1001 razlog zasto mladi napustaju BiH
- Tito_i_Partija
#76 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH
Pa kazu da je i zloglasni ubica Ted Bundy dnevno dobij'o po stotinu ljubavnih pisama u zatvoru, tako da me nista ne cudi.
-
dezurni_ucenik
#77 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH
Tito_i_Partija wrote:Pa kazu da je i zloglasni ubica Ted Bundy dnevno dobij'o po stotinu ljubavnih pisama u zatvoru, tako da me nista ne cudi.
Charles Manson se trebao nedavno ozeniti. Richard Ramirez imao svoj zenski fan klub ciju je predsjednicu i ozenio.
- Prpa.ba
#78 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH
BiH je medjunarodni protektorat u stanju kontrolirane anarhije. Pljackasi, ubice, teroristi i genocidasi hodaju cista obraza medju svima nama. Sve sto trudom i radom steknemo moze nam otudjiti se bez ikakvih posljedica po pocinitelje koji prije ili kasnije sistematski unistavaju bilo kakvu klicu politicki nezavisnog srednjeg sloja.
Sve ovo ne bi bio problem kada ne bi postojala dominantna/ustavna vecina stanovnistva kojima ovo odgovara. Takva "drzava" i "drustvo" svojim izborom nemaju buducnosti i puno srece svakome ko zeli napustiti ovaj protektorat.
Sve ovo ne bi bio problem kada ne bi postojala dominantna/ustavna vecina stanovnistva kojima ovo odgovara. Takva "drzava" i "drustvo" svojim izborom nemaju buducnosti i puno srece svakome ko zeli napustiti ovaj protektorat.
-
dezurni_ucenik
#79 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH
Prpa.ba wrote:BiH je medjunarodni protektorat u stanju kontrolirane anarhije. Pljackasi, ubice, teroristi i genocidasi hodaju cista obraza medju svima nama. Sve sto trudom i radom steknemo moze nam otudjiti se bez ikakvih posljedica po pocinitelje koji prije ili kasnije sistematski unistavaju bilo kakvu klicu politicki nezavisnog srednjeg sloja.
- uglavnomja
#80 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH
sto ti je tunelski viddezurni_ucenik wrote:Znaci gasne komore su u pripremi, arape i muslimane ce sada ili protjerati ili poslati na tusiranje.uglavnomja wrote:ExNihilo wrote:Šta se čovjeku mora desiti pa da u Zvizu vidi znanje i inteligenciju.
dovoljno da si toliko intiligentan da izvadis zvizovstinu iz cinjenica. a da bi znao cinjenice moras znati kako je vani. i to kako je doci na zapad danas, i kakav je odnos domacih prema pridoslicama, a ne uspavani asimilirani bivsi bosanci sa tudjim drzavljanstvom vec 20 godina i dobrim stalnim poslom. mada kad vidim statuse po fb ... i stvarno stanje i tu bude![]()
sve je rekao tacno , samo sto rece jedan kolega, konfuzno ... a ni maniri pri komunikaciji mu nisu najbolji.![]()
mislim, imao je nekoliko kretenskih ispada, to stoji, ali globalno, najvise se sirove i brutalne istine o zapadu od njega culo.
Nevjerovatno da taj nacista ima svoje istomisljenike na ovom forumu.
nece biti gasnih komora ni atomskih bombi, ali bice sravnjivanja sa zemljom. nazalost.
a svi ovi laznjaci koji se svercuju kao izbjeglice bice vraceni nazad.
procitaj par prica sa teme na politici
pogledaj slike "izbjeglica"
pogledaj sastav po godina, spolu, snazi ...
pogledaj im stav, nasilan, agresivan, zahtjevan ...
a onda popricaj sa nekim ko je proveo rat u sarajevu, da ti isprica kako je svakome bio prevenstveni cilj izvaditi zenu i djecu, stare roditelje, a on ce ostati da brani sarajevo ili da izadje ako bude mogao.
ukratko, svako ko je procitao da samo treba da dodje u europu i dobice stan, dzeparac, obrazovanje blabla je dosao. masa njih rata vidjelo nije. masa njih zivi u drugim zemljama i radi, sa radnim dozvolama. a vecina je dosla da nista ne radi nego da
e, pa nece da moze.
norvezani vec vracaju sve koji imaju radne dozvole u rusiji, ekspres, bez obrade slucaje.
kome treba pomoc ostace i dobice, ali ona masa sto gadja kamenjem policiju - malo sutra.
