17. februar - 8 godina Republike Kosovo

arzuhal

#1 17. februar - 8 godina Republike Kosovo

Post by arzuhal »

Evo, za nešto više od mjesec dana (ali to je veoma kratko!) će Dan nezavisnosti Republike Kosovo, najmlađe naše balkanske republike nakon koje više, osim eventualno Republike Vojvodine, nema prekrajanja granica na balkanskoj peninsuli. Noćas igramo i utakmicu u Mejdanu s reprezentacijom Kosova, pa me to ponuka da otvorim ovu temu... :mrgreen:

Red je da se i taj dan dočeka s poštovanjem i radošću što je taj dolje narod našao svoje mjesto pod nebom, pogotovo kada se uzme šta im je radila Srbija, već decenijama, ali pod nedemokratskim režimom, danas je sasvim dručija situacija u Srbiji kada demokrate vladaju. Dan nezavisnosti Republike Kosovo je i dan kada se treba pružiti ruka jedna drugima i ukinuti vize građanima dvije države.

Bosna i Hercegovina treba, kao potpisnica Dejtona, da poštuje Srbiju ali i da voli Kosovo, jer za ljubav prema Kosovu ima dosta razloga i kod Bošnjaka i kod Srba kao dva bh. naroda, kao i kod svih Bosanaca i Hercegovaca.

Treba poštovati komšije, uvažavati, biti faktor stabilnosti, nikada više ne ratovati, razvijati prijateljstvo i drugarstvo :bih:

Dugo živjela Republika Kosovo, svako ti dobro želim u tvom nadolazećem Danu nezavisnosti :thumbup:

Image
arzuhal

#2 Re: 17. februar - 8 godina Republike Kosovo

Post by arzuhal »

Toplo se nadam da će delegacija bh. zvaničnika biti prisutna u Prištini 17. februara na obilježavanju Dana nezavisnosti Republike Kosovo.

Podržavam i naše umjetnike koji bi dali doprinos u manifestaciji, sa nekim instalacijama, prijedlozima, performansima, predstavama, itd. a i sporstka druženja bi bila odlična :bih:
arzuhal

#3 Re: 17. februar - 8 godina Republike Kosovo

Post by arzuhal »

MOJA REPUBLIKA

Tamo gdje najljepša se zora budi
Časni i ponosni žive dobri ljudi
Tamo gdje se rađa našeg sunca sjaj
Gord i prkosan je moj zavičaj

Za njega svi se sad pomolimo
Drugu zemlju mi nemamo
U srcu mom samo je jedan dom
U srcu velika, moja republika

U srcu mom najljepša zvijezda sja
Moja republika, Republika Kosova
Tamo gdje su naši preci davni
Ime upisali u svaki korak slavni

Drugu zemlju mi nemamo

Arteta

#4 Re: 17. februar - 8 godina Republike Kosovo

Post by Arteta »

Bih nije priznala republiku Kosovo.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#5 Re: 17. februar - 8 godina Republike Kosovo

Post by Truba »

delegacija bih?

mozda dijelovi delegacije i za to ce im viza trebati
elk

#6 Re: 17. februar - 8 godina Republike Kosovo

Post by elk »

ključaj bogati.
jao_situacije

#7 Re: 17. februar - 8 godina Republike Kosovo

Post by jao_situacije »

ko bi trebao da ode na kosovo :?:
i neka njima viza, inače eto 100 000 albanaca u sarajevo
bezvizni režim treba da bude povlastica
Fudo387

#8 Re: 17. februar - 8 godina Republike Kosovo

Post by Fudo387 »

Next stop Kragujevac.
Sretno i bericetno braci Albancima.
arzuhal

#9 Re: 17. februar - 8 godina Republike Kosovo

Post by arzuhal »

Treba neko da ode, u ime BiH, da podrži Briselski sporazum i put Kosova ka euroatlantskim integracijama i članstvu u međunarodnim institucijama, Republika Kosovo je mjesto za život svih njenih građana, Albanaca, Srba, Bošnjaka...

Samo stabilnost, poštovanje i uvažavanje svih, ljubav, keksići i to...
arzuhal

#10 Re: 17. februar - 8 godina Republike Kosovo

Post by arzuhal »

Hoću reći, temu sam otvorio da se neki Albanac ne bi osjećao zapostavljenim kada premijer Vučić dolazi, pun ljubavi i prijateljstva, spreman da nešto kaže nakon čega ćemo moći vidjeti što je došao, u Republiku Srpsku, a neće doći u Prištinu 17. februara, niti će otići iko iz BiH. Imamo 9. januar, daj i 17. februar.

