1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
jao_situacije

#976 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by jao_situacije »

modem33 wrote:
jao_situacije wrote:
stakasa wrote: Prica nikakve veze, mozete vi pricat sta god hocete ali su bosanski muslimani vrlo zilav narod. Vrlo, vrlo zilav
ma pusti budalu..
citiram ga: u bosni ima preko hiljadu poreza
:lol:

Jesi li pitao svoju zenu za "dopustenje" da komentarises ovdje ? :D :D :D
Ako je ti ne smijes pitati , ja cu je pitati ? 8-)
de se ti umij, dođi sebi malo
pojedi neku baklavu
stakasa

#977 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by stakasa »

modem33 wrote:
jao_situacije wrote:
stakasa wrote: Prica nikakve veze, mozete vi pricat sta god hocete ali su bosanski muslimani vrlo zilav narod. Vrlo, vrlo zilav
ma pusti budalu..
citiram ga: u bosni ima preko hiljadu poreza
:lol:

Jesi li pitao svoju zenu za "dopustenje" da komentarises ovdje ? :D :D :D
Ako je ti ne smijes pitati , ja cu je pitati ? 8-)
Joj sto si neukusan s ovim mjesanjem tudih zena, bas papcina
madner

#978 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by madner »

Rizvan wrote:
saja_dj wrote:
asker wrote:Ostaju i oni koji proizvode kornisone, maline, aroniju. Ostaju i oni koji tove junad, pilice, curke. Oni koji proizvode mlijeko i mlijecne proizvode. Ostaju i pcelari. Ostaju i oni koji rade na gradjevini, rade regipse, vodoinstalacije, elektroinstalacije. Ostaju i fasaderi, moleri. Ostaju i bigboom majstori za pvc stolariju, ograde. Ostaju i drvopreradjivaci, dizajneri i majstori za namjestaj. Ostaju vulkanizeri, peraci auta, automehanicari, lakeri, vozaci kamiona. Ostaju trgovci, kaseri, security. Ostaju taxisti. Ostaju pijacni prodavci. Ostaju dostavljaci roba, konobari, promoteri proizvoda. Ostaju preprodavaci auta, mobitela, muzike, filmova, tekstila. Ostaju trgovci, piljari, mesari itd...

Odlaze neki tamo, neka odlaze, ako Bog da nek se zaposle u Googlu ili Siemensu. Al u trazenju hljeba nad pogacom smo svjetski sampioni.
Posto koliko vidim nisi naveo nijednu akademsku struku gore, valjda mislis na njih sa "neki tamo"

Sretno onda bez doktora, informaticara, hemicara, mozda ovaj sto tove junad moze operisati srce, pcelar servisira racunar, moler pravi lijekove...
Činjenica je da se po medijima i forumima već godinama piše kako ćemo ostati bez doktora i informatičara, jer svi navodno odlaze, međutim podaci sa biroa rada ukazuju na suprotno, evo podaci sa biroa Kantona Sarajevo za juni ove godine, za zanimanja koja si ti navela....

Doktor medicine - 98 osoba
Dipl inžinjer hemije - 55
Dipl inžinjer elektrotehnike - 118

Dakle i doktora i informatičara samo u Sarajevu imamo na bacanje. E sad koliko kvalitetnih to je drugo pitanje. I naravno da bi bilo najbolje da nas napušta samo nekvalifikovano stanovništvo, a da obrazovani ostaju, ali činjenica je da smo mi gotovo kod svih zanimanja suficitarni i da te priče o masovnim odlascima bilo ovih ili onih ne piju vodu, jer podaci sa biroa pokazuju suprotno.
Koliko je njih stvarno u BiH?

Koliko je ovih elektrotehnicara koji nisu informaticari?

Plate informaticara kazu da je ponuda slabije od potraznje, to je najpouzdaniji indikator.
foton

#979 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by foton »

Rizvan wrote: Činjenica je da se po medijima i forumima već godinama piše kako ćemo ostati bez doktora i informatičara, jer svi navodno odlaze, međutim podaci sa biroa rada ukazuju na suprotno, evo podaci sa biroa Kantona Sarajevo za juni ove godine, za zanimanja koja si ti navela....

