17 godina i vozačka? Šta kako?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
MahalacIpo
#1 17 godina i vozačka? Šta kako?
Dobar dan, za neka 4 mjeseca punim 18 i htio bih da krenem sa nekim stvarima da iskoristim ljeto da ne izostajem iz škole, a i da se mogu fokusirati na školovanje kada krenem na vožnju..
Da li mi možete preporučiti neku auto školu gdje je dobar instruktor, i gdje mogu sa svojih 17 godina da polažem pismeno gradivo, a da izađem na vožnju tek kasnije kad napunim..
Vidio sam da je neko postavio prije nekoliko godina, tačnije 2013 godine na ovom forumu, pa nisam htio da riskiram, pa da pitam kako šta? Jer sigurno do sada se mnoštvo toga promjenilo..
Da li mi možete preporučiti neku auto školu gdje je dobar instruktor, i gdje mogu sa svojih 17 godina da polažem pismeno gradivo, a da izađem na vožnju tek kasnije kad napunim..
Vidio sam da je neko postavio prije nekoliko godina, tačnije 2013 godine na ovom forumu, pa nisam htio da riskiram, pa da pitam kako šta? Jer sigurno do sada se mnoštvo toga promjenilo..
- Hemel
#2 Re: 17 godina i vozačka? Šta kako?
Jesi li zaradio pare za polaganje?
Kada dobijes vozacku sta planiras dalje?
Kada dobijes vozacku sta planiras dalje?
- ismar92
#3 Re: 17 godina i vozačka? Šta kako?
U članu 184. stav (2) mijenja se i glasi:
"(2) Osim uslova iz stava (1) ovog člana, pravo da upravlja motornim vozilom za pojedine
kategorije, odnosno potkategorije stiče lice koje navrši:
1. 16 godina za potkategorije A1 i B1, traktor i radnu mašinu;
2. 18 godina za kategorije A, B, BE i potkategorije C1 i C1E;
Dakle sa 17 godina ne smiješ upravljati vozilom b kategorije.
"(2) Osim uslova iz stava (1) ovog člana, pravo da upravlja motornim vozilom za pojedine
- Matijevic_Vlado
- Location: Da sam prazna glava, potpuno zdrava, ne bih više ništa učio za badava..
-
MahalacIpo
-
MahalacIpo
#6 Re: 17 godina i vozačka? Šta kako?
Oprosti, nisam te baš shvatio.. Evo baš čitam na http://testovi.ba/ gdje govore da mogu dobiti "probnu vozačku dozvolu" što mi nije baš jasno, razumijem ja sve šta je to.. ali samo kod njih je to "navedeno". Pa me zanima, da li je to istina, i da li ja mogu već otpočeti lagano upis pošto imam još 4 mjeseca i par dana do mog rođendana..ismar92 wrote: ↑03/07/2020 00:51 U članu 184. stav (2) mijenja se i glasi:
- JavierBosnia
#7 Re: 17 godina i vozačka? Šta kako?
Mislim drug da bi najpametnije bilo da kontaktiras neku autoskolu i raspitas se kod njih, objasnis situaciju i sve.
Oni ce ti najljubazniji biti i imati najbolje informacije i prijedloge jer rade sa tim svaki dan.
Sad koja autoskola. Ovdje su svi vecinom davno polagali tako da nemas neku relevantnu informaciju. Mlad si momak znas koristiti internet, pregledaj malo forume, web sajtove, fb stranice, ko ti se ucini najprofesionalniji i po tvojoj mjeri izaberi ga. Svi su oni tu u pet deka
Oni ce ti najljubazniji biti i imati najbolje informacije i prijedloge jer rade sa tim svaki dan.
Sad koja autoskola. Ovdje su svi vecinom davno polagali tako da nemas neku relevantnu informaciju. Mlad si momak znas koristiti internet, pregledaj malo forume, web sajtove, fb stranice, ko ti se ucini najprofesionalniji i po tvojoj mjeri izaberi ga. Svi su oni tu u pet deka
-
L u c i f e r
#8 Re: 17 godina i vozačka? Šta kako?
Setnja ti je zdravija
- problemnatravunu
#9 Re: 17 godina i vozačka? Šta kako?
Ja mislim da možeš početi sa učenjem teorije u nekoj od auto skola, i onda kad navršiš 18 položiš testove i možeš krenuti na obuku vožnje,MahalacIpo wrote: ↑03/07/2020 01:06Oprosti, nisam te baš shvatio.. Evo baš čitam na http://testovi.ba/ gdje govore da mogu dobiti "probnu vozačku dozvolu" što mi nije baš jasno, razumijem ja sve šta je to.. ali samo kod njih je to "navedeno". Pa me zanima, da li je to istina, i da li ja mogu već otpočeti lagano upis pošto imam još 4 mjeseca i par dana do mog rođendana..ismar92 wrote: ↑03/07/2020 00:51 U članu 184. stav (2) mijenja se i glasi:
mislim da je takva situacija za "nestrpljive", ali najbolje kontaktiraj bilo koju auto školu...
