Ako je vasa generacija bila aktivnija, borila se za svoja prava, kako onda imamo ovakvo stanje vec 20 godina?Trebam te wrote:
Fakultetski obrazovani ljudi su pametna djeca koja trebaju znati sta da traze, inace stanje ostaje kako jeste!!!
U moje vrijeme a pazi meni nije bas puno godina omladina je bila mnogo aktivnija, trazili su svoja prava, borili se za iste. Sad je omladina jako latergicna na trenutno stanje. Nije solidarna, a posebno ako se ih direktno ne tice.![]()
Bosna je bogata zemlja, Bosna ima sve!
1001 razlog zasto mladi napustaju BiH
-
ibizza
#726 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH
- Rockefeller
#727 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH
Samo treba bjezati.

-
Trebam te
#728 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH
Rockefeller wrote:Samo treba bjezati.
Vjeruj neces pobjeci ni od cega.
I da pobjegnes, evo ti analize kad ces zaista poceti stvarni zivot na zapadu:
Zavrsio si fax u 23 u Sarajevu. Odes u bilo koju zemlju evrope, treba ti najmanje 2 godine da naucis jezik (kako bi sa tim faxom i to u idealnim uslovima poceo nesto raditi), dok zaradis novac, kupis stan na kredit (uzet ce ti najmanje 10 godina i to da imas zenu i jos jednu slicnu platu i to da tesko stedis a neces moci ako dobijes dijete skola tamo amo) helem tebi je 45 godina. Pod kreditom si i skolujes djecu. Bices slomljen i umoran.
Drugi faktor da sve vise mladih evropljana nemaju posao, a ondje gdje ima posla je uzasno skup zivot jer svi hoce tu. Gdje si ti u svemu tome?
Objektivno receno prije ces srediti zivot u Bosni nego samo glavom bez obzira negdje drugo...
Moj savjet mladjim ljudima je, nadji dva jarana i pokreni neki mali biznis,...simpatican biznis!
- duminjo
#729 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH
da se razumijemo i ovdje komunalci imaju dobre plateIza Horizonta wrote:evropljani su bez posla jer neće da rade poslove koje rade emigranti, bolje tamo bit smetljar nego ovde završit ko narkoman i alkoholičar
- Rockefeller
#730 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH
Drug,imam 23 godine i zivim u Berlinu. Dosao sam prije 5 mjeseci da se skolujem za njegovatelja. Znam jezik, imam c1. Studirao sam u Sarajevu i odustao od fakulteta. Islo je ali nisam htio vise da zivim u BiH. Ne mozes ti analizirati nista dok ne dodjes i ne pokusas sam da zivis, radis i skolujes se. Sa 25 aBd cu zavrsiti skolu i idem dalje da se skolujem jer zelim bolji kvalitet zivota. Posla za medicinare i njegovatelje ima. Ja nisam medicinsku zavrsio i nikada se nisam vidio u ovom poslu ali ipak sam se snasao i zavolio ono sto radim. Tebi svaka cast ako si se snasao i lijepo zivis, drago mi je. Zelim ti sve najbolje ali prema toj analizi niko ne bi otisao u DE. Ipak podaci drugacije govore. Ispravi me ako grijesim.Trebam te wrote:Rockefeller wrote:Samo treba bjezati.
Zavrsio si fax u 23 u Sarajevu. Odes u bilo koju zemlju evrope, treba ti najmanje 2 godine da naucis jezik (kako bi sa tim faxom i to u idealnim uslovima poceo nesto raditi), dok zaradis novac, kupis stan na kredit (uzet ce ti najmanje 10 godina i to da imas zenu i jos jednu slicnu platu i to da tesko stedis a neces moci ako dobijes dijete skola tamo amo) helem tebi je 45 godina. Pod kreditom si i skolujes djecu. Bices slomljen i umoran.
Drugi faktor da sve vise mladih evropljana nemaju posao, a ondje gdje ima posla je uzasno skup zivot jer svi hoce tu. Gdje si ti u svemu tome?
Objektivno receno prije ces srediti zivot u Bosni nego samo glavom bez obzira negdje drugo...
Moj savjet mladjim ljudima je, nadji dva jarana i pokreni neki mali biznis,...simpatican biznis!
