13-inčni laptopi - iskustva

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
Eborg

#1 13-inčni laptopi - iskustva

Post by Eborg »

Planiram uskoro da nabavim novi laptop koji će mi biti glavni i jedini računar za rad i zabavu. Potrebna mi je relativna mobilnost ali i neke opcije koje sam našao samo u 13-inčnom modelu Samsung ATIV 9 Spin.

Ne bavim se dizajnom niti nečim sličnim već mnogo čitam i pišem te radim u korporativnom softveru gdje često moram mijenjati tabove i ekrane. Treba mi za povremeno gledanje filmova i light gaming (uglavnom malo starije igre i Football Manager, za ostalo imam konzolu).

Kakva su iskustva ostalih forumaša sa ovakvim ekranima? Umaraju li se oči mnogo? Malo me strah ići niže od 15 inča no kao što rekoh - model koji mi je odgovarajući ne postoji u većoj verziji.

Kakva su iskustva sa eksternim monitorom kod kuće? Ako bih postavio monitor kao drugi ekran, da li bih tu mogao držati jedan prozor a na laptopu raditi na drugom i obratno?
Eborg

#2 Re: 13-inčni laptopi - iskustva

Post by Eborg »

Iko? Toliko Macbook Aira i drugih ultrabookova okolo. :mrgreen:
mousstapha

#3 Re: 13-inčni laptopi - iskustva

Post by mousstapha »

Hajde neTko i mene zanima. :D
gentoo
Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25

#4 Re: 13-inčni laptopi - iskustva

Post by gentoo »

Ja koristim 11.6" (MB Air) 1.5 god i ne vidim nikakav problem. Kad radim nesto "konkretno" nakacim na monitor i imam 24"
Haris.ba

#5 Re: 13-inčni laptopi - iskustva

Post by Haris.ba »

Eborg wrote:Kakva su iskustva ostalih forumaša sa ovakvim ekranima? Umaraju li se oči mnogo? Malo me strah ići niže od 15 inča no kao što rekoh - model koji mi je odgovarajući ne postoji u većoj verziji.
Macbook air 13 imam. Za to što ti treba - korporativni softver i mobilnost - ne trebaš dalje tražiti. Jesi ga vidio uživo (samsung)? Ako ti odgovara fizički, nećeš imati problema sa ostalim. Sve se može podesiti u opcijama - veličina teksta i slično. Za mobilnost meni je mjera. Brzo se navikneš. 15-je prevelika.

Istina ne gledam filmove na njemu. Ali znao sam odgledati film na tabletu od 10 inča.
Eborg

#6 Re: 13-inčni laptopi - iskustva

Post by Eborg »

Nisam imao priliku vidjeti laptop uživo, nažalost prodaje se samo u SAD-u i Velikoj Britaniji pa sam kontao naručiti online kod nekoga u EU. Hajde kabal za napajanje ću nekako i riješiti ali QWERTY tastatura bez afrikata mi ne leži nikako. To mu je ogromni minus.

Imao sam priliku čačkati par Macbook Airova. Oduševljava me mobilnost mada mi se sve presitno čini. Znam da pokriva sve hardverski ali kada moraš vrtiti PDF-ove i Word dokumente i još povrh svega koristiti specijalni softver strah me da neće biti premaleno da mi oči iscure. Nema mi ništa mrže nego čitati zakon na računaru, ili ga printam ili otvaram na tabletu. Zato mi se i sviđa ovaj laptop, može se koristiti i kao tablet za PDF-ove.

Ali kontao sam probati možda sa monitorima. Jedan na poslu, drugi kod kuće pa neka piči.
Haris.ba

#7 Re: 13-inčni laptopi - iskustva

Post by Haris.ba »

Malo jeste problematično kod apleta ako treba koristiti kakav specijalan program. Naročito ako je u pitanju kakvo domaće rješenje. Nije smisao onda snimati na aplet vindovse, ili kemijati sa otvaranjem exe fajlova.

Ali, za zakone i ostalo pdf - uopće nije problem. I sa vremenom uđeš u fazon i ne koristiš samo tabove. Ima na apletu fazon sa nekoliko desktopa. Ima i na vindovsima. Stvar je samo usvajanja nove logike korištenja.

Pitanje je jednostavno potreba. Ja kući koristim laptop 15 inča zajedno u ekstended modu sa monitorom od 17 inča. Neki ozbiljniji rad na apletu od 13 inča je moguć. Stvar je komocije.

Ja sam odmah odustao od tastature koja nema naša slova. Onome ko puno koristiti tastaturu - ko se navikne da pamti gdje dođe š, svaka čast.

Moj savjet je da probaš u praksi. Ovako nasuho - nisu male pare. Meni recimo otvaranje zakona na tabletu je nepraktično. meni treba tastatura. Stvar je jednostavno navike.

I ponavljam, ako ti tablet - koji sumnjam da je veći od 10 inča zadovoljava potrebe za čitanje, kako neće ekran od 13?

Ja laptop od 13 inča vidim kao pomoćno sredstvo kad se negdje vani. Ali, za ozbiljan rad - tražim dva monitora. Gdje ćeš nešta pisati, pa prebacivati na drugi ekran da vidiš zakon? Na jednom ekranu pišeš, a na drugom stoji zakon. :D
Eborg

#8 Re: 13-inčni laptopi - iskustva

Post by Eborg »

Ma ne volim scrollati kroz blokove tekstova, smara me. :mrgreen: Zato ovaj ATIV mogu da okrenem i čitam šta mi treba u transportu/downtimeu. Naravno da planiram generalno čitati na laptopu u normalnom modu, ali sada kada radim i moram samo da čitam vrlo često se uhvatim da isprintam neki tekst ili ga otvorim paralelno na tabletu.

Nije mene strah 13 inča za čitanje stvari koje otvaram na tabletu nego rad generalno. Nekada napisati 30-tak stranica nije baš jednostavno ako gledaš u monitorčić. Zato i kontam ovo sa drugim monitorom kao neko spas-rješenje. Nemam baš u okruženju ovih manjih modela za neko malo ekstenzivnije testiranje, samo sam čačnuo par po prodavnicama i slično.

Slažem se za tastaturu, čak sam pokušao kontaktirati Samsung ali čini se da nemaju namjeru lansirati ga na šire evropsko tržište tako da sam malo pogubljen. :( Radio sam par puta na američkim laptopima i na afrikate sam se nekako i navikao ali na zagrade, tačke i dvotačke nikako, sve je pomjereno. QWERTZ FTW! :bih:
Post Reply