hrle1976 wrote:
Laprdi ova u veliko. Najveci razlog silnim idejama o napustanju je internet i koje kakve lovacke price sto od strane ratno iseljenih, sto od ovih koji imaju tetke i striceve pa uvelicavaju format price visestruko.
Tebi treba kad se iselis negdje kao radnik, nebitno nize ili vise solovan, 20 - 25 godina da stanes na noge, i to nista, strasno, vec tek ono pocetna sepenica neke sredine.
Prosla su doba kad je njemacka jedna marka bila vrijedna kao danas 6-7 eura. I opet tada, a ja se sjecam kako je to sve islo. Dolazilo se u Jugu kurciti i uvelicavati, a na put nazad u Dojclandiju, skoro sve se kupovalu, od deterdzenta da raznorazne hrane. Nosile se paprike, grah, brasno, ulje, makaroni itd.
mislim da ti mijesas dvije stvari... odlazak na zapad za bogastvo i odlazak na zapad za normalan zivot...
istina jeste da nekom ko tek dodje na zapad treba dosta vremena da se uklopi, snade i izgradi...
dali treba 20 godina? sigurno Ne, dali je nekad trebalo 20 godina , Da...
tokom rata na zapad je vecinom isla dijaspora iz istocne bosne, pa i ostalih mijesta i 95% tih ljudi je bilo neskolovano u BIH, skroz drugi mentalitet od zapadnog naroda, i trebalo je mnogo vremena da se snadju, neki se cak danas vracaju nakon ostvarene penzije u BIH...
Ali danasnja omladina je vecinom skolovana, vecina ima dobre fakultete i nadju sebi posao u struci na zapadu, mozda ne odmah ali nadju kad tad... mentalitet nije toliko vise razlicit, zahvaljujuci facebooku, instagramu i internetu..
90tih pa sve do mozda 2004/5 na zapadu su se mogle zaraditi pare, mogu i danas ali ne vise kao prije, ali mislim da danas niko ne ide na zapad jer zeli da bude multi milioner za 5 godina, ljudi idu za normalnim zivotom, zdravim zivotom, zivotom gdje ima buducnost, zemlja u kojoj ne vladaju kockaste glave, zemlja u kojoj ti dijeca mogu sutra da budu sto zele, dok u bosni mogu ti dijeca biti potomci alberta einsteina i nikole tesle i IQ dva puta iznad danasnjeg najveceg IQua i opet biti na birou ili raditi u Amku.
zivio sam na zapadu dugo, i vratio se u Bosnu (debil, povukla me nostalgija), i kad sam vidio kako i sta se radi, zivi, i stanje drzave, spakovao kofere i nazad se vratio... mogao sam ostati u BIh, imao sam sve, posao, stan, auto, ali nisam pokvare i lopov, nisam u stranci, i hocu da mi djeca sutra uzivaju u svemu sto zapad im ponudi, a to je stotine i stotine stvari....
ko god moze neka ide iz BIH, to bi svima preporucio... ali ne treba ici na zapad i ocekivati da ce te na aerodromu docekati sa ruzama, i sve ti zivo servirati... mi smo poprilicno dobro snalazljiv narod, gdje god smo otisli nismo se obrukali, svaka zemlja u kojoj smo odusevljena je nasim narodom, ne samo bosancima, vec i hrvatima, srbima, makedoncima...