- KB9
#731 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH
samo polako, zivi bili i vidilifortaleza wrote:Pa možeš i sad za par tisuća u Drvaru i nekim zabitima, ali zašto će ti? Masa nekretnina po napuštenim selima je već propala, bez da ih itko održava.KB9 wrote:slabo je ovo sve kolko ce naroda otic kad nas nekad prime u eu, kucu ces moc kupit za hiljadu
Što se tiče nekretnina u gradu, predgrađu i boljim lokacijama neće cijena pasti samo tako, održat će je Arapi, Švabe, dijaspora te politička kasta.
-
ibizza
#733 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH
Rockefeller wrote:Drug,imam 23 godine i zivim u Berlinu. Dosao sam prije 5 mjeseci da se skolujem za njegovatelja. Znam jezik, imam c1. Studirao sam u Sarajevu i odustao od fakulteta. Islo je ali nisam htio vise da zivim u BiH. Ne mozes ti analizirati nista dok ne dodjes i ne pokusas sam da zivis, radis i skolujes se. Sa 25 aBd cu zavrsiti skolu i idem dalje da se skolujem jer zelim bolji kvalitet zivota. Posla za medicinare i njegovatelje ima. Ja nisam medicinsku zavrsio i nikada se nisam vidio u ovom poslu ali ipak sam se snasao i zavolio ono sto radim. Tebi svaka cast ako si se snasao i lijepo zivis, drago mi je. Zelim ti sve najbolje ali prema toj analizi niko ne bi otisao u DE. Ipak podaci drugacije govore. Ispravi me ako grijesim.Trebam te wrote:Rockefeller wrote:Samo treba bjezati.
- madner
#734 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH
Dobro si se izvukao iz govana, jebo to da radis ove poslove sa fakultetom kada mozes ko covjek ziviti od svojih ruku rada.
- fortaleza
#735 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH
Ja bih prije rekao da su prijašnje generacije izgubile borbu, a mlađi to upratili i ušli u stanje beznađa. Ovo se može objasniti veoma jednostavno, rat je najgore stanje u jednoj zajednici, totalno stanje anarhije i borbe za goli opstanak. Nakon završetka istog život polagano staje na noge i vraća se u normalu. Simptomatično je da se tada i natalitet naglo poboljša, pa čak na veću razinu nego na prijeratno stanje.Trebam te wrote:ibizza wrote:A sta da trazimo kad izadjemo na ulice?
Fakultetski obrazovani ljudi su pametna djeca koja trebaju znati sta da traze, inace stanje ostaje kako jeste!!!
U moje vrijeme a pazi meni nije bas puno godina omladina je bila mnogo aktivnija, trazili su svoja prava, borili se za iste. Sad je omladina jako latergicna na trenutno stanje. Nije solidarna, a posebno ako se ih direktno ne tice.![]()
Bosna je bogata zemlja, Bosna ima sve!
Ljudi se nadaju da će stanje biti kao prije ili čak da se poboljša jer ćemo kao naučiti iz svojih grešaka i napredak se vidi u početku (posebno kod obnavljanja infrastrukture) i opada kako vrijeme ide. Isto tako i generacije koje su isti proživjele pokušavaju djelovati unutar novog sustava do određene mjere. Jedina dva stanja u kriznim situacijama su "bori se" ili "bježi".
Vrijeme ubije svaku volju, elan i želju za promjenom i djelovanjem unutar sredine, a vremena je bilo i previše da se nešto pokrene. Sada smo u stadiju egzodusa, odnosno bijega iz statusa quo, jer nas svakodnevnica razara. Više nije problem samo politička kasta i takozvani multikulturizam kao krajem 90-tih već i sva ostala negativna stanja jedne populacije pa sve do golog opstanka.
-
Trebam te
#736 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH
ibizza wrote:Rockefeller wrote:
Drug,imam 23 godine i zivim u Berlinu. Dosao sam prije 5 mjeseci da se skolujem za njegovatelja. Znam jezik, imam c1. Studirao sam u Sarajevu i odustao od fakulteta. Islo je ali nisam htio vise da zivim u BiH. Ne mozes ti analizirati nista dok ne dodjes i ne pokusas sam da zivis, radis i skolujes se. Sa 25 aBd cu zavrsiti skolu i idem dalje da se skolujem jer zelim bolji kvalitet zivota. Posla za medicinare i njegovatelje ima. Ja nisam medicinsku zavrsio i nikada se nisam vidio u ovom poslu ali ipak sam se snasao i zavolio ono sto radim. Tebi svaka cast ako si se snasao i lijepo zivis, drago mi je. Zelim ti sve najbolje ali prema toj analizi niko ne bi otisao u DE. Ipak podaci drugacije govore. Ispravi me ako grijesim.
