12 godina od razaranja gradske Vijećnice
Moderator: Chloe
- horns&drums
- Location: Quaff a cup to the dead already and hooray for the next to die
#1 12 godina od razaranja gradske Vijećnice
Svi žitelji Sarajeva, te nesretne '92 dobro se sjećaju požara i granatiranja mnogih istorijskih objekata u gradu. No jedna slika se urezala posebno duboko u srca svih građana i prijatelja ovog grada, slika požara Nacionalne i univerzitetske biblioteke, nekadasnje austrougarske Gradske vijećnice, jednog od simbola grada. U tom vandalskom činu neprijatelja ovog grada izgorjele su mnoge knjige, spisi, svjedočanstva o petstoljetnom postojanju urbane sredine na ovim prostorima. To "silovanje civilizacije" desilo se prije točno dvanaest godina.
Danas, Vijećnica još uvijek čeka na svoj popravak, gledajući kako se grad razvija i širi, niču nove zgrade, svjedoci nove kulture. Grad se razvija stavljajući pod tepih nešto što zaslužuje biti na kraljevskom tronu.
Dok se u dijelovima grada koji su u vrijeme Vijećnice služili kao ispaša ovcama grade i niču objekti kao gljive poslije kiše i najavljuju se novi objekti i nova "impozantna arhitektonska rješenja", Vijećnica još stidljivo čeka svoje otvorenje i ulazak onoga bez kojeg grad i cijela država mogu samo sanjati o prosperitetu - studenata i knjiga.
Danas, u 11:00h, povodom te godišnjice biti će održana konferencija za novinare. Malo je to, gospodo, za jedan takav objekat i za jednu takvu instituciju.Premalo...
Sarajevo, MOJ GRAD!
Danas, Vijećnica još uvijek čeka na svoj popravak, gledajući kako se grad razvija i širi, niču nove zgrade, svjedoci nove kulture. Grad se razvija stavljajući pod tepih nešto što zaslužuje biti na kraljevskom tronu.
Dok se u dijelovima grada koji su u vrijeme Vijećnice služili kao ispaša ovcama grade i niču objekti kao gljive poslije kiše i najavljuju se novi objekti i nova "impozantna arhitektonska rješenja", Vijećnica još stidljivo čeka svoje otvorenje i ulazak onoga bez kojeg grad i cijela država mogu samo sanjati o prosperitetu - studenata i knjiga.
Danas, u 11:00h, povodom te godišnjice biti će održana konferencija za novinare. Malo je to, gospodo, za jedan takav objekat i za jednu takvu instituciju.Premalo...
Sarajevo, MOJ GRAD!
- horns&drums
Nakon koliko godina i na sto lici?Jesi li bio/la unutra?alek wrote:vec je otvorena... na neki nacin
...kounellisovom izlozbom
- morti
baš sam nekidan bio u vijećnici...fascinantno...
vijećnica je jedan od hiljadu primjera nefunkcionalnosti vlasti...jedna riječ opisuje sve to...sramota!
9 godina od kraja rata...šta su uradili...gotovo pa ništa...izvana gledajući,neko bi pomislio da je maloprije gorjela,a ne prije 12 godina...
...koji bi bolesni um zapalio biblioteku...aha,zaboravio sam...pa mi smo sami sebe gađali...
tolko od mene...
vijećnica je jedan od hiljadu primjera nefunkcionalnosti vlasti...jedna riječ opisuje sve to...sramota!
9 godina od kraja rata...šta su uradili...gotovo pa ništa...izvana gledajući,neko bi pomislio da je maloprije gorjela,a ne prije 12 godina...
...koji bi bolesni um zapalio biblioteku...aha,zaboravio sam...pa mi smo sami sebe gađali...
tolko od mene...
