140 miliona KM na uvoz piva u BiH !

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

zara1

#76 Re: 140 miliona KM na uvoz piva u BiH !

Post by zara1 »

Da prokomentarišem samo još sekundicu :) . Automatizacija sa uslovima pod kojim je to uradila tuzlanska pivara ne odgovara ni samoj pivari, što priznaje i sam menadžer pivare. Kada su htjeli zamjenit bocu od 0.25 l u koju pakuju pivo, morali su neke stvari malo doradit, konkretno rotacioni disk koji uzima flašu sa ravne trake i transportuje ga unutar mašine za ulijevanje piva u flašu. On sam prizna da su to ovdje mogli uradit sa 2000 KM troškova, ali zbog uslova ugovora su morali platiti strancima oko 60 000 eura, a prvo su im tražili 120 000 eura.

Automatizacija DA naravno ali ne da zbog te automatizacije budeš ovisan od nekih stranih firmi. Jer zamislimo sad da tuzlanska pivara spremi neki inovativan proizvod i zovne strance da im prepodese pogone za taj proizvod. Sumnjam da za to nebi čule konkurentske pivare kod kojih možda ti isti ljudi održavaju pogone. U današnje vrijeme industrijska špijunaža je jača od vojne.
strong69

#77 Re: 140 miliona KM na uvoz piva u BiH !

Post by strong69 »

Svakako se slazem s tobom. Medutim, mora postojati interes kadrova za napredovanje u ovoj oblasti. Interesa nema i to je tuzna cinjenica. Svakako da je tuzno da za najmanju sitnicu morate zvati strance ciji sat kosta 90-100 €. Dok nama koji smo se obrazovali ili se obrazujemo ne dode u glavu gdje i u kom pravcu se educirati prode voz.
ePegasus

#78 Re: 140 miliona KM na uvoz piva u BiH !

Post by ePegasus »

..
Last edited by ePegasus on 16/06/2010 15:13, edited 1 time in total.
Prezioso

#79 Re: 140 miliona KM na uvoz piva u BiH !

Post by Prezioso »

Izvini molim te, al gradjani BiH nisu krivi za njihove gubitke i veliki uvoz piva i drugih proizvoda. Strani proizvodi su obicno jeftiniji i atraktivniji. Zasto bih ja placao vise za nesto sto vrijedi manje? Glavna poruka npr. Sarajevskog piva je da je 7. na svijetu po kvalitetu i to to taj rezultat je postavljen na nekoj stranici koja mi je malo je reći sumnjiva. http://www.beer.trash.net :?

Ma mladu raju boli briga za to, iskreno! Nek je ugodno pit, nek je boca neka "šminkerska" a ne ona "zidarska" i to je to.

Gdje je kvalitetan marketing nasih kompanija? Nema ga. Rijetke su bh. firme (mozes ih na prste prebrojat) koje imaju integriranu marketinšku komunikaciju.

Ovo je kapitalizam, nek' najjači opstanu!

Živjela konkurencija!
BarbaDue

#80 Re: 140 miliona KM na uvoz piva u BiH !

Post by BarbaDue »

Prezioso wrote: Ovo je kapitalizam, nek' najjači opstanu!

Živjela konkurencija!
Dobro u redu neka ima konkurencija i neka opstaju jaci...
ali da li se slazes sa mnom da drzava treba imati program zastite svog proizvoda i pogotovo
da ovaj narod treba da ima dozu patriotizma prema ovoj nasoj zemlji.
Prezioso

#81 Re: 140 miliona KM na uvoz piva u BiH !

Post by Prezioso »

BarbaDue wrote: Dobro u redu neka ima konkurencija i neka opstaju jaci...
ali da li se slazes sa mnom da drzava treba imati program zastite svog proizvoda i pogotovo
da ovaj narod treba da ima dozu patriotizma prema ovoj nasoj zemlji.

Ne. Protekcionizam nam neće donijeti ništa dobro. Što se toga tiče ja sam za veoma liberalnu ekonomiju, to će očistiti privredu od "truhlih" kompanija. Paradoksalno, ali da li znas da smo jedna od zemalja sa najmanjim brojem stečaja na godinu dana u regiji?

Mislim da će to svakako u kratkom roku uzrokovati socijalne nemire i sl, al ljudi moraju polako izlaziti iz mentalnog okvira socijalizma. Dalje, ne vidim uopće da se naše firme nešto posebno trude, nego vazda im je kriva država (što podržava "uvozni lobi"! :lol: ) ili građanstvo što (možeš mislit) kupuju strane proizvode! SRAM NAS BILO!

