16-godišnjak direktor firme!?

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

nonekonomist

#1 16-godišnjak direktor firme!?

Post by nonekonomist »

Može li maloljetno lice biti imenovano za direktora firme? Sve sam se raspitao kod knjigovođa, koji su rekli može.
Može izvaditi osobnu, radnu knjžicu i kako statut firme nema nikakvih ograničenja u pogledu direktora firme krenuli smo jutros kod notara. Međutim, notar odbija to napraviti navodeći neke razloge npr: "Svaki ugovor koji potpiše maloljetnik može se pobijati" itd. Nije pomogao ni dolazak oca nesuđenog direktora.
Ovdje je bila već raspravao o sličnom problemu:
http://www.klix.ba/forum/stalni-radni-o ... 2.html-f=1
Molim konstruktivna mišljenja.
drndalo

#2 Re: 16-godišnjak direktor firme!?

Post by drndalo »

Prvo zaposlenje, pa direktor...!? Svaka cast, bolje nego skole Dine Konakovica... :roll:

Salu na stranu, nisam o tome razmisljao, ali ovo sto kazu notari ima smisla, direktor nije obican zaposlenik, on je obicno sa punim ovlastima, a onda se moze postaviti pitanje potpisivanja ugovora. Ili da tata ide s direktorom kao staratelj, da supotpise ugovor sa direktorom...
Ricken

#3 Re: 16-godišnjak direktor firme!?

Post by Ricken »

Formalno je moguce postaviti maloljetnu osobu za direktora (u skladu sa Zakonom u radu i Zakonu o privrednim društvima ).

Za zasnivanje radnog odnosa, direktor maloljetna osoba treba da ispunjava opšte i posebne uslove za to radno mjesto.

Neophodno je i ovlaštenje roditelja ili staratelje maloljetnika za zaključenje takvog ugovora o radu.
jahhjer

#4 Re: 16-godišnjak direktor firme!?

Post by jahhjer »

Maloljetno lice moze biti zaposlen osim ako se radi o poslu koji ugrozava njegovu sigurnost, znaci maloljetnici uzivaju posebnu zastitu, pa eto, moze biti i direktor ako ga to ne ugrozava na neki nacin. Jes to malo nategnuto al eto

Takodjer mu je zabranjen nocni i prekovremeni rad.
modem33

#5 Re: 16-godišnjak direktor firme!?

Post by modem33 »

nonekonomist wrote:Može li maloljetno lice biti imenovano za direktora firme? Sve sam se raspitao kod knjigovođa, koji su rekli može.
Može izvaditi osobnu, radnu knjžicu i kako statut firme nema nikakvih ograničenja u pogledu direktora firme krenuli smo jutros kod notara. Međutim, notar odbija to napraviti navodeći neke razloge npr: "Svaki ugovor koji potpiše maloljetnik može se pobijati" itd. Nije pomogao ni dolazak oca nesuđenog direktora.

Ne moze biti ..... jer sad je u modi u BiH-a da krimosi vlasnici firmi vole stavljati postene ljude na direktore ALI NECE DIREKTOR IMATI UTICAJA NA VLASNIKA FIRME koji moze po svome raditi prevare prema dobavljacima ..... ali ce potpis biti DIREKTOROV.... tako da direktor moze krivicno dogovarati dok vlasnik moze radit sta hoce "posteno".

Vidio sam ja sta se sve radi .... Nek nitko ne bude direktor u BiH-a.... pogotovo ako se ne razumije "o cemu se radi".
nonekonomist

#6 Re: 16-godišnjak direktor firme!?

Post by nonekonomist »

modem33 wrote:
nonekonomist wrote:Može li maloljetno lice biti imenovano za direktora firme? Sve sam se raspitao kod knjigovođa, koji su rekli može.

Ne moze biti ..... jer sad je u modi u BiH-a da krimosi vlasnici firmi vole stavljati postene ljude na direktore ALI NECE DIREKTOR IMATI UTICAJA NA VLASNIKA FIRME koji moze po svome raditi prevare prema dobavljacima ..... ali ce potpis biti DIREKTOROV.... tako da direktor moze krivicno dogovarati dok vlasnik moze radit sta hoce "posteno".

