140 miliona KM na uvoz piva u BiH !

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Master.DKP

#1 140 miliona KM na uvoz piva u BiH !

Post by Master.DKP »

BiH: OD DESET PIVA, SEDAM JE IZ UVOZA

13:23 / 20.02.2009.

Odbor grupacije pivara BiH ukazao je danas na tešku situaciju u pivarskoj industriji posebno zbog prekomjernog uvoza piva iz susjednih zemalja. BiH prednjači po uvozu piva, gdje je od 10 boca sedam piva iz uvoza, dok je npr. u ...

... Sloveniji svega 0,7 boce iz uvoza, istaknuto je na konferenciji za novinare u Vanjskotrgovinskoj komori BiH.

Član ovog odbora i direktor Banjalučke pivare Nick Penny kazao je da je ukupna potošnja piva u BiH 2,4 miliona hektolitara i da se 70 posto odnosi na uvozne proizvode. Pet bosanskohercegovačkih pivara proizvode samo jedan milion hektolitara i pored toga što imaju kapacitete za proizvodnju od 2,4 miliona hektolitara.

Ukupna vrijednost uvoza piva 2007. iznosila je 120 miliona KM, a pretpostavlja se da je lani ta cifra dostigla 140 miliona KM. Tačnih podataka nema jer, kako je kazao Penny, Uprava za indirektno oporezivanje odbija dati podatke o uvozu piva koje je tražila Vanjskotrgovinska komora.

Prema odredbama Sporazuma CEFTA u slučaju da je kod određene države, potpisnice, domaće tržište ugroženo uslijed prekomjerenog uvoza, kako je kazao Peny, u tom slučaju ima pravo da uvede jednostrane mjere za period od 12 mjeseci da bi se uspostavila ravnoteža u trgovini.

Odbor grupacije pivara je u septembru prošle godine podnio zahtjev Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH u kome su tražili da se uvedu mjere zaštite u skladu s odredbama CEFTA Sporazuma i dostavili dokaze koji potkrepljuju njihove navode. Međutim, dosada još nisu dobili nikakav odgovor od Ministarstva.

Odbor je ujedno dao prijedlog kako smanjiti vanjskotrgovinski deficit za gotovo 100 miliona KM. U ovoj industriji postoji potencijal da se poveća proizvodnja i otvore nova radna mjesta, ali im za to nedostaje podrška vlasti.

Predsjedavajući Odbora grupacije pivara BiH i zamjenik direktora Sarajevske pivare Goran Konforte istakao je da domaća pivarska industrija djeluje u uvjetima nelojalne konkurencije, strani proizvođači ne poštuju zakon, a potrošači se dovode u zabunu zbog neispravnog deklariranja etiketa.

"Očekujemo prije svega ravnopravne uslove na bh. tržištu ", istakao je član Odbora i direktor Bihaćke pivare Edin Ibrahimpašić.

(Biznis.ba/Fena)

....................................................................................................................................................................................

BiH svako godine uveze 140 mil. KM pive iz vana, sa cim moze da se napravi 10 km najboljeg autoputa, tj za rata na ovamo, samo smo strancima za pivu dali autoput od Sarajeva do Bosanskog Broda i granice sa Hrvatskom ! :)

ili 6 000 000 000 KM deficita samo u 2008 godini ! To je dovoljno da autoput po cijeloj BiH sa "zlatnim" naplatnim kucama ! :)

Ko moze ovo da objasni ? :) :run: :bih: :thumbup: :sax:
Epitop

#2 Re: 140 miliona KM na uvoz piva u BiH !

Post by Epitop »

Ima se može se :lol:
legendo_moja

#3 Re: 140 miliona KM na uvoz piva u BiH !

Post by legendo_moja »

Evo ti objašnjenje, iako tu ima i uvoznog lobija.

Do prije 4-5 godina mi nije padalo na pamet da popijem bilo koje drugo pivo osim Premingera (naravno tamo gdje ga ima). Ali malo po malo - Preminger sve lošiji i lošiji. Sad mi ne pada na pamet da ga popijem, osim ako nađem gdje onaj za izvoz koji je 5 puta bolji od ovog za domaće tržište koji ne uspije odležati ni par dana.