-
zippo993
#10 Re: 17 godina i vozačka? Šta kako?
problemnatravunu wrote: ↑03/07/2020 06:54 Ja mislim da možeš početi sa učenjem teorije u nekoj od auto skola, i onda kad navršiš 18 položiš testove i možeš krenuti na obuku vožnje,
mislim da je takva situacija za "nestrpljive", ali najbolje kontaktiraj bilo koju auto školu...
Ni ja ne mogu da se 100% sjetim, ali mislim da si upravu.
U svakom slucaju, najjednostavnije je nazvati neku auto skolu (ili svratiti u neku ako ti bude usput) i pitati ih.
-
Matrix89
#11 Re: 17 godina i vozačka? Šta kako?
Ne mozes nista pocet, jednostavno je tako
Mozes ti ovako sam ucit testove, al ne mogu te prijavit sve dok ne napunis 18god i mora proc najmanje jedna sedmica da bi mogao izac na polaganje testova
Mozes ti ovako sam ucit testove, al ne mogu te prijavit sve dok ne napunis 18god i mora proc najmanje jedna sedmica da bi mogao izac na polaganje testova
-
profatr
#12 Re: 17 godina i vozačka? Šta kako?
Čemu žurba, gdje gori. To polaganje testova je prava smijurija za nekog iole normalnog, a za vožnju nije lošije da je čovjek malo zreliji. Ne brini se, sve češ stići prije mature. 
-
adisonE
#13 Re: 17 godina i vozačka? Šta kako?
Ocigledno da neces ovdje dobiti konkretan odgovor
Ne znam da li se zakon mijenjao, ali ja sam "davne" 2007 tako i uradio. Rodjendan mi u novembru bio, ja do novembra zavrsio sve testove. Cim sam napunio 18, isao na casove voznje i polaganje. Vozacku podigao u prvoj sedmici januara 2008.
Sto se tice autoskole, google ti je najbolji prijatelj, vjerovatno imaju neke akcije/snizenja. Sta ima veze koja god auto skola. Oni bi trebali da te upute i na testove i prvu pomoc. Znaci nadji par skola, nazovi vidi sta kako, objasni sta hoces. Tamo gdje ti se svidi - plati i deri.
Ne znam da li se zakon mijenjao, ali ja sam "davne" 2007 tako i uradio. Rodjendan mi u novembru bio, ja do novembra zavrsio sve testove. Cim sam napunio 18, isao na casove voznje i polaganje. Vozacku podigao u prvoj sedmici januara 2008.
Sto se tice autoskole, google ti je najbolji prijatelj, vjerovatno imaju neke akcije/snizenja. Sta ima veze koja god auto skola. Oni bi trebali da te upute i na testove i prvu pomoc. Znaci nadji par skola, nazovi vidi sta kako, objasni sta hoces. Tamo gdje ti se svidi - plati i deri.
- Hemel
#14 Re: 17 godina i vozačka? Šta kako?
To samo jos kod nas ima.
Od djece pravimo debile i parazite nekim medvjedjim uslugama.
Radi nesto, zaradi sebi za vozacku za auto da imas dzeparac za cure a ako nemas tu sam da te poguram kad vidim da se trudis a ne mozes sve stici.
Danas nema sata radnog staza a hoce vozacku zato sto je furka a ne zato sto je potreba. Poslije trazi auto zato sto svi imaju a ne zato sto je to potreba.
Sada ce se mnogi naci i napasti me.
Nikada tako nije bilo ali ni vise debila i parazita pa se cudimo kako ovo kako ono. Nekada se znao red i postovalo.
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#15 Re: 17 godina i vozačka? Šta kako?
haj ne prdite i ne zajebavajte decka,svi ste kao i ja jedva cekali da polozite i sjednete u auto.doduse ja sam vozao 2 godine bez vozacke ,al bio je rat 
- Hemel
#16 Re: 17 godina i vozačka? Šta kako?
Tacno je da smo jedva cekali da polozimo i sjednemo u auto ali to su bile samo zelje.bitanga_sa_otesa wrote: ↑03/07/2020 19:24 haj ne prdite i ne zajebavajte decka,svi ste kao i ja jedva cekali da polozite i sjednete u auto.doduse ja sam vozao 2 godine bez vozacke ,al bio je rat![]()
Valjalo je zaraditi sve to. Ja sam morao polagati '84.god. radi posla i auta u firmi. Dugo nisam mogao kupiti auto a dvoje male djece. Sta to koga briga. Kada skupis kupi sebi(tada nije bilo kredita...ili je bilo ali neki cudni).