Vidio sam ja sta se sve radi .... Nek nitko ne bude direktor u BiH-a.... pogotovo ako se ne razumije "o cemu se radi".
Modem33, nisam pitao šta je u modi, niti šta bi baba bila kad bi imala onu stvar!
Zahvaljujem svima ostali na konstruktivnim mišljenjima i pomoći.
rekla-kazala

#7 Re: 16-godišnjak direktor firme!?

Post by rekla-kazala »

Direktor je "Odgovorno lice" i odgovara za poslovanje u skladu sa zakonom i propisima. E sad,... ako zakon ne tereti maloljetna lica za postupke istom mjerom kao i punoljetna onda ne bi bilo ispravno dozvoliti da maloljetno lice bude i odgovorno lice pravnog subjekta.
JThomas

#8 Re: 16-godišnjak direktor firme!?

Post by JThomas »

i ja bih da sam notar odbio ovjeriti, i ne bi pomogao ni dolazak oca nesuđenog direktora (k'o da je isus ponovo došao jebote)

tačno je da 16-godišnjak ima radnu sposobnost, ali nema potpunu poslovnu sposobnost. on ima ograničenu poslovnu sposobnost i ne može sam poduzimati poslove kojima preuzima obaveze. direktor ne zasniva obaveze firme direktno za sebe, već u ime firme, ali po zakonu lično odgovara zajedno sa firmom za zakonitost svakodnevnog poslovanja firme. što je svakako u startu obaveza opšteg karaktera, a koja se vrlo lako može i konkretizovati. također on po opštim pravilima kad postane punoljetan može pobijati sve poslove koje je napravio kao maloljetan.

tu je sto posto riječ o nekoj šemi za prevare, ja bih od toga bježao k'o đavo od krsta.
Last edited by JThomas on 27/05/2014 11:55, edited 1 time in total.
jahhjer

#9 Re: 16-godišnjak direktor firme!?

Post by jahhjer »

Eh sad to je odgovoran posao, moze li il ne moze to maloljetnik obavljati zakona se ne tice :)
jahhjer

#10 Re: 16-godišnjak direktor firme!?

Post by jahhjer »

Il zapravo ima zakon veze, indirektno, ovo sto tomas napisa.
Ricken

#11 Re: 16-godišnjak direktor firme!?

Post by Ricken »

JThomas wrote:i ja bih da sam notar odbio ovjeriti, i ne bi pomogao ni dolazak oca nesuđenog direktora (k'o da je isus ponovo došao jebote)

tačno je da 16-godišnjak ima radnu sposobnost, ali nema potpunu poslovnu sposobnost. on ima ograničenu poslovnu sposobnost i ne može sam poduzimati poslove kojima preuzima obaveze. direktor ne zasniva obaveze firme direktno za sebe, već u ime firme, ali po zakonu lično odgovara zajedno sa firmom za zakonitost svakodnevnog poslovanja firme. što je svakako u startu obaveza opšteg karaktera, a koja se vrlo lako može i konkretizovati. također on po opštim pravilima kad postane punoljetan može pobijati sve poslove koje je napravio kao maloljetan.

tu je sto posto riječ o nekoj šemi za prevare, ja bih od toga bježao k'o đavo od krsta.
Ovo što si naveo sve generalno stoji, ali mene interesuje izvor prava kojim je propisano da maloljetnik nema potpunu poslovnu sposobnost, ako je ugovor o radu potpisao po ovlaštenju zakonskog predstavnika, jer sam se sretao sa pravnim tumačenjima koja kažu suprotno. S obzirom da nisam pravnik cijenio bih ako bi mi mogao pojasniti.
Hopkins

#12 Re: 16-godišnjak direktor firme!?

Post by Hopkins »

to malisa samo naprijed ... javi se da se pocnemo druziti ... od kad sam se docepao para sad mi treba kvalitetnije i bogatije drustvo ... mrzim fukaru
nonekonomist

#13 Re: 16-godišnjak direktor firme!?

Post by nonekonomist »

JThomas wrote:. također on po opštim pravilima kad postane punoljetan može pobijati sve poslove koje je napravio kao maloljetan.
.
Može li pobijati jedinice u srednjoj školi kad postane punoljetan?
Bilo bi zgodno ;-)
rekla-kazala

#14 Re: 16-godišnjak direktor firme!?