Dalje, marketing i promocija su jedna velika NULA. Primjer, kad nabavljaš karlovačko od distributera, svako malo dobiješ čaše, krigle, pregače, može se i do suncobrana i tako dalje, dok da bi dobio paket Preminger čaša moraš imati štelu.

Da ne pričam o medijskom marketingu domaćih pivovara.
Last edited by legendo_moja on 20/02/2009 19:43, edited 1 time in total.
chuchumbamayumbe

#4 Re: 140 miliona KM na uvoz piva u BiH !

Post by chuchumbamayumbe »

Sta se tu ima objasnjavati - svako pije ono pivo koje mu se svidja, ako ga moze da si priusti. Ocito je da pivo prolazi, kakvo god je, a trziste je slobodno i svako moze da uveze sto zeli, a domace pivare mogu da se bore cijenom i kvalitetom.
Ja licno, ako ima Niksickog, kupim Niksicko taman da Sarajevsko dijele dzaba, zato sto mi je N pivo puno bolje i od Heinekena.
vukajla86

#5 Re: 140 miliona KM na uvoz piva u BiH !

Post by vukajla86 »

I naravoučenije je... Prestanite davat pare za pivo, dajte ga za puteve :-)
chuchumbamayumbe

#6 Re: 140 miliona KM na uvoz piva u BiH !

Post by chuchumbamayumbe »

aaa, radije cu pjeske, nego da se odreknem pive!
Master.DKP

#7 Re: 140 miliona KM na uvoz piva u BiH !

Post by Master.DKP »

Vole svi ljude dobra pive iz "svijeta" i ima jako dobrih, tu ne mislim na "karlovacko" nego na jake marke i pivare sa tradicijom kao Budweiser itd. Ali ako vise "uvezemo" nego sto prodamo svojeg i tako dalje mislim da nam se ne pise dobro.Jer evo na nasa 3,5 miliona ljudi u BiH godisnje je popoje 140 000 000 KM strane pive sto sa nasom domackom pravi preko 200 000 000 KM,iz cega se vidi da je BH narodn, "pivopija" narod i da se ne tome moze dobro zaraditi, ali opet ne zaraduje bosanac, nego npr "slovenac" :)

P.S. Zasto bosanaci i slovenci imaju "isti" humor ? :)

I bosanci i slovenci se smiju bosancima :)
fixer

#8 Re: 140 miliona KM na uvoz piva u BiH !

Post by fixer »

probao sam mnogo piva, sad mi ova informacija pomaze da se odlucim za bih pivo, bez obzira na neznatnu razliku u kvaliteti. inace, kad sam god u kupovini rijetko se sjetim da obratim pozornost na kupovinu domacih proizvoda. mislim da moram sam sebe reodgojit, jer to je itekako vazna stvar za nasu buducnost.
teAMICA

#9 Re: 140 miliona KM na uvoz piva u BiH !

Post by teAMICA »

fixer wrote:probao sam mnogo piva, sad mi ova informacija pomaze da se odlucim za bih pivo, bez obzira na neznatnu razliku u kvaliteti. inace, kad sam god u kupovini rijetko se sjetim da obratim pozornost na kupovinu domacih proizvoda. mislim da moram sam sebe reodgojit, jer to je itekako vazna stvar za nasu buducnost.
upravo tako fixeru... jako važna stvar... ali mislim da smo već doooobro zakasnili.
Kupujući uvozne, strane proizvode (strano je uvijek bolje :x ) već smo toliko sjebali domaću privredu da nam nema tako lako nazad.
I nije problem što se uveze 140 miliona KM (samo pive!), već je problem što ovaj naš narod da 140 miliona KM za slovenačku, hrvatsku, holandsku i šta ti ja znam još koju privredu.
Tužno
The 51st State

#10 Re: 140 miliona KM na uvoz piva u BiH !

Post by The 51st State »

Hilmi da smeta konkurencija moze ih izdampingovati kad god zazeli, ovako imamo apsurdnu situaciju da je Tuborg iz hrvatske jeftiniji od sarajevske pive tako da....
RosaSpinosa

#11 Re: 140 miliona KM na uvoz piva u BiH !

Post by RosaSpinosa »

.
Last edited by RosaSpinosa on 28/10/2012 18:08, edited 1 time in total.
RosaSpinosa

#12 Re: 140 miliona KM na uvoz piva u BiH !

