15.10.2004 najavljeno zatvaranje Zemaljskog Muzeja!

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

ludacha

Post by ludacha »

[quote="Prenj]

Mislim da 99% muzeja svijeta zivi uglavnom od pomoci drzave.
Na koji nacin jedan muzej uopste moze da zaradjuje pare, osim na prodaji ulaznica?
Npr. cuveni Uffici u Firenci, za koji ulaznicu u sezoni (8 Eura) moras rezervisati unaprijed, je i dalje debelo sponzorisan od strane drzave.
[/quote]

a cuj...ne moyes bas povuci neku vezu izmedju naseg muzeja i ufficija (i usput..ne mora se rezervirati ulaznica, osim ako zelis bez cekanja u redu uci unutra, ali tad kosta cini mi se 12€)
uglavnom kad gledamo cijene ovdje kod nas,...mislim, marka, dvije, ya strance 5km, jel tako? i opet slabo ljudi idu tamo, kazu - skupo
pa i nije bas

ipak, ima se mnogo toga vidjeti...ne ynam za vas ali meni i stecak znaci mnogo...mozda vise nego nesto drugo...jer kamen je kamen :)

nego,,zaboravila sam sta sam htjela reci ali nema veze..drugi cu put
dinash

Post by dinash »

molim lijepo ... zemaljski muzej JESTE drzavna KULTURNA institucija (kulturno-historijski interesi drzave/naroda, kulturna politika i ta prica) i kao takva je vlast i odgovornost drzave. isto kao i narodno pozoriste, filharmonijski orkestar, umjetnicka galerija bih... tako je svuda po svijetu. mislite da tate modernzivi od prodaje ulaznica?!!??

ovakve institucije su (tj. bi trebale biti) direktno sponzorisane od strane drzave (citaj: ministarstva za kulturu) jer one direktno predstavljaju kulturnu bastinu naroda/nacije (kako god hocete ... ovi pojmovi su kod nas dobro pobrkani). kao takav zemaljski muzej ne moze funkcionisati kao samostalna komercijalna institucija. prodaja karata i publikacija ne spada pod komercijalne aktivnosti. zarada od te prodaje jedva da pokrije mjesecne plate vratara i pokoje cistacice.

dakle ... ili se drzava pocne brinuti za vlastite kulturne institucije (zamalo ne rekoh vlastitom kulturnom politikom - kakav lud san!) ili neka drzava raspise javni konkurs za privatizaciju muzeja (losa ideja). svejedno vjerujem da (u slucaju da drugi scenarij postane reanost) bi dobri ljudi iz ars aevia, obala art centra, scca ili drugih kulturnih NGO bile zainteresirane i sposobne napraviti potrebne programe, projekte i naci investitore koji bi bili dovoljno mudri uloziti u savremenu kulturnu BH produkciju i ocuvanje postojece kulturne bastine. uostalom, zar ne bi to trebao biti NAS cilj/interes?
dinash

Post by dinash »

ovo su svi zaboravili :(
Engram::X

Post by Engram::X »

PRODAJE SE

Razocaran i ocajan cinjenicom da u hali nema jacuzija dajem oglas..Prodajem Zemaljski povoljno...

:lol: :evil: :lol:
dinash

Post by dinash »

:-? :( jes' smjesno ... u 3PM.
zili

Post by zili »

dinash wrote:ovo su svi zaboravili :(

ne baš, nego se u međuvremenu ispostavilo da se ipak neće zatvoriti jer je federalna vlada (čini mi se) odlučila platiti grijanje.

međutim to još uvijek ne rješava problem, samo ga odlaže do sljedećeg računa :roll: :sad:

sve što kažeš stoji - zemaljski muzej mora biti u nadležnosti države, ali države nema i ima ih koji se iz petnih žila zalažu za "strovaljivanje" svake, ali apsolutno svake instance (ministarstva, agencije, institucije, bilo kakvog tijela) koja bi bila na državnom nivou.
The_Fluid

Post by The_Fluid »

ma mozhda drzhava hotje da se zove Muzej vjerskih zajednica, da odrijeshi kesu.

Ionako se sve vishe u politiku uplitju i reis i kardinal, gdje se sakrio onaj tretji? :-)
Shoba

Post by Shoba »

pitanje muzeja i slicnih institucija je mnogo dublje i kompleksnije. U razvijenim zemljama zapada muzeji zive najmanje od drzave (drzava ponekad uskoci)

Najveci svjetski muzeji zive uglavnom od donacija bogatih ljudi, i preprodaje umjetnina....a tek onda prodajom ulaznica i knjiga, otvaranjem kafeterije i slicnih sitnica. Pored toga, nasi kardovi su prilicno siromasni u komunikaciji sa svijetom i sa muzejskim managementom. Postoje pravila igre, koja jos uvjek ne vaze kod nas. KOd nas se sjedi u fotelji i ceka da drzava da pare, ko sto je bilo u socijalizmu...............TOGA NEMA nigdje. Muzej mora biti barem 70 % profitna institucija, a da drzava dodaje pomalo.