Dakle i doktora i informatičara samo u Sarajevu imamo na bacanje. E sad koliko kvalitetnih to je drugo pitanje. I naravno da bi bilo najbolje da nas napušta samo nekvalifikovano stanovništvo, a da obrazovani ostaju, ali činjenica je da smo mi gotovo kod svih zanimanja suficitarni i da te priče o masovnim odlascima bilo ovih ili onih ne piju vodu, jer podaci sa biroa pokazuju suprotno.
To je statistika iz juna. Vidjecemo statistiku iz oktobra... Novopeceni obicno diplomiraju, budu ljeto na odmoru i onda u septembru traze posao. Mi nemamo ljudi "na bacanje", pa bili oni "kvalitetni" i kvalifikovani ili ne. A ni mladi nemaju mladosti za bacanje pa odlaze. I to je tuzno.
cenecimoveocino

#980 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by cenecimoveocino »

Bračni par,oboje doktori nauka,rade u jednom Sarajevskom privatnom fakultetu kao profesori oboje,odlaze za par dana u neku od Arapskih zemalja gdje mogu imati 3x više nego ovdje,zašto da ne :kontrabas:
Rizvan

#981 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by Rizvan »

madner wrote:.

Koliko je njih stvarno u BiH?

Koliko je ovih elektrotehnicara koji nisu informaticari?

Plate informaticara kazu da je ponuda slabije od potraznje, to je najpouzdaniji indikator.
1. Sigurno preko 95%, jer čisto sumnjam da jedan inžinjer ili doktor svaka dva ili tri mjeseca skokne iz Njemačke ili Austrije u BiH da bi se javio na biro.

2. Da ih je i samo 20%, to je opet porazna činjenica, da u gradu veličine Sarajeva imamo preko 20 nezaposlenih diplomiranih informatičara, kada znamo da svugdje u svijetu informatičari se zapošljavaju još kao studenti.

3. Istina je da se kod nas ukoliko imaš kvalifikacije, najbrže možeš zaposliti u IT sektoru i da je to jedno od najbolje plaćenih područja, ali daleko je to od priča koji neki ovdje pišu kako ostajemo bez informatičara jer svi navodno odoše,da je to istina ne bi ovdje prosječna plata informatičara bilo do dvije hiljade maraka a neki pristaju i na ispod hiljade, ni ti bi smo imali ovoliko nezaposlenih sa elektrotehničkog fakulteta.
Rizvan

#982 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by Rizvan »

foton wrote:
Rizvan wrote: Činjenica je da se po medijima i forumima već godinama piše kako ćemo ostati bez doktora i informatičara, jer svi navodno odlaze, međutim podaci sa biroa rada ukazuju na suprotno, evo podaci sa biroa Kantona Sarajevo za juni ove godine, za zanimanja koja si ti navela....

To je statistika iz juna. Vidjecemo statistiku iz oktobra... Novopeceni obicno diplomiraju, budu ljeto na odmoru i onda u septembru traze posao. Mi nemamo ljudi "na bacanje", pa bili oni "kvalitetni" i kvalifikovani ili ne. A ni mladi nemaju mladosti za bacanje pa odlaze. I to je tuzno.
Varaš se, evo ti podaci iz oktobra 2015:

Dipl inžinjer elektrotehnike - 131 osoba

http://www.juszzks.com.ba

Broj nezaposlenih je konstantan već godinama a kod visokoobrazovanih se i povečava, a već par godina se priča kako ljudi masovno odlaze, da je tako imali bi smo pad broja nezaposlenih kao što se dogodilo u Hrvatskoj nakon 2013.
Naravno odlazi poneko ali daleko je to od uličnih priča o masovnim odlascima i priča koje plasiraju mediji.
mousstapha

#983 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by mousstapha »

S obzirom da imamo neke negativne trendove u populaciji, svaki odlazak stanovništva predstavlja problem. Jedina stvar koja stoji kao prepreka masovnom odlasku mladih jeste mogućnost legalnog odlaska. Odnosno, da možemo ići kao Hrvati, brojevi bi bili daleko veći.
foton

#984 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by foton »

Rizvan wrote:
foton wrote:

Varaš se, evo ti podaci iz oktobra 2015:

