112 - centar za hitne slucajeve ? kako da ne..

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

hakazvaka

#1 112 - centar za hitne slucajeve ? kako da ne..

Post by hakazvaka »

Zbunjen sam.. U svim zemljama svijeta mozete nazvati 911 odnosno 112..
Taj broj bi trebalo da omoguci da se pozove policija, ali kod nas kada nazovete taj broj samo automatska sekretarica kaze broj murje je 122, hitne 124 i vatrogasaca 123. i onda na ostalim jezicima.

Ako hocete pak policiju, morate zvati kao najobicniji broj, i koliko mi se cini, ako nemate kredita, najebali ste :x
npr mobitel mi kad god trazi password neki, SIM, il bilo sta sto mu fali, u cosku ima Emergency call i uvijek mogu nazvati tu 'tetu' sto mi procita brojeve, al kakve fajde :?
zbunjen sam :cry:
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#2 Re: 112 - centar za hitne slucajeve ? kako da ne..

Post by PipiDugaDevetka »

Ne valja puno gledati USA filmove.

Vatropirci su najbolji odmah dodju, maksimalno brzo. Tel.# 123
Ja ih zvao oko 23 sata da ugase kontejner u naselju, malo me propitivali da se ne zezam i kasnije, došli, ugasili. Lakše se diše.
amrica

#3 Re: 112 - centar za hitne slucajeve ? kako da ne..

Post by amrica »

Koliko znam, ima jedno godina ili vise da se ne mogu zvati ti hitni zivotnovazni brojevi sa mobitela jer su ih ljudi zvali bezze, zezali se, jer se ne moze uci u trag vlasniku moba (?) i zbog velikog broja takvih poziva, ukinuta mogucnost zvanja sa moba... :sad:
Napr. naletis na saobracajnu nesrecu i zelis pozvati pomoc, moras zavti nekog od familije da zove hitnu... :bih:
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#4 Re: 112 - centar za hitne slucajeve ? kako da ne..

Ma, možeš neke službe zvati i sa prepaid telefona, AMK BiH 1282, Dežurni CZ 121, pa onda njih moliš za ove što ne idu preko mobitela da ih dozovu.
muha_sa

#5 Re: 112 - centar za hitne slucajeve ? kako da ne..

Post by muha_sa »

Dječak spasio majku i dedu od razbojnika
Dok su trojica naoružanih muškaraca udarala ukućane 12-godišnji dječak je uspio pozvati policiju...
10.04.2009. 07:44
Prisebnošću i hrabrošću 12-godišnjeg dječaka prekjučer ujutro osujećen je razbojnički napad u kuću porodice Ribić u sarajevskom naselju Doglodi i spašeni su životi njegovih majke i dede.

Prijetili pištoljem

Dječak je oko 4.40 sati pozvao policijski broj 122 i zatražio pomoć jer su naoružani razbojnici upali u njihovu kuću u Doglodima i napali mu majku i dedu.

Razbojnici su ušli u kuću koja nije bila zaključana jer je nešto ranije vlasnik kuće Samir Ribić otišao na posao.

U prizemlju su razbojnici zatekli dječakovu majku Džanu Ribić i dedu Smaju Ribića. Mašući pištoljem i prijeteći im da će ih oboje ubiti, tražili su da im kažu gdje drže novac. Oboje su ih pretukli i ispreturali su sve prostorije u prizemlju kuće.

Dječaka je probudila buka iz prizemlja i on je, nakon što je shvatio o čemu se radi, putem svog mobitela odmah pozvao i obavijestio policiju. Učinio je to prije nego što su se razbojnici popeli na sprat, pronašli ga i odveli u prizemlje.

Patrola je odmah stigla na lice mjesta, a razbojnička trojka se dala u bijeg. Počela je potjera za njima i ubrzo je u dvorištu susjedne kuće pronađen i uhapšen Mervin Sefer (24) iz Travnika, nastanjen u Gornjem Vakufu.