Post by RosaSpinosa »

.
HAVANA

#13 Re: 140 miliona KM na uvoz piva u BiH !

Post by HAVANA »

Pijem,jedem i kupujem što mogu više domaćih proizvoda.
Razloge je suvišno iznositi.
RosaSpinosa

#14 Re: 140 miliona KM na uvoz piva u BiH !

Post by RosaSpinosa »

.
jasko_ba

#15 Re: 140 miliona KM na uvoz piva u BiH !

Post by jasko_ba »

samo sarajevsko brate, bar ovdje na ovim prostorima(Zdici) mislim da se prodaje najviše :D
:bih:
ePegasus

#16 Re: 140 miliona KM na uvoz piva u BiH !

Post by ePegasus »

..
Last edited by ePegasus on 16/06/2010 15:10, edited 1 time in total.
Rambo-Amadeus

#17 Re: 140 miliona KM na uvoz piva u BiH !

Post by Rambo-Amadeus »

Kupujem i tosim ono sto je kvalitetno i sto mogu priustiti. Ne iskljucujem domace proizvode ad hoc, ali mislim da je glupost da ja ostavljam svoje pare nekom domaćem proizvođaču čija je briga za kupca jednaka 0 i čiji kvalitet varira do te mjere da zavisi u kojoj je smjeni proizveden. Prema tome, kad se uozbilje i ponude nesto kvalitetno mozemo pricati, do tad za svoje pare imam pravo (i obavezu) da kupujem najbolje za sebe!
Kapak!
BarbaDue

#18 Re: 140 miliona KM na uvoz piva u BiH !

Post by BarbaDue »

Rambo-Amadeus wrote:Kupujem i tosim ono sto je kvalitetno i sto mogu priustiti. Ne iskljucujem domace proizvode ad hoc, ali mislim da je glupost da ja ostavljam svoje pare nekom domaćem proizvođaču čija je briga za kupca jednaka 0 i čiji kvalitet varira do te mjere da zavisi u kojoj je smjeni proizveden. Prema tome, kad se uozbilje i ponude nesto kvalitetno mozemo pricati, do tad za svoje pare imam pravo (i obavezu) da kupujem najbolje za sebe!
Kapak!
to je jedna vrsta sebicnosti, jer ako nemas direktne koristi od toga neces nasu pivu ni kupiti...a ne razmisljas da mozes indirektno imati velike koristi.
Rambo-Amadeus

#19 Re: 140 miliona KM na uvoz piva u BiH !

Post by Rambo-Amadeus »

BarbaDue wrote:
Rambo-Amadeus wrote:Kupujem i tosim ono sto je kvalitetno i sto mogu priustiti. Ne iskljucujem domace proizvode ad hoc, ali mislim da je glupost da ja ostavljam svoje pare nekom domaćem proizvođaču čija je briga za kupca jednaka 0 i čiji kvalitet varira do te mjere da zavisi u kojoj je smjeni proizveden. Prema tome, kad se uozbilje i ponude nesto kvalitetno mozemo pricati, do tad za svoje pare imam pravo (i obavezu) da kupujem najbolje za sebe!
Kapak!
to je jedna vrsta sebicnosti, jer ako nemas direktne koristi od toga neces nasu pivu ni kupiti...a ne razmisljas da mozes indirektno imati velike koristi.
Da, nakon sto se namiri DIREKTNA KORIST novopecenih ratnih veleposjednika Selimovica, samo takvim trpajte djepove, ja prvo gledam svoju korist, a ona se ogleda u kupovanju za svoje pare kvalitetnih proizvoda :)
fixer

#20 Re: 140 miliona KM na uvoz piva u BiH !

Post by fixer »

Rambo-Amadeus wrote:
BarbaDue wrote:
Da, nakon sto se namiri DIREKTNA KORIST novopecenih ratnih veleposjednika Selimovica, samo takvim trpajte djepove, ja prvo gledam svoju korist, a ona se ogleda u kupovanju za svoje pare kvalitetnih proizvoda :)
kad bi znao kakva sve bagra stoji iza stranih pivara, ali dzaba nekom govoriti
BarbaDue

#21 Re: 140 miliona KM na uvoz piva u BiH !

