11. Jazz Fest Sarajevo 31.10 - 4.11.2007.

Diskusije o bh. i inostranim izvođačima, razmjena pjesama, CD-ova, muzičke oprema...

Moderator: _BataZiv_0809

black

#1 11. Jazz Fest Sarajevo 31.10 - 4.11.2007.

Post by black »

Image

31.10.2007. 20:30
Aziza Mustafa Zadeh
Azerbejdžan
Main Stage Bosanski kulturni centar, Branilaca Sarajeva 24

01.11.2007. 19:00
Jacky Terrasson
SAD
Solo Stage Dom Vojske Federacije, Zelenih beretki 2

01.11.2007. 20:30
Mercan Dede Secret Tribe
Kanada, Turska

02.11.2007. 19:00
Bugge Wesseltoft
Norveška
Solo Stage Dom Vojske Federacije, Zelenih beretki 2

02.11.2007. 20:30
Jazzland Community
Norveška

02.11.2007. 23:00
Baba Zula feat. Alexander Hacke
Turska, Njemačka
Groove Stage CDA, Gabelina 16

03.11.2007. 17:00
Sidsel Endresen
Norveška
Strange Fruits Stage Pozorište mladih, Kulovića 8

03.11.2007. 19:00
Del Ferro / Seferović / Terzić
SAD, Bosna i Hercegovina

03.11.2007. 21:00
Rabih Abou-Khalil Group
Liban, Francuska, Italija, Njemačka, SAD

03.11.2007. 23:00
Mungolian Jet Set
Norveška
Groove Stage CDA, Gabelina 16

04.11.2007. 17:00
Marc Ribot
SAD

04.11.2007. 19:00
Joshua Redman Trio
SAD

04.11.2007. 21:00
Maria João
Portugal
Last edited by black on 28/09/2007 16:25, edited 1 time in total.
black

Post by black »

Image

Aziza Mustafa Zadeh - Contrasts (2006)
Azizina zapanjujuća virtuoznost, genijalne improvizacije i zadivljujuće vokalne sposobnosti ostavljaju bez daha, a njen koncert uvodi vas u svijet magične ljepote.
http://rs13.rapidshare.com/files/18068609/amzc.rar

Image

Mercan Dede - Sufi Traveler
Istražujući različite muzičke koncepte i baštineći bogatu muzičku tradiciju Turske, Mercan Dede sufizam i zapadne muzičke trendove spaja spontanošću koja njegovu muziku čini izuzetnom pojavom na world music sceni.
http://rapidshare.com/files/22138077/Me ... .part1.rar
http://rapidshare.com/files/22143081/Me ... .part2.rar
http://rapidshare.com/files/22146801/Me ... .part3.rar
pass:Shams

Image

Rabih Abou-Khalil - Songs For Sad Women (2007)
Muzičar i autor koji je ne samo popularizirao oud, već je i kreirao muziku jedinstvene ljepote. Njegovo muziciranje je primjer da se na svakom instrumentu može svirati jazz, a u isto vrijeme da to može biti i uzbudljiva muzika koja nudi epsko iskustvo.
http://rapidshare.com/files/56078331/rak930s4sw.rar

Rabih Abou-Khalil - Il Sospiro (2002)
http://rapidshare.com/files/56069472/rak930ils.rar

ovo su moja tri favorit koncerta, mislim da ce i ovo biti interesantno..

Baba Zula feat. Alexander Hacke
Zamislite tradicionalnu tursku muziku u eksperimenatalnom kontekstu, a u skladu sa aktuelnim muzičkim trendovima i dobit ćete muziku grupe Baba Zula. A sada zamislite basistu kultnog benda industrijskog rocka kao njihovog gosta i dobit ćete nezaboravan koncert na Groove Stageu Jazz Festa.

evo i nesto od Baba Zule
http://rapidshare.com/files/34246359/Ba ... _.rar.html
pass.www.forumportali.net

potrudicu se da postavim ponesto i od ostalih ovogodisnjih izvodjaca
cica maca

Post by cica maca »