Uhapšena dvojica

On je policajcima kazao da su s njim bili Enver Avdibašić (21) i još jedan nepoznat muškarac. Nešto kasnije, u iznajmljenom stanu u ulici Kasima Begića na Ilidži pronađen je i Avdibašić, dok potraga za trećim razbojnikom još traje.

Ljekari Hitne pomoći sanirali su povrede Smaji i Džani Ribić. Nesretnoj ženi je od siline šamara i udaraca u lice izbijen jedan zub, dok je Smajo Ribić prošao bez težih povreda.

Niko od članova porodice Ribić jučer nije želio govoriti o ovom nemilom događaju, obrazlažući to strahom od trećeg razbojnika koji još uvijek nije uhapšen.

U Kantonalnom tužilaštvu Sarajevo potvrđeno nam je da su uhapšeni Mervin Sefer i Enver Avdibašić jučer iz MUP-a predati u njihovu nadležnost, gdje su saslušani i za njih je predložen pritvor.

Poklon od policije

U Policijskoj upravi Ilidža jučer je upriličen prijem za 12-godišnjaka koji je, kako kažu u MUP-u, "u vrlo kritičnoj situaciji iskazao visok stepen prisebnosti i pozivom na broj 122 omogućio pravovremenu intervenciju policije i na taj način spasio majku i djeda".

Dječaku je u znak zahvalnosti uručen skroman poklon, a on je ispričao da je na predavanjima u školi slušao o važnosti broja 122 i on ga je tada zapamtio.
hakazvaka

#6 Re: 112 - centar za hitne slucajeve ? kako da ne..

Post by hakazvaka »

muha_sa wrote:Dječak spasio majku i dedu od razbojnika
Dok su trojica naoružanih muškaraca udarala ukućane 12-godišnji dječak je uspio pozvati policiju...
Prisebnošću i hrabrošću 12-godišnjeg dječaka prekjučer ujutro osujećen je razbojnički napad u kuću porodice Ribić u sarajevskom naselju Doglodi i spašeni su životi njegovih majke i dede.

Prijetili pištoljem

Dječak je oko 4.40 sati pozvao policijski broj 122 i zatražio pomoć jer su naoružani razbojnici upali u njihovu kuću u Doglodima i napali mu majku i dedu.

Razbojnici su ušli u kuću koja nije bila zaključana jer je nešto ranije vlasnik kuće Samir Ribić otišao na posao.

U prizemlju su razbojnici zatekli dječakovu majku Džanu Ribić i dedu Smaju Ribića. Mašući pištoljem i prijeteći im da će ih oboje ubiti, tražili su da im kažu gdje drže novac. Oboje su ih pretukli i ispreturali su sve prostorije u prizemlju kuće.

Dječaka je probudila buka iz prizemlja i on je, nakon što je shvatio o čemu se radi, putem svog mobitela odmah pozvao i obavijestio policiju. Učinio je to prije nego što su se razbojnici popeli na sprat, pronašli ga i odveli u prizemlje.

Patrola je odmah stigla na lice mjesta, a razbojnička trojka se dala u bijeg. Počela je potjera za njima i ubrzo je u dvorištu susjedne kuće pronađen i uhapšen Mervin Sefer (24) iz Travnika, nastanjen u Gornjem Vakufu.

Uhapšena dvojica

On je policajcima kazao da su s njim bili Enver Avdibašić (21) i još jedan nepoznat muškarac. Nešto kasnije, u iznajmljenom stanu u ulici Kasima Begića na Ilidži pronađen je i Avdibašić, dok potraga za trećim razbojnikom još traje.

Ljekari Hitne pomoći sanirali su povrede Smaji i Džani Ribić. Nesretnoj ženi je od siline šamara i udaraca u lice izbijen jedan zub, dok je Smajo Ribić prošao bez težih povreda.

Niko od članova porodice Ribić jučer nije želio govoriti o ovom nemilom događaju, obrazlažući to strahom od trećeg razbojnika koji još uvijek nije uhapšen.