- hrle1976
#81 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH
dezurni_ucenik wrote:Tito_i_Partija wrote:Pa kazu da je i zloglasni ubica Ted Bundy dnevno dobij'o po stotinu ljubavnih pisama u zatvoru, tako da me nista ne cudi.
Charles Manson se trebao nedavno ozeniti. Richard Ramirez imao svoj zenski fan klub ciju je predsjednicu i ozenio.
Kad spomenu Charlesa Manson. Znal' ko di je Cvikerash?
-
dezurni_ucenik
-
mekaba
#83 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH
Tacno: razgovarao sam sa jednim mladim hirurgom koji ima platu 3000 km i zeli da ide?????Ima stan ,vikendicu auto..... i nezadovoljan????Dr.medicine wrote:muminovic wrote:Sve se veze za: novac, i nemogucnosti zaposlenja u BiH.
Da mlad imaju prosjecnu platu od 1.500 KM, nit bi napustali BiH, nit bi ih interesovao nerad Tuzilastva BIH koji en radi svoj posao.
Ne bi ih zanimali niti imena politicara, niti ko je koje vjere.
Bavili bi se sobom.
ja znam bruku mladih koji imaju platu 1500-2000 maraka, pa je napuštaju.
-
dezurni_ucenik
#84 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH
Znam i ja par ljudi koji tako razmisljaju. Jednostavno, ne zele da odgajaju djecu u ovakvom okruzenju.mekaba wrote:Tacno: razgovarao sam sa jednim mladim hirurgom koji ima platu 3000 km i zeli da ide?????Ima stan ,vikendicu auto..... i nezadovoljan????Dr.medicine wrote:muminovic wrote:Sve se veze za: novac, i nemogucnosti zaposlenja u BiH.
Da mlad imaju prosjecnu platu od 1.500 KM, nit bi napustali BiH, nit bi ih interesovao nerad Tuzilastva BIH koji en radi svoj posao.
Ne bi ih zanimali niti imena politicara, niti ko je koje vjere.
Bavili bi se sobom.
ja znam bruku mladih koji imaju platu 1500-2000 maraka, pa je napuštaju.
- hrle1976
#85 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH
Momak hani malo. Nije on politicar kao Juncker, Putin, Obran i co. Na ovom forumu ljudi pisu svasta, neko pogodi i tako to ide.dezurni_ucenik wrote:Znaci gasne komore su u pripremi, arape i muslimane ce sada ili protjerati ili poslati na tusiranje.uglavnomja wrote:ExNihilo wrote:Šta se čovjeku mora desiti pa da u Zvizu vidi znanje i inteligenciju.
dovoljno da si toliko intiligentan da izvadis zvizovstinu iz cinjenica. a da bi znao cinjenice moras znati kako je vani. i to kako je doci na zapad danas, i kakav je odnos domacih prema pridoslicama, a ne uspavani asimilirani bivsi bosanci sa tudjim drzavljanstvom vec 20 godina i dobrim stalnim poslom. mada kad vidim statuse po fb ... i stvarno stanje i tu bude![]()
sve je rekao tacno , samo sto rece jedan kolega, konfuzno ... a ni maniri pri komunikaciji mu nisu najbolji.![]()
mislim, imao je nekoliko kretenskih ispada, to stoji, ali globalno, najvise se sirove i brutalne istine o zapadu od njega culo.
Nevjerovatno da taj nacista ima svoje istomisljenike na ovom forumu.
- uglavnomja
#86 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH
dezurni_ucenik wrote: Znam i ja par ljudi koji tako razmisljaju. Jednostavno, ne zele da odgajaju djecu u ovakvom okruzenju.
ko dodje sa pravo malom djecom, koja slome jezik paralelno na 2 jezika od vrtica ... ta djeca imaju nekih sansi da budu prihvacena u drustvu na osnovu licnih kvaliteta.
ko dodje sa malo vecom djecom - e ta djeca ce se vjerovatno druziti sa ostalim useljenicima ... i domacim propalitetima
jako puno vremena treba da se stekne "status" u drustvu da se postane dio domace grupe koja bi bila ekvivalent drustvu koje ima se ima u bosni. ako se ikada stekne. najcesce nikada. a sad je sve manje sansi.