Post by BarbaDue »

fixer wrote:
Rambo-Amadeus wrote:
BarbaDue wrote:
kad bi znao kakva sve bagra stoji iza stranih pivara, ali dzaba nekom govoriti
upravo to, a kupovina domace pive, pa makar to bila i od Selimovica...ipak povecava mogucnost da u perspektivi u toj fabrici bude zaposlen neko od tvojih najblizih.
zar trteba puno da se to shvati?
Rambo-Amadeus

#22 Re: 140 miliona KM na uvoz piva u BiH !

Post by Rambo-Amadeus »

Bagra je svugdje bagra, ali kako sam rekao maloprije - mene licno interesuje određeni kvalitet. Nije da ja sad kupujem nekakvu ekskluzivu, ali ako za istu cijenu ili mali razliku mogu kupiti bolji proizvod onda cu tako i uciniti. Ne trazim ja ni od domacih proizvođača da sad moraju doseći odmah nekakve vrhove u kvalitetu, ali i do sada je vise nego sigurno bilo dovoljno vremena da se uvedu određeni standardi kvaliteta, a ne da mi savaka druga boca pive ima drugaciji okus. Umjesto sto dobit skrece u svoje džepove neka malo poradi na standardima. Naravno ovo govorim generalno, ne mislim iskljucivo na pivaru. Ali ne umjesto toga, nas narod ce konstantno pod motom "Kupujmo domace" puniti đepove lokalnim moćnicima koji će im zauzvrat vraćati lošom kvalitetom i zimovanjem po evropskim mondenskim skijalištima i ljetovanjima po kojekakvim Dubajiima (dok se narodu bez para prezentiraju ljepote Bosne i vaznost podrzavanja domaćeg turizma). :)
slavkoimamodilera

#23 Re: 140 miliona KM na uvoz piva u BiH !

Post by slavkoimamodilera »

Kenjate k'o foke... Sarajevskom (pa ni Nektaru, cisto da se zna!) puno, puno svjetskih piva nije ni do koljena okusom i kvalitetom... heineken na koji se svi skorojevici furaju je razvodnjeno smece zadnje vrste, becks, carlsberg, stela i ostali lageri su jednostavno daleko ispod, nekakvi tanki... jedina prava konkurencija mogu biti pive druge vrste, teska i tamna piva, poput Erdingera ili Guinessa...
teAMICA

#24 Re: 140 miliona KM na uvoz piva u BiH !

Post by teAMICA »

Rambo-Amadeus wrote:Bagra je svugdje bagra, ali kako sam rekao maloprije - mene licno interesuje određeni kvalitet. Nije da ja sad kupujem nekakvu ekskluzivu, ali ako za istu cijenu ili mali razliku mogu kupiti bolji proizvod onda cu tako i uciniti. Ne trazim ja ni od domacih proizvođača da sad moraju doseći odmah nekakve vrhove u kvalitetu, ali i do sada je vise nego sigurno bilo dovoljno vremena da se uvedu određeni standardi kvaliteta, a ne da mi savaka druga boca pive ima drugaciji okus. Umjesto sto dobit skrece u svoje džepove neka malo poradi na standardima. Naravno ovo govorim generalno, ne mislim iskljucivo na pivaru. Ali ne umjesto toga, nas narod ce konstantno pod motom "Kupujmo domace" puniti đepove lokalnim moćnicima koji će im zauzvrat vraćati lošom kvalitetom i zimovanjem po evropskim mondenskim skijalištima i ljetovanjima po kojekakvim Dubajiima (dok se narodu bez para prezentiraju ljepote Bosne i vaznost podrzavanja domaćeg turizma). :)
tipično razmišljanje ljudi s ovih prostora... ne vide dalje od nosa :(
ne dam "našima" da idu u Dubai, a kome punim džepove kupujući uvozno????
ma šta me briga, nek nije naše...
a zašto li su nam ceste ovako loše, bolnice katastrofa?
zašto li je velika nezaposlenost, a plate i penzije kasne?
ma ko bi ga znao, kod nas su ionako sve sami lopovi i tačka!
idem u to ime popiti jedno Karlovačko, neću im sad iz inata nikad više Sarajevsku kupiti!
:(
Luke Perry

#25 Re: 140 miliona KM na uvoz piva u BiH !

Post by Luke Perry »

pozdravljam propast duhanske i pivarske industrije(ili kako vole reci prehrambene industrije) :D
Post Reply