Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Oficir s puzom wrote:jah.. stereotipi...
dobre bosnje i losi srbi...
ne pije ta prica vise vode jarane...
Mislim da si i ovdje u pravu. Radi se o stereotipima...
Oficir s puzom wrote:svi su zlo cinili!
neki mozda vise (srbi) ali i bosnjaci nisu mnogo zaostajali...
ani braca croati...
ma jebo ja balkan!
Ovdje dooooobro fulaš...
Pazi, stvar je sa koje strane gledaš stvari... Ti možeš stavljati znak jednakosti frazom "svi su činili zlo" kad nečiju nasilnu smrt posmatraš odvojeno od razloga zbog kojeg je ona počinjena. Tako možeš reći da je ZLO nesretan slučaj kad dijete ubije drugo dijete iz pištolja ne znajući da je u njemu metak, i da je ZLO ubijanje hiljade ljudi iz Srebrenice. Zlo jeste, i jedno i drugo. I po tome što je zlo između njih se može staviti znak jednakosti.
Smatraš li možda da kazna treba biti jednaka u oba slučaja? Zato što je i jedno i drugo zlo? Zato što i jedno i drugo rezultiraju nasilnom smrću?
Naravno da ne.
Zbog toga moraju postojati i dodatna mjerila:
- koji su motivi činjenja zla (šta je neko time želio da postigne)
- mjerna jedinica, tj. broj ubijenih (malo je neljudski ovako prebrohjavati, ali drugačije ne može...)
Kada po ovim dodatnim mjerilima utvrdiš da stvari stoje isto sa svim vojskama koje su ratovale u BiH, onda možeš izvesti zaključak da su SVI ISTI, a ja ću ga prvi potpisati...
"Problem sa Bošnjacima je što je njima kriv svaki Srbin na ovoj planeti ma gdje se god on nalazio i koji Bosne u životu nije vidio . To su dosad iskazali ne brojeno puta."
-Nenade, ova recenica ti je bezze. Trpas sve ljude u isti kosh (citaj-tor-) na osnovu nacije, vjere ili rase.
Drugo, najmanje je jedna budala medju 20-30 ljudi, tako da ako te neka budala trpa u neki kosh (tor) svojim iskazima ne mora znaciti da je drugih 29 ljudi takvih nacela.
Trece, ne osudjuju samo Bosnjaci ono sto se dogodilo u BiH nego skoro cijeli svijet. A puno je i razboritih ljudi i sa druge strane Drine.
Oficir s puzom wrote:jah.. stereotipi...
dobre bosnje i losi srbi...
ne pije ta prica vise vode jarane...
Mislim da si i ovdje u pravu. Radi se o stereotipima...
Oficir s puzom wrote:svi su zlo cinili!
neki mozda vise (srbi) ali i bosnjaci nisu mnogo zaostajali...
ani braca croati...
ma jebo ja balkan!
Ovdje dooooobro fulaš...
Pazi, stvar je sa koje strane gledaš stvari... Ti možeš stavljati znak jednakosti frazom "svi su činili zlo" kad nečiju nasilnu smrt posmatraš odvojeno od razloga zbog kojeg je ona počinjena. Tako možeš reći da je ZLO nesretan slučaj kad dijete ubije drugo dijete iz pištolja ne znajući da je u njemu metak, i da je ZLO ubijanje hiljade ljudi iz Srebrenice. Zlo jeste, i jedno i drugo. I po tome što je zlo između njih se može staviti znak jednakosti.
Smatraš li možda da kazna treba biti jednaka u oba slučaja? Zato što je i jedno i drugo zlo? Zato što i jedno i drugo rezultiraju nasilnom smrću?
Naravno da ne.
Zbog toga moraju postojati i dodatna mjerila:
- koji su motivi činjenja zla (šta je neko time želio da postigne)
- mjerna jedinica, tj. broj ubijenih (malo je neljudski ovako prebrohjavati, ali drugačije ne može...)