Dipl inžinjer elektrotehnike - 131 osoba

http://www.juszzks.com.ba

Broj nezaposlenih je konstantan već godinama a kod visokoobrazovanih se i povečava, a već par godina se priča kako ljudi masovno odlaze, da je tako imali bi smo pad broja nezaposlenih kao što se dogodilo u Hrvatskoj nakon 2013.
Naravno odlazi poneko ali daleko je to od uličnih priča o masovnim odlascima i priča koje plasiraju mediji.
U pravu si za brojeve, ja sam ocekivao da postoji neka sezonska oscilacija. Ipak, nezaposlenost bi rasla da imamo viska ljudi. Svake godine diplomira preko 100 inzinjera elektrotehnike. Ali bez obzira na to, mislim da Kanton SA nije bas reprezentativan po pitanju odlaska iz zemlje. Ovdje konstantno dolaze mladi iz drugih krajeva BiH, a mnogi odlaze, mahom u zemlje EU. Ne znam ima li iko da u uzem krugu poznanika nije "izgubio" kolegu/prijatelja. U manje sredine niko ne dolazi, ljudi samo odlaze... I to je problem. Neravnomjeran razvoj zemlje i generalno losa ponuda za provesti mladost i osnovati porodicu.
hrle1976

#985 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by hrle1976 »

Ali Kemal wrote:Marina Radoš: Nikad ti neću oprostiti, državo, što si otjerala mene i još 68.000 ljudi

http://www.hercegovina.info/vijesti/sho ... #news_view

Image

Laprdi ova u veliko. Najveci razlog silnim idejama o napustanju je internet i koje kakve lovacke price sto od strane ratno iseljenih, sto od ovih koji imaju tetke i striceve pa uvelicavaju format price visestruko.

Tebi treba kad se iselis negdje kao radnik, nebitno nize ili vise solovan, 20 - 25 godina da stanes na noge, i to nista, strasno, vec tek ono pocetna sepenica neke sredine.

Prosla su doba kad je njemacka jedna marka bila vrijedna kao danas 6-7 eura. I opet tada, a ja se sjecam kako je to sve islo. Dolazilo se u Jugu kurciti i uvelicavati, a na put nazad u Dojclandiju, skoro sve se kupovalu, od deterdzenta da raznorazne hrane. Nosile se paprike, grah, brasno, ulje, makaroni itd.
Hakiz

#986 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by Hakiz »

hrle1976 wrote:
Ali Kemal wrote:Marina Radoš: Nikad ti neću oprostiti, državo, što si otjerala mene i još 68.000 ljudi

Image

Laprdi ova u veliko. Najveci razlog silnim idejama o napustanju je internet i koje kakve lovacke price sto od strane ratno iseljenih, sto od ovih koji imaju tetke i striceve pa uvelicavaju format price visestruko.

Tebi treba kad se iselis negdje kao radnik, nebitno nize ili vise solovan, 20 - 25 godina da stanes na noge, i to nista, strasno, vec tek ono pocetna sepenica neke sredine.

Prosla su doba kad je njemacka jedna marka bila vrijedna kao danas 6-7 eura. I opet tada, a ja se sjecam kako je to sve islo. Dolazilo se u Jugu kurciti i uvelicavati, a na put nazad u Dojclandiju, skoro sve se kupovalu, od deterdzenta da raznorazne hrane. Nosile se paprike, grah, brasno, ulje, makaroni itd.
To su nosili oni koji su zarađeni novac u D trošili u BiH gradeći kuće, vile itd. Oni koji su odlučili živjeti u D, pa tamo plaćali kiriju ili ratu za stan, a u BiH trošili malo, toliko da pomognu roditelje ovdje i slično, oni nisu nosili ništa iz BiH. Osim stvari koje tamo nisu mogli kupiti ili ih je nešto iz sentimentalnih razloga navelo. Suho meso, bamija itd :)

Imam članove porodice koji su u D otišli u prvim valovima gastarbajtera, malo nakon 2. Svjetskog rata i koji su tamo radili cijeli radni vijek i penziju zaradili kao radnici u fabrici i slično. NIkada nisu morali odavde ništa nositi, plate su im pokrivale normalan život tamo. I još su ovdje uspijevali ponešto potrošiti. Na primjer, nisu gradili kuće, ali popraviti ili dograditi nešto na porodičnoj kući ili napraviti neku radionicu u dvorištu i opremiti je alatom i slično, za to se uvijek imalo novca.