Pa hajmo, zaigrajmo kako treba: poslati poziv Vučiću i Oreškoviću da nam dođu za Dan nezavisnosti BiH, pa predložiti okuplajnje svih u Prištini za Dan nezavisnosti Kosova, širimo razumijevanje, dobrosusjedske odnose i te momente...
Danguba

#11 Re: 17. februar - 8 godina Republike Kosovo

Post by Danguba »

elk wrote:ključaj bogati.
:lol: :lol:
salik79

#12 Re: 17. februar - 8 godina Republike Kosovo

Post by salik79 »

arzuhal wrote:MOJA REPUBLIKA

Tamo gdje najljepša se zora budi
Časni i ponosni žive dobri ljudi

Drugu zemlju mi nemamo

Tamo gdje su naši preci davni
Ime upisali u svaki korak slavni

Drugu zemlju mi nemamo

Tamo gdje vjecno Sunce s'ja,
Tamo je Kosova...

Ups, zajeb :oops:

:mrgreen:
Mlohavi

#13 Re: 17. februar - 8 godina Republike Kosovo

Post by Mlohavi »

Dugo živjela Republika Kosovo, svako ti dobro želim u tvom nadolazećem Danu nezavisnosti :bih:

Iran i Kosovo su meni ono naj ikad. Turska i Turska, definitivno i Turska. :thumbup:
sinuhe

#14 Re: 17. februar - 8 godina Republike Kosovo

Post by sinuhe »

Daleko je Kosovo i od Bosnjaka nepriznata drzava. Nesto kao RS osim sto su Bosnjaci priznali RS. :?
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#15 Re: 17. februar - 8 godina Republike Kosovo

Post by _BataZiv_0809 »

Kako da imam postovanja prema paradrzavnoj tvorevini koja je svojim postupkom dala alibi i presedan za prekrajanje granica suverenih slozenih drzava. To ne iskljucuje empatiju za njihov los polozaj i represiju nad istima, od Rankovica do Milosevica.
Rampage

#16 Re: 17. februar - 8 godina Republike Kosovo

Post by Rampage »

Moja druga domovina, živjela vječno:)
Martinez_

#17 Re: 17. februar - 8 godina Republike Kosovo

Post by Martinez_ »

...Krim, Abhazija, Južna Osetija...you name it.

Pandorina kutija otvorena kršenjem međunarodnog prava i rezolucije UN 17.februara 2008.
Arteta

#18 Re: 17. februar - 8 godina Republike Kosovo

Post by Arteta »

sinuhe wrote:Daleko je Kosovo i od Bosnjaka nepriznata drzava. Nesto kao RS osim sto su Bosnjaci priznali RS. :?
Lider Bosnjaka Alija Izetbegovic je licno svojim potpisom ozvanicio RS i ona je postala realnost i bice realnost jer se ne moze ukinuti, Alijinim potpisom na Dayton su dobili mehanizme da ga samo gradjani RS-a mogu ukinuti, a znamo da su u tom entitetu i vlast i opozicija uz taj entitet pa nema sanse da ga se ukine.
Mi mozemo ili da se pomirimo s tim entitetom ili da lajemo po forumu.

Kada je Kosovo u pitanju, drzava BiH nije priznala Kosovo kao drzavu niti ce priznati zato sto su Srbi Alijinim potpisom dobili mehanizme da imaju veto i na vanjsku politiku BiH.
Pisa ida je Kosovo drzava je sprdati se sa svojom drzavom BiH.
Drinski

#19 Re: 17. februar - 8 godina Republike Kosovo

Post by Drinski »

To je bratski albanski narod.
sinuhe

#20 Re: 17. februar - 8 godina Republike Kosovo

Post by sinuhe »

Kako bratski kad se nijedan vidjeniji Bosnjak ne zalaze za priznanje Kosova? Sta kaze Fatmir, jedino ako on nesto ne mulja.
arzuhal

#21 Re: 17. februar - 8 godina Republike Kosovo

Post by arzuhal »

Mlohavi wrote:Dugo živjela Republika Kosovo, svako ti dobro želim u tvom nadolazećem Danu nezavisnosti :bih:

Iran i Kosovo su meni ono naj ikad. Turska i Turska, definitivno i Turska. :thumbup:
:lol:
dezurni_ucenik

#22 Re: 17. februar - 8 godina Republike Kosovo

Post by dezurni_ucenik »

_BataZiv_0809 wrote:Kako da imam postovanja prema paradrzavnoj tvorevini koja je svojim postupkom dala alibi i presedan za prekrajanje granica suverenih slozenih drzava. To ne iskljucuje empatiju za njihov los polozaj i represiju nad istima, od Rankovica do Milosevica.