Nasi bogatasi su jos uvijek zauzeti kupovanjem mercedesa i zlatnih lanaca, nemaju razvijienu svijest o "kupovanju svog mjesta" na ulaznim vratima muzeja.

Ovde u USA se bogatasi takmice ko ce vise love uloziti u neki muzej ili galeriju, i da ce se jedan dio muzeja zvati po njemu (na primjer: "Rockefeller Collection", i sl.....zasto se ne bi jedan dio naseg muzeja zvao "Lijanovic Kolekcija" ako ce tip da odrijesi kesu. Opet ponavljam, treba ustati iz fotelje, sjesti u auto i otici u Siroki Brijeg, Visoko, Banjaluku i ganjati bogate da kupe sebi mjesto u "vjecnosti" kulture nase drzave.

Evo recimo, rokfelerovi su svojim parama napravili MOMA (Museum of Modern Art - New York) i time postali jako popularni i cjenjeni. Ne znaci samo imat pare da bi bio cool.....treba nesto DOPRINIJETI kad se vec otimaju pare od naroda......
dinash

Post by dinash »

sve je to tacno shoba ... ali ne zaboravi da su razni gugenhajmi, rokfeleri, onazisi, sorosi itd. za pare ulozene u kulturu dobili i mali ...khm ... kao bi se reklo popust pri placanju poreza. time je drzava poslala finu pozivnicu bogatasima nebili malo potpomogli one "ispod mostova" (sto bi jedan moj bivsi profesor volio reci - mislim da mozes pretpostaviti o kojem se profi radi :))

nece ni bogati poceti ulagati u Art bez pomoci drzave ... primjer, kAzu da su slovenci ko najzajebaniji u raji u integracijama, prihvacanju kpitalistickih metoda i razmisljanja ... pa evo im je i dandanas 99% institucija, projekata i umjetnika na lovi od drzave tj. godisnjeg dr. proracuna (http://kultura.gov.si/organizations.cp2) ... ostale republike bivse nam domovine bolje da ne spominjem ...
mrmot

Post by mrmot »

To su besmislice što ih istrtlja Shoba. Onda u Bosni treba ukinuti i škole i bolnice i sl. dok ne postanu profitabilne. Pod dva ovdje gotovo ništa ne donosi profit i još dugo i neće. Tri SAD nisu primjer apsolutno ni za šta. (srećom) Imaju gotovo nevjerovatno mali broj kulturnih institucija naspram broja stanovnika i profita po glavi stanovnika. Četiri, Evropa je drugi par rukava i uvijek će to i biti. (Npr. Muzej moderne u Londonu je besplatan...) Ima dosta takvih kao ti koji smatraju da npr. Lijanovići ili Pivara, (ako žele), treba da otvaraju muzeje, biblioteke i sl. To je idiotska besmislica. Oni neka samo redovno plaćaju porez. A građani će otvarati ono šta im treba. ( pa i država, što da ne, kada i ako bude postojala)
Shoba

Post by Shoba »

mrmot wrote:To su besmislice što ih istrtlja Shoba. Onda u Bosni treba ukinuti i škole i bolnice i sl. dok ne postanu profitabilne. Pod dva ovdje gotovo ništa ne donosi profit i još dugo i neće. Tri SAD nisu primjer apsolutno ni za šta. (srećom) Imaju gotovo nevjerovatno mali broj kulturnih institucija naspram broja stanovnika i profita po glavi stanovnika. Četiri, Evropa je drugi par rukava i uvijek će to i biti. (Npr. Muzej moderne u Londonu je besplatan...) Ima dosta takvih kao ti koji smatraju da npr. Lijanovići ili Pivara, (ako žele), treba da otvaraju muzeje, biblioteke i sl. To je idiotska besmislica. . A građani će otvarati ono šta im treba. ( pa i država, što da ne, kada i ako bude postojala)
Nimalo se ne slazem s tobom. To sto ti zagovaras je CISTI SOCIJALIZAM. Ne znam da li si imao prilike putovati po svijetu i ici po galerijama...ja jesam....i nije ko kod nas.