Kada po ovim dodatnim mjerilima utvrdiš da stvari stoje isto sa svim vojskama koje su ratovale u BiH, onda možeš izvesti zaključak da su SVI ISTI, a ja ću ga prvi potpisati...
---
Ovdje sam se podobro zamislio...
pazi nisam psiholog , ... ali, znam ja sta ti meni pokusavas rec...
da su prvi u ovom slucaju (Srbi) zlo cinili , iz nekih divljackih , nasilnickih, rusilicakih pobuda..
dok su drugi (Bosnjaci) zlo cinli u samoodbrani od tih prvih u ovom slucaju Srba...(ako sam pogresio ispravi me)?
E sad da li je u redu zlo cinit , cak i ako se branis...
recimo moje selo su bosnjaci zapalili jer su ga napadali i bili jaci i brojniji vojnicki...
jel i ovo zlo opravdano... hmm ko zna, mozda su visi ciljevi bili u pitanju...
i na putu ka tom cilju moje se selo isprjecilo...
a cilj opravdava sredstva neko rece...
Nego opet se vratismo na isto...
Bosnjaci branili , oslobadjali, Srbi rusili unistavali...
Hrvati rusili unistavali...
babini rusili,unistavli...
na kraju opet dobre samo Bosnje...?
Ma ljudi bio sam u ratu sve znam...
sve tri strane u ratu su STOKA!
Sto mi bosnjacka vojska nije unistila , unistila je srpska...
Ne pricajte mi vise o vojnickom duhu bosnjackog srpskog ili hrvatskog vojnika, sit sam ja toga...kakva je to vojska koja kolje ovce, krave, svinje kokoske.. krade od sirotinje pali, unistava rusi, otima...
JBT wrote:"Problem sa Bošnjacima je što je njima kriv svaki Srbin na ovoj planeti ma gdje se god on nalazio i koji Bosne u životu nije vidio . To su dosad iskazali ne brojeno puta."
-Nenade, ova recenica ti je bezze. Trpas sve ljude u isti kosh (citaj-tor-) na osnovu nacije, vjere ili rase.
Drugo, najmanje je jedna budala medju 20-30 ljudi, tako da ako te neka budala trpa u neki kosh (tor) svojim iskazima ne mora znaciti da je drugih 29 ljudi takvih nacela.
Trece, ne osudjuju samo Bosnjaci ono sto se dogodilo u BiH nego skoro cijeli svijet. A puno je i razboritih ljudi i sa druge strane Drine.
@JBT
Otkada sam se vratio u Mostar kada god upalim TV i kada najavljuju dolazak nekoga iz Srbije bilo da se radi o nekom umjetniku iili nekom drugom kao što je npr. bila posjeta beogradske gradonačelnice Radmile Hrustanović vi ste tražili nekakvo izvinjenje zbog zločina u BiH. Kaži mi samo kakve veze ima ta žena sa zločinima VRS-a, Šešeljavaca i Arkanovaca u BiH.
Nenadv24 wrote:Problem sa Bošnjacima je što je njima kriv svaki Srbin na ovoj planeti ma gdje se god on nalazio i koji Bosne u životu nije vidio . To su dosad iskazali ne brojeno puta.
Malo pretjerujes......onako klasicno....
.....sve je protiv nas..... i cime od svijeta da se branis kao ruza, sa dva smijesna trna....ili snom.....uzalud, uzalud....
Jel to zakljucak koji si donjeo na svojim putovanjima sirom svijeta ili po matici?
Da se malo vratimo neutralom stavu iz Haga, koji je kakav takav, do sada jedini relevantan.
Prvo, vidim da postoje dvije struje na forumu koje omalovazavaju Armiju RBiH. Prva je klasicna cetnicko-guslarska, sa Nenadima i Trtrmtrom itd. koji su jako dobro svjesni sta su Srbi radili, jer su i sami odgajani u takvom duhu. Da se razumijemo, ovo ne govorim napamet, jer sam se svojevremeno ubacio u jednu srpsku-mejling listu, pa mi je poznat takav tip ljudi, koji na Bosnjake gledaju kao na "azijsku kugu". Takvi bi te zaklali cim im se ukaze prilika. Bilo je takvih primjera po Bosni kada su "domacini", cim su dobili priliku klali svoje komsije Bosnjake ili Hrvate.