I Srbija je nama odvalila 49% drzave. Tako da nemam nista protiv nezavisnosti Kosova. Sljedece - Vojvodina, pa da se na kraju svedi samo na BG pasaluk.

Kakvog su zla nanijeli narodima bivise Jugoslavije, oduzimanje Kosova je najmanje sto se uradilo. Zasluzili su oni i vecu kaznu.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#23 Re: 17. februar - 8 godina Republike Kosovo

Post by _BataZiv_0809 »

dezurni_ucenik wrote:

I Srbija je nama odvalila 49% drzave. Tako da nemam nista protiv nezavisnosti Kosova. Sljedece - Vojvodina, pa da se na kraju svedi samo na BG pasaluk.

Kakvog su zla nanijeli narodima bivise Jugoslavije, oduzimanje Kosova je najmanje sto se uradilo. Zasluzili su oni i vecu kaznu.
Pa vidi drug, ne bih se bas slozio.

Odnosno nacelno se slazem, samo tvrdim da prica nije bas tako jednostavna. Milosevic, iako zlocinac i monstrum, nije bio glup. Znao je on da od promjene granica nema nista. Zasto nije pripojio srpske entitete u BiH i Hr, narocito kad su bili na vrhuncu i RS i RSK?

Pa sjeti se samo kada im je uveo sankcije, Mladicevog bijesa, a Karadzicevog skoro placnog "mi smo dio Jugoslavije, mi se tako osjecamo, volio bih da oni to shvate". To bijase u Kninu cini mi se, kad su se on i Martic dogovarali o ujedinjenju.

Poenta price: Srbija jeste izvrsila agresiju, jeste pomagala RS, ali nam oni nisu oteli 49% teritorije. Trebali su biti sudski osudjeni u tuzbi pred Medjunarodnim sudom i to bi bila najbolja pravna i civilizacijska kazna.

Ovako kaznjavati ih istim ponasanjem, raditi im isto sto su i oni radili drugima (posredno i neposredno) bojim se da nije bas najbolji pristup. Za mene je secesija Kosova ista kao i secesija bilo koje druge oblasti unutar jedne suverene drzave.

Svejedno mi bila to Srbija, Spanija ili Argentina.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#24 Re: 17. februar - 8 godina Republike Kosovo

Post by _BataZiv_0809 »

Drinski wrote:To je bratski albanski narod.
Ne mogu, a da se ne spomenem, kako su se mnogi, usudio bih se reci vecina, barem u Zenici, sjetili da su "strani drzavljani" kad je krenula mobilizacija u ABiH.
escobar__

#25 Re: 17. februar - 8 godina Republike Kosovo

Post by escobar__ »

Arteta wrote:
sinuhe wrote:Daleko je Kosovo i od Bosnjaka nepriznata drzava. Nesto kao RS osim sto su Bosnjaci priznali RS. :?
Lider Bosnjaka Alija Izetbegovic je licno svojim potpisom ozvanicio RS i ona je postala realnost i bice realnost jer se ne moze ukinuti, Alijinim potpisom na Dayton su dobili mehanizme da ga samo gradjani RS-a mogu ukinuti, a znamo da su u tom entitetu i vlast i opozicija uz taj entitet pa nema sanse da ga se ukine.
Mi mozemo ili da se pomirimo s tim entitetom ili da lajemo po forumu.

Kada je Kosovo u pitanju, drzava BiH nije priznala Kosovo kao drzavu niti ce priznati zato sto su Srbi Alijinim potpisom dobili mehanizme da imaju veto i na vanjsku politiku BiH.
Pisa ida je Kosovo drzava je sprdati se sa svojom drzavom BiH.
Pitam se kakvu li bi vi, vječito neutralni, mantrali priču da Alija kojim slučajem nije potpisao Dejtonski sporazum, te da se rat nastavio do ko zna kada? Siguran sam da bi govnjiva usta govorila kako je Alija mogao ali nije spriječio nastavak rata, te kako je još na desetine hiljada ljudi stradalo zahvaljujući upravo njemu.

S dosta Alijinih odluka se lično ni u snu ne bih složio niti njega kao ličnost (a stranku da ne pričam) nešto posebno ne gotivim ali kad vidim toliku želju kod pojedinaca da blate sve redom u Bošnjaka (neki čak idu toliko daleko da direktno nas optuže za agresiju Srbije na ovu državu) tačno bih se ispovraćao da valja.
Post Reply