Sretno! I ja, samo iznosim cinjenicne podatke kakvo je trenutno stanje u evropskim zemljama.
- 512MB
#737 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH
Koje glupostiTrebam te wrote:Rockefeller wrote:Samo treba bjezati.
- 512MB
#738 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH
Apropos smetljar, u Austriji jako tesko upast na taj poso, plata oko 2000€ netto mjesecno (14xGodisnje) i prijevremena penzija.Iza Horizonta wrote:evropljani su bez posla jer neće da rade poslove koje rade emigranti, bolje tamo bit smetljar nego ovde završit ko narkoman i alkoholičar
- SkyLimit
#739 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH
U BiH stalno nesto poskupljuje a pravdaju to time da se mora "uskladiti cijene sa onim u EU". Pa zasto nam plate i penzije ne uskladite sa EU, to se ne mora? Mene je cak iznenadilo da su cijene namirnica na Zapadu manje nego u BiH, bolje ces se sa 20 eura podmiriti u trznom centru u npr. Njemackoj nego u BiH. S time da se taj koji se podmiruje u Njemackoj ima platu 2000 eura, a ovaj u BiH 150 eura.
Administracija je glomazna i skupa. Pola stanovnika ove drzave jedva sklapa kraj sa krajem, druga polovica su politicari, savjetnici, sekretarice, referenti i salterasi. Siguran sam da imamo najbrojniju administraciju po glavi stanovnika na Svijetu, pa da je barem efikasna, vec je vjerovatno ujedno i najsporija.
Oko svega se u ovoj drzavi moze pricati i reformisati osim plate parlamentaraca i ostalih politicara, koji zaradjuju vise nego njihove kolege u najrazvijenijim drzavama Europe. Pa ovo nema nigdje
smrdim/majkic-i-majkici-oni-s ... i-moralom/
Za sta opcinski vijecnici koriste svoju funkciju
BiH se vratila u feudalno doba gdje imamo kraljevsku porodicu, par velikaskih porodica i pristojan broj plemstva koji skupa sa svojim porodicama zive na visokoj nozi kao na nivou najvecih drzava Svijeta, dok ostali, najveci broj stanovnistva cine kmetovi bez ikakve perspektive i mogucnosti promjene svog statusa u drustvu.
Svaka cast svakom ko misli ostati da se bori sa vjetrenjacama i u tom potrositi svoju mladost, ali svako ko zeli da ga cijene kao covjeka i dobije zasluzenu placu za svoj rad, treba grabiti i rukama i nogama da se iscupa odavde. U inat njima, pa kad odu svi i ne bude onih koji ce crnaciti da bi plemici i njihova uhljebljeno potomstvo i glasacko tijelo imali primanja od drzave, kad budu ostali samo na kreditima od MMF pa do kad potraje,
mozda tad i razmisle o tome sta su uradili od drzave
Idemo daljeee
UZOPI: BiH od 2013. napustilo 68.000 građana
http://balkans.aljazeera.net/vijesti/uz ... 00-gradana
Administracija je glomazna i skupa. Pola stanovnika ove drzave jedva sklapa kraj sa krajem, druga polovica su politicari, savjetnici, sekretarice, referenti i salterasi. Siguran sam da imamo najbrojniju administraciju po glavi stanovnika na Svijetu, pa da je barem efikasna, vec je vjerovatno ujedno i najsporija.