Bitna stvar, mnoge zemlje su posezale za mjerama protekcionizma ali bojim se da je Bosni prošao voz za to. Kada je trebalo pregovarati za ulaz BiH u WTO naša vlada je naglo snizila mnoge carinske tarife misleći da će to biti dovoljno da budemo primljeni. Hoćemo ali malo sutra! Kada smo to uradili više nije bilo povratka, jer je veoma teško ponovo povećati ili uvesti carine a da na to EU tržište i tržište drugih zemalja ne odgovori istom mjerom. Dakle, od protekcionizma nema ništa. Nego, nek se kompanije prilagođavaju kako umiju i znaju.

Ove akcije kupujmo-koristimo domaće samo kratkoročno utiču na nešto bolju prodaju domaćih proizvoda. Nekog posebno značanog efekta za tim nema. Sve je do kompanija. Nek' im bude jasno, kupac će uzeti proizvod za koji misli da će na najbolji način zadovoljiti njegovu potrebu, a da pri tom minimizira troškove sticanja istog.

No, ono što BiH treba uradit jeste da omogući što lakši pristup našim proizvodima na svjetsko tržište i to putem izgradnje institucija za certificiranje proizvda, provjeru zadovoljenja standarda i sl. I naravno, EDUKACIJA EDUKACIJA i naravno EDUKACIJA menadžera.
BarbaDue

#82 Re: 140 miliona KM na uvoz piva u BiH !

Post by BarbaDue »

shvatam te ali ti tvrdis da recimo Sa. pivara ulozi malo ili dosta para (nije bitno) u promociju svog proizvoda, da nasminkaju ambalazu,
urade kompletnu marketinsku promociju...(podrazumjeva se da kvaliteta ostane ista, jer kvalitetu neko dovodi u pitanje neko ne, zavisi od ukusa),
da ce narod bolje kupovati sarajevsko pivo?

Sta je to? Znaci raja ce ga piti samo ako je šminka ambalaža i ako nam tamo na nekoj reklami neko govori da treba piti to pivo i da je to "probably the best beer in the world"...
Prezioso

#83 Re: 140 miliona KM na uvoz piva u BiH !

Post by Prezioso »

BarbaDue wrote:shvatam te ali ti tvrdis da recimo Sa. pivara ulozi malo ili dosta para (nije bitno) u promociju svog proizvoda, da nasminkaju ambalazu,
urade kompletnu marketinsku promociju...(podrazumjeva se da kvaliteta ostane ista, jer kvalitetu neko dovodi u pitanje neko ne, zavisi od ukusa),
da ce narod bolje kupovati sarajevsko pivo?

Sta je to? Znaci raja ce ga piti samo ako je šminka ambalaža i ako nam tamo na nekoj reklami neko govori da treba piti to pivo i da je to "probably the best beer in the world"...
Naravno, i ne samo to. Nego izgradnja kompletnog imidza bh. kompanija. Mislis da bi Coca-Cola bila to sto jeste da ne ulaze gomilu novca u marketing, a posebno u dio marketinga koji se zove promocija i oglašavanje.

Dalje, sta je sa distributerima? Zasto se boce sarajevskog piva nalaze vazda u nekom ćošku polica ili čak na podu??? Obratite pažnju u gotovo svim lancima trgovina bh. proizvodi su potisnuti u donje dijelove polica. Moraju se boriti (platiti) za bolju poziciju na policama.

Sta je sa ugostiteljskim objektima? Gdje su prodajne promocije sarajevskog piva??? Gdje su derneci kao sto ih ima Heineken i Bavaria? Rukovodstvo Sarajevske pivare misli da je dovoljno to sto imaju par plakata po gradu i jedan-dva video klipa na TV-u. Nakon svega i ne cudi me zasto su bh. kompanije tu gdje jesu. Bit' ce i gore ako se posvete vise ovome svemu sto sam vec naveo.

Na kraju, zbog velike doze etnocentrizma naroda BiH, Sarajevska pivara bi trebala lansirati neko "univerzalno" pivo. Dakle, bez naziva Sarajevsko i sl ili pak posvetiti se vise njihovom Löwe pivu kako bi se pivo iz Sarajevske pivare pilo i u Banja Luci, Zapadnom Mostaru, Ljubuškom, Bijeljini itd itd...

Pozdrav! :skoljka:

Proizvod neće sam sebe prodati i to im mora biti jasno.
ePegasus

#84 Re: 140 miliona KM na uvoz piva u BiH !

Post by ePegasus »

..
Post Reply