U Kantonalnom tužilaštvu Sarajevo potvrđeno nam je da su uhapšeni Mervin Sefer i Enver Avdibašić jučer iz MUP-a predati u njihovu nadležnost, gdje su saslušani i za njih je predložen pritvor.

Poklon od policije

U Policijskoj upravi Ilidža jučer je upriličen prijem za 12-godišnjaka koji je, kako kažu u MUP-u, "u vrlo kritičnoj situaciji iskazao visok stepen prisebnosti i pozivom na broj 122 omogućio pravovremenu intervenciju policije i na taj način spasio majku i djeda".

Dječaku je u znak zahvalnosti uručen skroman poklon, a on je ispričao da je na predavanjima u školi slušao o važnosti broja 122 i on ga je tada zapamtio.
sreca pa je imao kredita :D :D
moze se nazvati sa mobitela, svakako, ali mi cudno sto ne moze bez SIM kartice..
Drvosjeca iz Dejcica

#7 Re: 112 - centar za hitne slucajeve ? kako da ne..

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

hakazvaka wrote:
muha_sa wrote:Dječak spasio majku i dedu od razbojnika

Prijetili pištoljem

Uhapšena dvojica

Poklon od policije

sreca pa je imao kredita :D :D
moze se nazvati sa mobitela, svakako, ali mi cudno sto ne moze bez SIM kartice..
Mene najvise cudi sto se preko kohera ili radijatora ne moze nazvati policija ili sto se samo sa SIM kartice, bez mobitela, ne moze dobiti hitna. :cry:
vox-populi

#8 Re: 112 - centar za hitne slucajeve ? kako da ne..

Post by vox-populi »

Drvosjeca iz Dejcica wrote: Mene najvise cudi sto se preko kohera ili radijatora ne moze nazvati policija ili sto se samo sa SIM kartice, bez mobitela, ne moze dobiti hitna. :cry:
Pa dobro, to i treba da te cudi. Mada se radi i na tome, bice ubrzo. A ono sto vec odavno postoji u svim normalnim drzavama je da hitne brojeve zoves i bez SIM kartice. Zbog toga se i zovu hitni brojevi, jer su, kako da kazem, hitni.
hakazvaka

#9 Re: 112 - centar za hitne slucajeve ? kako da ne..

Post by hakazvaka »

vox-populi wrote:
Drvosjeca iz Dejcica wrote: Mene najvise cudi sto se preko kohera ili radijatora ne moze nazvati policija ili sto se samo sa SIM kartice, bez mobitela, ne moze dobiti hitna. :cry:
Pa dobro, to i treba da te cudi. Mada se radi i na tome, bice ubrzo. A ono sto vec odavno postoji u svim normalnim drzavama je da hitne brojeve zoves i bez SIM kartice. Zbog toga se i zovu hitni brojevi, jer su, kako da kazem, hitni.
;-)
radi i kod nas kao sto sam rekao 112, al djaba samo ona cita brojeve..
PipiDugaDevetka

#10 Re: 112 - centar za hitne slucajeve ? kako da ne..

hakazvaka wrote:...radi i kod nas kao sto sam rekao 112, al djaba samo ona cita brojeve..
Ko god nije imao za koga glasati, pa nije....U mojoj vangradskoj opštini kada se zbroje svi ostali glasovi i uporede sa SDA pobjednicima, opet SDA pobijedila,...Pozovi M radi,...Horor!
chudna

#11 Re: 112 - centar za hitne slucajeve ? kako da ne..

Post by chudna »

ALi je jos bolje kada ste u kriticnoj situaciji - kao sto sam ja bila i nazovete broj 122 kao policiju i prijavite da vam je zivot trenutno ugrozen i da hitno trebate policijsku zastitu, pri tome se uredno locirate i predstavite, a oni vam mrtvi - hladni odgovore ( iako su upoznati da je pitanje minuta ) kako Opcina Novi Grad nije u njihovoj nadleznosti i da nazovete broj policijske stanicu koja se nalazi u navedenoj opcini i doduse uredno izdiktiraju broj????? Desilo se prije nesto oko 2 godine!!!
PipiDugaDevetka