Svaka cast na ovim informacijama i sto si se potrudio!!!
Jedva cekam da pocne Jazz Fest!!!
black

Post by black »

cica maca wrote:Svaka cast na ovim informacijama i sto si se potrudio!!!
Jedva cekam da pocne Jazz Fest!!!
;)
Orhanowski

Post by Orhanowski »

Jao, ne mogu da vjerujem da cu u samo nekoliko dana vidjeti Azizu, Mercana i Baba Zula & Alexandar :shock: To ni u Istanbulu nisam mogao dozivjeti. Bas se radujem festivalu :)
Orhanowski

Post by Orhanowski »

Greska, sorry :roll:
Last edited by Orhanowski on 28/09/2007 20:36, edited 1 time in total.
sanja_sanjalica

Post by sanja_sanjalica »

Svaka èast za ovaj topic.
E kad bi barem mogla u Sarajevo.
miranda_

Post by miranda_ »

hvala :D
GRAN RISERVA

Post by GRAN RISERVA »

ODLIČAN PROGRAM!
Da nije Jazzfesta ne bismo mogli pogledati pametan koncert.

Jedva čekam :-) :-)
Faust

Post by Faust »

Mercan Dede! Svaka čast organizatorima. Da nije JazzFesta nikad ne bismo vidjeli normalan koncert u Sarajevu.
Tesssa

Post by Tesssa »

Jedva cekam...Kad se samo sjetim kako mi je prosle godine dobro bilo :D :D :D Dennis Rollins me posebno odusevio :thumbup:
black

Post by black »

Orhanowski wrote:Jao, ne mogu da vjerujem da cu u samo nekoliko dana vidjeti Azizu, Mercana i Baba Zula & Alexandar :shock: To ni u Istanbulu nisam mogao dozivjeti. Bas se radujem festivalu :)
tih dana ces vidjeti i mene :oops: :D :P
black

Post by black »

josh jedno ime sa ovogodisnjeg jazz festa..

Image

Bugge Wesseltoft - New Conceptions Of Jazz -
Moving (2001)

Svojim kreacijama, sofisticiranim instrumentalizmom, briljantnim muzičkim idejama i vlastitim zvukom, Bugge ispisuje stranice muzike koju nazivaju future jazz.
http://rapidshare.com/files/32057946/Bu ... vein_-.rar
http://rapidshare.com/files/32064435/Bu ... vein_-.rar
Nosferatu
Location: Give me your tired, your poor, Your huddled masses yearning to breathe free

Post by Nosferatu »

Aziza razvaljuje, samo ovo nije uza kategorija jazz-a, vise mix etno muzike i klasike na klavijaturi, sto opet kajem, meni ne smeta. Nego ima li jos sta od Azize? I voljeo bih znati koji od ovih su jazzer gitaristi i ako ima sta od njih za skinuti?

Fala i zivjeli.
black

Post by black »

Nosferatu wrote:Aziza razvaljuje, samo ovo nije uza kategorija jazz-a, vise mix etno muzike i klasike na klavijaturi, sto opet kajem, meni ne smeta. Nego ima li jos sta od Azize? I voljeo bih znati koji od ovih su jazzer gitaristi i ako ima sta od njih za skinuti?

Fala i zivjeli.
donekle si u pravu..vecinom je to ethno-jazz ili ono sto se danas fura pod imenom world music..razlicite kombinacije, razlicitih muzickih pravaca..itd ...

sto se tice gitarista tu je Marc Ribot za cije nastupe kazu da su nabijeni dramom i uzbudjenjem..
black

Post by black »

a evo i nesto od Marca Ribota

Image

Marc Ribot - Asmodeus: Book of Angels, Vol. 7

http://rapidshare.com/files/56080004/20 ... 7.rar.html
pass:mizu.ws
GRAN RISERVA

Post by GRAN RISERVA »

pogledajte spot marie joao na njenom webu http://www.mariajoao.org
konyan

Post by konyan »

Nosferatu wrote:Aziza razvaljuje, samo ovo nije uza kategorija jazz-a, vise mix etno muzike i klasike na klavijaturi, sto opet kajem, meni ne smeta. Nego ima li jos sta od Azize? I voljeo bih znati koji od ovih su jazzer gitaristi i ako ima sta od njih za skinuti?