Post by rekla-kazala »

jahhjer wrote:Eh sad to je odgovoran posao, moze li il ne moze to maloljetnik obavljati zakona se ne tice :)
Naravno da je odgovoran. Radi se o novcu, o dugovanjima i potraživanjima, radi se o zakonima i propisima koji se moraju poštovati. Radi se o utaji poreza,...
Može li maloljetnik dobiti kredit kod banke ?
Možda može ali samo uz garanciju solventnog punoljetnog lica i to kao sudužnika.
Jednostavno rečeno ne može raditi "pod punom materijalnom i krivičnom odgovornošću" .
Last edited by rekla-kazala on 27/05/2014 12:33, edited 1 time in total.
JThomas

#15 Re: 16-godišnjak direktor firme!?

Post by JThomas »

po porodičnom zakonu se sa 14 godina stiče ograničena poslovna sposobnost, a sa 18 potpuna. i svako raspolaganje (kojim ona preuzima obaveze) ograničeno poslovno sposobne osobe je pobojno, a može ga pobijati i ona sama kad postane potpuno poslovno sposobna, pa odgovara za štetu koju nekome prouzrokuje ukoliko se ti poslovi pobiju, itd.

po meni je to inkompatibilno sa funkcijom uprave u društvu, koja po svojoj prirodi podrazumijeva zastupanje. to ne piše u zakonu ali bi trebalo možda i pisati. ne može zastupati drugog onaj ko ni sam sebe ne može zastupati bez odobrenja. niti je to podobno za neko generalno odobrenje roditelja ili staratelja, jer se u funkciji uprave svaki dan preduzimaju raspolaganja za koja danas ne znaš šta će sutra biti.
Ricken

#16 Re: 16-godišnjak direktor firme!?

Post by Ricken »

JThomas wrote:po porodičnom zakonu se sa 14 godina stiče ograničena poslovna sposobnost, a sa 18 potpuna. i svako raspolaganje (kojim ona preuzima obaveze) ograničeno poslovno sposobne osobe je pobojno, a može ga pobijati i ona sama kad postane potpuno poslovno sposobna, pa odgovara za štetu koju nekome prouzrokuje ukoliko se ti poslovi pobiju, itd.

po meni je to inkompatibilno sa funkcijom uprave u društvu, koja po svojoj prirodi podrazumijeva zastupanje. to ne piše u zakonu ali bi trebalo možda i pisati. ne može zastupati drugog onaj ko ni sam sebe ne može zastupati bez odobrenja. niti je to podobno za neko generalno odobrenje roditelja ili staratelja, jer se u funkciji uprave svaki dan preduzimaju raspolaganja za koja danas ne znaš šta će sutra biti.
Hvala ti na odgovoru, pogotovo za ovaj dio citata porodičnog zakona.

Ono što meni nema logike je nepostojanje potpune poslovne sposobnosti za radnje maloljetnika za koje ga je ovlastio po svojoj slobodnoj volji zakonski predstavnik. Naime, zakonski predstavnik kao potpuno poslovno sposobna osoba, bi trebala potpuno odgovarati za radnje maloljetnika.
AmADin_gospo

#17 Re: 16-godišnjak direktor firme!?

Post by AmADin_gospo »

da taj 16togodošnjak nije nepriznati sin bakira izetbrgovića, pa da mu prepiše SCC? :mrgreen:
JThomas

#18 Re: 16-godišnjak direktor firme!?

Post by JThomas »

on ga može ovlastiti za konkretnu radnju, ili odobriti konkretnu. a zastupanje i funkcija uprave, te odgovaranje za zakonitost poslovanja firme jednostavno ne idu sa tim jer podrazumijevaju veliki broj neodređenih radnji, niko tačno ne zna šta će direktor sutra morati uraditi u sklopu zadataka.

neko hipotetičko bjanko/generalno ovlaštenje djetetu da može biti direktor i raditi sve što treba bi efektivno bilo ravno davanju pune poslovne sposobnosti. a to ne može jer je riječ o prisilnim i javnopravnim propisima i jer je zakon izričito propisao kad i kako se može steći poslovna sposobnost i prije punoljetstva.
sarajlija80

#19 Re: 16-godišnjak direktor firme!?