Eto, ti kazes da SAD imaju mali broj kulturnih institucija po glavi stanovnika...smijesno....eto dodji u New York,pa prodji po muzejima....pa vidi sta sve tu ima....od velaskeza, do mondriana, od egipta pa do renesanse...sta ti je kur.. ceif. Kod nas , naravno, osim to malo jada u zemaljskom muzeju nema gotovo nista.....da imamo u Sarajevu barem JEDNU sliku nekog velikog svjetskog majstora. Nemamo NIJEDNU.

I sta mislis ko financira muzej u Londonu? Ne bih rekao da se financira od SAMODOPRINOSA....ja cu ti reci..bogati ljudi koji umiru ostavljaju svoje kolekcije muzejima, prijasko........BOGATI.....kultura nikada nije bila stvar sirotinje, tako je bilo i bice zauvijek.............ko ima pinku, taj pravi muzeje....

Dinash..sto se slovenije tice, oni su prikrivena selendra. Odmakni se malo od Ljubljane pa ces vidjeti seljaka. U sloveniji je kultura drzavna stvar, podizanje nacionalnog identiteta kroz kulturu, a radi dokazivanja pripadnosti zapadu- A kuci slusaju Cecu i Sabana.....
Akademija u Ljubljani je isto konzervativna kao i u Sarajevu, Zagrebu, Beogradu. Tu nisu odmakli ni milimetra.....(pouzdano) To sto imaju Irwin, Marjeticu Potrc, Slavoja Zizeka, Laibach ne znaci da su odmakli daleko. Eto pogledaj koliko se protive izgradnji dzamije. Oni su samo BLIZI evropi, i to je jedina prednost (iako su u EU ne znaci da su odmakli daleko) Jes, oni daju pare za kulturu, ali ni tamo nema ozbiljne umjetnicke klijentele.......

Najveci problem Sarajeva po pitanju kulture je NEZNANJE i AROGANCIJA. lako se kurciti i busati u prsa sami izmedju sebe, i davati titule jedni drugima...... Ali kad se pojave prave baje, nema nas ni na vidiku.

Sacuvaj me boze od Bosanske kulture, Srpskog merhametluka, i Hrvatskog junastva....:-)

Bolnice i skole su druga prica...ne treba mijesati kruske i jabuke...umjetnost nije toliko potrebna koliko zdravlje i skola. Umjetnost je LUKSUZ. (ne dijele se slike dzaba. moras svaku KUPITI. Nece ti Berber dzaba dati sliku jarane...nece te ni taksista dzaba odbaciti do Malte....)

"Oni neka samo redovno plaćaju porez"...hahhahaha...nemojmo se saliti...ovo je ozbiljna tema......porez placa samo SIROTINJA...i tako je svugdje.....
The_Fluid

Post by The_Fluid »

Najveci problem Sarajeva po pitanju kulture je NEZNANJE i AROGANCIJA. lako se kurciti i busati u prsa sami izmedju sebe, i davati titule jedni drugima...... Ali kad se pojave prave baje, nema nas ni na vidiku.

podvutji, dobro, za pojedine mozhe i zelenom :-)
mrmot

Post by mrmot »

Shoba, ja i zagovaram čisti socijalizam - i drago mi je što se takvi kao ti ne slažu sa tim. Odvratan mi je Dalijevski sindrom obožavanja bogatih i kulta para. A New York nije SAD.
The_Fluid

Post by The_Fluid »

mrmot wrote:Shoba, ja i zagovaram čisti socijalizam - i drago mi je što se takvi kao ti ne slažu sa tim. Odvratan mi je Dalijevski sindrom obožavanja bogatih i kulta para. A New York nije SAD.

nazhalost stvari su tako postavljene od starih Fenichana, tako da se malo hsta tu mozhe promijeniti, osim da postanesh bogat i sve na kraju ostavish nekoj instituciji, bolje nego svom kutjnom ljubimcu :-)
manijak1

Post by manijak1 »

:D :D Ima izuzetaka :D :D no odgovorni u muzeju nikako da kažu zašto su imali radno vrijeme od 07 do 12 vikend + praznici se ne radi osim što se čuva :D :D , pored tih biznis sponzora da su bili malo zagrijaniji mogli su imati dnevno 1000 ljudi da su znali :D ali..............država svakako jeste krivac ali toliki nije :D :D jer je i nema :D :D tamo gdje je treba biti .
Srce nije dovoljno prostrano.
Qwert

Post by Qwert »

Tipicno nase.. 'jebem im majku' i nakrivi glavu :lol: Bas me zanima koliko je doticnih kriticara posjetilo ovaj muzej? Da ne idemo dalje...pozorisnu predstavu. S druge strane mi se namece pitanje koliko ljudi uopste vide 'to' kao neki vid kulture i obrazovanja... Jeko? :D
Nije ni cudo kada je danas u sistemu skolstva krucijalna rijec 'shtela'. :roll: A vizija?...sta je to? :-)
no sikiriki