Fala i zivjeli.
To je ono sto mi strasno smeta. Lijepo je dovesti i Azizu i Cristinu Branco i svu ostalu raju.. I dhafer youseffa i mercan dede-a i slicne, ali negdje mimo jazz festa. Proslogodisnji festival mi je bio razocarenje, a ovaj nije nista drugaciji.

Razumijem i potrebu za masovnoscu i lovom i komercijalizacijom, ali valjda bi trebala postojati neka ravnoteza. Prosle godine je jazz-a sto se tice stvar malo izvukao Trio3, a nije mi bilo mrsko poslusati ni Bojana Zulfikarpasica. Ipak ceznem za 2005. i prethodnim godinama. :D
silence_is_sexy

Post by silence_is_sexy »

duplo.. sorry
Last edited by silence_is_sexy on 01/10/2007 13:24, edited 1 time in total.
silence_is_sexy

Post by silence_is_sexy »

tvoja "vizija" jazz muzike je jedna stvar, a stvarnost danasnjeg, pogotovo evropskog, jazz-a je, na srecu, nesto sasvim drugo...

ostani zaliti za proslim godinama i intimno koliko god hoces zeli da svaki jazz fest bude isti sa bendovima koji sviraju samo ono sto se tebi dopada i nemoj se nikada otvoriti za nesto novo i iznenadjujuce zanimljivo...

pogledaj kataloge najpoznatijih jazz labelova i vidjet ces da sarajevski jazz fest prati globalne trendove i dovodi stvari koje su isto tako globalno interesantne u svijetu jazz-a. ako zelis slusati "americki" jazz - to mozes potraziti negdje drugo, a sarajevo jazz fest koji se najvecim dijelom "interesuje" za evropu i ostatak svijeta ce, nadam se, ostati ovakav kakav je sada - sto znaci da svake godine ponudi gomilu interesantnih stvari i nove i drugacije muzike.

puna je drzava velikih kriticara i poznavaoca svega i svacega i svi znaju kako bi nesto sto drugi radi (makar bilo uspjesno) bilo mnogo, mnogo bolje... nego, ti zasuci rukave pa napravi neki sarajevo "pure jazz" festival koji ce gajiti neku tvoju viziju muzike, a ovaj postojece slobodno zaobidji ako ti se ne dopada. sretno ti bilo.
konyan

Post by konyan »

Ne razumijem uopste odakle ljudima na ovom (i svim drugim) forumima potreba za takvim tonom. Zbog toga ti skoro ne zelim ni odgovoriti. Djeluje kao da se svadjas sam sa sobom. :D

S druge strane, pojasnicu svoj prethodni post. Jazz jeste americki. Sve moguce vrste fusion-a, ethno primjesa i tako dalje dolaze sa svih strana svijeta.

Postoje vrhunske stvari koje se provlace kroz jazz danas. Jedan od najdrazih koncerata na kojem sam bio na jazz festu sarajevo je koncert Anouar Brahem-a. Covjek vrhunski vlada instrumentom, muzika je izvanredno kreativna i zasluzuje da ga se svrsta u jazz (ili da se smisli kategorija za takve).

S druge strane, da se prisjetim proslogodisnjeg koncerta, Cristina Branco i pored svojih izvanrednih glasovnih sposobnosti i odlicnog benda, ne pripada na istom mjestu kao John Scofield, pokojni Joe Zawinul, Anouar Brahem, Jack de Johnette, Tom Harrell i jos mnogi.

Ne kazem da to nije izvanredna muzika, samo kazem da ne pripada jazz festu, vec nekom festivalu svjetske muzike ili kao koncert za sebe.. Fado i srodna muzika su ugodni uhu, melodicni, ali isto tako i vrlo repetitivni, sto ih automatski klasificira mimo jazz muzike, u mom skromnom misljenju. Dhafer Youseffa bih svrstao u tu istu kategoriju.