-
alek
da, nakon 12 godina.... previse.
da, bila sam na izlozbi i prvi mi je utisak bio da se 'vratila'.
da, kad razmisljam o tome kako se stvari ovdje razvijaju, ne cudi me gradnja bosmal-a (privatna stvar) i ne cudi me (al me nervira) pomisao da se institucije od drzavnog (i svakog drugog) znacaja, ignorisu.
da, kad razmisljam o tome kako se stvari ovdje razvijaju, ne cudi me gradnja bosmal-a (privatna stvar) i ne cudi me (al me nervira) pomisao da se institucije od drzavnog (i svakog drugog) znacaja, ignorisu.
- horns&drums
Ono sto svi politicari i guzonje rade svugdje u svijetu, a ovi nasi su maheri: Mazu ljudima ocida, nakon 12 godina.... previse.
-
alek
super sto si postavio topic (godisnjica je), ali mislim da ovakve price uvijek zavrsavaju na istom. svi mi manje ili vise mislimo jednako, al isto tako vjerujem da niko od nas nije u stanju to promijeniti (ignorantski odnos vladajucih prema svemu). postoji u ovom gradu gomila stvari koje su jos uvijek 'otvorene', a nigdje diskusije na pravom nivou (i pri tom ne mislim na diskusije na forumu
)
- horns&drums
Naravno, mi mozemo samo pricati ovdje nadajuci se da nas netko cita. Necemo mi nista promijeniti, no svakako tjesi saznanje da ordinary people ipak razmislja na zdrav nacin. Tuzno je to sto smo prevrtljivi, jer kada bi se netko od nas dosepao kakve takve-vlasti stopili bi se s njom, pojela bi nas sredina. No to opet ima veze sa migracijom stanovnistva i neprihvatanju davno zacrtanih urbanih normi. Siri se problem, vidis?
Vidi sta studenti rade(ne rade nista). Onaj nesposobni Muratovic je sada glavni, a oni ni da se pobune. Nista.
No hajde, bar diskutujemo o tome, znaci-zivi smo jos uvijek(samo sto zivotarimo, a ne zivimo).
Vidi sta studenti rade(ne rade nista). Onaj nesposobni Muratovic je sada glavni, a oni ni da se pobune. Nista.
No hajde, bar diskutujemo o tome, znaci-zivi smo jos uvijek(samo sto zivotarimo, a ne zivimo).
-
alek
neko je nedavno na nekom topicu grozno napao studente. i ja nisam reagovala. ne zato sto vise nisam student, nego naprosto zbog toga sto vjerujem da u stvari nista vise ne krece iz 'studentskih klupa'. i ne krivim ih. mislim da je dobra stvar u tome sto sad imas neku grupu (nekoliko generacija) koja misli jednako i nadam se da ce doci vrijeme kad ce ta ista grupa stupiti na scenu. realno, ovo je vrijeme 'nasih roditelja' (mislim na te generacije i starije), stari lobiji, pa uopste ne cudi logika 'muratovica za rektora'.
- manijak1
Baš tako.Dok se u dijelovima grada koji su u vrijeme Vijećnice služili kao ispaša ovcama grade i niču objekti kao gljive poslije kiše i najavljuju se novi objekti i nova "impozantna arhitektonska rješenja", Vijećnica još stidljivo čeka svoje otvorenje i ulazak onoga bez kojeg grad i cijela država mogu samo sanjati o prosperitetu - studenata i knjiga.
-
kijametdedo
samo mene nekada uhvati strah da ti mladi koji misle na jedan normalan i zdrav nacin odose za koju godinu vani, a ovdje ce buducnost predstavljati "bosnjacka omladina", "hrvatska mladez" i "srpski podmladak"...
znate, to su one male organizacije sto totalno sjebu u mozak sve sto je mlado i normalno, ubiju individualnost i zamijene je politickim programom i nacionalnim interesima...
veselo, pa ga jebi...
znate, to su one male organizacije sto totalno sjebu u mozak sve sto je mlado i normalno, ubiju individualnost i zamijene je politickim programom i nacionalnim interesima...
veselo, pa ga jebi...