Post by no sikiriki »

Jasta nego sramota!!!!
Svakakve se gluposti obnavljaju ali muzej i porodiliste ne, at u su temelji drzave.!!!!!!!!!
no sikiriki

Post by no sikiriki »

Ja mislim da bi Stvoritelj bio radosniji da su umjesto novih dzamija obnovili porodiliste na Jezeru i Zemaljski muzej
dinash

Post by dinash »

Dinash..sto se slovenije tice, oni su prikrivena selendra. Odmakni se malo od Ljubljane pa ces vidjeti seljaka. U sloveniji je kultura drzavna stvar, podizanje nacionalnog identiteta kroz kulturu, a radi dokazivanja pripadnosti zapadu- A kuci slusaju Cecu i Sabana.....
Akademija u Ljubljani je isto konzervativna kao i u Sarajevu, Zagrebu, Beogradu. Tu nisu odmakli ni milimetra.....(pouzdano) To sto imaju Irwin, Marjeticu Potrc, Slavoja Zizeka, Laibach ne znaci da su odmakli daleko. Eto pogledaj koliko se protive izgradnji dzamije. Oni su samo BLIZI evropi, i to je jedina prednost (iako su u EU ne znaci da su odmakli daleko) Jes, oni daju pare za kulturu, ali ni tamo nema ozbiljne umjetnicke klijentele.......
shoba j*bo te ... sto si odma planuo :). znam vrlo dobro gdje zivim ... i sam cesto tvrdim da je ljubljana selo sa puno semafora, ali pustimo to ... slovence navedoh kao primjer gdje ti opste nacionalno financijsko blagostanje (recimo) ne donosi i rijesenje problema kulturne politike. drugim rijecima slazem se stobom.

ali i ovakav sistem kakav imaju jeste bolji od naseg ... mi ga, naime, NEMAMO!!!

mi na podrucju kulture (realno) imamo nista, nula, zero, nistica, njente, nic ... zaboravimo mi napore i uspjehe pojedinaca ... nema drzava i narod nista s tim.

elem ... financiranje, subvencioniranje, kulturna politika jedne drzave nisu zajebancija. to je ozbilja tema i ozbiljan biznis ...
missA

Post by missA »

shoba wrote:Dinash..sto se slovenije tice, oni su prikrivena selendra. Odmakni se malo od Ljubljane pa ces vidjeti seljaka
Tacno!
Shoba

Post by Shoba »

dinash wrote:
shoba j*bo te ... sto si odma planuo :). znam vrlo dobro gdje zivim ... i sam cesto tvrdim da je ljubljana selo sa puno semafora, ali pustimo to ... slovence navedoh kao primjer gdje ti opste nacionalno financijsko blagostanje (recimo) ne donosi i rijesenje problema kulturne politike. drugim rijecima slazem se stobom.

ali i ovakav sistem kakav imaju jeste bolji od naseg ... mi ga, naime, NEMAMO!!!

mi na podrucju kulture (realno) imamo nista, nula, zero, nistica, njente, nic ... zaboravimo mi napore i uspjehe pojedinaca ... nema drzava i narod nista s tim.

elem ... financiranje, subvencioniranje, kulturna politika jedne drzave nisu zajebancija. to je ozbilja tema i ozbiljan biznis ...
Ej druze stari, nisam planuo :) ja to vise zbog drugih :)

Ma sve je ovo vrzino kolo. Ja mislim da je sve pitanje sposobnosti individualaca, a ne drzave. Evo recimo, Miro Purivatra je od prikazivanja filmova u obali (Prle je pustao filmove za cigare za vrijeme rata, u hladnoj sali, na generator koji je jedva radio) dogurao do jako prestiznog filmskog festivala. Mislim, SVE se moze uraditi kada je neko motivisan i ima viziju. Ljudi u nasim institucijama se ponasaju kao prije 30 godina. Imas platu, imas topli obrok, vikendom ne radis (kada svi muzeju na svijetu rade), i u stvari samo cekas sliijedecu platu i drzavu da odrijesi kesu. To se tako ne radi. Ne moze neko voditi muzej ko nije MENADZER. Posao direktora muzeja je da NADJE pare, a ne da ceka da one padnu s neba. Ake je nesposoban, onda ima drugi da to radi. Ali , posto kod nas sve ide po partijsko-jaranskoj liniji, kad neko sjedne u fotelju, ne izlazi iz nje do kraja zivota. Ja da sam direktor tog muzeja, ja bi do sada 100 puta dao otkaz.