Kad se vec dotices evropskog jazza, na ovom jazz festu su nastupali i jazz muzicari iz evrope kojima sam pljeskao stojeci. :D Spagete gdje god da napravis, to su spagete, bez obzira sto su porijeklom iz italije. Ne mozes bitno promijeniti recept, a da ne promijenis sustinu jela ili da ne dobijes neko drugo jelo.

Naravno da je ovo moje misljenje i da su misljenja oprecna, ali to i dalje nije razlog da "uposljavamo" ton za svadjanje. Uvijek je ljepse diskutovati ako se prvo udahne, pa onda napise poruka. :D
GRAN RISERVA

Post by GRAN RISERVA »

ne razumijem kako je to samo Trio 3 "donekle izvukao stvar"!!! sta je sa koncertima trija Fly (Mark Turner, Larry Grenadier i Jeff Ballard), Gonzala Rubalcabe i da dalje ne nabrajam. Prosle godine je festival bio odlican. Raznovrstan i zanimljiv program, sto bi rekli. I da ne ponavljamo ono sto je napisao SILENCE IS SEXY, sa cijim se postom slazem.

Npr: Joshua Redman trio, Jacky Terrasson, ove godine!? Jazzland Community ... ?!?!?! nema tog jazz puritanca koji bi imao nesto protiv ovih koncerata.

ove godine je program super i zaista se moze izabrati najmanje nekoliko koncerta za svakog ko voli muziku.

A onima koji su prespavali desavanja na jazz sceni zadnjih deset-dvadeset godina mogu samo pozeljeti slatke snove. :zzzz:
xon_sa

Post by xon_sa »

konyan wrote:

Fala i zivjeli.
To je ono sto mi strasno smeta. Lijepo je dovesti i Azizu i Cristinu Branco i svu ostalu raju.. I dhafer youseffa i mercan dede-a i slicne, ali negdje mimo jazz festa. Proslogodisnji festival mi je bio razocarenje, a ovaj nije nista drugaciji.

Razumijem i potrebu za masovnoscu i lovom i komercijalizacijom, ali valjda bi trebala postojati neka ravnoteza. Prosle godine je jazz-a sto se tice stvar malo izvukao Trio3, a nije mi bilo mrsko poslusati ni Bojana Zulfikarpasica. Ipak ceznem za 2005. i prethodnim godinama. :D
:-?
Meni je njihov zajednicki nastup bio nesto najbolje na festivalu...
konyan

Post by konyan »

GRAN RISERVA wrote:ne razumijem kako je to samo Trio 3 "donekle izvukao stvar"!!! sta je sa koncertima trija Fly (Mark Turner, Larry Grenadier i Jeff Ballard), Gonzala Rubalcabe i da dalje ne nabrajam. Prosle godine je festival bio odlican. Raznovrstan i zanimljiv program, sto bi rekli. I da ne ponavljamo ono sto je napisao SILENCE IS SEXY, sa cijim se postom slazem.

Npr: Joshua Redman trio, Jacky Terrasson, ove godine!? Jazzland Community ... ?!?!?! nema tog jazz puritanca koji bi imao nesto protiv ovih koncerata.

ove godine je program super i zaista se moze izabrati najmanje nekoliko koncerta za svakog ko voli muziku.

A onima koji su prespavali desavanja na jazz sceni zadnjih deset-dvadeset godina mogu samo pozeljeti slatke snove. :zzzz:
Fly sam zaboravio. Bili su stvarno odlicni :D :D Duboko izvinjenje.

Dhafer i Bojan skupa.. :D Ispod ocekivanja (uglavnom zahvaljujuci Dhaferu).

Niko nije otpisao festival 100%. :D Odakle vas toliko da hocete da se marisete po forumu. :D Samo naglasavam znacajnu promjenu u zadnje dvije godine u strukturi izvodjaca na festivalu. To je to. :D Peace!! :D
Post Reply