sto se doktora tice u norveskoj, ucenje jezika godinama, razni ispiti vezani za jezik. specijalizacije se priznaju na papiru, ali dobiti posao u oslu ili u kakvoj jakoj bolnici - malo sutra. moguce po malim mjestima, po starackim domovima, na sjeveru medju bijelim medjedima ... i to poslove "obicnog" doktora. medicinske sestre - mislim da je nemoguce, ne znam tacno. traze im doskolovavanje, ne priznaje se nista, cak ni visa medicinska, staz ni pod razno ... a kukaju kako im treba bas te nizeobrazovane medicinske struke. zato imaju kurseve od par mjeseci za osobe bez ikakve skole i oni mogu dobiti te poslove. ali med. sestra sa x godina staza ne moze bez kursa ni tute nosati.
opet kazem, ima izuzetaka, ali vise je pravilo da se ljudi vracaju kad ne poloze te jezicke ispite, ili kad ne mogu naci posao ni sa licencom, ili kad finansijski ispusu jer je zivot strahovito skup, ili kad mentalno ispusu jer postanu nista u odnosu na nesto sto su bili dole (kako te stvari koje nisu valajle dole brzo izblijede u odnosu na samu srz zivljenja)
-
prog321
#87 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH
dezurni_ucenik wrote: Znam i ja par ljudi koji tako razmisljaju. Jednostavno, ne zele da odgajaju djecu u ovakvom okruzenju.
Glupost.
Svi idu jer razmisljaju da vani mogu bolje zaraditi.
Nekima 3000 KM nije dovoljno ako racunaju da vani mogu zaraditi tri put toliko.
- topcam
- Vozim: uzbrdo
#88 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH
Koliko sam ja skonto @Zviz je bio izbjeglica u Njemackoj 90 tih godina, u jednom "jako opasnom" gradu, po njemu prvom u Njemackoj,
sto je jedna velika nebuloza, jer niti je 90 tih ni danas uopste u nekoj statistici, opasnih gradova, pogotovu kad je rijec o "mjestu"
gdje i kad se desi jedno ubistvo i poredis to "mjesto" sa Stuttgart- om, mozes reci da je stopa ubistava veca od Stutgarta.
Poslije je silom prilika (prije deportacije u Bosnu) zvizno sjevernije u Skandinaviju, kao i vecina izbjeglica iz Njemacke, koje su
zavrsile u USA, Kanadi ili Skandinavija (jednoj od zemalja).
Procentualno kad sve sagledam nekada bih mu dao i pravo, ali 98% je bilo van serijsko razmisljanje.
sto je jedna velika nebuloza, jer niti je 90 tih ni danas uopste u nekoj statistici, opasnih gradova, pogotovu kad je rijec o "mjestu"
gdje i kad se desi jedno ubistvo i poredis to "mjesto" sa Stuttgart- om, mozes reci da je stopa ubistava veca od Stutgarta.
Poslije je silom prilika (prije deportacije u Bosnu) zvizno sjevernije u Skandinaviju, kao i vecina izbjeglica iz Njemacke, koje su
Procentualno kad sve sagledam nekada bih mu dao i pravo, ali 98% je bilo van serijsko razmisljanje.
-
dezurni_ucenik
#89 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH
uglavnomja wrote:dezurni_ucenik wrote: Znam i ja par ljudi koji tako razmisljaju. Jednostavno, ne zele da odgajaju djecu u ovakvom okruzenju.
ko dodje sa pravo malom djecom, koja slome jezik paralelno na 2 jezika od vrtica ... ta djeca imaju nekih sansi da budu prihvacena u drustvu na osnovu licnih kvaliteta.
ko dodje sa malo vecom djecom - e ta djeca ce se vjerovatno druziti sa ostalim useljenicima ... i domacim propalitetima(evo me k'o zviz)
jako puno vremena treba da se stekne "status" u drustvu da se postane dio domace grupe koja bi bila ekvivalent drustvu koje ima se ima u bosni. ako se ikada stekne. najcesce nikada. a sad je sve manje sansi.