Post by sarajlija80 »

dakle tata je jedan od onih koji su profitrali ill neko njegov u ratu.
Ricken

#20 Re: 16-godišnjak direktor firme!?

Post by Ricken »

JThomas wrote:on ga može ovlastiti za konkretnu radnju, ili odobriti konkretnu. a zastupanje i funkcija uprave, te odgovaranje za zakonitost poslovanja firme jednostavno ne idu sa tim jer podrazumijevaju veliki broj neodređenih radnji, niko tačno ne zna šta će direktor sutra morati uraditi u sklopu zadataka.

neko hipotetičko bjanko/generalno ovlaštenje djetetu da može biti direktor i raditi sve što treba bi efektivno bilo ravno davanju pune poslovne sposobnosti. a to ne može jer je riječ o prisilnim i javnopravnim propisima i jer je zakon izričito propisao kad i kako se može steći poslovna sposobnost i prije punoljetstva.
Ništa bogami valja nam ga ženit :D

Možda je mene zaveo član 137 porodičnog zakona koji kaže:
"Maloljetnik koji je navršio 14 godina može sam sklapati pravne poslove kojima stiče prava, ako zakon ne odredi drukčije. Pravne poslove kojima raspolaže imovinom ili preuzima obaveze maloljetnik može sklapati samo uz saglasnost roditelja."
nonekonomist

#21 Re: 16-godišnjak direktor firme!?

Post by nonekonomist »

Ricken wrote:
JThomas wrote:on ga može ovlastiti za konkretnu radnju, ili odobriti konkretnu. a zastupanje i funkcija uprave, te odgovaranje za zakonitost poslovanja firme jednostavno ne idu sa tim jer podrazumijevaju veliki broj neodređenih radnji, niko tačno ne zna šta će direktor sutra morati uraditi u sklopu zadataka.

"Maloljetnik koji je navršio 14 godina može sam sklapati pravne poslove kojima stiče prava, ako zakon ne odredi drukčije. Pravne poslove kojima raspolaže imovinom ili preuzima obaveze maloljetnik može sklapati samo uz saglasnost roditelja."
Pa i ja bih se sada složio s JThomas-om.
Pozdrav svima!
JThomas

#22 Re: 16-godišnjak direktor firme!?

Post by JThomas »

Ricken wrote:

to ti znači da on sam može, bez odobrenja, primiti poklon ili drugu korist. al' ne može zasnivati obaveze.
nonekonomist

#23 Re: 16-godišnjak direktor firme!?

Post by nonekonomist »

Kad su JThomas i Ricken ovako dobro raspoloženi to treba iskoristiti pa još malo razraditi temu ;-)
Pošto znam jedan konkretna slučaj, gdje vlasnik tvrtke direktoru uopće nije dozvolio upravljanje bankovnim računom, da li je moguće imenovati direktora s točno određenim ovlastima tako da se izbjegne ovo "bjanko/generalno ovlaštenje djetetu".
Doduše ovo je bio slučaj prije pojave notara i konkretne ovlasti su dogovorene u banci.
Znači pitanje nije više isključivo vezano uz imenovanje maloljetnika kao direktora.
swanfilter

#24 Re: 16-godišnjak direktor firme!?

Post by swanfilter »

Cini se meni da bi babo mutna posla, pa kada dodje do krivicnog gonjenja, to ce biti maloljetan sin, kojeg bi onda izvukla klauzula da mu se ne moze suditi jer je bio maloljetan u trenutku izvrsavanja kaznenog djela ...
nonekonomist

#25 Re: 16-godišnjak direktor firme!?

Post by nonekonomist »

swanfilter wrote:Cini se meni da bi babo mutna posla, pa kada dodje do krivicnog gonjenja, to ce biti maloljetan sin, kojeg bi onda izvukla klauzula da mu se ne moze suditi jer je bio maloljetan u trenutku izvrsavanja kaznenog djela ...
Da u mutnoj državi svi poslovi su mutni, i sve namjere su mutne...
Post Reply