Imam dva sina, oba su polagala kada su zavrsili skolu i poceli raditi. Ni tada nisu imali pa sam im ja posudio za sve to. Papir zalijepljen na sto od vracenih rata. Kada vidim da redovno sve vraca i da je shvatio sta se od njega ocekuje ja uzmem onaj papir zguzvam i bacim. Tako je za sve, vidim da imas volju da nesto imas, vidim da se trudis i ne razbacujes mnogo ali ti fali sredstava da to ostvaris, tu sam.
Nikada nisam za njih pa ni za koga ''na izvolite''.
Danas svi imamo uredjene zivote, niko ne ovisi ni od koga, niko nikome ne duguje nista ali smo uvijek za ne daj Boze tu jedni za druge.
Danas gledam u Bosni, ,ma ni punoljetan nije trazi vozacku pa hoce neko auto a nema ni za goriva a o servisima da ne pricamo, to bi bilo trece auto u dvoristu(nek komsija crkne a sto nema fasade, nikom nista). Ceka kada ce neko da mu da cenera pa ce malo za goriva a malo za jednu kafu koju ispija 2-3 sata...
Danas gledam ovdje(EU), tata 2 auta(dzipa) ali dijete nema sanse da sjedne u njih ili bas bas izuzetak. Vozacku ce steci tako sto ce raditi nesto pored skole ili studija i od toga odvajati. Auto ce isto tako kupiti skupljajuci pare od rodjendana, nesto sitno radi i tako a nikako sto ce mu caca kupiti.
Bijesna auta voze ili penzioneri koji su ustedjeli kroz zivot ili poznate licnosti ili rijetki dobri poslovi. Mlada osoba ako nije u tim kategorijama zna se da je kriminal jer mu caca nece kupiti bijesno auto ma koliko imao para.
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#17 Re: 17 godina i vozačka? Šta kako?
sve sam sam sebi platio i kupio auto,bez dizanja kredita.nisam htio roditelje s tim opterecivati.dosta su me hranili do 17-te godine i hvala imHemel wrote: ↑03/07/2020 19:41
Tacno je da smo jedva cekali da polozimo i sjednemo u auto ali to su bile samo zelje.
Valjalo je zaraditi sve to. Ja sam morao polagati '84.god. radi posla i auta u firmi. Dugo nisam mogao kupiti auto a dvoje male djece. Sta to koga briga. Kada skupis kupi sebi(tada nije bilo kredita...ili je bilo ali neki cudni).
- Hemel
#18 Re: 17 godina i vozačka? Šta kako?
bitanga_sa_otesa wrote: ↑03/07/2020 19:49sve sam sam sebi platio i kupio auto,bez dizanja kredita.nisam htio roditelje s tim opterecivati.dosta su me hranili do 17-te godine i hvala imHemel wrote: ↑03/07/2020 19:41
Tacno je da smo jedva cekali da polozimo i sjednemo u auto ali to su bile samo zelje.
![]()
to bi trebala biti pouka za sve pa i ove sto previse ocekuju od roditelja.
pustite i njih malo da prodisu a zivot je pred vama.
- Edin H.
#19 Re: 17 godina i vozačka? Šta kako?
Ne mogu vjerovati da ima ljudi koji su cekali i jedan da vise da polazu nakon sto su napunili 18 
- Dope_Man
#20 Re: 17 godina i vozačka? Šta kako?
Autoskolu mozes definitivno zavrsiti prije 18 (ako se sta nije mijenjalo u zadnjih 10tak godina). Ja sam tako sa 17 odradio skoro sve casove voznje tokom ljeta, krajem godine napunio 18, odradim na zimskom odmoru tih jos par preostalih casova i odem na polaganje.
I onda godinama kasnije kupio autic
I onda godinama kasnije kupio autic
-
artur morgan
#21 Re: 17 godina i vozačka? Šta kako?
Ne mora cekati obuku da bi malo vozio auto ako je tolika frka cekati 
- Qler
#22 Re: 17 godina i vozačka? Šta kako?
Vala meni su starci platili vozači, to je bio poklon za 18 rođendan, ali sam kupio sam svoje prvo auto, kreda i lagano
5 godina nakon polaganja vozačkog ispita 
- ismar92
#23 Re: 17 godina i vozačka? Šta kako?
Mislim da te neće niko poprijeko pogledati ako se odeš informisati u bilo koju auto školu. Možda neko dozvoljava, a možda i ne. Najbolje njih pitati.
- Industrialyzer