Doduše, tada nije bilo stvari kao što su mobiteli od 2.000 KM ili PC sa gamerskom grafičkom karticom od 1.500 KM da na to troše :) Kućne mašine sa Pong ili Pacman igricama su bije jeftinije nego danas PS4. Osim ako je neko htio originalnu Nintendo ili Atari igraću konzolu sa igricama, to je bilo skupo.

Ako je trebalo kupiti u kuću u BiH novi televizor ili frižider, mašinu za veš, šporet itd, kupovalo se ovdje Iskra, Gorenje, Končar, Obodin itd. Nisu se donosili Telefunken, Saba i slično iz D, to bi bilo preskupo. Telefunken i Grundig se kupovao za stan u D. U stvari, tamo od sredine ili pretkraj 1980-ih se počelo donositi i to iz D, ali prije ne.

Iz D se donosio Bosch ili Hilti alat, Walkmani, kompjuteri (ZX Spectrum, Commodore 64, kasnije Amiga itd), djeci Haribo gumeni medvjedići bombone i slično, to jeste ono što se u bivšoj Jugoslaviji nije moglo kupiti.
dingosp0

#987 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by dingosp0 »

hrle1976 wrote:

Image

mislim da ti mijesas dvije stvari... odlazak na zapad za bogastvo i odlazak na zapad za normalan zivot...
istina jeste da nekom ko tek dodje na zapad treba dosta vremena da se uklopi, snade i izgradi...
dali treba 20 godina? sigurno Ne, dali je nekad trebalo 20 godina , Da...
tokom rata na zapad je vecinom isla dijaspora iz istocne bosne, pa i ostalih mijesta i 95% tih ljudi je bilo neskolovano u BIH, skroz drugi mentalitet od zapadnog naroda, i trebalo je mnogo vremena da se snadju, neki se cak danas vracaju nakon ostvarene penzije u BIH...
Ali danasnja omladina je vecinom skolovana, vecina ima dobre fakultete i nadju sebi posao u struci na zapadu, mozda ne odmah ali nadju kad tad... mentalitet nije toliko vise razlicit, zahvaljujuci facebooku, instagramu i internetu..

90tih pa sve do mozda 2004/5 na zapadu su se mogle zaraditi pare, mogu i danas ali ne vise kao prije, ali mislim da danas niko ne ide na zapad jer zeli da bude multi milioner za 5 godina, ljudi idu za normalnim zivotom, zdravim zivotom, zivotom gdje ima buducnost, zemlja u kojoj ne vladaju kockaste glave, zemlja u kojoj ti dijeca mogu sutra da budu sto zele, dok u bosni mogu ti dijeca biti potomci alberta einsteina i nikole tesle i IQ dva puta iznad danasnjeg najveceg IQua i opet biti na birou ili raditi u Amku.

zivio sam na zapadu dugo, i vratio se u Bosnu (debil, povukla me nostalgija), i kad sam vidio kako i sta se radi, zivi, i stanje drzave, spakovao kofere i nazad se vratio... mogao sam ostati u BIh, imao sam sve, posao, stan, auto, ali nisam pokvare i lopov, nisam u stranci, i hocu da mi djeca sutra uzivaju u svemu sto zapad im ponudi, a to je stotine i stotine stvari....

ko god moze neka ide iz BIH, to bi svima preporucio... ali ne treba ici na zapad i ocekivati da ce te na aerodromu docekati sa ruzama, i sve ti zivo servirati... mi smo poprilicno dobro snalazljiv narod, gdje god smo otisli nismo se obrukali, svaka zemlja u kojoj smo odusevljena je nasim narodom, ne samo bosancima, vec i hrvatima, srbima, makedoncima...
KB9

#988 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by KB9 »

drzava je otjerala i lejlu colak!

:mrgreen:
hrle1976

#989 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by hrle1976 »

@hakiz i dingospo

Jednu stvar koju svi istocnjaci guraju pod ponjavu, jel svjesno ili ne, je da svak ziv negira cinjenicu, da su jeftina radna snaga, nebitno skolovan ili ne. Da, na zapadu neko iz Ceske, Bosne, Bugarske itd. se broji kao jeftina radna snaga, i to nije samo u Njemackoj vec i drugim drzavama na zapadu.