#12 Re: 112 - centar za hitne slucajeve ? kako da ne..

chudna wrote:ALi je jos bolje kada ste u kriticnoj situaciji - kao sto sam ja bila i nazovete broj 122 kao policiju i prijavite da vam je zivot trenutno ugrozen i da hitno trebate policijsku zastitu, pri tome se uredno locirate i predstavite, a oni vam mrtvi - hladni odgovore ( iako su upoznati da je pitanje minuta ) kako Opcina Novi Grad nije u njihovoj nadleznosti i da nazovete broj policijske stanicu koja se nalazi u navedenoj opcini i doduse uredno izdiktiraju broj????? Desilo se prije nesto oko 2 godine!!!
Znaš šta, trebalo bi da Telekomova centrala ili taj neki komutacioni sto u policiji prepozna nekako da poziv na 122 dolazi iz opštine Novi Grad (Znam da policijska podjela po opštinskim PU nije ista kao i Telekomove centrale u Kantonu,...ali da se to ''uštimati''), te da direktno dobiješ operativnog dežurnog nekog operativnog policajca, šefa koji ima najmanje višu stručnu spremu, sa dugogodišnjim policijskim iskustvom, pa da on uradi sve potrebno. Medjutim, to komutiranje da tehnika prepozna odakle dolazi poziv i proslijedi na pravo mjesto KOŠTA. Šefovi i političari koji planiraju nabavku potrebne opreme za policiju,...Pih,...To je za njih posljednje na šta misle. I znaju da to treba tako, ako ne znaju neka pogledaju u drugim gradovima, Zg., Budimpešta i sl.
chudna

#13 Re: 112 - centar za hitne slucajeve ? kako da ne..

Post by chudna »

Sve je to ok, ali ja mislim da je neko sa najmanje ljudskosti trebao da preuzme moje podatke, dakle ime, prezime i adresu i da sam obaveijsti nadlezne, a ne da ja koja sam u tom momentu bila u opasnosti, prvo zapisujem broj a zatim i zovem nadleznu sluzbu ( opet ponavljam u pitanju su bile minute - i meni je trebala pod hitno policijska zastita). Mislim da je to najgluplja stvar koja se moze desiti nekome ko je u nevolji. Da je mene neko greskom nazvao na fiksni telefon sa informacijama koje sam ja u cugu dala, ja bih kao savjesni gradjanin sama zvala redom sluzbe i proslijedila te informacije na pravo mjesto - a ne neko ko je placen da mi pruzi zastitu. To je jedno od glupljih iskustava koje sam imala u nasoj lijepoj...
hakazvaka

#14 Re: 112 - centar za hitne slucajeve ? kako da ne..

Post by hakazvaka »

PipiDugaDevetka wrote:
chudna wrote:ALi je jos bolje kada ste u kriticnoj situaciji - kao sto sam ja bila i nazovete broj 122 kao policiju i prijavite da vam je zivot trenutno ugrozen i da hitno trebate policijsku zastitu, pri tome se uredno locirate i predstavite, a oni vam mrtvi - hladni odgovore ( iako su upoznati da je pitanje minuta ) kako Opcina Novi Grad nije u njihovoj nadleznosti i da nazovete broj policijske stanicu koja se nalazi u navedenoj opcini i doduse uredno izdiktiraju broj????? Desilo se prije nesto oko 2 godine!!!
Znaš šta, trebalo bi da Telekomova centrala ili taj neki komutacioni sto u policiji prepozna nekako da poziv na 122 dolazi iz opštine Novi Grad (Znam da policijska podjela po opštinskim PU nije ista kao i Telekomove centrale u Kantonu,...ali da se to ''uštimati''), te da direktno dobiješ operativnog dežurnog nekog operativnog policajca, šefa koji ima najmanje višu stručnu spremu, sa dugogodišnjim policijskim iskustvom, pa da on uradi sve potrebno. Medjutim, to komutiranje da tehnika prepozna odakle dolazi poziv i proslijedi na pravo mjesto KOŠTA. Šefovi i političari koji planiraju nabavku potrebne opreme za policiju,...Pih,...To je za njih posljednje na šta misle. I znaju da to treba tako, ako ne znaju neka pogledaju u drugim gradovima, Zg., Budimpešta i sl.
kosta ? ma daaj.
pa ja na telefonu imam tu glupost, na mapi te locira odprilike gdje si, na osnovu mreze. mobitel nema gps i to..
trebalo bi jedino platiti nekog programera koji bi to sve napravio i podesio.. to je to :D
muha_sa