Oko svega se u ovoj drzavi moze pricati i reformisati osim plate parlamentaraca i ostalih politicara, koji zaradjuju vise nego njihove kolege u najrazvijenijim drzavama Europe. Pa ovo nema nigdje
smrdim/majkic-i-majkici-oni-s ... i-moralom/
Za sta opcinski vijecnici koriste svoju funkciju
Nezvanično saznajemo da je, na taj način, vijećnik Selmir Buljkić dobio posao u Centru za socijalni rad, a vijećnik Edis Sakić u Domu zdravlja. Vijećnik Elvir Brkić zaposlio je suprugu u općinu Kalesija, dok je vijećnik Zijad Suljkanović zaposlio kćerku u Dom zdravlja. Vijećnik Adnan Kamerić zaposlio je suprugu u Komunalac, vijećnik Ferid Smajić zaposlio je sina u Općinu, vijećnik Asim Mehemdović zaposlio je kćerku i sestru u Dom zdravlja, vijećnik Ramiz Baručić zaposlio je sina u Vatrogasnu stanicu i vijećnik Mehmed Suljkanović zaposlio je kćerku u Vodovod. Načelnik Nedžad Džafić zaposlio je sina u BKC.
http://tip.ba/2016/02/01/prijava-protiv ... vijecnike/
BiH se vratila u feudalno doba gdje imamo kraljevsku porodicu, par velikaskih porodica i pristojan broj plemstva koji skupa sa svojim porodicama zive na visokoj nozi kao na nivou najvecih drzava Svijeta, dok ostali, najveci broj stanovnistva cine kmetovi bez ikakve perspektive i mogucnosti promjene svog statusa u drustvu.
Svaka cast svakom ko misli ostati da se bori sa vjetrenjacama i u tom potrositi svoju mladost, ali svako ko zeli da ga cijene kao covjeka i dobije zasluzenu placu za svoj rad, treba grabiti i rukama i nogama da se iscupa odavde. U inat njima, pa kad odu svi i ne bude onih koji ce crnaciti da bi plemici i njihova uhljebljeno potomstvo i glasacko tijelo imali primanja od drzave, kad budu ostali samo na kreditima od MMF pa do kad potraje,
mozda tad i razmisle o tome sta su uradili od drzave
Idemo daljeee
UZOPI: BiH od 2013. napustilo 68.000 građana
http://balkans.aljazeera.net/vijesti/uz ... 00-gradana
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#740 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH
Pocele su i bajke 
-
prog321
#741 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH
Svi koji rade puno vrijeme ne vidim zašto to isto ne bi imali u BiH poslije 30 godina.512MB wrote: Razlika je da ces vani u penziji imat isplacen stan i skolovanu djecu, a u Bosni neces imati tacno nista jer ce te kojekakvi guzonjini sinovi muzt na svakom koraku.
- 512MB
#742 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH
Kolke su plate vani a kolke Bosni. Kolke su kamate vani a kolke u Bosni. Kolko je siguran poso vani a kolko u Bosni? Kolko je sredjen zivot vani a kolko u Bosni. Kolke su penzije vani a kolko u Bosni. Kakve kvalitete je obrazovanje vani... ma nemoj me zajebavat.prog321 wrote:Svi koji rade puno vrijeme ne vidim zašto to isto ne bi imali u BiH poslije 30 godina.512MB wrote: Razlika je da ces vani u penziji imat isplacen stan i skolovanu djecu, a u Bosni neces imati tacno nista jer ce te kojekakvi guzonjini sinovi muzt na svakom koraku.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#743 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH
Da je nemoguce svima-nije. Da je nedostupno mnogima-jeste.
Odvadi malo ziv bio.
Odvadi malo ziv bio.
- SkyLimit
#744 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH
Najzanimljiviji je fenomen odlaska onih koji nisu zeljeli napustiti BiH u periodu 1992. - 1995. godine. Klasicna prica, sa 19 godina usao u rat kao dobrovoljac, cetiri godine proveo kao clan izvidjacko - diverzantske jedinice, narusio zdravlje ratujuci za ovu drzavu a onda nakon rata otisao iz nje ne planirajuci se ikad vratiti. Znam takvih par, tenkovi ih nisu mogli istjerati iz BiH, ali poslijeratni cuvari bosnjackih nacionalnih interesa su uspjeli 
-
prog321
#745 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH
512MB wrote:Kolke su plate vani a kolke Bosni. Kolke su kamate vani a kolke u Bosni. Kolko je siguran poso vani a kolko u Bosni? Kolko je sredjen zivot vani a kolko u Bosni. Kolke su penzije vani a kolko u Bosni. Kakve kvalitete je obrazovanje vani... ma nemoj me zajebavat.prog321 wrote:Svi koji rade puno vrijeme ne vidim zašto to isto ne bi imali u BiH poslije 30 godina.512MB wrote: Razlika je da ces vani u penziji imat isplacen stan i skolovanu djecu, a u Bosni neces imati tacno nista jer ce te kojekakvi guzonjini sinovi muzt na svakom koraku.