Vecina nekadasnjih gastarbajtera je zivila jako stegnut zivot. Imali ste dvije grupe, samci i one koji su sa porodicom otisli. Samci su obicno po njih vise zivili u jednom stancicu, po podovima se spavalo i sl. Ovi koji su isli porodicno su pretezno zivili od muzevih primanja, a onda su ponekako kako ko od zena, ali pretezno se bavili ciscenjem, jel hala ili necijih stanova / kuca, nebitno. Svi su pokusavali da pokazu na neki nacin uspjeh, a to su samo mogli kad predju tadasnje granicne prelaze Sentilj ili Karavanke. Bilo je onih koji su iz Njemacke ili Austrije sverrcali primjerice petarde i sl. gluparije, da ako nista im bude put dzaba.

Vecina je trosila na zidove u SFRJ. Mozes na prste nabrojati one koji su se skroz okrenuli zivotu u Njemackoj. Vecina je tolike pare potrosila u SFRJ, a na kraju preko TV gledala kako im jedni ili drugi, ili ko vec rusi kucu. Na zalost, vecina tadasnjih gastarbajtera stoji danas u Njemackoj jako slabo. Zive u koje kakvim znj kvartovima i sl. Cak i od vecine njih, njihova djeca nisu sta postigla. Na prste nabrojati mozes one koji su u Njemackoj kupili kucu ili stan.

Skoro svi gastarbajteri nisu ni blizu imali platu jednog Njemca sa istim poslom. I ta slika je i danas prisutna u 98 % primjera.

Ja znam covjeka iz BIH koji ima HR pasos, odselili se u Njemacku, u BiH ostavio kucu velicine cca. 250m2, ima cetri prostora koja iznajmljuje ovim Bingo, Konzum i sl. prodavicama. U BiH ima primanja koja su mu dovoljna da zivi kao grof. Ali dzaba, otisli u Njemacku u stancic od 50-60m2, jos da bi mogli ostati morali naci neke poslice. Sve zbog toga da moze reci ja zivim u Njemackoj. Sad se ja pitam, bil neko od vas da ima cetri likala koja daje u najam prodavnicama razmisljao o selidbi u Njemacku? On u BiH ima mjesecno bar 20.000km cistih.

I opet kazem, mentalitet BiH je, kud i Turci tu i mali Mujo. Ono, kopiranje komsije koji je ko eto uspjesan.

I sad ti je taj skontao, da zivot u Njemackoj nije bas to sto je slusao od ljudi. Nema kafane u 7 ujutro, nema Binga, nema mnogo cega, te jos mora da radi, jer ne zeli u D da placa porez na dobit u BiH. I sta bi, vec postepeno se vracaju.

A ovi koji idu da zive normalan zivot. Izvinite, ali ziviti u socijalnim kvartovima po Njemackoj nije to nikakav normalan zivot vec dno dna njemackog drustva. Tamo ne ides ziviti normalno, nego si dojnji sloj pa te samo to ceka te si u drustvu opisan zauvjek kao socijalni problem. Saka je tih koji se izvuku iz tih znj kvartova. Ruku na srce treba staviti i priupitati se bil mogli u takvom kvartu imati normalan zivot, a onda povuci paralelu sa BiH pa se priputati ako ovo vidim kao normalno, sta je ono u BiH.

Ja imam naku rodbinu iz HR koja je nedavno spakovala kofere za Njemacku. Caca im otisao prvi prije godinu dana, potom jedan sin a nedavno i mati te drugo dvoje djece. Svi se zbili u jedan stan. Ovo mladje dvoje djece neide u skolu, jer jezik neooznaju skoro nikako, a vec su za srednje skole. Poslje godinu dana su skontali da nece bas za 5 godina ustediti 100.000€. Ovo dvoje mladjih ostaju bez skole, ali to mater Ne briga, jer bitno je da moze u prici sa nekim anonimosom u Hr reci ja zivim u inostranstvu.
stakasa

#990 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by stakasa »

hrle1976 wrote:@hakiz i dingospo

Jednu stvar koju svi istocnjaci guraju pod ponjavu, jel svjesno ili ne, je da svak ziv negira cinjenicu, da su jeftina radna snaga, nebitno skolovan ili ne. Da, na zapadu neko iz Ceske, Bosne, Bugarske itd. se broji kao jeftina radna snaga, i to nije samo u Njemackoj vec i drugim drzavama na zapadu.