#15 Re: 112 - centar za hitne slucajeve ? kako da ne..

Post by muha_sa »

hakazvaka--jesi li ti taj programer :D
hakazvaka

#16 Re: 112 - centar za hitne slucajeve ? kako da ne..

Post by hakazvaka »

muha_sa wrote:hakazvaka--jesi li ti taj programer :D
:lol: :lol:
ma kakvi :D
ne upustam se ja u stvari koje ne znam (mada izgleda da telecom trazi bas takve :P ).. nego samo kazem :D
Drvosjeca iz Dejcica

#17 Re: 112 - centar za hitne slucajeve ? kako da ne..

vox-populi wrote:
Koliko si ti puta u svom zivotu bio u situaciji da imas samo jedan mobilni aparat, bez sim kartice, i to u poduciju gdje ima GSM mreza? :shock: Koji ce mi k*** mobilni bez SIM kartice. Kao idem planinariti po vukojebini i ponesem mobilni bez SIM kartice jer je to cool i trend u svijetu? WTF? Ko je ovdje lud? :? Dajte ljudi kako vam se da raspravaljati o ovakvim nebulozama? :cry:
muz66

#18 Re: 112 - centar za hitne slucajeve ? kako da ne..

Post by muz66 »

PipiDugaDevetka wrote:
hakazvaka wrote:...radi i kod nas kao sto sam rekao 112, al djaba samo ona cita brojeve..
Ko god nije imao za koga glasati, pa nije....U mojoj vangradskoj opštini kada se zbroje svi ostali glasovi i uporede sa SDA pobjednicima, opet SDA pobijedila,...Pozovi M radi,...Horor!
Sarajlic :oops:
travar

#19 Re: 112 - centar za hitne slucajeve ? kako da ne..

Post by travar »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
vox-populi wrote:
Koliko si ti puta u svom zivotu bio u situaciji da imas samo jedan mobilni aparat, bez sim kartice, i to u poduciju gdje ima GSM mreza? :shock: Koji ce mi k*** mobilni bez SIM kartice. Kao idem planinariti po vukojebini i ponesem mobilni bez SIM kartice jer je to cool i trend u svijetu? WTF? Ko je ovdje lud? :? Dajte ljudi kako vam se da raspravaljati o ovakvim nebulozama? :cry:
Pa šta znaš, možda ti slučajno ispadne kartica dok se tareš lišćem u toj vukojebini, a u tom trenutku naiđe mrki međed, a ti ne možeš nazvati vatrogasce jer nemaš sim kartice (evo odlične reklame za bhtelecom :D ) mislim sve je moguće, open your mind :D
hakazvaka

#20 Re: 112 - centar za hitne slucajeve ? kako da ne..

Post by hakazvaka »

vox-populi wrote:
il se nadjes na planini samo sa radijatorom :shock: :lol:

moze biti da si nasao mobitel negdje? da je sim pokvaren? da je sim zablokiran necim (pin, puk)?
jesi o tome razmisljao ?
Drvosjeca iz Dejcica

#21 Re: 112 - centar za hitne slucajeve ? kako da ne..