Druga struja je onih mazohisticnih tipova koji drugog ne vole, pa ni svoj vlastiti narad, zato sto ne vole ni sami sebe, pa onda ostalo ni ne cudi. Takvim forumasima ocito fali mnogo toga u zivotu, a prije svega ponosa, zato cmizdre za vremenom u kojem su bili dio neceg velikog, jedne snazne SFRJ, jedine samoupravljacke drzave na svijetu, koja se eto raspala pojavom nacionalistickih elita. Zbog toga ni sami vjerovatno svjesni, duboko ogorceni na nacionalizam, mrze sve sto ih na to asocira, pa tako i patriotizam prema domovini, vlastitu Armiju, narod i drzavu.
Druga struja obicno podilazi cetnicima, na nacin da kada kazu nacionalisti, moraju izjednaciti sve tri strane, jer ipak nedostatak ponosa ih tjera da se ulizuju Srbima ili Hrvatima, kako se eto oni ne bi osjetili ugrozenim, pa zato ni sami svjesni, cine im medvjedju uslugu, jer ti isti Srbi i Hrvati (umjerenija varijanta) dobijaju sansu da guslaju o "gradjanskom", "bratoubilackom" ratu (teza Vuka Draskovica).
Medjutim kao sto rekoh na pocetku, vratimo se na Haski pogled:
Do sada je izrečeno 729 godina zatvorske kazne s napomenom da svi optuženi Hrvati i Srbi nisu u Hagu i da se još uvijek skrivaju ko zna gdje(radi se naravno o najvecim zlocincima).Od toga na pojedine narode otpada:
1) Srbi 554 godine kazne (76%)
2) Hrvati 142 godine kazne (19,4%)
3) Bošnjaci 33 godine kazne (4,5 %)
Drugim riječima, na Srbe i Hrvate (agresore i saveznike u podjeli BiH) otpada oko 95,5% zločina (iz perspektive Haga), a na Bošnjake 4,5%).
Treba napomenuti da su Srbi optuzeni i za najteze zlocine po medjunarodnom pravu, pa ce kazne biti mnogo vece kada su u pitanju Srbi, zato ce ovaj postotak rasti kada su u pitanju Srbi.
Zločini koje su činili agresori bili su dio političkog programa podjele BiH, po kojem su se Bošnjaci trebali trajno zbrisati sa područja BiH. S druge strane zločini koje je počinila Armija RBiH nisu bili dio političkog programa, i nažalost, dio su ratne realnosti.
Da ponovo citiram Antu Markovica (posto neki ocito ne citaju ili ne zele da procitaju), premijera SFRJ, koji je tokom svog glavnog svjedočenja rekao da je 1991. godine iz više izvora čuo za sastanak Milošević-Tuđman u Karađorđevu, na kojem je dogovorena podjela BiH.
U direktnim razgovorima koje je sam zatražio, obojica su mu priznala da je istina šta se govori za Karađorđevo.
