuk1 wrote:
Ako 1,5ml. Armenaca nestane iz Turske. Zar tu treba pitati za namjeru majka mu stara?
A što ne postavimo pitanje zašto su nestali ?
sinuhe

#35 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima

Post by sinuhe »

Armenske stranice koje posjecujem povremeno.

www.armenianweekly.com
http://forum.hyeclub.com/
jastuk1

#36 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima

Post by jastuk1 »

fosna2014 wrote:
Što se mene tiče naravno da ne treba, ali što se normi kako je genocid trenutno definisan u međ. pravu, mora se dokazati namjera. Vjerovatno mnoge moćne zemlje ne daju da se taj uslov za genocid ukine jer bi mnoge od njih automatski dobile definiciju da su vršile genocid. Ljuti se na fakinske pravnike, nemoj na mene. Ionako nisam pravNJak.

I Rusija je smakljala milione iz današnje Rostovske oblasti i Krasnojarska, čiji su potomci upravo u Turskoj, pa ni za te milione i mnoge druge milione nema dokaza o namjeri.
Drvosjeca iz Dejcica

#37 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima

BenDover wrote:
BenDover wrote:turska genocidna tvorevina, slicno ko hrvatska. al eto, priznate drzave, nato clanice.

nase bosanske patriote im nista ne nabijaju na nos. samo rs-u. interesantan fenomen, zar ne?
Mislim da pored Srbije i RS-a nema veće genocidne tvorevine tako da pominjanje Hrvatske i Turske u tom kontekstu je bezpredmetno.
kako? ovi su roknuli 1 500 000 ljudi. 15 puta vise od ukupnog broja zrtava u bih. hrvati imali jasenovac. nisi trebao bjezat sa nastave u osnovnoj. ni sa matematike, ni sa povijesti.
Broj žrtava sam po sebi nije genocid. Po tvojoj logici Rusija bi bila na prvom mjestu jer je Staljin istrijebio koliko ono miliona ljudi? Dakle đaba tebi što nisi bježao sa nastave kada ti je glava šuplja za razumijevnaje šireg konteksta. :wink:
Drvosjeca iz Dejcica

#38 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima

emillio estevez wrote:@drvosjeca

Da ponovim, ima li kakva presuda nekog suda da se tamo zaista desio genocid? Zločin jeste strašan.
BenDover

#39 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima

Post by BenDover »

BenDover wrote:
Broj žrtava sam po sebi nije genocid. Po tvojoj logici Rusija bi bila na prvom mjestu jer je Staljin istrijebio koliko ono miliona ljudi? Dakle đaba tebi što nisi bježao sa nastave kada ti je glava šuplja za razumijevnaje šireg konteksta. :wink:
nego sta je, ti nam objasni.
fosna2014

#40 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima

Post by fosna2014 »

Naravno da se mozemo pitati zasto se desio genocid, ali mijenja li to sta u sustini? Ljudi su ubijeni, nestali, imovina im opljackana, povrata nema. Sta sad?
emillio estevez

#41 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima

Da ponovim, ima li kakva presuda nekog suda da se tamo zaista desio genocid? Zločin jeste strašan.

Kasno Haski tribunal se gasi

Nema genodica ako ga nije Vaso potrvrdio
A Vaso kaze da je genocid izvrsen od strane Turaka
Kroz vise stoljeca i nad vise naroda.

Pa Turci su osvajacki narod nisu seljacki
Drvosjeca iz Dejcica

#42 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima

BenDover wrote: nego sta je, ti nam objasni.
Strašan zločin prije svega. Eto ja ti rekoh za Staljina koliko je ljudi pobio i otjerao u logore...to je tvoja logika. Zbog pijeteta prema tim ljudima Armencima zloupotreba za dnevno-politička prepucavanja je sramna. Takvi ljudi nemaju žaljenje prema milion i pol pobijenih već te žrtve koriste za svoje budalaste promocije kao Ronhil iz Minska i slični njemu. A vidim i tvoj mentalni sklop je tu negdje.
bh.tornjak