sto se doktora tice u norveskoj, ucenje jezika godinama, razni ispiti vezani za jezik. specijalizacije se priznaju na papiru, ali dobiti posao u oslu ili u kakvoj jakoj bolnici - malo sutra. moguce po malim mjestima, po starackim domovima, na sjeveru medju bijelim medjedima ... i to poslove "obicnog" doktora. medicinske sestre - mislim da je nemoguce, ne znam tacno. traze im doskolovavanje, ne priznaje se nista, cak ni visa medicinska, staz ni pod razno ... a kukaju kako im treba bas te nizeobrazovane medicinske struke. zato imaju kurseve od par mjeseci za osobe bez ikakve skole i oni mogu dobiti te poslove. ali med. sestra sa x godina staza ne moze bez kursa ni tute nosati.
opet kazem, ima izuzetaka, ali vise je pravilo da se ljudi vracaju kad ne poloze te jezicke ispite, ili kad ne mogu naci posao ni sa licencom, ili kad finansijski ispusu jer je zivot strahovito skup, ili kad mentalno ispusu jer postanu nista u odnosu na nesto sto su bili dole (kako te stvari koje nisu valajle dole brzo izblijede u odnosu na samu srz zivljenja)
Imam nekih primjera iz svoje porodice. Slazem se to za djecu, nije bas da je 100% tacno ali eto. Ovi sto su sa malom djecom otisli vani, ta djeca ili studiraju ili su zavrsili fakultete. Malo starija djeca tj tinejdzeri, e kod njih malo situacija drugacija. Nisu upisali fakultete ali zato ih ima koji su otvorili svoje firme...
A to za doktore u Norveskoj. Ne vidim problem da radis u nekom manjem mjestu ili starackom domu, naravno ako ces biti adekvatno placen. Moras od necega krenuti.
-
dezurni_ucenik
#90 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH
prog321 wrote:dezurni_ucenik wrote: Znam i ja par ljudi koji tako razmisljaju. Jednostavno, ne zele da odgajaju djecu u ovakvom okruzenju.
Glupost.
Svi idu jer razmisljaju da vani mogu bolje zaraditi.
Nekima 3000 KM nije dovoljno ako racunaju da vani mogu zaraditi tri put toliko.
Ja navodim kao primjer ljude koje poznajem. Naravno da je jedan od razloga odlaska vani, mogucnost vece zarade, ali glavna im je vodilja zelja da djeca ovdje ne odrastaju.
- hrle1976
#91 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH
topcam wrote:Koliko sam ja skonto @Zviz je bio izbjeglica u Njemackoj 90 tih godina, u jednom "jako opasnom" gradu, po njemu prvom u Njemackoj,
Nema logike, jer Svabe su masovno vracale 1997/98 a on u vise navrata napisa kako zivi u Danskoj nepunih 30 godina.
-
dezurni_ucenik
#92 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH
A to za vracanje 97-godine, kako je to tacno islo? Imam neke rodbine koji su ostali nakon te godine, zive i dan danas. Jesu li pod tim mislili nema socijale, ako hoces ostati - moras raditi*hrle1976 wrote:topcam wrote:Koliko sam ja skonto @Zviz je bio izbjeglica u Njemackoj 90 tih godina, u jednom "jako opasnom" gradu, po njemu prvom u Njemackoj,
Nema logike, jer Svabe su vracale 1997 a on u vise navrata napisa kako zivi u Danskoj nepunih 30 godina.
- hrle1976
#93 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH
Koliko sam uspio saznati jednobojni su vracani u sredine gdje nisu bili manjina. Azra i Miralem vraceni u Sarajevo, a Ivanka i Jozo nisu vraceni u Sarajevo. I navodno sve bilo dobrovoljno.dezurni_ucenik wrote:A to za vracanje 97-godine, kako je to tacno islo? Imam neke rodbine koji su ostali nakon te godine, zive i dan danas. Jesu li pod tim mislili nema socijale, ako hoces ostati - moras raditi*hrle1976 wrote:topcam wrote:Koliko sam ja skonto @Zviz je bio izbjeglica u Njemackoj 90 tih godina, u jednom "jako opasnom" gradu, po njemu prvom u Njemackoj,
Nema logike, jer Svabe su vracale 1997 a on u vise navrata napisa kako zivi u Danskoj nepunih 30 godina.
-
prog321
#94 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH
dezurni_ucenik wrote:
Ja navodim kao primjer ljude koje poznajem. Naravno da je jedan od razloga odlaska vani, mogucnost vece zarade, ali glavna im je vodilja zelja da djeca ovdje ne odrastaju.