"Tražio sam da razgovaram s obojicom i sreli smo se odvojeno, u Beogradu i Zagrebu. Ja sam im otvoreno rekao šta sam doznao. I jedan i drugi su potvrdili da su se dogovorili da podijele BiH. Milošević mi je to odmah rekao, a Tudjmanu je trebalo mnogo više vremena", kazao je Marković. Prema riječima svjedoka, Milošević je tvrdio da je "BiH i onako vještačka Titova tvorevina i da ne može opstati", kao i da su muslimani (Bošnjaci, op. a.) i onako pravoslavci koji su silom prilika prihvatili islam. Hrvatski predsjednik Tudjman je, po iskazu svjedoka, dijelio Miloševićevo mišljenje, rekavši da je "Bosna šaptom pala" i da će Evropa to podržati, jer neće dozvoliti da ima "muslimansku državu" u svom srcu. Tudjman je tvrdio da su muslimani zapravo katolici koji su primorani da promene vjeru. "Na moje pitanje zar misli da se to može uraditi bez krvi do koljena, Milošević je odgovorio da ne vjeruje da će biti rata zato što većinu stanovništva u BiH čine Srbi i Hrvati, a da su on i Tudjman predvidjeli enklavu za muslimane. Kad sam pitao šta ćemo ako ipak bude rata, rekao je samo: 'Onda ćemo vidjeti šta ćemo'", ispričao je Marković.
"Otkada sam se vratio u Mostar kada god upalim TV i kada najavljuju dolazak nekoga iz Srbije bilo da se radi o nekom umjetniku iili nekom drugom kao što je npr. bila posjeta beogradske gradonačelnice Radmile Hrustanović vi ste tražili nekakvo izvinjenje zbog zločina u BiH. Kaži mi samo kakve veze ima ta žena sa zločinima VRS-a, Šešeljavaca i Arkanovaca u BiH. "
-Njemacka se i dan danas izvinjava zbog onoga sto su im pradjedovi napravili prema ostatku Europe.
Sramota je, da se od posjetitelja od preko Drine , sto se uopste mora traziti izvinjenje. Ti bi ljudi trebali, svaki ponaosob, sami prvo izgovoriti tu carobnu rijec "izvini". Ta rijec je toliko carobna da, i pored toga sto se dogodilo, od 90% Bosanaca pravi najboljeg domacina na svijetu. Odmah se sve zaboravlja.
Zasto bi ti ljudi trebali reci izvini iako nisu bili na teritoriji BiH u vrijeme ratnih djelovanja? Pa iz tog razloga sto su im iz domovine u BiH otisli upravo ti Seseljevci, Arkanovci i veci dio pripadnika VRS, a oni nisu nista uradili da to sprijece. Pa ni verbalno. A jos uz to, mozda nesvjesno ali ne i opravdano, su svojim normalnim radom su u stvari bili logistika onima koji su isli u BiH ratovat.
I da nije tako, da niko iz Srbije nije dosao u BiH ratovat, imali bi razlog da kazu izvini. Jer je komsijina kuca gorila, a nisu ni casu vode na vatru prosuli.
I pored svega toga, jedno "izvini" brise sve. A kako oprostiti ako niko ne kaze bar "izvini"?
Kotromanic wrote:Prvo, vidim da postoje dvije struje na forumu koje omalovazavaju Armiju RBiH. Prva je klasicna cetnicko-guslarska, sa Nenadima i Trtrmtrom itd. koji su jako dobro svjesni sta su Srbi radili, jer su i sami odgajani u takvom duhu. Da se razumijemo, ovo ne govorim napamet, jer sam se svojevremeno ubacio u jednu srpsku-mejling listu, pa mi je poznat takav tip ljudi, koji na Bosnjake gledaju kao na "azijsku kugu". Takvi bi te zaklali cim im se ukaze prilika. Bilo je takvih primjera po Bosni kada su "domacini", cim su dobili priliku klali svoje komsije Bosnjake ili Hrvate.
....prva struja zmiri kad su u pitanju zlocini i sve ostale negativnosti u redovima njihovih naroda....ponosno isticu samo pozitivne stvari....
Druga struja je onih mazohisticnih tipova koji drugog ne vole, pa ni svoj vlastiti narad, zato sto ne vole ni sami sebe, pa onda ostalo ni ne cudi. Takvim forumasima ocito fali mnogo toga u zivotu, a prije svega ponosa, zato cmizdre za vremenom u kojem su bili dio neceg velikog, jedne snazne SFRJ, jedine samoupravljacke drzave na svijetu, koja se eto raspala pojavom nacionalistickih elita. Zbog toga ni sami vjerovatno svjesni, duboko ogorceni na nacionalizam, mrze sve sto ih na to asocira, pa tako i patriotizam prema domovini, vlastitu Armiju, narod i drzavu.