Vecina nekadasnjih gastarbajtera je zivila jako stegnut zivot. Imali ste dvije grupe, samci i one koji su sa porodicom otisli. Samci su obicno po njih vise zivili u jednom stancicu, po podovima se spavalo i sl. Ovi koji su isli porodicno su pretezno zivili od muzevih primanja, a onda su ponekako kako ko od zena, ali pretezno se bavili ciscenjem, jel hala ili necijih stanova / kuca, nebitno. Svi su pokusavali da pokazu na neki nacin uspjeh, a to su samo mogli kad predju tadasnje granicne prelaze Sentilj ili Karavanke. Bilo je onih koji su iz Njemacke ili Austrije sverrcali primjerice petarde i sl. gluparije, da ako nista im bude put dzaba.

Vecina je trosila na zidove u SFRJ. Mozes na prste nabrojati one koji su se skroz okrenuli zivotu u Njemackoj. Vecina je tolike pare potrosila u SFRJ, a na kraju preko TV gledala kako im jedni ili drugi, ili ko vec rusi kucu. Na zalost, vecina tadasnjih gastarbajtera stoji danas u Njemackoj jako slabo. Zive u koje kakvim znj kvartovima i sl. Cak i od vecine njih, njihova djeca nisu sta postigla. Na prste nabrojati mozes one koji su u Njemackoj kupili kucu ili stan.

Skoro svi gastarbajteri nisu ni blizu imali platu jednog Njemca sa istim poslom. I ta slika je i danas prisutna u 98 % primjera.

Ja znam covjeka iz BIH koji ima HR pasos, odselili se u Njemacku, u BiH ostavio kucu velicine cca. 250m2, ima cetri prostora koja iznajmljuje ovim Bingo, Konzum i sl. prodavicama. U BiH ima primanja koja su mu dovoljna da zivi kao grof. Ali dzaba, otisli u Njemacku u stancic od 50-60m2, jos da bi mogli ostati morali naci neke poslice. Sve zbog toga da moze reci ja zivim u Njemackoj. Sad se ja pitam, bil neko od vas da ima cetri likala koja daje u najam prodavnicama razmisljao o selidbi u Njemacku? On u BiH ima mjesecno bar 20.000km cistih.

I opet kazem, mentalitet BiH je, kud i Turci tu i mali Mujo. Ono, kopiranje komsije koji je ko eto uspjesan.

I sad ti je taj skontao, da zivot u Njemackoj nije bas to sto je slusao od ljudi. Nema kafane u 7 ujutro, nema Binga, nema mnogo cega, te jos mora da radi, jer ne zeli u D da placa porez na dobit u BiH. I sta bi, vec postepeno se vracaju.

A ovi koji idu da zive normalan zivot. Izvinite, ali ziviti u socijalnim kvartovima po Njemackoj nije to nikakav normalan zivot vec dno dna njemackog drustva. Tamo ne ides ziviti normalno, nego si dojnji sloj pa te samo to ceka te si u drustvu opisan zauvjek kao socijalni problem. Saka je tih koji se izvuku iz tih znj kvartova. Ruku na srce treba staviti i priupitati se bil mogli u takvom kvartu imati normalan zivot, a onda povuci paralelu sa BiH pa se priputati ako ovo vidim kao normalno, sta je ono u BiH.

Ja imam naku rodbinu iz HR koja je nedavno spakovala kofere za Njemacku. Caca im otisao prvi prije godinu dana, potom jedan sin a nedavno i mati te drugo dvoje djece. Svi se zbili u jedan stan. Ovo mladje dvoje djece neide u skolu, jer jezik neooznaju skoro nikako, a vec su za srednje skole. Poslje godinu dana su skontali da nece bas za 5 godina ustediti 100.000€. Ovo dvoje mladjih ostaju bez skole, ali to mater Ne briga, jer bitno je da moze u prici sa nekim anonimosom u Hr reci ja zivim u inostranstvu.
zviz, kako je sad u Danskoj?
hrle1976

#991 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by hrle1976 »