#43 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima

Post by bh.tornjak »

bh.tornjak wrote:to se MORA nazvati pravim imenom....DA to je bio genocid (bez ikakvog ..ali...)
Hajmo opet iz početka. Ima li kakva sudska presuda koja govori u prilog genocidu? Ili to DA je više subjektivno i proizvoljno. Zločin se desio, da li je bio genocid da se raspravljati.
za meine je to genocid....bez obzira dal postoji sudska presuda ili ne....
Isto kao sto bi nazvao genocidom ono sto se uradilo MOJEM narodu u Srebrenici, Foci, Gorazdu, Brckom, Prijedoru...itd...bez obzira dal za to postoje sudske presude ili ne....
emillio estevez

#44 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima

fosna2014 wrote:Naravno da se mozemo pitati zasto se desio genocid, ali mijenja li to sta u sustini? Ljudi su ubijeni, nestali, imovina im opljackana, povrata nema. Sta sad?
Armenci su uz potporu Rusije
Ratovali protiv Turske.

Armenci kao narod bili podijeljeni med Rusima i Turcima.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#45 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima

Post by JoseMujica »

evo i sam tok rasprave pokazuje koliko je ovakvo kvalificiranje genocidom zločina prije WWII sa čisto metodološkog stanovišta pogrešno. Samo se otvara Pandorina kutija ideoloških rekonstrukcija prošlosti u kojima svako, u slučaju kad mu odgovara, zločin genocidoom imenuje.

Istim pristupom je Smail Čekić lupno tezu o 10 genocida nad Bošnjacima i naravno kad je već tema Armenija jel ovi što "argumentirano" vaze o genocidu nad Armencima, spomenuli barem slučajno šta bi sa muslimanima u Armeniji? samo pitam :roll:
Drvosjeca iz Dejcica

#46 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima

bh.tornjak wrote:
Isto kao sto bi nazvao genocidom ono sto se uradilo MOJEM narodu u Srebrenici, Foci, Gorazdu, Brckom, Prijedoru...itd...bez obzira dal za to postoje sudske presude ili ne....
OK, poštujem tvoje mišljenje i stav ali on je subjektivan isto kao i moj. Ako težimo nekom pravu i legalnosti onda za objektivnu ocjenu tog strašnog zločina po meni treba neka arbitracija, istražna komisija, da li sud, da sagleda obje strane medalje i kaže svoje mišljenje. Možda je do mene, možda ja to pogrešno vidim.
BenDover

#47 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima

Post by BenDover »

BenDover wrote: nego sta je, ti nam objasni.
Strašan zločin prije svega. Zbog pijeteta prema tim ljudima zloupotreba za dnevno-politička prepucavanja je sramna. Takvi ljudi nemaju žaljenje prema milion i pol pobijenih već te žrtve koriste za svoje budalaste promocije kao Ronhil iz Minska i slični njemu. A vidim i tvoj mentalni sklop je tu negdje.
ti negiras da je ubijanje 1.5 miliona ljudi zbog etnickog porijekla genocid a pricas o mentalnim sklopovima i dnevnoj politici :-) ...
BenDover

#48 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima

Post by BenDover »

bh.tornjak wrote:
OK, poštujem tvoje mišljenje i stav ali on je subjektivan isto kao i moj. Ako težimo nekom pravu i legalnosti onda za objektivnu ocjenu tog strašnog zločina po meni treba neka arbitracija, istražna komisija, da li sud, da sagleda obje strane medalje i kaže svoje mišljenje. Možda je do mene, možda ja to pogrešno vidim.
znaci roknes covjeka, sud te ne osudi iz nebitno kojeg razloga, i to nije ubistvo... bas si inteligentan.
Drvosjeca iz Dejcica

#49 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima

emillio estevez wrote:

Kasno Haski tribunal se gasi

Nema genodica ako ga nije Vaso potrvrdio
A Vaso kaze da je genocid izvrsen od strane Turaka
Kroz vise stoljeca i nad vise naroda.

Pa Turci su osvajacki narod nisu seljacki
Ne mora Haški, može i neka sudska komisija na nivou eksperata na međunarodnom nivou. Da tursko maslo nije za Ramazana slažem se i ne sporim da je to strašan zločin. Sa druge strane ako ćemo biti legalisti na strani prava za kvalifikaciju genocida potrebna je neka viša instanca da utvrdi genocid ili ga ospori, mada to Turke ne bi spriječilo da opet poriču genocid ili Armence da tvrde da se desio.
Last edited by Drvosjeca iz Dejcica on 23/04/2015 21:17, edited 1 time in total.
bh.tornjak

#50 Re: 1915 - 2015 Genocid nad Armencima

Post by bh.tornjak »

@BenDover :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Post Reply