Druga struja obicno podilazi cetnicima, na nacin da kada kazu nacionalisti, moraju izjednaciti sve tri strane, jer ipak nedostatak ponosa ih tjera da se ulizuju Srbima ili Hrvatima, kako se eto oni ne bi osjetili ugrozenim, pa zato ni sami svjesni, cine im medvjedju uslugu, jer ti isti Srbi i Hrvati (umjerenija varijanta) dobijaju sansu da guslaju o "gradjanskom", "bratoubilackom" ratu (teza Vuka Draskovica).
...ako trazis da ova struja pocne zmiriti kad su u pitanju zlocini i negativnosti u vlastitim redovima, reci mi, sta ce ih razdvajati od prve struje.....boja dresa....
ps- slazem se sa procentualnom analizom raspodjele zlocina....
JBT wrote:"Otkada sam se vratio u Mostar kada god upalim TV i kada najavljuju dolazak nekoga iz Srbije bilo da se radi o nekom umjetniku iili nekom drugom kao što je npr. bila posjeta beogradske gradonačelnice Radmile Hrustanović vi ste tražili nekakvo izvinjenje zbog zločina u BiH. Kaži mi samo kakve veze ima ta žena sa zločinima VRS-a, Šešeljavaca i Arkanovaca u BiH. "
-Njemacka se i dan danas izvinjava zbog onoga sto su im pradjedovi napravili prema ostatku Europe.
Sramota je, da se od posjetitelja od preko Drine , sto se uopste mora traziti izvinjenje. Ti bi ljudi trebali, svaki ponaosob, sami prvo izgovoriti tu carobnu rijec "izvini". Ta rijec je toliko carobna da, i pored toga sto se dogodilo, od 90% Bosanaca pravi najboljeg domacina na svijetu. Odmah se sve zaboravlja.
Zasto bi ti ljudi trebali reci izvini iako nisu bili na teritoriji BiH u vrijeme ratnih djelovanja? Pa iz tog razloga sto su im iz domovine u BiH otisli upravo ti Seseljevci, Arkanovci i veci dio pripadnika VRS, a oni nisu nista uradili da to sprijece. Pa ni verbalno. A jos uz to, mozda nesvjesno ali ne i opravdano, su svojim normalnim radom su u stvari bili logistika onima koji su isli u BiH ratovat.
I da nije tako, da niko iz Srbije nije dosao u BiH ratovat, imali bi razlog da kazu izvini. Jer je komsijina kuca gorila, a nisu ni casu vode na vatru prosuli.
I pored svega toga, jedno "izvini" brise sve. A kako oprostiti ako niko ne kaze bar "izvini"?
Po tebi znači neko ko je rođen recimo 2005 kada napuni određeni broj godina recimo 18 treba se izvinjavati vama. To je upravo ono na čemu vi i insistirate. Meni nije poznato da se neko izvinjavao zbog zločina počinjenih u ww2 a i prethodnih a sada zbog ovog rata tražite da vam se svaki Srbin sa ove planete makar bio i u Australiji (ipak je Srbin).
To je ono što radite a to sam napomenuo u prethodnom postu za koji kažeš da je bezze.
"Po tebi znači neko ko je rođen recimo 2005 kada napuni određeni broj godina recimo 18 treba se izvinjavati vama. To je upravo ono na čemu vi i insistirate. Meni nije poznato da se neko izvinjavao zbog zločina počinjenih u ww2 a i prethodnih a sada zbog ovog rata tražite da vam se svaki Srbin sa ove planete makar bio i u Australiji (ipak je Srbin). "
-Kome "vama"?