(dinash...baci li se puter pod jaja :lol: :lol: :lol: )
Shoba

Post by Shoba »

mrmot wrote:Shoba, ja i zagovaram čisti socijalizam - i drago mi je što se takvi kao ti ne slažu sa tim. Odvratan mi je Dalijevski sindrom obožavanja bogatih i kulta para. A New York nije SAD.
New York nije amerika , to je tacno, ali "prodji bosnom kroz gradove",...

Da se vratim na ameriku. Nije sve u NY. Imas odlicnih muzeja po cijeloj USA. Philadelphia ima izvanredan muzej. Washington ima Corcoran Gallery. Chicago ima odlican takodje, zapadna obala isto ima dosta toga. Ma imaju svega jarane, nemilice, jer imaju PARA.

Ovde nije pitanje obozavanja bogatih. Mi smo kokuzi i uvijek cemo biti kokuzi. Nijedan BH politicar nikada nece odobriti par miliona maraka da se kupi neki umjetnicki rad od nekog pravog majstora, vec ce se preko partijskih linija otkupljivati lokalno smece za iste pare.
Eto jarane, samo skokni do Zagreba ili Beograda,ne moras dalje ici, pa ces tamo vidjeti nekoliko Rembrant-a, Monet-a, i slicnih stvari....dok kod nas u isto vrijeme prokisnjavaju krovovi muzeja..............

Cak ni socijalizam nije problem ako se radi kako treba. Ma nema motiva, jarane, nece niko da potegne....a MORA se potegnuti da bi se nesto postiglo. Treba RADITI, tu je problem. (nas mentalitet i dalje nas vodi u propast. Ne znaci ako ti je mala plata da ne treba nista raditi. )

Evo, kako je BH film uspjesan. Sve su to pojedinci koji SAMI traze sebi pare od onih koji pare imaju. I ne samo po Bosni. Idu po svijetu i traze pare. Pare se uvijek mogu naci, samo treba podic guzicu iz fotelje....
Engram::X

Post by Engram::X »

no sikiriki wrote:Ja mislim da bi Stvoritelj bio radosniji da su umjesto novih dzamija obnovili porodiliste na Jezeru i Zemaljski muzej
dobri moj

porodiliste se ne isplati obnavljati ako imas funkcionalan i pripremljen prostor u okviru kosevo klinike

sto se tice zemaljskog, dobri moj u dijaspori, isti je vec poodavno obnovljen i zavrsava se enterijer

ozbiljno razmisljam da lobiram po familiji kako bi naziv zemaljski mogao biti prosiren sa imenom nase skromne familije :D :lol: :-)
dinash

Post by dinash »

soba ... pa znas da je u mene stara koka dobra juha ... :lol:
Shoba

Post by Shoba »

Engram::X wrote:
no sikiriki wrote:Ja mislim da bi Stvoritelj bio radosniji da su umjesto novih dzamija obnovili porodiliste na Jezeru i Zemaljski muzej
dobri moj

porodiliste se ne isplati obnavljati ako imas funkcionalan i pripremljen prostor u okviru kosevo klinike

sto se tice zemaljskog, dobri moj u dijaspori, isti je vec poodavno obnovljen i zavrsava se enterijer

ozbiljno razmisljam da lobiram po familiji kako bi naziv zemaljski mogao biti prosiren sa imenom nase skromne familije :D :lol: :-)

-najmanji problem muzeja je njegov enterijer-eksterijer.
-svaki svjetski muzej ima SPONZORE i dijelove iz privaatnih kolekcija. raspitaj se, obidji....
-u dijaspori postoji solidan broj bosanaca koji znaju ovu problematiku bolje nego ijedan lokalni kustos. Naravno, niko od tih ljudi (a neki su jako uticajni) nikada nije kontaktiran jer se lokalni kustosi boje konkurencije (odnosno radnog mjesta). Ovu situaciju mozes porediti s fudbalom, nasi najbolji igraci igraju vani (logicno), s tom razlikom sto ih Baka zove, a u "muzejskom svijetu" nasi direktori muzeja se drze dobre stare :NE TALASAJ....vise rada znaci vise problema, a kod nas , zna se, NEMA PROBLEMA....

(ja znam jednog bosanca koji ima veliku kolekciju umjetnickih radova (Man Ray, Picabia, Warhol, Pollock,etc. i taj covjek bi vjerovatno bio voljan da se nakon njegove smrti to sve preseli u muzej u Sarajevo...ali avaj.....nece to Bosanci,njima to ne treba...ili bi se to pokralo za deset minuta...)
Post Reply