Ko radi za drzavnu firmu, sigurniji mu je posao nego bilo kome vama u Austriji.
Jeste kamate su vece ali su zato cijene manje.
Bilo koji inzinjer u BiH se moze mjeriti sa inzinjerom u Austriji u bilo cemu. Programiranju, elektrotehnici, masinstvu, gradjevinarstvu. Ja bih cak i dao prednost domacem.
A penzije u Austriji su crkavica za penzionere koji zive tamo. Sreca samo sto vi mozete doci u Bosnu pa se tek onda razlika osjeti.
- fortaleza
#746 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH
Ironija je u tome što je gotovo polovica mojih kolega, inženjera u BiH prestala imati veze s dotičnom u zadnjih par godina i upravo postali strani stručnjaci, austrijski, američki, njemački, hrvatski. Što da kažem kad znam programere koji su već sa završenih 3 godine studija i svojih 21-22 godine ispalili i zaposlili i nastavili studij vani i to oni najbolji.prog321 wrote:512MB wrote:Kolke su plate vani a kolke Bosni. Kolke su kamate vani a kolke u Bosni. Kolko je siguran poso vani a kolko u Bosni? Kolko je sredjen zivot vani a kolko u Bosni. Kolke su penzije vani a kolko u Bosni. Kakve kvalitete je obrazovanje vani... ma nemoj me zajebavat.
Ko radi za drzavnu firmu, sigurniji mu je posao nego bilo kome vama u Austriji.
Jeste kamate su vece ali su zato cijene manje.![]()
Bilo koji inzinjer u BiH se moze mjeriti sa inzinjerom u Austriji u bilo cemu. Programiranju, elektrotehnici, masinstvu, gradjevinarstvu. Ja bih cak i dao prednost domacem.
A penzije u Austriji su crkavica za penzionere koji zive tamo. Sreca samo sto vi mozete doci u Bosnu pa se tek onda razlika osjeti.
BiH baš i ne može zadržati stručnjake tako da to i nije za usporedbu.
- 512MB
#747 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH
Dakle inzinjeri u Bosni razvaljuju jebes ove austrijske i njemacke strucnjake, a pogotovo prnzioneri u Bosni bolje zive neg penzioneri u Austriji. A pogotovo firme kao Google i Apple se jame da prave svoje data centre u Bosni a ne u Austriji.prog321 wrote:Ko radi za drzavnu firmu, sigurniji mu je posao nego bilo kome vama u Austriji.512MB wrote:Kolke su plate vani a kolke Bosni. Kolke su kamate vani a kolke u Bosni. Kolko je siguran poso vani a kolko u Bosni? Kolko je sredjen zivot vani a kolko u Bosni. Kolke su penzije vani a kolko u Bosni. Kakve kvalitete je obrazovanje vani... ma nemoj me zajebavat.prog321 wrote:Svi koji rade puno vrijeme ne vidim zašto to isto ne bi imali u BiH poslije 30 godina.
Jeste kamate su vece ali su zato cijene manje.![]()
-
prog321
#748 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH
To puno više ima veze sa brojem stanovnika i infrastrukturom nego sa pojedinačnim znanjem inžinjera.
Velike su šanse da će nekoliko inžinjera iz BiH raditi u tim data centrima.
- fortaleza
#749 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH
U generaciji od nas 60, onih 5-6 najboljih je završilo vani već sa 3 završene godine, a još toliko ih je otišlo nakon 5 završenih.prog321 wrote:To puno više ima veze sa brojem stanovnika i infrastrukturom nego sa pojedinačnim znanjem inžinjera.
Kako da naši stručnjaci budu paralela s austrijskim kad će i Austrijanci dobijaju ono najbolje iz BiH, a BiH pritom gubi, ne razumijem?
- 512MB
#750 Re: 1001 razlog zasto mladi napustaju BiH
Opet nabadas a ja pricam iz prve ruke. Nebudi smijesan.prog321 wrote:To puno više ima veze sa brojem stanovnika i infrastrukturom nego sa pojedinačnim znanjem inžinjera.