Ma niko nista ne trazi. Od bilo koga. Bio bi red da se svaki covjek ove planete, pa bio on Srbin ili neko zivi u Australiji, izvine ako je na bilo koji nacin pomogao ili potpomognuo, svjesno ili nesvesno, agresiju na BiH i ono sto je iz toga proizaslo. Nadam se, a i vjerujem, da ce Srbija kadtad dobiti normalnu vladu, da ce je povesti normalni ljudi neoptereceni nacionalizmom i da ce onda stati na noge u bilo kojem pogledu. Tad ce izvinjenje doci bez puno pompe. Iskreno. Tad ce i sama biti prihvacena u svijet normalnih ljudi.
Ova vlada u Srbiji je i normalna ali je nesposobna a kakvi hoće da dođu bolje da ne znaš ni ja ne bih volio da mi u budućnosti svpski vadikali kroje sudbinu.
Kotromanic wrote:Prvo, vidim da postoje dvije struje na forumu koje omalovazavaju Armiju RBiH. Prva je klasicna cetnicko-guslarska, sa Nenadima i Trtrmtrom itd. koji su jako dobro svjesni sta su Srbi radili, jer su i sami odgajani u takvom duhu. Da se razumijemo, ovo ne govorim napamet, jer sam se svojevremeno ubacio u jednu srpsku-mejling listu, pa mi je poznat takav tip ljudi, koji na Bosnjake gledaju kao na "azijsku kugu". Takvi bi te zaklali cim im se ukaze prilika. Bilo je takvih primjera po Bosni kada su "domacini", cim su dobili priliku klali svoje komsije Bosnjake ili Hrvate.
....prva struja zmiri kad su u pitanju zlocini i sve ostale negativnosti u redovima njihovih naroda....ponosno isticu samo pozitivne stvari....
...ako trazis da ova struja pocne zmiriti kad su u pitanju zlocini i negativnosti u vlastitim redovima, reci mi, sta ce ih razdvajati od prve struje.....boja dresa....
ps- slazem se sa procentualnom analizom raspodjele zlocina....
Sto se trice druge struje, niko od njih ne trazi da zmire. Ja kada sam iznosio podatke o zlocinima iznio sam ih za sve narode, ukljucujuci i Bosnjake (4,5% zatvorske kazne), ali to ne znaci da cu reci kako su sve tri strane bile iste. Postoje tacni podaci koliko su tri strane bile iste, za koje zlocine se koja strane tereti u Hagu (to je vrlo bitno, jer postoje zlocini protiv covjecnosti, ratni zlocini, za genocid, za etnicko ciscenje itd).
Upravo vrsta zlocina oslikava karakter rata, jer se ocito radilo o planiranoj agresiji, politicki pripremljenim zlocinima od strane agresora, za razliku od zlocina koje su pocinili Bosnjaci i patriote drugih nacinalnosti u Armiji RBiH, koji nisu bili dio politike zlocina, etnickog ciscenja ili genocida.
Slicno se desavalo u II svj. ratu, partizani su takodjer cinili zlocine (streljanja bez sudjenja, osvete, pljacka itd), nazalost to je dio ratne zbilje, ali niko normalan nece tvrditi da su cetnici i partizani bili jednaki, jer partizani su bili dio antifasistickog pokreta koji nije imao politicku pozadinu cinjenja zlocina, za razliku od npr. cetnika koji su ideoloski klali svakog ko nije bio Srbin.
"Ova vlada u Srbiji je i normalna ali je nesposobna a kakvi hoće da dođu bolje da ne znaš ni ja ne bih volio da mi u budućnosti svpski vadikali kroje sudbinu."
-Govorim o vladi kao ogledalu drustvene svijesti u Srbiji. U Srbiji jos uvijek vlada misljenje koje se bazira na dubokom nacionalizmu. Jos uvijek su heroji ljudi iz nacinalisticko-kriminalne branshe.
U ovom primejru ne mozemo porediti Srbiju i BiH. Promjene u BiH, na bolje ne mogu utjecati na situaciju u Srbiji. Promjene u Srbiji, na bilo koji nacin, imaju jak utjecaj na situaciju u BiH.