travar wrote: Pa šta znaš, možda ti slučajno ispadne kartica dok se tareš lišćem u toj vukojebini, a u tom trenutku naiđe mrki međed, a ti ne možeš nazvati vatrogasce jer nemaš sim kartice (evo odlične reklame za bhtelecom :D ) mislim sve je moguće, open your mind :D
hakazvaka wrote:moze biti da si nasao mobitel negdje? da je sim pokvaren? da je sim zablokiran necim (pin, puk)?
jesi o tome razmisljao ?
Da, da, evo bas vam hvala sto ste me prosvijetlili...hehehe. Cek, evo ga dolazi, sada i ja vidim puno jasnije...mozda naleti kakav komet pa sjebe sve elektronske uređaje pa bi bilo lijepo da samo sa SIM kartice ili planinarske cuture mozes pozvati 112 ili se nakaciti preko "BLU-TU" na medvjeđu guzu i pozvati vatrogasce, padobrance, NATO, CIA, FBI... :-?

O.K, predajem ste, o VI veliki guru-i modernog doba, ugodan nastavak ove planetarno vazne polemike vam zelim. Molim vas o zakljucima me obavijestite obavezno na P.P jer necu moci zaspati. :D
hakazvaka

#22 Re: 112 - centar za hitne slucajeve ? kako da ne..

Post by hakazvaka »

travar wrote: Pa šta znaš, možda ti slučajno ispadne kartica dok se tareš lišćem u toj vukojebini, a u tom trenutku naiđe mrki međed, a ti ne možeš nazvati vatrogasce jer nemaš sim kartice (evo odlične reklame za bhtelecom :D ) mislim sve je moguće, open your mind :D
hakazvaka wrote:moze biti da si nasao mobitel negdje? da je sim pokvaren? da je sim zablokiran necim (pin, puk)?
jesi o tome razmisljao ?
Da, da, evo bas vam hvala sto ste me prosvijetlili...hehehe. Cek, evo ga dolazi, sada i ja vidim puno jasnije...mozda naleti kakav komet pa sjebe sve elektronske uređaje pa bi bilo lijepo da samo sa SIM kartice ili planinarske cuture mozes pozvati 112 ili se nakaciti preko "BLU-TU" na medvjeđu guzu i pozvati vatrogasce, padobrance, NATO, CIA, FBI... :-?

O.K, predajem ste, o VI veliki guru-i modernog doba, ugodan nastavak ove planetarno vazne polemike vam zelim. Molim vas o zakljucima me obavijestite obavezno na P.P jer necu moci zaspati. :D
ok. ako hoces poslacu ti ja sms, da ne moras ostavljat ukljucen pc ocekujuci pp :D
travar

#23 Re: 112 - centar za hitne slucajeve ? kako da ne..

Post by travar »

Samo za SMS ne zaboravi da SIM mora biti uturen :D
hakazvaka

#24 Re: 112 - centar za hitne slucajeve ? kako da ne..

Post by hakazvaka »

travar wrote:Samo za SMS ne zaboravi da SIM mora biti uturen :D
vidis bolan kako se znaju ljudi naljutit samo kad se ne stave tagovi oko recenica..<sarcasm> ili <tip>
strasno :D
mr`mirza

#25 Re: 112 - centar za hitne slucajeve ? kako da ne..

Post by mr`mirza »

hakazvaka wrote:Zbunjen sam.. U svim zemljama svijeta mozete nazvati 911 odnosno 112..
Taj broj bi trebalo da omoguci da se pozove policija, ali kod nas kada nazovete taj broj samo automatska sekretarica kaze broj murje je 122, hitne 124 i vatrogasaca 123. i onda na ostalim jezicima.

Ako hocete pak policiju, morate zvati kao najobicniji broj, i koliko mi se cini, ako nemate kredita, najebali ste :x
npr mobitel mi kad god trazi password neki, SIM, il bilo sta sto mu fali, u cosku ima Emergency call i uvijek mogu nazvati tu 'tetu' sto mi procita brojeve, al kakve fajde :?
zbunjen sam :cry:
Brojevi 122, 123 i 124 su besplatni, tako da ih možeš nazvati imao-nemao kredita. Imao sam prilike u drugim gradovima i mjestima pozivati 122 i uvijek sam dobijao lokalnu policijsku stanicu (bez obzira na entitet).
Post Reply