Stakasa vec me po 100 put citiras, sigurno sa koje kakvim provokacijama, ali na svu srecu, ti i brojni ostali ste na ignor listi pa tako vase postove i nevidim. Zato, dajem ti savjet, ustedi sebi vrijeme i nemoj u prazno pisati, jer nista nevidim sta pises, a ako trazis odgovor na bilo sta pitaj uciteljicu ili Zviza, od koje si tada patio a sigurno i danas patis.
stakasa

#992 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by stakasa »

hrle1976 wrote:Stakasa vec me po 100 put citiras, sigurno sa koje kakvim provokacijama, ali na svu srecu, ti i brojni ostali ste na ignor listi pa tako vase postove i nevidim. Zato, dajem ti savjet, ustedi sebi vrijeme i nemoj u prazno pisati, jer nista nevidim sta pises, a ako trazis odgovor na bilo sta pitaj uciteljicu ili Zviza, od koje si tada patio a sigurno i danas patis.
:D
hrle1976

#993 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by hrle1976 »

Samo ti i dalje pisi u prazno. Ja rahat a ti i dalje citaj moje postove. Pa ti sad vidi ko od nas dvoje jase na konju. Ali evo ti jos jedan savjet, sacuvaj tlak, stavi i ti mene na ignor listu. Meni ce biti svejedno, ali ces bar postediti sebe blamaze.
insomnia78

#994 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by insomnia78 »

Ovo nije tacno, barem ne za Fr
Placen sam potpuno isto ko i moje kolege francuzi
Seyfo

#995 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by Seyfo »

stakasa,

padne li ti na pamet da se u slučaju hrle / zviz možda radi o podvojenoj ličnosti? Svako malo druga ličnost uzme primat a nijedna od njih nije rahat, kako navodi.
Doduše možda je i potrojena jer se zna u zvizov profil ugurati zli rođak.
prog321

#996 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by prog321 »

Ali je istina da većina doseljenila u De i u Fr živi u znj kvartovima.
Onim kvartovima o kojim bi ih bilo stid spomenuti u BiH.
I kad počne priču otišao sam zbog uredjene države a živi u miksu od Kandhara i Gvadalupe :-D
stakasa

#997 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by stakasa »

Seyfo wrote:stakasa,

padne li ti na pamet da se u slučaju hrle / zviz možda radi o podvojenoj ličnosti? Svako malo druga ličnost uzme primat a nijedna od njih nije rahat, kako navodi.
Doduše možda je i potrojena jer se zna u zvizov profil ugurati zli rođak.
Razmisljao sam o tome, kao u pjesmi Rambo Amadeusa... Bilo kako bilo, neizmjerno ga volim, bez oblika u kojem obliku se pojavljivao
insomnia78

#998 Re: RE: Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by insomnia78 »

prog321 wrote:Ali je istina da većina doseljenila u De i u Fr živi u znj kvartovima.
Onim kvartovima o kojim bi ih bilo stid spomenuti u BiH.
I kad počne priču otišao sam zbog uredjene države a živi u miksu od Kandhara i Gvadalupe :-D
To vec ne bih znao. Ne druzim se sa nasima. A ovdje gdje sam nas svakako ni nema
Seyfo

#999 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by Seyfo »

stakasa,

U svakom slučaju, ja sam odustao od odlaska vani, kad sam vidio u šta se mogu pretvoriti. Stvarno jezivo. Kad je otvorio temu "leži li na parama rodbina vani", I've had enough. Zavoliću Bakira, Sebiju a i Dodika jer mi ih je trpjeti. Ne znam kako, ali pokušaću. Or die trying.
stakasa

#1000 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH

Post by stakasa »

Seyfo wrote:stakasa,

U svakom slučaju, ja sam odustao od odlaska vani, kad sam vidio u šta se mogu pretvoriti. Stvarno jezivo. Kad je otvorio temu "leži li na parama rodbina vani", I've had enough. Zavoliću Bakira, Sebiju a i Dodika jer mi ih je trpjeti. Ne znam kako, ali pokušaću. Or die trying.
:D
Vidis, on je zanimljiv i sa socioloske strane. Napustili su (on/zviz :D sa familijama) BiH prije rata i onda ratne izbjeglice dozivljava kao prijetnju a istovremeno je i ljobomoran. Ista stvar se, pretpostavljam, desava danas, kada ratne izbjeglice sa visine gledaju ove sto tek sad idu
Post Reply