-
Sanja.V
kijametdedo je upravu...vecina mladi u bosni bi zeljeli ici u neku drugu zemlju sto je uzas. nije uzas sto bi oni to zeljeli nego sto je zemlja takva da je doslo do takvog razmiljanja mladi. da mladi jednostavno dignu ruke od svega i ganjaju papire. na zalost ja koja zivim u svedskoj moram rec da je slika "dijaspore" malo romantizirana. ima mnogi mladi sto dodu na primjer ovde u svedsku i koliko kod da su pametni nikad ne dobiju priliku radit ikakav drugi posao nego sto je pranje suda po restoranima, ciscenje i tako dalje. 
-
Sanja.V
izvinjavam se sto smo malo skrenili sa teme.
ja nemam neki problema u svedskoj jer sam ovde od rata pa sam se uklopila ali teze je onima sto sad dolaze u nekim na primjer dvadesetim godinama pa moraju ucit jezik i te ocjene sto imaju odozdol puno ovde i ne znace. nema veze sto mi znamo da je nasa skola dole teza od ove ovde nji to ne interesuje. materijalno svedska je ipak svedska ali ja nisam osoba koja smatra da je taj neki visi standard najvaznji u zivotu.
A sto se tice vjecnice velika je sramota sto su to tako ostavili. koliko para ode nekim ljudima u dep mogla bi se jos jedna napravit.
ja nemam neki problema u svedskoj jer sam ovde od rata pa sam se uklopila ali teze je onima sto sad dolaze u nekim na primjer dvadesetim godinama pa moraju ucit jezik i te ocjene sto imaju odozdol puno ovde i ne znace. nema veze sto mi znamo da je nasa skola dole teza od ove ovde nji to ne interesuje. materijalno svedska je ipak svedska ali ja nisam osoba koja smatra da je taj neki visi standard najvaznji u zivotu.
A sto se tice vjecnice velika je sramota sto su to tako ostavili. koliko para ode nekim ljudima u dep mogla bi se jos jedna napravit.
-
airwing
#18 Re: 12 godina od razaranja gradske Vijećnice
horns&drums wrote:Svi žitelji Sarajeva, te nesretne '92 dobro se sjećaju požara i granatiranja mnogih istorijskih objekata u gradu. No jedna slika se urezala posebno duboko u srca svih građana i prijatelja ovog grada, slika požara Nacionalne i univerzitetske biblioteke, nekadasnje austrougarske Gradske vijećnice, jednog od simbola grada. U tom vandalskom činu neprijatelja ovog grada izgorjele su mnoge knjige, spisi, svjedočanstva o petstoljetnom postojanju urbane sredine na ovim prostorima. To "silovanje civilizacije" desilo se prije točno dvanaest godina.
Sarajevo, MOJ GRAD!
Sve, sve, ali u Sarajevu se nikada nije govorilo TOČNO
Tribute Vijećnici-Biseru grada
-
MASON33.50
Jebo vijecnicu, bitno je da ste vi dzamije pogradili!
Osim toga vjerovatno je 99,999% knjiga bilo u koliziji s Kur'anom.
I ja se slazem da treba da je "vrati" onaj koji ju je zapalio. Problem je sto vi krivca vidite na pogresnoj strani.
Osim toga vjerovatno je 99,999% knjiga bilo u koliziji s Kur'anom.
I ja se slazem da treba da je "vrati" onaj koji ju je zapalio. Problem je sto vi krivca vidite na pogresnoj strani.
- horns&drums
#24 Re: 12 godina od razaranja gradske Vijećnice
Sve, sve ali u Sarajevu nikada nikome nije smetalo kako ko govoriairwing wrote:Sve, sve, ali u Sarajevu se nikada nije govorilo TOČNO![]()
Tribute Vijećnici-Biseru grada
Respect