Ma ja ba, Svakome je primarni cilj odvojit djecu od kucnog praga, od nane i dede, od rodbine, da bi ih bacio medju strance koji ce ih tretirati sa blagom diskriminacijom dok god su zivi.
Ponavljam.
Zesca glupost.
-
dezurni_ucenik
#95 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH
prog321 wrote:dezurni_ucenik wrote:
Ma ja ba, Svakome je primarni cilj odvojit djecu od kucnog praga, od nane i dede, od rodbine, da bi ih bacio medju strance koji ce ih tretirati sa blagom diskriminacijom dok god su zivi.
Ponavljam.
Zesca glupost.
Imam dosta rodbine vani i niko nema taj problem.
Zesca glupost.
- topcam
- Vozim: uzbrdo
#96 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH
Ma kao moj direktor pogona, kad saberem 20 godina radio na poziciji 1, 30 godina na poziciji 2, 25 na poziciji 3, i sad evo 7 godina kod nas,hrle1976 wrote:topcam wrote:Koliko sam ja skonto @Zviz je bio izbjeglica u Njemackoj 90 tih godina, u jednom "jako opasnom" gradu, po njemu prvom u Njemackoj,
Nema logike, jer Svabe su masovno vracale 1997/98 a on u vise navrata napisa kako zivi u Danskoj nepunih 30 godina.
i tek mu 50 i neka, a trebalo bi da ima preko 100.
Pisao je @Zviz da je 90 tih zivio, jel´ ono Flensburg rece?! Vidis nije sve u logici, na kraju mozes pisati sta ti je cejf, niko to nikome ne osporava.
-
AmirBaa
#97 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH
Jok, primarni cilj mi je dijete odgajati u gradu gdje se svaki dan desi 10-tak pljacki, par pucnjava. Zatim ga poslati u skolu gdje nastavniku curice sjede u krilu i dobiju 5 (licno svojim ocima vidio), da mu informatiku predaje profesor koji kaze: sitings (settings), čenčl(cancel), da mu fizicko predaje profesorica koja je u 99% slucajeva pod uticajem alkohola... A za odlazak na fakultet da ne pricam. Od korupcije, ponizavanja, pa do seksualnih afera. Mogu ovako nabrajati jedno 5-6 stranicaprog321 wrote:dezurni_ucenik wrote:
Ponavljam.
Zesca glupost.
- muha_sa
#98 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH
jesil se uspio "ispalit"AmirBaa wrote: Jok, primarni cilj mi je dijete odgajati u gradu gdje se svaki dan desi 10-tak pljacki, par pucnjava. Zatim ga poslati u skolu gdje nastavniku curice sjede u krilu i dobiju 5 (licno svojim ocima vidio), da mu informatiku predaje profesor koji kaze: sitings (settings), čenčl(cancel), da mu fizicko predaje profesorica koja je u 99% slucajeva pod uticajem alkohola... A za odlazak na fakultet da ne pricam. Od korupcije, ponizavanja, pa do seksualnih afera. Mogu ovako nabrajati jedno 5-6 stranica
-
prog321
#99 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH
Ee,, sad tek vidim koliko mi Zviz fali.
Da vam objasni par stvari.
Idi ba, razguli, ko ti brani?
Samo nemoj se blamirati da ides zbog djece. Ides zbog para. i to je to.
Da vam objasni par stvari.
Idi ba, razguli, ko ti brani?
Samo nemoj se blamirati da ides zbog djece. Ides zbog para. i to je to.
-
AmirBaa
#100 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH
Nisam, ali srecom imam ozbiljnih planova. Jesi se ti ovdje uvalio na drzavnu sisu ?muha_sa wrote:jesil se uspio "ispalit"AmirBaa wrote: Jok, primarni cilj mi je dijete odgajati u gradu gdje se svaki dan desi 10-tak pljacki, par pucnjava. Zatim ga poslati u skolu gdje nastavniku curice sjede u krilu i dobiju 5 (licno svojim ocima vidio), da mu informatiku predaje profesor koji kaze: sitings (settings), čenčl(cancel), da mu fizicko predaje profesorica koja je u 99% slucajeva pod uticajem alkohola... A za odlazak na fakultet da ne pricam. Od korupcije, ponizavanja, pa do seksualnih afera. Mogu ovako nabrajati jedno 5-6 stranica