Sto mi bosnjacka vojska nije unistila , unistila je srpska...
Ne pricajte mi vise o vojnickom duhu bosnjackog srpskog ili hrvatskog vojnika, sit sam ja toga...kakva je to vojska koja kolje ovce, krave, svinje kokoske.. krade od sirotinje pali, unistava rusi, otima...
A to su sve tri vojske u BIH cinile!
Da se i ja stobom slozim... ili "sacuvaj me boze okupacije, ali i oslobodjenja".
Kotromanic wrote:Da se malo vratimo neutralom stavu iz Haga, koji je kakav takav, do sada jedini relevantan.
Prvo, vidim da postoje dvije struje na forumu koje omalovazavaju Armiju RBiH. Prva je klasicna cetnicko-guslarska, sa Nenadima i Trtrmtrom itd. koji su jako dobro svjesni sta su Srbi radili, jer su i sami odgajani u takvom duhu. Da se razumijemo, ovo ne govorim napamet, jer sam se svojevremeno ubacio u jednu srpsku-mejling listu, pa mi je poznat takav tip ljudi, koji na Bosnjake gledaju kao na "azijsku kugu". Takvi bi te zaklali cim im se ukaze prilika. Bilo je takvih primjera po Bosni kada su "domacini", cim su dobili priliku klali svoje komsije Bosnjake ili Hrvate.
Medjutim kao sto rekoh na pocetku, vratimo se na Haski pogled:
Do sada je izrečeno 729 godina zatvorske kazne s napomenom da svi optuženi Hrvati i Srbi nisu u Hagu i da se još uvijek skrivaju ko zna gdje(radi se naravno o najvecim zlocincima).Od toga na pojedine narode otpada:
1) Srbi 554 godine kazne (76%)
2) Hrvati 142 godine kazne (19,4%)
3) Bošnjaci 33 godine kazne (4,5 %)
Drugim riječima, na Srbe i Hrvate (agresore i saveznike u podjeli BiH) otpada oko 95,5% zločina (iz perspektive Haga), a na Bošnjake 4,5%).
Treba napomenuti da su Srbi optuzeni i za najteze zlocine po medjunarodnom pravu, pa ce kazne biti mnogo vece kada su u pitanju Srbi, zato ce ovaj postotak rasti kada su u pitanju Srbi.
Zločini koje su činili agresori bili su dio političkog programa podjele BiH, po kojem su se Bošnjaci trebali trajno zbrisati sa područja BiH. S druge strane zločini koje je počinila Armija RBiH nisu bili dio političkog programa, i nažalost, dio su ratne realnosti.
Da ponovo citiram Antu Markovica (posto neki ocito ne citaju ili ne zele da procitaju), premijera SFRJ, koji je tokom svog glavnog svjedočenja rekao da je 1991. godine iz više izvora čuo za sastanak Milošević-Tuđman u Karađorđevu, na kojem je dogovorena podjela BiH.
U direktnim razgovorima koje je sam zatražio, obojica su mu priznala da je istina šta se govori za Karađorđevo.
"Tražio sam da razgovaram s obojicom i sreli smo se odvojeno, u Beogradu i Zagrebu. Ja sam im otvoreno rekao šta sam doznao. I jedan i drugi su potvrdili da su se dogovorili da podijele BiH. Milošević mi je to odmah rekao, a Tudjmanu je trebalo mnogo više vremena", kazao je Marković. Prema riječima svjedoka, Milošević je tvrdio da je "BiH i onako vještačka Titova tvorevina i da ne može opstati", kao i da su muslimani (Bošnjaci, op. a.) i onako pravoslavci koji su silom prilika prihvatili islam. Hrvatski predsjednik Tudjman je, po iskazu svjedoka, dijelio Miloševićevo mišljenje, rekavši da je "Bosna šaptom pala" i da će Evropa to podržati, jer neće dozvoliti da ima "muslimansku državu" u svom srcu. Tudjman je tvrdio da su muslimani zapravo katolici koji su primorani da promene vjeru. "Na moje pitanje zar misli da se to može uraditi bez krvi do koljena, Milošević je odgovorio da ne vjeruje da će biti rata zato što većinu stanovništva u BiH čine Srbi i Hrvati, a da su on i Tudjman predvidjeli enklavu za muslimane. Kad sam pitao šta ćemo ako ipak bude rata, rekao je samo: 'Onda ćemo vidjeti šta ćemo'", ispričao je Marković.
