mrmot wrote:To su besmislice što ih istrtlja Shoba. Onda u Bosni treba ukinuti i škole i bolnice i sl. dok ne postanu profitabilne. Pod dva ovdje gotovo ništa ne donosi profit i još dugo i neće. Tri SAD nisu primjer apsolutno ni za šta. (srećom) Imaju gotovo nevjerovatno mali broj kulturnih institucija naspram broja stanovnika i profita po glavi stanovnika. Četiri, Evropa je drugi par rukava i uvijek će to i biti. (Npr. Muzej moderne u Londonu je besplatan...) Ima dosta takvih kao ti koji smatraju da npr. Lijanovići ili Pivara, (ako žele), treba da otvaraju muzeje, biblioteke i sl. To je idiotska besmislica. . A građani će otvarati ono šta im treba. ( pa i država, što da ne, kada i ako bude postojala)
Nimalo se ne slazem s tobom. To sto ti zagovaras je CISTI SOCIJALIZAM. Ne znam da li si imao prilike putovati po svijetu i ici po galerijama...ja jesam....i nije ko kod nas.
Eto, ti kazes da SAD imaju mali broj kulturnih institucija po glavi stanovnika...smijesno....eto dodji u New York,pa prodji po muzejima....pa vidi sta sve tu ima....od velaskeza, do mondriana, od egipta pa do renesanse...sta ti je kur.. ceif. Kod nas , naravno, osim to malo jada u zemaljskom muzeju nema gotovo nista.....da imamo u Sarajevu barem JEDNU sliku nekog velikog svjetskog majstora. Nemamo NIJEDNU.
I sta mislis ko financira muzej u Londonu? Ne bih rekao da se financira od SAMODOPRINOSA....ja cu ti reci..bogati ljudi koji umiru ostavljaju svoje kolekcije muzejima, prijasko........BOGATI.....kultura nikada nije bila stvar sirotinje, tako je bilo i bice zauvijek.............ko ima pinku, taj pravi muzeje....
Dinash..sto se slovenije tice, oni su prikrivena selendra. Odmakni se malo od Ljubljane pa ces vidjeti seljaka. U sloveniji je kultura drzavna stvar, podizanje nacionalnog identiteta kroz kulturu, a radi dokazivanja pripadnosti zapadu- A kuci slusaju Cecu i Sabana.....
Akademija u Ljubljani je isto konzervativna kao i u Sarajevu, Zagrebu, Beogradu. Tu nisu odmakli ni milimetra.....(pouzdano) To sto imaju Irwin, Marjeticu Potrc, Slavoja Zizeka, Laibach ne znaci da su odmakli daleko. Eto pogledaj koliko se protive izgradnji dzamije. Oni su samo BLIZI evropi, i to je jedina prednost (iako su u EU ne znaci da su odmakli daleko) Jes, oni daju pare za kulturu, ali ni tamo nema ozbiljne umjetnicke klijentele.......
Najveci problem Sarajeva po pitanju kulture je NEZNANJE i AROGANCIJA. lako se kurciti i busati u prsa sami izmedju sebe, i davati titule jedni drugima...... Ali kad se pojave prave baje, nema nas ni na vidiku.
Sacuvaj me boze od Bosanske kulture, Srpskog merhametluka, i Hrvatskog junastva....
Bolnice i skole su druga prica...ne treba mijesati kruske i jabuke...umjetnost nije toliko potrebna koliko zdravlje i skola. Umjetnost je LUKSUZ. (ne dijele se slike dzaba. moras svaku KUPITI. Nece ti Berber dzaba dati sliku jarane...nece te ni taksista dzaba odbaciti do Malte....)
"Oni neka samo redovno plaćaju porez"...hahhahaha...nemojmo se saliti...ovo je ozbiljna tema......porez placa samo SIROTINJA...i tako je svugdje.....