Prva je klasicna cetnicko-guslarska, sa Nenadima i Trtrmtrom itd. koji su jako dobro svjesni sta su Srbi radili, jer su i sami odgajani u takvom duhu.
U kakvom duhu. Pa ja do rata nisam znao šta sam jer su se moji izjašnjavali kao jugosi. A eto i iz mješanoga sam braka. Nisam nacionalista u negativom smislu i ne slažem se ni sa kakvim generalisanjem pa tako ni sa tvojom tezom kao i mnogih drugih na forumu da je moj narod u cjelosti genocidan.
Ti si poveći fašista.
Zaista, najveci deo od 15.000-20.000 inostranih dobrovoljaca bilo je vec potpuno integrisano u jedinice bosanskih muslimana. Islamisticki izvori kao i oni UN u Sarajevu slozili su se da dogod ti mudzahedini budu ostali glatko izbrijani i u propisnim uniformama, niko ih nece dirati.
Ako se politika jednog naroda moze opisati kao kontinuitet u patoloskom laganju, onda je to zasigurno srpska politika.
Vjerujem da su i sami smoreni od sopstvenih lazi ali se mora priznati da su nevidjeno uporni.
Oficir s puzom wrote:Ovdje sam se podobro zamislio...
pazi nisam psiholog , ... ali, znam ja sta ti meni pokusavas rec...
da su prvi u ovom slucaju (Srbi) zlo cinili , iz nekih divljackih , nasilnickih, rusilicakih pobuda..
dok su drugi (Bosnjaci) zlo cinli u samoodbrani od tih prvih u ovom slucaju Srba...(ako sam pogresio ispravi me)?
E sad da li je u redu zlo cinit , cak i ako se branis...
Pa nisi me baš najbolje shvatio. Ne gledam ti ja stvari baš tako. Nije riječ o sukobu Univerzalnog Zla i Univerzalnog Dobra. Svi Ovi dobri i svi Oni zli.
Nisam sklon tome da mislim da je jedan narod dobar, a drugi loš.
Misliš li ti da su Nijemci dobri ili loši? Dok ih je Hitler vodio sigurno baš i nisu bili za pohvaliti. Međutim, ni tada se nije moglo govoriti da su divljaci i slično. Uvijek su NEKI od njih bili dobri, a NEKI od njih loši.
Kao i u životu. Svagdje ima i dobrih i loših.
Međutim, Nijemci su morali preuzeti odgovornost za ono što je počinjeno u Drugom svjetskom ratu. Jedan od načina da se nakon toga svijet vrati u normalu je bio da najodgovorniji plate svojom glavom ili visokim zatvorskim kaznama.
Drugi način je bio ratna odšteta. To je bila neka vrsta kazne za sve njih, jer su izabrali i podržavali ljude koji su činili zlo DRUGIMA.
Oficir s puzom wrote:sve tri strane u ratu su STOKA!
U suštini ne kontam šta ovim želiš reći?
Rat je, u suštini, jedno veliko zlo.
Ali kad ovako kažeš kao što si napisao, onda nisi ništa rekao. "Svi su stoka", može da znači i da su svi ljudi koji su se zatekli u ratu "stoka"...
Mogu ti samo dati savjet da u životu probaš tražiti dobre ljude. Da, generalno, tražiš dobrotu u ljudima. One kojima su duše i namjere, koliko-toliko čiste. Teško je pronaći, ali vrijedi...